Δημοσκοπήσεις και “δημοσκοπήσεις”

30 Σεπτεμβρίου 2009 0 Από ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΡΙΩΤΗΣ

Οι δημοσκοπήσεις

        Παρακολουθώ να γίνεται πολλή συζήτηση σχετικά με την απαγόρευση δημοσιεύσεων των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων των τελευταίων δύο εβδομάδων πριν από τις εκλογές. Θεωρώ ότι το θέμα πρέπει να αφορά μόνον την τεκμηρίωση της αξιοπιστίας των διαφόρων μεθόδων των εταιρειών δημοσκοπήσεων.  Δεν μπορώ να αντιληφθώ, να κατανοήσω, το κοινωνικό όφελος που προκύπτει απ’ τη δημοσίευση των μετρήσεων. Σε τι ωφελείται ο Λαός, αν μάθει δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές ποιο κόμμα προηγείται; Εκείνοι που εξυπηρετούνται , αν και έχουν γερή οσμή και οσφραίνονται τους νικητές,  είναι τα «λαμόγια», οι ευκαιριακοί, οι «τρυγητάδες», που ορμάνε με τους νικητές για τη νομή της εξουσίας.

Εκτός από τους επιστήμονες δημοσκόπους, υπάρχουν και οι «καθ’ υπαγόρευση» δημοσκόποι,  που «βγάζουν» «επιθυμητά» αποτελέσματα .

   Δε νομίζω ότι οι δημοσκοπήσεις βοηθούν στην πολιτικοποίηση του ευρύτερου Κοινωνικού Συνόλου. Αντίθετα θεωρώ ότι ενισχύουν τη διατήρηση της αντίληψης της ψυχολογίας της μάζας . Λειτουργούν οι «μετρήσεις»,  όπως το καλάμι στη φύλαξη και καθοδήγηση των γαλιών.  

    Αντί να έχουν αναγάγει οι δημοσιογράφοι σε κυρίαρχο θέμα του «πολύτιμου δημοσιογραφικού χρόνου» τις  ατέρμονες «συζητήσεις» για τη δημοσίευση ή όχι των μετρήσεων , θα μπορούσαν να ασχοληθούν με τα οικονομικά της Χώρας, με το χρέος των  1.300.000.000.000 €  ( 1 τρισεκατομμυρίου και 300 δισιεκατομμυρίων € ) , με τα χάλια της Εκπαίδευσης, της Υγείας, του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας, την ανεργία, την αναξιοκρατία, την απόλυτη οπισθοδρόμηση στην ανταγωνιστικότητα, την περιβαλλοντική αναισθησία και άλλα τέτοια ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ θέματα.

      Δε βουλιάζουμε, που είπε ο άλλος ! ΒΟΥΛΙΑΞΑΜΕ !  Είναι καιρός να σοβαρευτούμε!

 

                                                                               Θανάσης Παριώτης

                                                                                       Ναύπλιο

                                                                             http://blogs.sch.gr/diogenis