Να εκφραστεί Πολιτικά η “Αποχή”

Να εκφρασθεί Πολιτικά η  « Αποχή». 

   Για να γίνει μια συζήτηση και να οδηγηθεί σε συμπεράσματα,  πρέπει να συμφωνηθούν οι όροι της συζήτησης , η ελευθερία στην έκφραση, οι στόχοι που επιδιώκονται, η πίστη σε βασικές αξίες, οι οποίες ορθό είναι να αναφέρονται και να οριοθετούνται.

     Η  ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ είναι αναγκαίος όρος επικοινωνίας και συνεννόησης . Αλλιώς θα λέει ο καθένας «το μακρύ του και το κοντό του », όπως λέει ο Λαός, θα προκαλεί με τη θρασύτητά του βέβαια, θα εμποδίζει τη διευκόλυνση αναζήτησης της ΑΛΗΘΕΙΑΣ , προσβάλλοντας τη ΛΟΓΙΚΗ και υποθηκεύοντας το ΜΕΛΛΟΝ.

     Σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι  ΔΙΚΑΙΩΜΑ  του ΄Ελληνα Πολίτη η συμμετοχή στις εκλογές . Επομένως δεν μπόρεσα να αντιληφθώ και να δικαιολογήσω την υποχρεωτικότητα που είχε λάβει η συμμετοχή στην ψηφοφορία , με αρνητικές συνέπειες για όποιον δεν είχε ψηφίσει. Ο ψηφοφόρος έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στις εκλογικές διαδικασίες, να ψηφίζει και να επιλέγει τους άριστους να τον εκπροσωπούν στην άσκηση της εξουσίας,  μέσα από το αντιπροσωπευτικό σύστημα της χώρας μας. Συνεχίζοντας στον ίδιο τρόπο σκέψης, υποστηρίζουμε πως ο καθένας μας έχει Πολιτική Υποχρέωση να συμμετέχει ως ψηφοφόρος στις εκλογές , και μέσα από βασανιστική αναζήτηση να επιλέγει τον άριστο πολιτικό φορέα και τα αντίστοιχα άριστα πρόσωπα, με συνθήκες απόλυτης ελευθερίας λήψης της απόφασης και ελευθερίας έκφρασης.

     Είναι σημαντική στιγμή η εκλογική διαδικασία για τον Πολίτη.  Αν κάνουμε και τις «λογιστικές» πράξεις, σε όλη μας τη ζωή,σύμφωνα με το προσδόκιμο όριο ζωής, θα συμμετάσχουμε περίπου  σε δεκαπέντε ( 15 ) εκλογικές  αναμετρήσεις. Οι προσπάθειες αιφνιδιασμού εκείνων που ασκούν την εξουσία,  μας κάνουν τη χάρη να συμμετέχουμε σε περισσότερες εκλογές και να ψηφίζουμε περισσότερες φορές…  « για το καλό μας». ΄Οπως κι αν έχει το πράγμα,  είναι καθοριστική η συμμετοχή μας και εξαιρετική η επιλογή,  που σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με «ελαφριά καρδιά». Είναι ύψιστη η στιγμή της απόφασης και της επιλογής. Κάποιοι στη διαφημιστική προσπάθεια λένε : « Σκέψου τέσσερα λεπτά, για τέσσερα χρόνια».  Παραφράζοντας το μήνυμα υποστηρίζω :  Σκέψου τέσσερα χρόνια, για το τί θα κάνεις εκείνα τα τέσσερα λεπτά που θα βρεθείς πίσω από το παραβάν,  γιατί είναι καθοριστική στιγμή για το μέλλον του τόπου. ΄Οπως οι μαθητές προετοιμάζονται να διαγωνιστούν στις εισαγωγικές εξετάσεις, μελετώντας όλα τα στοιχεία, έτσι και ο ψηφοφόρος οφείλει να συγκρίνει  κείμενα, λόγους , νόμους ,πρακτικές, αποτελέσματα, πριν αποφασίσει την τελική επιλογή του.

    Τα κόμματα απ’ τη μεριά τους , οφείλουν με τα επιτελικά τους όργανα να μελετούν τα προβλήματα του τόπου και να συντάσσουν σχετικά προγράμματα με εξειδικευμένες προτάσεις,  υλοποιήσιμες , εφικτές, λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα κατάσταση. Οφείλουν τα Πολιτικά κόμματα να καταθέτουν   ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ . Με τόσους τηλεοπτικούς σταθμούς που έχει η Χώρα μας,  υπάρχει η δυνατότητα σε όλους τους Πολιτικούς φορείς να παρουσιάζουν τα Προγράμματά  τους.Με ικανούς δημοσιογράφους μπορούν να διευκολύνονται και να υποχρεώνονται οι πολιτικοί να καταθέτουν τις πολιτικές προτάσεις , χωρίς τις εκνευριστικές κοκορομαχίες που υποτιμούν τη νοημοσύνη των Πολιτών θεωρώντας τους «οπαδούς», τουτέστιν μάζα. Το «οπαδούς» , δεν το χρησιμοποίησα αυθαίρετα, οι ίδιοι  το γράφουν  στα κείμενά τους,  αναφερόμενοι προφανώς στους ψηφοφόρους τους. Αν το «οπαδός» είναι επιθυμία  τους ή διαπίστωσή τους ,  δε γνωρίζω. ΄Ισως ισχύουν και τα δύο.

  Εκείνο που απαιτείται είναι ΣΕΒΑΣΜΟΣ. Σεβασμός απ’ τη μεριά των ψηφοφόρων προς τους Πολιτικούς, αλλά και σεβασμός απ’ τη μεριά των Πολιτικών προς τους Πολίτες. Αποτέλεσμα εκείνου  του  αμοιβαίου σεβασμού , είναι η τελική  ΕΠΙΛΟΓΗ .

      Από τις άπειρες δημοσκοπήσεις του οκταμήνου που έχει περάσει,  οι ψηφοφόροι σε συντριπτικό ποσοστό 80% περίπου,  επιλέγουν τον « ΚΑΝΕΝΑ».   Η προτίμηση του «ΚΑΝΕΝΑ»,  αποδεικνύει ότι κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν κατόρθωσε να αποσπάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου σε μεγάλο ποσοστό. Αν λάβουμε υπόψη ότι η Βουλή συνεδριάζει 24 ώρες το 24ωρο για 365 μέρες το χρόνο,  ακριβώς γιατί πρέπει να αντιμετωπίζονται όλες οι περιπτώσεις των παρεκτροπών, έτσι πιστεύω ότι και στο Σύνταγμα πρέπει να προστεθεί μια  Διάταξη η οποία θα τιμωρεί  όλους εκείνους που προσβάλλουν τη νοημοσύνη του κόσμου.

     Στην αναγκαία Αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει αφ’ ενός μεν να εξοβελιστεί  το ΄Αρθρο 86, με το οποίο επιτυγχάνεται  η Ατιμωρησία υπουργών, αφ’ ετέρου  στη θέση του να υπάρξει ρύθμιση στην οποία να αναφέρεται:

     ( Προτεινόμενο)    ΄Αρθρο 86 :  Αν το ποσοστό της   « Αποχής » υπερβαίνει το ποσοστό που έχει λάβει το πρώτο κόμμα, να ακυρώνονται οι εκλογές , να χάνουν την έδρα οι “εκλεγόμενοι” και την εκλογιμότητα για τέσσερα χρόνια,  και με υπηρεσιακή Κυβέρνηση να διεξάγονται νέες εκλογές,  απ’ τις οποίες θα προκύψει η νέα Νομοθετική Εξουσία και η Νέα Κυβέρνηση.

    Είναι ανάγκη εκείνοι που οδηγούν τον κόσμο στην Αγανάκτηση και  εξ αυτής στην  Αποχή,  είτε από αδυναμία, είτε από επιπολαιότητα, είτε από εφαρμογή της «πεπατημένης»,   να  υποστούν τις συνέπειες .

    Γιατί στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα,  αλλά ούτε και  υ π ό δ ο υ λ ο ι .

                                                                                  Θανάσης Παριώτης

                                                                            http://blogs.sch.gr/diogenis

                                                                             diogenis@sch.gr