Μηδενική Παραγωγή Απορριμμάτων
Μηδενική παραγωγή απορριμμάτων , ας είναι ο στόχος μας !
Πώς τα καταφέρνουμε τα πολύ απλά να τα μεγεθύνουμε έτσι , ώστε να τα μετατρέπουμε σε δυσεπίλυτα προβλήματα ! Αναφέρομαι , βέβαια , στο…πρόβλημα ( ! ) των σκουπιδιών . Προέρχομαι από αγροτοκτηνοτροφική οικογένεια , όπου δεν είχαμε σκουπίδια . ΄Ολα ήταν χρήσιμα . Δεν πετούσαμε τίποτα . Τη στάχτη από το τζάκι μόνο , αλλά κι αυτή τη ρίχναμε στο καζάνι για αλισίβα ή τη ρίχναμε στις ελιές για εμπλουτισμό του εδάφους . Πώς τα καταφέραμε και τον όγκο των απορριπτόμενων σκουπιδιών τον κάναμε μέτρο κοινωνικής υπεροχής ; Φαίνεται όμως ότι ο όγκος των σκουπιδιών είναι αντιστρόφως ανάλογος με την εγκεφαλική ουσία .
Πριν από 14 χρόνια , αν θυμάμαι καλά , είδα στην εφημερίδα μια ανακοίνωση – πρόσκληση μιας Κοινότητας , για ανάδειξη εργολάβου που θα έπαιρνε τα σκουπίδια από ένα ημιορεινό χωριό . Για σωστή πληροφόρηση να αναφέρω ότι το χωριό είναι αγροτοκτηνοτροφικό . Του τηλεφώνησα του Κοινοτάρχη να του αναφέρω , ότι καλό είναι να φροντίσει η Κοινοτική Αρχή να συγκεντρώσει ό,τι πρέπει και είναι αναγκαίο να απορριφθεί , αλλά είναι υποχρέωση των κρατούντων να βοηθούν τον Πολίτη ενημερώνοντάς τον στον τομέα της Διαχείρισης Απορριμμάτων .
Φρόντισα από το 1986 με τους μαθητές μου , στο 4ο Δημ . Σχολείο ΄Αργους , να παρουσιάσουμε πρόγραμμα μείωσης των απορριμμάτων και αξιοποίησής τους . Τότε ταχυδρομήσαμε φάκελο με 12 έντυπα ενημερωτικού υλικού , στα 4α Δημ. Σχολεία των Πρωτευουσών όλων των Νομών της Χώρας , και σ’ όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού μας , με την παράκληση να εφαρμόσουν αντίστοιχο πρόγραμμα και να το διαδώσουν και σ’ άλλες σχολικές μονάδες, προκαλώντας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση . Είναι αλήθεια πως το πρόγραμμα το εγκολπώθηκαν μερικοί συνάδελφοι και κάποιες σχολικές μονάδες εφάρμοσαν πρόγραμμα συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών προωθώντας το πρόγραμμα της «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ», και τους οποίους τους ευχαριστώ . Η πρότασή μου ήταν και οι προϊστάμενες αρχές να μην έμεναν αδιάφορες σε μια τέτοια δραστηριότητα για Παιδαγωγικούς , κοινωνικούς , οικονομικούς , περιβαλλοντικούς λόγους . Ατύχησα ! ΄Εστειλα έγγραφο και στο Υπουργείο το 1997 με την ίδια πρόταση . Δεν έκριναν πρέπον να ασχοληθούν …με τα σκουπίδια .
Τα μηνύματά μας , τα οποία διαδίδαμε με ημερολόγια που εκδίδαμε , με φυλλάδια , με Δελτία Τύπου, με δημοσιεύσεις , με θεατρικές δραστηριότητες , με συμμετοχές σε τοπικά καρναβάλια και της Πάτρας με θέμα «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ»(δύο φορές ,1991 και 1992) , με συμμετοχές σε φεστιβάλ «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ» – Νέας Σμύρνης (1992) – , ήταν : «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΡΑ» , «ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΤΑΣ !», «ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ» , «ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ» ,«ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ» , «ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» . Φτάσαμε , ως Σχολική Μονάδα – 3Ο Δημ. Σχολείο Ναυπλίου – , το 2006-2007 να συγκεντρώνουμε 7 με 8 τόνους χαρτιά σε τρεις μήνες και να τα παραδίδουμε στον έμπορο . Οι μαθητές μας γνώριζαν ότι για να παραχθεί ένας τόνος χαρτί χρειάζεται να κοπούν 17 δένδρα . Πολλαπλασίαζαν τους τόνους του χαρτιού που παραδίδαμε επί 17 , και υπολογίζαμε τον αριθμό των δένδρων που διασώζαμε .
Με τα χρήματα που εισπράτταμε προμηθευόμασταν βιβλία ,μικροσκόπια, Βιντεοπροζέκτορα , φωτογραφικές μηχανές , Βιντεοκάμερα , ρακέτες του πιγκ – πογκ και μπαλάκια , κ.ά. Τα παιδάκια έβλεπαν , συγκέντρωναν ,βίωναν , μάθαιναν, ευαισθητοποιούνταν . Με ευχές δε γίνεται τίποτα . Απαιτείται δράση .
Με τέτοια έντονη δραστηριότητα κινητοποιείς την Κοινωνία , την καθιστάς συμμέτοχη και ευαίσθητη , έτοιμη να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κάθε στιγμής . Οι δραστηριότητες θέλουν συνέχεια και συνέπεια . Με αποσπασματικές κινήσεις δεν επιτυγχάνονται μόνιμα αποτελέσματα . Απαιτείται καθημερινός προβληματισμός και δράση . Οφείλουμε να παραδεχθούμε , ότι με την αντίληψη του «φραπεδοκαναπεδισμού» δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να περιμένουμε και θετικά αποτελέσματα.
Εκείνο που δεν έχω αντιληφθεί από την κατάσταση που βλέπω γύρω μου είναι , αν βρισκόμαστε μπροστά σε σύγκρουση απόψεων ή σε σύγκρουση συμφερόντων ! Θα φανεί στη νεκροψία !
Ας δούμε την ανάλυση των απορριμμάτων όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο : « ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ» Συγγραφέας : Ι. ΦΡΑΝΤΖΗΣ Της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 1991 . Η ανάλυση έχει ως εξής : Πλαστικά 7,3 % Χαρτί 35,6 % Μέταλλα 8,7 % Γυαλί 8,4 % ΄Αλλα 40 % . Στα «άλλα» , βέβαια , είναι και οι οργανικές ουσίες . Προσωπικά στο σπίτι μου δεν πετώ τίποτα . Τα στέλνω όλα στην «Ανακύκλωση» .Μόνο τα χαρτιά υγείας μένουν , κι εκείνα μέχρι να εξασφαλίσω κατάλληλο καυστήρα . ΄Εχοντας ένα μικρό κήπο , τις οργανικές ουσίες τις αποδομούμε – κομποστοποιούμε – λιπασματοποιούμε , πολύ απλά και εύκολα .Στο τέλος – τέλος , ας πάψουμε να πετάμε . ΄Εχουμε μετατρέψει τη Χώρα σε απέραντο σκουπιδαριό κι όπου κι αν κοιτάξεις , δεξιά και αριστερά στο δρόμο , στις ρεματιές , στα ρυάκια και τα ποτάμια , στις θέλασσες , ακόμη και πάνω απ’ την Καραθώνα , σκουπίδια βλέπεις ! Και θέλουμε και αύξηση του αριθμού των ξένων επισκεπτών ! ΄Ελεος !
Δεν είναι στοιχείο Πολιτισμού ο Όγκος των απορριπτόμενων απορριμμάτων .
Παριώτης Θανάσης
Δάσκαλος – Ναύπλιο
http://blobs.sch.gr/diogenis