Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών «με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».
Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σε όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.
Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει κατά τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης τιμά κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού.
Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».
Οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου Πύργων γιόρτασαν την ημέρα παρακολουθώντας το Ζωγραφικό Δοκίμιο “ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ” του μεγάλου Έλληνα Ζωγράφου Δημοσθένη Κοκκινίδη και στη συνέχεια με βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια γιόρτασαν με μοναδικό τρόπο την ημέρα!
Ο Δημοσθένης Κοκκινίδης γεννήθηκε το 1929 στον Πειραιά. Φοίτησε για δυο χρόνια στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή (1950-1952). Εγκατέλειψε όμως τις σπουδές στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. για να φοιτήσει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές το Γιάννη Μόραλη και το Σπύρο Παπαλουκά (1952 – 1958). Ακολουθεί δίμηνη παραμονή στο Άγιο Όρος (1958), όπου μελέτησε βυζαντινούς εικονογραφημένους κώδικες. Έλαβε διετή υποτροφία από την ιταλική κυβέρνηση (1958).
Από το 1959 μέχρι το 1961 ήταν υπεύθυνος του καλλιτεχνικού τμήματος του νεοϊδρυθέντος Εθνικού Οργανισμού Ελληνικής Χειροτεχνίας. Κατά τη δεκαετία του ’60, παράλληλα με τη ζωγραφική ασχολήθηκε με το design για βιοποριστικούς λόγους. Σχεδίασε αντικείμενα για την ντόπια και ξένη αγορά, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας τέχνης α» (1961-67) και της «Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση μέσω της Τέχνης» (1976-81).
Το 1975 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.). Εκλέχτηκε καθηγητής στην ΑΣΚΤ το 1976, όπου δίδαξε ζωγραφική για περισσότερα από είκοσι χρόνια (έως το 1997), διατελώντας επίσης αντιπρύτανης (1978-1980) και πρύτανης (1980-1982). Είναι ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ. Από το 1981 έως το 1983 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου της Αθήνας. Από το 1995 έως σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης ενώ διατελεί από το 1997 μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας. Έχει πραγματοποιήσει 24 ατομικές εκθέσεις. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θεωρητικά ζητήματα της τέχνης και της καλλιτεχνικής παιδείας και συνέγραψε και δημοσίευσε πολλές σχετικές μελέτες και άρθρα.
Μάγκου Νατάσα
γυμνάστρια