Ποιες είναι οι » αγορές» ;
Ποιες είναι « οι αγορές » ;
Σημαντικό στοιχείο το οποίο πρέπει κάποτε να μας αναλύσουν και να μας διευκρινίσουν οι οικονομολόγοι είναι «Η πραγματική» και η «Εικονική» Οικονομία . Γνωρίζαμε κάποτε ότι η κάθε χώρα μπορούσε να κυκλοφορήσει τόσο χρήμα όσο δικαιολογούσαν τα αποθέματά της σε χρυσάφι. Κι εκείνο ίσχυε μέχρι το 1971 οπότε, επί Νίξον, εισήχθη η διαφοροποίηση και έπαψε να αποτελεί σημείο αναφοράς το πολύτιμο μέταλλο. Από εκεί και μετά άλλαξαν οι οικονομικές ισορροπίες . Βλέπαμε να κυκλοφορούν στην αγορά επιταγές, διάφορα χρεόγραφα και ομόλογα που αξιοποιούνταν σαν ρευστό . Γράφτηκε πως μπορούσε να φτάνει μέχρι και στο δεκαπλάσιο του κυκλοφορούντος τυπωμένου επίσημου χρήματος , ενώ κάποιοι μίλησαν και για εξήντα φορές επάνω.
Κάποιοι από το κοινωνικό σύνολο , εργαζόμενοι (μεροκαματιάρηδες) , μισθωτοί και μικρομεσαίοι παρήγαγαν προϊόντα, πρόσφεραν υπηρεσίες και αμείβονταν γι’ αυτή την προσφορά ανάλογα . Ως εκεί τα πράγματα φαίνονταν ευδιάκριτα . Από εκεί και πέρα αναπτύσσονται ατραποί δυσδιάκριτοι, όπου πραγματοποιούνται οικονομικές συναλλαγές και με «τοξικά Ομόλογα» , στην ουσία «ακάλυπτες επιταγές για Μεγάλους και Υπεράνω υποψίας», τουτέστιν για «υποψιασμένους» . Εκεί ήταν που παιζόταν παιχνίδι «για λίγους». Κι αν πήγαιναν όλα καλά « Ο.Κ.» , τότε κάποιοι συνέχιζαν να θησαυρίζουν και οι άλλοι οι πολλοί συνέχιζαν να ιδρώνουν και «άμα» να δέχονται και σταγόνες καλοπέρασης . Κάποια στιγμή , το 2007, μας είπαν ότι « παρατηρούνται στοιχεία οικονομικής κρίσης, που οφείλονται στην αδυναμία των δανειοδοτούμενων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους» . ΄Ετσι μας είπαν ! Εμείς τι να πούμε ; Απλά δεχόμαστε τις συνέπειες όπως μας τις περιγράφουν κι όπως τις βιώνουμε !
Τότε μας είπαν ότι κινδύνευαν οι Τράπεζες με κατάρρευση , μορφής Ντόμινο , και πως έπρεπε τα Κράτη να εγγυηθούν και να τις στηρίξουν . ΄Ολοι μουρμούριζαν βαρυγκωμώντας, γιατί όλοι ήξεραν ότι τα κέρδη των Τραπεζών ήταν ιδιαίτερα υψηλά, μια και διέθεταν στους κόλπους τους και « τα ικανά εκείνα στελέχη» , που απολάμβαναν υψηλότατες αποδοχές , εξαιρετικά προκλητικές, τα αποκαλούμενα “Golden boys” . Και βλέπαμε οι δύσμοιροι , οι επιχειρήσεις να «χρεοκοπούν» , και τα “Golden” , « τα πανάξια εκείνα στελέχη», να ενθυλακώνουν τεράστια ποσά, ιλιγγιώδη για τα δικά μας δεδομένα . Κι απορούσαμε όλοι πως γινόταν αυτό !
Από τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει ξέρουμε ότι σε κάθε Κράτος οργανωμένο λειτουργούν οι Τρεις Εξουσίες και η Τέταρτη για να ελέγχει, και οι εργαζόμενοι στον Πρωτογενή , τον Δευτερογενή και στον Τριτογενή τομέα της Οικονομίας , σε ένα Αγώνα προσδοκιών , ανάπτυξης , ισορροπιών και εξασφάλισης της Ευτυχίας στους κατοίκους .Μέσα σ’ όλο εκείνο το Σύστημα λειτουργούν και οι Τράπεζες , οι οποίες όμως δε συμπεριφέρονται ανεξέλεγκτα, αλλά υπόκεινται στο Νομοθετικό Πλαίσιο της Χώρας στην οποία δραστηριοποιούνται , βοηθώντας την Ανάπτυξη του Τόπου . Οι Πολίτες της Χώρας , προκειμένου να πραγματοποιήσουν Επενδυτικές δραστηριότητες. που απαιτούν μεγάλα χρηματικά ποσά, δανείζονται τα απαραίτητα ποσά από τις Τράπεζές τους. Αν η Χώρα δε διαθέτει τα απαιτούμενα ποσά, τότε τα δανείζεται από Τράπεζες του εξωτερικού .
΄Ετσι λοιπόν λέμε, δανειστήκαμε …τόσα από την τάδε Τράπεζα ή από τη δείνα . Ως Χώρα δανειστήκαμε από την τάδε Τράπεζα ή από το τάδε Κράτος .
Ακούμε να μας λένε ότι θα απευθυνθούμε « στις αγορές» να δανειστούμε !
Ποιες είναι αυτές οι «αγορές» ; ΄Ονομα δεν έχουν ; Είναι κάποιες γνωστές Κρατικές Τράπεζες κάποιων χωρών ;
Μήπως εκείνοι που έχουν καταληστεύσει τους διάφορους Λαούς, φυγαδεύοντας τεράστια ποσά από τις χώρες τους, έχουν συμπτύξει τράπεζες , που τις λένε « α γ ο ρ έ ς », στεγνώνουν ακόμη περισσότερο τις οικονομίες των καταληστευμένων Λαών ; Και επειδή δεν τους φτάνει αυτό, έχουν στήσει μητρικές ή θυγατρικές εταιρείες αξιολόγησης , ανεβάζοντας ή μειώνοντας κατά το δοκούν τα επιτόκια ; Να βγάλουν τις «κουκούλες», για να δούμε τα πρόσωπά τους !
Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδειξε τους υπεύθυνους της κρίσης δύο φορές . Δυστυχώς οι «δημοσιογράφοι» μια φορά το είπαν και μετά το ‘πνιξαν το θέμα . Μια φορά πριν από επτά μήνες περίπου, που είπε : « Να ανοίξουν οι τραπεζικοί Λογαριασμοί 52.000 Αμερικανών πολιτών στις Ελβετικές τράπεζες» . Πριν από ένα μήνα περίπου είπε : « Να πληρώσουν εκείνοι που δημιούργησαν την κρίση». Τι άλλο να πει ο άνθρωπος ! Φοβάμαι πως αν το ξεστομίσει και Τρίτη φορά, θα ακολουθήσει τον Τζων Φιτζέραλντ Κέννεντυ.
Εκείνοι που έχουν παραμερίσει τον παράγοντα ΄Α ν θ ρ ω π ο , και στη θέση του ως αυτοσκοπό έχουν ανεβάσει το Κέρδος, είναι αδίστακτοι !!!
Θανάσης Παριώτης
Δάσκαλος
http://blogs.sch.gr/diogenis