O Castelano διασχίζει το Βυζαντινό μονοπάτι της Καστράνιτσα

Αγαπητοί μαθητές/τριες καλημέρα,

πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο θα διαβάσετε το παραμύθι που γράφτηκε για την πολιτιστική κληρονομιά των Πύργων και εικονογράφησαν οι συμμαθητές σας:

Γιασεμίν Τάφα, Αθηνά, Νικόλτση, Σημέλα Σολλάκου, Νάντζιε Ντούκα, Έρντα Αλκάγι και Νίκος Σερσέμης με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Πύργων  κυρία Παπαμιχαήλ Πετρούλα. Στην αγγλική γλώσσα μεταφράστηκε από τον κύριο Παντελή Τριανταφύλλου και  την εκπαιδευτικό της αγγλικής γλώσσας  κυρία Ερασμία Σταμάκου. Τους ευχαριστούμε θερμά!

Ελληνική γλώσσα:

https://app.bookcreator.com/library/-N-IGvLrosfPgsNefr80/enac2JWFyDVjVWseEDkTWgKXEFWnQUDuQUXTMsar9tRuFuBNP3P3Mg/Pu1TDb1FRq249qAmGcbxTQ/wZ_J2YrHSxmTzKPU06FfMA

Αγγλική γλώσσα: https://app.bookcreator.com/library/-N-IGvLrosfPgsNefr80/enac2JWFyDVjVWseEDkTWgKXEFWnQUDuQUXTMsar9tRuFuBNP3P3Mg/tw6Ow177QvqGs82RVnZiFQ/piCe_Au-Q02VfSkBc8iGAQ

20230618 111035 20230519 095604 20230519 114526 ΑΥΤΟ 20230530 144440

20230530 144508 20230530 152203 20230530 144759 20230530 152238 20230530 152414 Κάστρο της βασίλισσας Ανίσσας 20230530 152511 20230530 152559

 

Μάγκου Νατάσα

γυμνάστρια

Το Δημοτικό Σχολείο Πύργων επισκέφτηκε η πρώην υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Κώτσηρας

 

Η πρώην υπουργός Παιδείας επισκέφτηκε  το Δημοτικό Σχολείο Πύργων την Πέμπτη  22 Ιουνίου 2023 συνοδευόμενη από τον  υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Κώτσηρα και τους βουλευτές του Ν. Κοζάνης κα Βρυζίδου Παρασκευή, κ. Παπαδόπουλο Μιχάλη και τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Λυσσαρίδη Νικόλαο. Το κλιμάκιο υποδέχτηκαν ο νέος διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Πύργων κ. Μελισίδης Κωνσταντίνος με την απερχόμενη διευθύντρια  του σχολείου κα  Μάγκου Νατάσα. Η κα Κεραμέως ξεναγήθηκε στις αίθουσες του σχολείου, και υποσχέθηκε αλλαγή τεχνολογικού εξοπλισμού με τελευταίας τεχνολογίας υλικό όπως αυτό των διαδραστικών πινάκων κ.λ.π. Στα θρανία της  αίθουσας Ε΄- ΣΤ΄ τάξεων κάθισαν η κα Κεραμέως με τους υπόλοιπους επισκέπτες και άκουσαν τα προβλήματα και τα αιτήματα που έθεσαν ο Πρόεδρος της μαρτυρικής Κοινότητας των Πύργων και ο Πρόεδρος των μηλοπαραγωγών όσον αφορά το σχολείο, την κοινότητα και τις καλλιέργειες. Τα καινοτόμα  εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του σχολικού έτους 2022-2023 (εθνικά, ευρωπαϊκά και global) καθώς και την  συμμετοχή της σχολικής  μονάδας σε δίκτυα σχολείων και εκπαιδευτικούς διαγωνισμούς,  παρουσίασε η διευθύντρια του σχολείου  Μάγκου Νατάσα.

IMG 01537958bc229a2d485061f7206814b2 V 20230622 170631 20230622 171445 IMG 09fb451807f70775a072be4b8c992dd8 V 20230622 1729040

20230622 173031

Η παιδαγωγική μέθοδος του Φρενέ | Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται \ Πρόταση Ταινίας!

Το σενάριο της ταινίας στηρίζεται στη ζωή του μεγάλου Γάλλου παιδαγωγού και μεταρρυθμιστή της παιδείας Σελεστέν Φρενέ (Celestin Freinet 1896-1966). Η παιδαγωγική μέθοδος του Φρενέ στοχεύει στη δημιουργία ενός άλλου σχολείου όπου κάθε παιδί αντιμετωπίζεται σαν μια ξεχωριστή προσωπικότητα, μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα, όπου η παιδεία δεν είναι αποκομμένη από την κοινωνική πραγματικότητα κι ο ρόλος του εκπαιδευτικού συνίσταται κυρίως στο να βοηθήσει τα παιδιά να βρουν μόνα τους το δρόμο της γνώσης. Ο Σελεστέν Φρενέ, πρώτος αυτός, επεδίωξε να εισάγει τις νέες τεχνολογίες της εποχής στην εκπαίδευση: τυπογραφία, ραδιόφωνο, κινηματογράφο. Είναι πιο γνωστός ως ο πρώτος που έβαλε το τυπογραφείο στην τάξη και καθιέρωσε την διασχολική αλληλογραφία. Λιγότερο γνωστό είναι ότι πρώτος αυτός έβαλε τον κινηματογράφο στο σχολείο το 1926! Ήταν φυσικό οι πρωτοποριακές του μέθοδοι να μην είναι αρεστές στο κατεστημένο, γι αυτό κυνηγήθηκε ανελέητα. Πάλεψε μέσα από αντίξοες συνθήκες και στο τέλος υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη δημόσια εκπαίδευση για να συνεχίσει πιο ελεύθερος το παιδαγωγικό του έργο. Αλλά πια δεν ήταν μόνος. Στη βάση των ιδεών του δημιουργήθηκε ένα μεγάλο διεθνές παιδαγωγικό κίνημα που είναι ακόμα ζωντανό. Έννοιες της παιδαγωγικής του Φρενέ · Η παιδαγωγική της εργασίας (pédagogie du travail): οι μαθητές ενθαρρύνονται να μάθουν κατασκευάζοντας προϊόντα ή προσφέροντας υπηρεσίες. · Η μάθηση που βασίζεται στην δοκιμή και στο λάθος (tâtonnement expérimental). · Συνεργατική μάθηση(travail coopératif) : οι μαθητές συνεργάζονται στην διαδικασία της παραγωγής. · Κέντρα ενδιαφέροντος (complexe d’intérêt) : τα ενδιαφέροντα των παιδιών και η φυσική τους περιέργεια είναι τα σημεία εκκίνησης για μία διαδικασία μάθησης. ·

Η μέθοδος του περιβάλλοντος (méthode naturelle): αυθεντική μάθηση με την χρήση των πραγματικών εμπειριών των παιδιών. · Δημοκρατία : Όταν τα παιδιά διοικούν δημοκρατικά, μαθαίνουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την εργασία τους και για ολόκληρη την κοινότητα . Το 1964, ο Φρενέ συνέταξε τις παιδαγωγικές σταθερές και πρότεινε αυτές τις σταθερές ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να αξιολογούν τις πρακτικές τους στην τάξη σε σχέση με τις βασικές σταθερές του Φρενέ και να εκτιμήσουν την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν. Πρόκειται για μια νέα σειρά ακαδημαϊκών αξιών πάνω στις οποίες θα θέλαμε να δουλέψουμε ώστε να καθιερώσουμε, χωρίς καμιά προκατάληψη, την ανησυχία μας για την αναζήτηση της αλήθειας υπό το πρίσμα της εμπειρίας και της κοινής λογικής. Με βάση αυτές τις αρχές, τις οποίες εμείς θεωρούμε αμετάβλητες και κατά συνέπεια ανυπέρβλητες και σίγουρες, θα θέλαμε να πετύχουμε ένα είδος παιδαγωγικού κώδικα”. Ο Κώδικας αυτός διαθέτει αρκετά χρωματιστά φώτα ώστε να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να κρίνουν την ψυχολογική και παιδαγωγική τους κατάσταση ως εκπαιδευτικοί :

· Πράσινο φως: για τις πρακτικές που συμμορφώνονται με αυτές τις σταθερές, με τις οποίες οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ασχολούνται χωρίς ανησυχία επειδή είναι σίγουροι για την επιτυχία.

· Κόκκινο φως: για τις πρακτικές που δεν συμμορφώνονται με αυτές τις σταθερές και οι οποίες συνεπώς πρέπει να απαγορεύονται το συντομότερο δυνατό.

· Πορτοκαλί φως: για τις πρακτικές που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι επωφελείς αλλά μπορεί να θεωρούνται και επικίνδυνες και κάποιος πρέπει να προχωρήσει με προσοχή, με την ελπίδα να τις προσπεράσει σύντομα.

Οι σταθερές που αναφέρονται παρακάτω αποτελούν μόνο ένα μέρος, ένα είδος περίληψης του παιδαγωγικού έργου του Φρενέ. Έρευνες / Γιατί η εκπαίδευση δεν πρέπει να αποκλείει την “τιμωρία” / Γιατί οι γονείς δεν πρέπει να φοβούνται να “τιμωρήσουν” τα παιδιά τους!

1. Το παιδί έχει την ίδια φύση με εμάς [τους ενήλικες].

2. Το να είσαι μεγαλύτερος σε ηλικία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι και ανώτερος από τους άλλους.

3. Η ακαδημαϊκή συμπεριφορά ενός παιδιού είναι συνάρτηση της παιδείας, της υγείας και της φυσιολογικής κατάστασής του.

4. Σε κανέναν – ούτε στο παιδί ούτε στον ενήλικα – δεν αρέσει να διοικείται από την εξουσία.

5. Σε κανέναν δεν αρέσει να ευθυγραμμίζεται επειδή το να ευθυγραμμίζεται κάποιος σημαίνει ότι υπακούει παθητικά σε μια εξωτερική εξουσία.

6. Σε κανέναν δεν αρέσει να τον αναγκάζουν να κάνει κάποια δουλειά, ακόμα και αν αυτή η δουλειά δεν τον ενοχλεί ιδιαίτερα.

7. Όλοι θέλουν να επιλέξουν το επάγγελμα που θα ασκήσουν, ακόμα και αν η επιλογή τους δεν είναι συμφέρουσα.

8. Σε κανέναν δεν αρέσει να μετακινείται άσκοπα, να ενεργεί σαν ρομπότ, δηλαδή να κάνει πράξεις και να λυγίζει σε σκέψεις, οι οποίες προβλέπουν την χρήση μηχανισμών στις οποίες ο μαθητής δεν συμμετέχει. 9. Εμείς [οι δάσκαλοι] πρέπει να παρακινούμε τους μαθητές προς την εργασία.

10. Δεν υφίσταται πλέον σχολαστικισμός. Όλοι θέλουν να πετύχουν. Η αποτυχία είναι ανασταλτική και καταστροφική για την πρόοδο και τον ενθουσιασμό. Δεν πρόκειται για παιχνίδια που θεωρούνται φυσιολογικά για το παιδί αλλά για δουλειά.

11.  Η φυσιολογική πορεία της απόκτησης της γνώσης δεν είναι η παρατήρηση, η εξήγηση και η επίδειξη – η βασική διαδικασία του σχολείου – αλλά η πειραματική δοκιμή και το σφάλμα, μια φυσική και καθολική διαδικασία.

12. Η απομνημόνευση, με την οποία ασχολείται το σχολείο στις περισσότερες περιπτώσεις, εφαρμόζεται και θεωρείται πολύτιμη όταν πραγματοποιείται προς όφελος της ζωής.

13. Η απόκτηση της γνώσης δεν λαμβάνει χώρα, όπως πιστεύεται μερικές φορές, με την μελέτη των κανόνων και των νόμων αλλά με την εμπειρία. Το να μελετήσουμε τους κανόνες και τους νόμους στην γλώσσα, στην τέχνη, στα μαθηματικά και στην επιστήμη είναι το ίδιο με το να τοποθετήσουμε ένα καρότσι μπροστά σε ένα άλογο.

14. Η νοημοσύνη δεν είναι, όπως διδάσκει ο σχολαστικισμός, μια συγκεκριμένη σχολή που λειτουργεί ως κλειστό κύκλωμα, ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα ζωτικά στοιχεία του ατόμου.

15. Το σχολείο καλλιεργεί μόνο μια αφηρημένη μορφή νοημοσύνης, η οποία λειτουργεί έξω από την ζωντανή πραγματικότητα, μέσω των λέξεων και των ιδεών που εμφυτεύονται μέσω της απομνημόνευσης.

16. Στο παιδί δεν αρέσει να ακούει ένα μάθημα με την μορφή της παπαγαλίας.

17. Το παιδί δεν κουράζεται όταν κάνει εργασίες που ευθυγραμμίζονται με την ζωή του, έργο που θεωρείται λειτουργικό για το ίδιο το παιδί.

18. Σε κανέναν, ούτε στο παιδί ούτε στον ενήλικα, δεν αρέσει ο έλεγχος και η τιμωρία, τα οποία θεωρούνται πάντοτε μια επίθεση απέναντι στην αξιοπρέπειά τους, ειδικά όταν ασκούνται δημοσίως.

19. Η βαθμολογία και η κατάταξη των μαθητών αποτελούν ένα λάθος.

20. Μιλήστε όσο το δυνατόν λιγότερο.

21. Στο παιδί δεν αρέσει να εργάζεται όπως το κοπάδι, όπου το άτομο πρέπει να εργάζεται μηχανικά σαν ρομπότ. Αγαπά την ατομική ή την ομαδική εργασία στα πλαίσια μιας κοινότητας συνεργασίας.

22. Η τάξη και η πειθαρχία είναι απαραίτητα στην τάξη.

23. Η σχολική τιμωρία αποτελεί ένα λάθος. Είναι ταπεινωτικές για όλους και ποτέ δεν επιτυγχάνουν τον επιθυμητό στόχο. Στην καλύτερη περίπτωση, αποτελούν την έσχατη λύση.

24. Η ζωή του νέου σχολείου προϋποθέτει την συνεργασία μεταξύ των σχολείων, δηλαδή τη διαχείριση από τους χρήστες της, συμπεριλαμβανομένου του εκπαιδευτή, την διαχείριση της σχολικής ζωής και την διαχείριση της σχολικής εργασίας.

25. Η πολυκοσμία στην τάξη αποτελεί πάντα ένα παιδαγωγικό λάθος.

26. Ο σχεδιασμός των μεγάλων σχολικών συγκροτημάτων έχει ως αποτέλεσμα την ανωνυμία των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Συνεπώς αποτελεί σφάλμα και εμπόδιο.

27. Η δημοκρατία του αύριο προετοιμάζεται από την δημοκρατία στο σχολείο. Ένα αυταρχικό καθεστώς στο σχολείο δεν μπορεί να διαμορφώνει δημοκρατικούς πολίτες.

28. Κάθε άνθρωπος μπορεί να εκπαιδεύσει μόνο με αξιοπρέπεια. Το να σέβεσαι τους μαθητές, οι οποίοι πρέπει να σέβονται τους δασκάλους τους, είναι μια από τις πρώτες προϋποθέσεις για την σωστή λειτουργία του σχολείου.

29. Η αντίθεση απέναντι στην παιδαγωγική αντίδραση είναι επίσης μια σταθερά την οποία πρέπει να υπολογίζουμε, εκτός αν είμαστε σε θέση να αποφύγουμε ή να διορθώσουμε τον εαυτό μας.

30. Υπάρχει μια σταθερά που δικαιολογεί τις προσπάθειες και τα λάθη μας και πιστοποιεί τις πράξεις μας : είναι η αισιόδοξη ελπίδα απέναντι στην ζωή.

Πηγή: https://e-wall.net/41191/i-paidagogiki-methodos-tou-frene-o-daskalos-pou-afine-ta-paidia-na-oneirevontai-protasi-tainias/

8 Ιουνίου 2023: Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών

Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών θεσμοθετήθηκε στις 8 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Γη στο Ρίο Ντε Ζανέιρο, όπου 150 ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο υπέγραψαν τη Συνθήκη για την Βιοποικιλότητα, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την εξαφάνιση σπανίων ειδών από το ζωικό και φυτικό βασίλειο. Οι ωκεανοί καταλαμβάνουν πάνω από το 70% της επιφάνειας της Γης και έχουν συνδεθεί από αρχαιοτάτων χρόνων με την ανθρώπινη εξέλιξη. Ο τζίρος των οικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τους ωκεανούς ξεπερνά τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Το 2008 η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών αναγνωρίστηκε επίσημα από τον ΟΗΕ κι έκτοτε εξυπηρετεί έναν κεντρικό σκοπό: την ευαισθητοποίηση κοινού και ιθυνόντων για να συμβάλλουν στην προστασία των θαλασσών μέσα από τη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων.

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών οι μαθητές/τριες του  Δημοτικού Σχολείου Πύργων έφτιαξαν μία μακέτα για την προστασία των θαλασσών περνώντας το μήνυμα:

Διακοπές με καθαρές θάλασσες και ακτές  

 

 

Μ20230530 10442020230530 12544920230530 10434420230601 105722

20230612 134617

20230612 134353

20230530 130007

 

Μάγκου Νατάσα

γυμνάστρια

3 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου γιόρτασαν οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου Πύργων με βιωματικές δράσεις για τον εξοπλισμό προστασίας τους ως αναβάτες ποδηλάτου.

20230607 115846 20230607 120056 20230607 120607 20230607 121654 20230607 121750

Μάγκου Νατάσα

γυμνάστρια

Στα μονοπάτια των Αρχαίων Μακεδόνων στους Πύργους Εορδαίας

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 η εκδήλωση του Δημοτικού Σχολείου Πύργων με  θέμα: «Στα μονοπάτια των Αρχαίων Μακεδόνων» στο Πολύκεντρο των Πύργων Εορδαίας και ώρα 19:00. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πατέρας Γεώργιος Χατζημάνου, ο Δήμαρχος  Εορδαίας κ. Παναγιώτης Πλακετάς,  ο Αντιδημάρχος κ. Χρήστος Kεσκερίδης, ο Υπεύθυνος Πολιτισμού  κ. Δημήτρης Καρακασίδη, ο Προέδρος Πύργων, κ. Δημήτρης Σαμπακίδης, η Πρόεδρος Γονέων και Κηδεμόνων κα Ιωάννα Γιάγκου και πλήθος κόσμου.  Στην εκδήλωση  τελέστηκε μνημόσυνων υπέρ των κεκοιμημένων δασκάλων και δόθηκαν τιμητικές πλακέτες στους συγγενείς τους  για την πολύτιμη προσφορά τους καθώς και σε συνταξιούχους και απελθόντες δασκάλους του Δημοτικού Σχολείου Πύργων.

Δάσκαλοι που τιμήθηκαν:

Κεκοιμημένοι: Βασδέκης Χρήστος Ευθαλία Τάκη Ευάγγελος Τάκης Σακαρίδης Μιχαήλ, Σακαρίδου Ευδοξία, Γκίνος Δημήτριος

Συνταξιούχοι: Βασιλική Μοσχίδου, Στόικος Παύλος Πολυτίμη Μιχαηλίδου, Γεώργιο Τσαραμανίδη.

Απελθώντες: Ζωή Βοζίνου,  Πετρούλα Παπαμιχαήλ, Περσεφόνη Λάντζου και η αγαπημένη όλων μας κυρία  Αθηνά Τσίτση που ενίσχυσε με τη γνώση της τις ιστορικές πληροφορίες για τα βυζαντινά πολιτιστικά μνημεία της Καστράνιτσας.

Το δρώμενο «Στα μονοπάτια των Αρχαίων Μακεδόνων» επιλέχθηκε λόγω των Μακεδονικών Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Πύργων Εορδαίας:

  • Μακεδονικός Τάφος. Πρόκειται για ένα μονοθάλαμο θολωτό τάφο με απλή πρόσοψη επίπεδη και επιχρισμένη με υπόλευκο κονίαμα. Τα ευρήματα που έχουν μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κοζάνης και χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.χ.
  • Γέφυρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σύμφωνα με την παράδοση από τη γέφυρα αυτή περνούσε η στρατιά του Μ. Αλεξάνδρου του στρατηλάτη. Εικάζεται επίσης ότι επί Ρωμαίων κατακτητών το 146 π.χ. η Εγνατία οδός περνούσε από τους Πύργους.
  • Οι μαθητές αναπαραστήσαν τις τελευταίες στιγμές του Φιλίππου του Β΄ κατά την είσοδο της Βασιλικής οικογένειας στο Θέατρο των Αιγών σύμφωνα με την ιστορική ανάπλαση που έκανε ο Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Μανώλης Ανδρόνικος:

Ύστερα από τα πολυτελή συμπόσια έφτασε η μέρα των αγώνων. Η Πομπή ξεκίνησε με την ανατολή του ηλίου.

Μπροστά πήγαιναν αυτοί που κρατούσαν τα λαμπρά αγάλματα με τους Ολύμπιους Θεούς, 13ος ο Φίλιππος θεοποιημένος. Η Υβρις μεγάλη.

Ο Βασιλιάς κατηφόριζε πεζός προς το Θέατρο. Μαζί του βάδιζαν και  οι δύο Αλέξανδροι, γιος και γαμπρός. Ο δρόμος ήταν λαμπρά στρωμένος.

Δεν πρόλαβε να συνεχίσει, το εγχειρίδιο του Παυσανία βυθίστηκε στο σώμα του και τον άφησε νεκρό.

Ο δολοφόνος έτρεξε προς τη δυτική πάροδο, να φτάσει στους συνενόχους του με τα άρματα αλλά οι σωματοφύλακες τον σκότωσαν επιτόπου.

Ύστερα από την πρώτη ταραχή ο Αντίπατρος παρουσίασε τον Αλέξανδρο στους  Μακεδόνες για να  τον ανακηρύξουν Βασιλιά

Ο νέος Βασιλιάς τώρα είχε δύο άμεσα  καθήκοντα: να θάψει τον πατέρα του και να τιμωρήσει  τους δολοφόνους του.

Η κατασκευή του τάφου άρχισε ταυτόχρονα με την ετοιμασία για την καύση.

Όταν   κάηκε το σώμα συνέλεξαν με προσοχή τα οστά και τα έπλυναν με κρασί.

Ύστερα άπλωσαν το πορφυρό ύφασμα στον πυθμένα της χρυσής λάρνακας.

Τοποθέτησαν με τάξη πρώτα τα οστά πρώτα  των ποδιών, ύστερα του κορμού και  τελευταία του κρανίο  και τα τύλιξαν  με την πορφύρα.

Επάνω σε αυτά τοποθέτησαν το χρυσό στεφάνι, έκλεισαν την λάρνακα στην μαρμάρινη σαρκοφάγο, τοποθέτησαν μπροστά την ξύλινη κλίνη και γύρω τον οπλισμό, έκλεισαν την βαριά μαρμάρινη πόρτα  και άφησαν να πέσει η σφήνα που θα την κλείδωνε για πάντα μέχρι να τον ανακαλύψει ο Μανώλης Ανδρόνικος στις 8 Νοεμβρίου 1977.

Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς για την προσφορά των εδεσμάτων: Ζαχαροπλαστείο Ελεζώ, Ζαχαροπλαστείο Ρωξάνη, Ζαχαροπλαστείο Σπιτικό, Φούρνος Μαλακάκης, Πρατήριο Άρτου Έφη, Μικροπωλητής Καρυπίδης καθώς και τις εθελόντριες οι οποίες επιμελήθηκαν τον μπουφέ της δεξίωσης που ακολούθησε: Σοφία Θεοδοσιάδου, Άννα Σαμπακίδου, Γεωργία Νεοφυτίδου!

 

Πρόγραμμα της εκδήλωσης

 

Στα μονοπάτια των αρχαίων Μακεδόνων

 

  • Τρισάγιο στη μνήμη των κεκοιμημένων Δασκάλων και μαθητών θυμάτων του Ολοκαυτώματος
  • Χαιρετισμοί
  • Απόδοση του λόγου της εκδήλωσης-ομιλία με μικρό ιστορικό για τον κάθε δάσκαλο από τον Πρόεδρο κ. Δημήτρη Σαμπακίδη
  • Απονομή πλακετών στους συνταξιούχους δασκάλους
  • Απονομή πλακετών στις απελθούσες εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Πύργων

 

Πολιτιστικό δρώμενο : Στα μονοπάτια των Αρχαίων Μακεδόνων

 

  • Ανάπλαση των τελευταίων ιστορικών γεγονότων της Βασιλείας του Φιλίππου του Β΄ και ανακήρυξη του Μ. Αλεξάνδρου ως Βασιλιά των Μακεδόνων.
  • Αποχαιρετιστήριος λόγος από το μαθητή της ΣΤ΄ τάξης Ορφανίδη Παναγιώτη

 

Παραδοσιακοί χοροί

  • Τικ
  • Ζάραμο
  • Χασάπικο αργό-γρήγορο (Ζορμπάς)
  • Μακεδονία Ξακουστή, χορός με το κοινό

 

DSC09143 2 DSC09111 DSC09110 DSC09075 DSC09065 DSC09062 DSC09053 DSC09048 DSC09040 DSC09025 DSC09027 DSC09022 DSC09021 DSC09018 DSC09013 DSC09007 DSC08999 DSC08996 DSC08993 DSC08990 DSC08988 DSC08982 DSC08979 DSC08977 DSC08975 DSC08970 DSC08967 DSC08965 DSC08961

Μάγκου Νατάσα

γυμνάστρια

 

 

 

 

Επίσκεψη στην Πλατεία των Πύργων την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Αύριο Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 οι μαθητές/τριες του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Πύργων θα επισκεφτούν την Πλατεία των Πύργων για  σάντουιτς με τη δασκάλα του Ολοήμερου κα Πετρούλα Παπαμιχαήλ!

 

Λόγω Πανελλαδικών εξετάσεων δεν λειτουργεί το e-mail του Σχολείου!

 

5 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023 δεν είναι απλά μια συμβολική μέρα, είναι μια υπενθύμιση ότι οι ενέργειες των ανθρώπων για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης, μπορεί να είναι αποτελεσματικές. Τα βήματα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης, είναι η συνέπεια αυτών των δράσεων. Είναι καιρός να επιταχυνθεί αυτή η δράση και η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία. Οι μαθητές του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου μαζί με την εκπαιδευτικό κυρία Πετρούλα αφού διάβασαν, καθάρισαν την αυλή και τον κήπο!

 

IMG deb8c8235860e02151f85bce3f830696 VIMG 3a8aa5cd7c5781c23a9b5812051d1e59 V

IMG 42c9b14310383105a99573e678b7d6f6 VIMG bda6b2e87752e953957d824c3ad03827 V 1IMG 98e700b761fcecdd617f6076da96275c V IMG 7a523fe777671091a2a49d95ee716301 V  IMG 2ee000d38dfedcb676b7bb24ab4c05a8 V IMG b39952d00312ad4f182c3f69d96ebf74 V

IMG c169822dac72f4813147edecfafd2f38 V 1

IMG 31324156366835ac89ca757b9972cfe2 V

Μάγκου Νατάσα

γυμνάστρια

Ενδυμασία για την Τελετή Λήξης στις 14 Ιουνίου 2023

Αγαπητοί γονείς των μαθητών/τριών του Δημοτικού Σχολείου Πύργων καλημέρα,
την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 θα έχουμε την τελετή λήξης του σχολικού έτους 2022-2023.
Θα γίνει και επίσημη πρόσκληση.
Κατά την εκδήλωση οι μαθητές θα αναπαραστήσουν κάποιο δρώμενο στο οποίο θα χρειαστεί η ανάλογη ενδυμασία.
Το σχολείο θα τους παραχωρήσει τον μανδύα όπως θα δείτε στη φωτογραφία. Θα σας παρακαλούσα το ντύσιμο κάτω από τον μανδύα να έχει ως εξής:
Τα κορίτσια της Α΄, Β΄ και  Γ΄-Δ΄ τάξεων που είναι μπροστά στη φωτογραφία με τον βυσσινί μανδύα από κάτω θα φορούν μαύρο μπλουζάκι και μαύρο κολάν και ότι μαύρο-σκούρο παπούτσι ή πέδιλο έχετε.
Τα κορίτσια με τον άσπρο μανδύα πρέπει να φορούν άσπρο μπλουζάκι με άσπρο κολλάν και ότι άσπρο ή ανοιχτό παπούτσι ή πέδιλο ή σανδάλι, σαγιονάρα έχουν. Το ίδιο φορούν και τα κορίτσια που κρατούν δάδες.
Τα αγόρια με τον άσπρο μανδύα πρέπει να φορούν άσπρο μπλουζάκι με άσπρο ή ανοιχτόχρωμο παντελόνι και ότι άσπρο ή ανοιχτό παπούτσι έχετε.
Τα αγόρια που είναι στρατιώτες με ασπίδες από κάτω από τους καφέ και βυσσινί μανδύες θα φορούν μαύρο μπλουζάκι και σκούρο παντελόνι και ότι μαύρο-σκούρο παπούτσι έχουν.
Ο “Φίλιππος” (Παναγιώτης) που είναι βασιλιάς αν και φορά βυσσινί μανδύα μπορεί να βάλει άσπρο μπλουζάκι, ενώ ο “Παυσανίας” (Άγγελος) θα φορά γκρι μανδύα και μαύρο μπλουζάκι και σκουρόχρωμο παντελόνι.

Την Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023 τα παιδιά θα φέρουν στο σπίτι τους μανδύες για να τους σιδερώσετε προσεκτικά ώστε να τους φέρουν την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 και να ντυθούν εδώ στο σχολείο.
Με το τέλος της γιορτής θα τα επιστρέψουν και θα με βοηθήσετε να τα τακτοποιήσω ώστε να τα επιστρέψω με τη σειρά μου από τα σχολεία όπου τα δανείστηκα.
Για τυχόν απορίες τηλεφωνείτε στα τηλέφωνα: 6972247233, 2463400223

20230601 122428 2

με εκτίμηση
Μάγκου Νατάσα