ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ : Εθνική Ευθύνη και αναγκαιότητα
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Εθνική ευθύνη και αναγκαιότητα
( Δημοσιεύτηκε στον Τύπο της Αργολίδας το 1989)
Καθημερινά σχεδόν διαβάζουμε στις εφημερίδες: «Μας έπνιξαν τα σκουπίδια», «Οι χωματερές έχουν υπερκορεσθεί», «Δεν έχουμε χώρο για τα σκουπίδια», «Τα σκουπίδια πλημμύρισαν» κ.ά.
Λίγο πολύ όμως, όλοι μας έχουμε αγανακτήσει για τον όγκο των σκουπιδιών που συγκεντρώνουμε. Θέλουμε, πολύ λογικά, να απαλλαγούμε απ’ τα «άχρηστα» που δεν έχουν θέση στο σπίτι μας.
Μέχρι τώρα κυριαρχεί η επιθυμία να τα πετάξουμε. Το ερώτημα και η αγωνία όλων των αρμοδίων φορέων είναι, που θα πετάξουμε τα σκουπίδια. Καιρός είναι, νομίζουμε, να μπουν κι άλλοι προβληματισμοί, όπως:
-Πως θα έχουμε στο μέλλον μικρότερες ποσότητες απορριμμάτων και
-Πως θα αξιοποιήσουμε τα απορρίμματα.
Ρίχνοντας μια ματιά στα σκουπίδια της ημέρα, εύκολα διαπιστώνουμε ότι μεγάλο χώρο καταλαμβάνουν τα χαρτιά (χαρτί περιτυλίγματος, χαρτοκιβώτια, εφημερίδες, περιοδικά). Ογκώδη υλικά είναι επίσης οι κενές γυάλινες φιάλες και τα αλουμινόκουτα. Κι όμως όλα αυτά είναι ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ.
Η χώρα μας δεν είναι τόσο πλούσια για να αφήνει να πετιούνται υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν, ούτε τόσο φτωχή ώστε να μην μπορεί να τα ανακυκλώσει. Πολλαπλά θα είναι τα οφέλη που θα προκύψουν απ’ την ανακύκλωση. Πρώτα – πρώτα θα λείψει αυτή η αντίληψη, «χρησιμοποιώ και πετώ» ή η άποψη της μιας χρήσης, που θεωρούμε ότι είναι η αρχή της έλλειψης σεβασμού για τον περίγυρο.
Έπειτα είναι αριθμητικό το όφελος. Μειώνονται σε σημαντικό βαθμό οι όγκοι σκουπιδιών που περιμένουν τα απορριμματοφόρα. Σημαντικό είναι το οικονομικό όφελος. Κάθε σπίτι πετά καθημερινά περίπου 200 γρ. χαρτί σε οποιαδήποτε μορφή, (εφημερίδες, περιοδικό, χαρτί συσκευασίας κ.λπ.). Σε μια πόλη 10.000 κατοικιών πετιούνται καθημερινά 2000 κιλά χαρτί. Στη διάρκεια ενός έτους έχουμε: 365 ημέρες Χ 2000 κιλά = 730.000 κιλά.
Πέρα από αυτό το άμεσο κέρδος έχουμε και το έμμεσο όφελος. Η χώρα μας δεν θα πραγματοποιήσει εισαγωγές χαρτιού των αντίστοιχων ποσοτήτων.
Οι βιομηχανίες που παράγουν αλουμίνιο είναι οι πιο ηλεκτροβόρες. Ανακυκλώνοντας τα αλουμινόκουτα εξοικονομούμε ενέργεια της τάξης του 95%. Το αλουμίνιο μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί αμέτρητες φορές.
Δεν θα παραλείψουμε να αναφέρουμε την τεράστια σημασία που έχει η ανακύκλωση στην προστασία του περιβάλλοντος. Είναι χρέος μας για την ποιότητα της ζωής μας και για την επιβίωσή μας σ’ αυτόν τον πλανήτη να διατηρούμε το περιβάλλον καθαρό.
Είναι βέβαιο ότι όλους μας ενοχλεί το αντιαισθητικό φαινόμενο των σκόρπιων χαρτιών και των πεταγμένων αλουμινόκουτων στους δρόμους. Αυτά δεν θα υπήρχαν αν όλοι μας είχαμε ευαισθητοποιηθεί στο θέαμα της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.
Οι μαθητές θέλουν δράση, δημιουργία, ευκαιρίες για να βρει διέξοδο η ενεργητικότητά τους, στόχους, προοπτική για το μέλλον, κίνητρα για πρόοδο. Μπορούν τα παιδιά μας, οι αυριανοί πολίτες, να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή. Είναι σε θέση αυτά να κατανοήσουν και την προστασία του περιβάλλοντος, και το κέρδος της σχολικής μονάδας και το μεγάλο εθνικό όφελος ενέργειας και σε συνάλλαγμα.
ΠΡΟΤΑΣΗ: Κάθε σχολική μονάδα να γίνει κέντρο συγκέντρωσης ανακυκλώσιμου υλικού. Να πηγαίνουν οι μαθητές στα σχολεία τους χαρτιά και αλουμινόκουτα. Αυτά να ταξινομούνται και να δεματοποιούνται σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Όταν η ευαισθητοποίηση φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα, τότε ο Δήμος να τοποθετήσει ειδικούς κλάδους για τα ανακυκλώσιμα υλικά.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Άργους ξεκίνησε η προσπάθεια για ανακύκλωση και προστασία περιβάλλοντος πριν δύο χρόνια (1986-1987). Επιδιώχθηκε η ευαισθητοποίηση των μαθητών με θεατρικές παραστάσεις, έκδοση εφημερίδας, εκθέσεις ζωγραφικής, δημιουργία αφίσας κλπ.
Ήδη είχαμε και τις πρώτες εισπράξεις από τη διάθεση του υλικού που συγκέντρωσαν οι μαθητές.
Παριώτης Θανάσης
Δάσκαλος