Τα οφέλη της Μουσικοκινητικής Αγωγής σύστημα Carl Orff

Την αξία της Μουσικής αντελήφθησαν και εξύμνησαν μεγάλοι  φιλόσοφοι όπως ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Πυθαγόρας, ο Ρομαίν Ρολλάν, ο Καρτέσιος, ο Γκαίτε, ο Μπετόβεν, ο Βάγκνερ, ο Στραβίνσκι κ.α., καθώς φυσικά και οι λαοί μέσω της παραδοσιακής τους μουσικής, ποίησης, χορών και τραγουδιών. Ο χορός, η ποίηση, η οργανική μουσική κατά την αρχαϊκή περίοδο (8ος αιώνας π.Χ.), αποτελούσαν κεντρικό πυλώνα στην εκπαίδευση των παιδιών της άρχουσας τάξης. Η μουσική, στη χρυσή εποχή των μεγάλων φιλοσόφων (6ος – 4ος αιώνας π.Χ.), ήταν σημαντικότατο κομμάτι στη ζωή των Ελλήνων. Ο Πυθαγόρας υποστήριζε ότι η μουσική ανήκε στον τομέα των μαθηματικών και ήταν ο πρώτος που τη συσχέτισε με νούμερα. Ο ίδιος ανακάλυψε επίσης, την αντιστοιχία μεταξύ του τόνου της μουσικής και του μήκους της χορδής έγχορδων οργάνων ενώ συνέβαλε στη θεμελίωση της ακουστικής επιστήμης (Enc. Britannica, 2003).

Ο Carl Orff υπήρξε λάτρης της αρχαίας ελληνικής σκέψης και γραμματείας. Τα τρία αδιάσπαστα στοιχεία των αρχών της ελληνικής τραγωδίας: μουσική, κίνηση και λόγος ενέπνευσαν τον Orff στη διαμόρφωση του παιδαγωγικού έργου  με στόχο την ολοκληρωμένη και ισορροπημένη προσωπικότητα του παιδιού. Το σύστημα Carl Orff αποτελεί μία παιδαγωγική θέση για τη μουσική και την αισθητική αγωγή με πρωταγωνιστικό  ρόλο η ενότητα μελωδίας, ρυθμού, λόγου και κίνησης. Η ενότητα των παραπάνω στοιχείων πραγματώνεται μέσα βιωματική – εμπειρία της οποίας χρήσιμα εργαλεία αποτελούν ο αυτοσχεδιασμός και οι απλές μουσικές φόρμες. Κατά την Η ενεργητική μουσική πράξη περιλαμβάνει τη χρήση ηχηρών κινήσεων (body percussion), καθώς και μικρών ρυθμικών και μελωδικών οργάνων που απαιτούν τον λιγότερο δυνατό χρόνο απόκτησης τεχνικών δεξιοτήτων. Βασικός στόχος κάθε παιδαγωγού θα πρέπει να είναι η ενσωμάτωση της παιδαγωγικής πρότασης του Orff στην πολιτισμική ταυτότητα της χώρας όπου διδάσκεται. Αντικείμενο των μαθημάτων είναι ρυθμοί, χοροί, τραγούδια, παιδικά παιχνίδια, λαχνίσματα, παροιμίες και έθιμα στον κύκλο του χρόνου, μέσα από τα οποία το παιδί καλείται να συμμετάσχει δημιουργικά ( Τσαπατόρη, 2009).

Η Μουσικοκινητική σύμφωνα με τον Carl Orff είναι μία μέθοδος αγωγής του παιδιού η οποία χρησιμοποιεί τον ρυθμικό λόγο, την ρυθμική κίνηση, την δημιουργική έκφραση (τις ηχηρές κινήσεις, κινητικά παιχνίδια, χρήση κρουστών οργάνων) το τραγούδι-φωνή και τον αυτοσχεδιασμό με σκοπό την ολόπλευρη ανάπτυξή του (Ανδρούτσος 1995).

Το όφελος που προκύπτει από την Μουσική Αγωγή είναι μεγάλο και αναφέρεται σε διάφορους τομείς και πτυχές της ζωής του παιδιού, αλλά και στην μετέπειτα ενήλικη ζωή του. Ξεκινώντας, θα πρέπει να αναφέρουμε ως βασικό όφελος του συνδυασμού μουσικής
και κίνησης την ανάπτυξη στον συναισθηματικό τομέα, καθώς με αυτόν τον τρόπο το παιδί εξασκείται να οργανώνει τα συναισθήματά του και να καλλιεργεί τη δημιουργική φαντασία του. Επίσης, σημαντικό όφελος στον συναισθηματικό τομέα προκύπτει και από
την εξάσκηση και ανάπτυξη της ακοής του παιδιού.
Στη συνέχεια καλό θα ήταν να αναφέρουμε την συμβολή της Μουσικοκινητικής Αγωγής στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, καθώς αυτή συμβάλει στην βελτίωση των νοητικών λειτουργιών του παιδιού. Δεν είναι λίγες οι μελέτες εκείνες που αναφέρουν ότι η παροχή μουσικής εκπαίδευσης στο παιδί, το βοηθά να αναπτύξει την προσωπικότητά του, ενώ ταυτόχρονα διδάσκεται και εξοικειώνεται με έννοιες όπως: η υπομονή, η επιμονή και η συγκέντρωση. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, τα παιδιά που διδάσκονται μουσική αναπτύσσουν καλύτερα την αίσθηση του ρυθμού συγκριτικά με τα παιδιά που δεν την διδάσκονται.
Όσον αφορά στην κοινωνική ανάπτυξη, το παιδί μέσω της Μουσικοκινητικής Αγωγής έχει την ευκαιρία να εμπλακεί σε δραστηριότητες που απαιτούν συνεργασία και ανάληψη ευθυνών. Επίσης μαθαίνει να εξασκεί την αυτοπειθαρχία του. Ένα ακόμη όφελος της Μουσικοκινητικής Αγωγής για το παιδί, αποτελεί η ανάπτυξη της δημιουργικής του φαντασίας. Η Μουσικοκινητική περικλείει στοιχεία κίνησης όπως είναι ο χορός, μαζί με λόγο, δηλαδή κείμενο, ποίημα, τραγούδι, καθώς και εκτέλεση μουσικού οργάνου.
Συμπερασματικά, η Μουσικοκινητική Αγωγή δεν αφορά στη στείρα εκμάθηση δεξιοτήτων, αλλά βασίζεται στην βιωματική ανάπτυξη μέσω της πλοκής του παιδιού με την μουσική.

IMG 20230329 0858061 IMG 20230329 0858091 IMG 20230329 0858111

Παρουσίαση του Microsoft PowerPoint.pptx page 0001

 

 

Παρουσίαση του Microsoft PowerPoint.pptx page 0002

 

Παρουσίαση του Microsoft PowerPoint.pptx page 0005 1 Παρουσίαση του Microsoft PowerPoint.pptx page 0007 Παρουσίαση του Microsoft PowerPoint.pptx page 0006  Παρουσίαση του Microsoft PowerPoint.pptx page 0004

Μάγκου Νατάσα

γυμνάστρια

 

 

 

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και παρέλαση 25ης Μαρτίου 2023 στο Δημοτικό Σχολείο Πύργων

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι μια από τις θεομητορικές εορτές της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της χαρμόσυνης αναγγελίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία ότι πρόκειται να γεννήσει τον Υιό του Θεού. Τιμάται από την Εκκλησία στις 25 Μαρτίου, και στον ελληνικό χώρο συμπίπτει με τον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Την αυτή ημέρα γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Ευάγγελος και Ευαγγελία.

DSC08503

Σύμφωνα με τον ευαγγελιστή Λουκά (α’ 26-38), ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου συνέβη έξι μήνες μετά τη θαυμαστή σύλληψη του Ιωάννη του Προδρόμου από την Ελισάβετ, τη γυναίκα του Ζαχαρία, όταν ο αρχάγγελος Γαβριήλ στάλθηκε από τον Θεό προς την Παρθένο Μαριάμ (Μαρία) για να της ανακοινώσει ότι θα φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού. Εκείνη την περίοδο, η Μαρία ζούσε στη Ναζαρέτ της Γαλιλαίας και ήταν μνηστευμένη με τον ξυλουργό Ιωσήφ. Ο Γαβριήλ εμφανίσθηκε ξαφνικά μπροστά στη Μαρία και της απηύθυνε τον χαιρετισμό: «Χαίρε κεχαριτωμένη, ο κύριος μετά σου». Η νεαρή γυναίκα ήταν λογικό να πανικοβληθεί, αλλά ο αρχάγγελος την καθησύχασε: «Μη φοβού Μαριάμ, εύρες γαρ χάριν παρά τω Θεώ. Και ιδού συλλήψη εν γαστρί και τέξη υιόν και καλέσεις το όνομα αυτού Ιησούν».

Μόλις συνήλθε από την ταραχή, η Μαρία γεμάτη απορία ρώτησε τον αρχάγγελο πώς θα συλλάβει, αφού δεν γνωρίζει τον άνδρα. Ο Γαβριήλ της αποκρίθηκε ότι το Άγιο Πνεύμα θα την καλύψει σαν σύννεφο και θα ενεργήσει αφανώς και μυστηριωδώς τη σύλληψη του Υιού του Θεού. Και για να γίνει πιο πιστευτός επικαλέστηκε τη θαυμαστή σύλληψη του Ιωάννου του Προδρόμου από την Ελισάβετ. Η Μαρία πείστηκε από τα λόγια του Γαβριήλ («Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτο μοι κατά το ρήμα σου») και ο αρχάγγελος Γαβριήλ «απήλθε».

Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καθιερώθηκε γύρω στον 4ο αιώνα και μετά τον ορισμό της εορτής των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου. Ως είναι ευνόητο, μεταξύ των δύο αυτών εορτών υπάρχει στενή σχέση και έπρεπε ο εορτασμός του Ευαγγελισμού να τοποθετηθεί 9 μήνες πριν από τη Γέννηση του Χριστού, ήτοι στις 25 Μαρτίου.

Το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αναφέρεται και στο Κοράνιο, το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων (19:16-22), μία ακόμη απόδειξη της βαθιάς επιρροής του Μωάμεθ από τη χριστιανική διδασκαλία.

          Το απολυτίκιο του Ευαγγελισμού

Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον
και του απ’ αιώνος μυστηρίου η φανέρωσις.
Ο υιός του Θεού υιός της Παρθένου γίνεται
και Γαβριήλ την χάριν ευαγγελίζεται.
Διό και ημείς συν αυτώ τη Θεοτόκω βοήσωμεν:
Χαίρε κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου.

DSC08505

Εκκλησιασμός των μαθητών/τριών του Δημοτικού Σχολείου Πύργων

DSC08513 DSC08519 DSC08528

DSC08530

Τον κύριο Πέτρο τίμησε ο Σεβαστός Πατέρας Γεώργιος για την πολυετή προσφορά του στο Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος!

Μετά τον εκκλησιασμό ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τους ήρωες του 1821 και καταθέσεις στεφανιών από το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείου Πύργων, από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, από το Σύλλογο πληγέντων του Ολοκαυτώματος, τον Ορειβατικό Σύλλογο, τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Πύργων κ. Σαμπακίδη Δημήτριο. Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε η κυρία Μαρία Παπαντώνη και η Νηπιαγωγός, κυρία Ζήνα Βοζίνου. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί και η παρέλαση από τους μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου Πύργου σε ένα κλίμα κατάνυξη και αδελφοσύνης!

Ζήτω οι Ήρωες του ’21,

Ζήτω η μαρτυρική κοινότητα των Πύργων

Χρόνια πολλά σε όλους!

 

DSC08532 DSC08534 DSC08537 DSC08541 DSC08544 DSC08547 DSC08556 DSC08558 DSC08566 DSC08576 DSC08578

DSC08580

Μάγκου Νατάσα

γυμνάστρια

 

Μάγκου Νατάσα

γυμννάστρια

Γιορτή 24η Μαρτίου 2023

To χρονικό της  αφύπνισης της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων και την απαρχή του ελληνικού εθνικού κινήματος που οδήγησε στην Επανάσταση του 1821 παρουσίασαν οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου Πύργωντην Πέμπτη 24 Μαρτίου 2023. Ευχαριστούμε θερμά για την όμορφη παρουσίαση και την επιμελημένη  γιορτή από  την εκπαιδευτικό της Ε΄-ΣΤ΄ τάξεων κυρία Μαρία Παπαντώνη!

DSC08470 1

DSC08484 1024x768 2DSC08477 1 1

 

DSC08488

Μάγκου Νατάσα

γυμνάστρια

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΙΖΑ: πρόγραμμα κατά της παιδικής κακοποίησης

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της βίας ενάντια στα παιδιά απαιτεί συστηματική προσπάθεια αντιμετώπισης των κινδύνων και εύρεσης προστατευτικών παραγόντων έναντι όλων των συνθηκών που συνθέτουν τους παράγοντες κινδύνου, σε ατομικό, διαπροσωπικό, κοινωνικό επίπεδο.

Με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δημιουργήθηκαν 10 διεθνείς οργανώσεις που έχουν αναπτύξει ένα τεκμηριωμένο «πακέτο» δράσεων, το οποίο ονομάζουν INSPIRE (εμπνέω): Επτά στρατηγικές για το τέλος της βίας ενάντια στα παιδιά.

IMG 20230317 093123 IMG 20230317 092005 IMG 20230317 091747 IMG 20230317 090923 IMG 20230317 090559



Λήψη αρχείου

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει στόχο να βοηθήσει τις χώρες και τις κοινωνίες να πετύχουν τον στόχο 16.2 της Ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών, που προτάσσει το τέλος της βίας ενάντια στα παιδιά. Κάθε γράμμα από τη λέξη INSPIRE σηματοδοτεί μία από τις επτά στρατηγικές που έχουν προληπτική αποτρεπτική δράση ενάντια σε διάφορες μορφές βίας, ενώ αποδεικνύονται ιδιαίτερα επωφελείς στην νοητική υγεία, στην εκπαίδευση και στη μείωση της εγκληματικότητας.

INSPIRE: 7 στρατηγικές για το τέλος της βίας ενάντια στα παιδιά

Implementation (Εφαρμογή): Εφαρμογή και ενδυνάμωση νομικού πλαισίου που σχετίζεται με την αλλαγή των κοινωνικών συνθηκών (π.χ. απαγόρευση πρόσβασης των νέων σε αλκοόλ και όπλα)

 Norms (Κανόνες): Αλλαγή αξιών και κανόνων που ανέχεται η κοινωνία στο σύνολο της (π.χ. αλλαγή της νοοτροπίας που ανέχεται ή παραβλέπει τη σεξουαλική κακοποίηση των κοριτσιών ή την επιθετική συμπεριφορά ανάμεσα στα αγόρια)

Safe environments (Ασφαλές περιβάλλον): Εντοπισμός των περιοχών που εκφράζεται περισσότερο η βία (στέκια) και αντιμετώπιση των προβλημάτων των περιοχών αυτών με συγκεκριμένες πολιτικές και άλλες παρεμβάσεις. (π.χ. στην Αθήνα, μία τέτοια περιοχή επί σειρά δεκαετιών είναι τα Εξάρχεια, ενώ η βία έχει μεταφερθεί και στις περιοχές κάτω από την Ομόνοια).

Parental support (Γονική στήριξη): Βοήθεια και στήριξη, ψυχική και εκπαιδευτική σε νέους γονείς που δυσκολεύονται στην ανατροφή του παιδιού τους.

Income (εισόδημα): Εισοδηματική και οικονομική ενίσχυση.

Response (Ανταπόκριση): Ανταπόκριση στις ανάγκες των παιδιών με την πρόβλεψη προσφερόμενων υπηρεσιών (π.χ. διασφάλιση ότι τα παιδιά που υποβάλλονται στη βία μπορούν να έχουν αποτελεσματική άμεση βοήθεια, με ψυχολογική στήριξη και επίβλεψη)

Education (Εκπαίδευση): Διασφάλιση της εκπαίδευσης και της ενδυνάμωσης δεξιοτήτων. (π.χ. υποχρεωτική φοίτηση όλων των παιδιών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ένταξη μαθημάτων ενδυνάμωσης δεξιοτήτων).

Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.)

Μάγκου Νατάσα

γυμνάστρια

Μουσειοσυσκευή “Αρχαία Ελληνική Ενδυμασία”

Μία πολύ γοητευτική πτυχή της καθημερινής ζωής της αρχαιότητας γνώρισαν οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου Πύργων  μέσα από την μουσειοσυσκευή “Αρχαία ελληνική ενδυμασία” την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2023. Η μουσειοσκευή περιείχε μια σειρά αντιγράφων των βασικών τύπων της αρχαίας ενδυμασίας – ανδρικής (ιμάτιο κοντό και μακρύ, εξωμίδα, χλαμύδα) και γυναικείας (πέπλο, χιτώνα χειριδωτό με ιμάτιο, χιτώνα αχειρίδωτο με ιμάτιο). Επίσης περιείχε  εξαρτήματα ενδυμασίας, όπως: περόνες, πόρπες, ζώνες, καθώς και έντυπο και ψηφιακό οπτικό υλικό. Οι μαθητές δοκίμασαν τα αντίγραφα των ρούχων που υπάρχουν μέσα στη μουσειοσκευή και εξοικειώθηκαν με τα είδη των αρχαίων ενδυμάτων και τον τρόπο που τα φορούσαν στην αρχαιότητα. Την ενδυμασία των Αρχαίων Ελλήνων  αναγνώρισαν σε όλα επίσης και στα αγγεία της εκπαιδευτικής βαλίτσας του Κυκλαδικού Μουσείου “Αρχαία Ελληνική Κεραμική” την οποία φιλοξενήσαμε την προηγούμενη βδομάδα. Τη μουσειοσκευή “Αρχαία ελληνική ενδυμασία” δανείστηκε το Δημοτικό Σχολείο  Πύργων για μία εβδομάδα από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και παραχώρησε για 2 ημέρες στο 10 Δημοτικό Πτολεμαΐδας.

DSC08423DSC08427 DSC08444 DSC08448 DSC08449

DSC08432 DSC08434

IMG 20230315 124855

IMG 20230315 130351 IMG 20230317 111649 IMG 20230317 111750 1

IMG 20230315 124501 IMG 20230317 112339 IMG 20230315 130503 1

Θεατρική παρακολούθηση: Βάτραχοι 

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 οι μαθητές/τριες με τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Πύργων παρακολούθησαν την κωμωδία του Αριστοφάνη Βάτραχοι στο Πνευματικό Κέντρο της Πτολεμαΐδας. Τα πλούσια εφέ, η κωμικοί διάλογοι και οι εντυπωσιακές ενδυμασίες ενθουσίασαν τους μικρούς θεατές!

Οι Βάτραχοι είναι κωμωδία του Αριστοφάνη που διδάχτηκε πρώτη φορά στα Λήναια το 405 π.Χ., κερδίζοντας τα “Πρωτεία” (το πρώτο βραβείο δηλαδή).

Στην Αθήνα του 405 π.Χ., με την πόλη να ζει μία από τις χειρότερες περιόδους της, τα δεινά του πολέμου να έχουν διαλύσει ηθικά τον πληθυσμό και τους ανθρώπους που κατείχαν την εξουσία να είναι βυθισμένοι στη διαφθορά, ο Αριστοφάνης κερδίζει στα Λήναια το πρώτο βραβείο με τους «Βατράχους», μια κωμωδία ευφυή, ξεκαρδιστική και στοχαστική που φέρνει στη συζήτηση τον ρόλο της ποίησης και το κατά πόσο οι ποιητές μπορούν να σώσουν την πόλη και την τιμή της.

Στην ιστορία του ο Αριστοφάνης παρουσιάζει τον θεό Διόνυσο και το ταξίδι του με τον πανέξυπνο δούλο του Ξανθία, που μέσα από μια σειρά περιπετειών κωμικών παρεξηγήσεων και αλλαγής ρόλων φτάνουν στον Άδη για να φέρουν πίσω ως σωτήρα της Αθήνας τον Ευριπίδη. Φτάνοντας εκεί θα πέσουν σε έναν «πόλεμο» και θα γίνουν μάρτυρες μιας σύγκρουσης ανάμεσα στον Ευριπίδη και τον Αισχύλο, που μάχονται για τον θρόνο της τραγωδίας στον Άδη. Με τον Διόνυσο ως κριτή αυτής της αμφίρροπης μάχης, ο Αριστοφάνης επιφυλάσσει ένα τέλος απρόσμενο.

IMG 0ca15544deda4dfa5dda5ca508355141 V 2

 

IMG 36b1fec50528d19b4ef62eb671d88acf V IMG a9b8e2604c5c1a353d90e781b7d7fe12 V

 

Μάγκου Νατάσα

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ

ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ
Η τρίτη Κυριακή των Νηστειών, ορίστηκε από τους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας, ως Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Πρόκειται για δεσποτική εορτή, η οποία έχει τις ρίζες της στην Παλαιστίνη, όταν την πρώτη Κυριακή μετά την 6η Μαρτίου, εορταζόταν η ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη. Έτσι, λοιπόν και στις μέρες μας, την τρίτη Κυριακή των Νηστειών, η στρατευμένη Εκκλησία του Χριστού σε όλη την οικουμένη, υψώνει στη μέση των Ιερών Ναών το Τίμιο και Ζωοποιό ξύλο του Σταυρού, για προσκύνηση των πιστών και ψάλλει: «τον Σταυρόν σου προσκυνούμεν Δέσποτα και την Αγίαν σου Ανάστασιν υμνούμεν και δοξάζομεν».

17 Μαρτίου 2023, σήμερα Χαιρετισμοί Γ’

Χαιρετισμοί Γ’, Ακάθιστος Ύμνος Γ’ Στάση

 

Χαιρετισμοί 1

Νέαν ἔδειξε κτίσιν, ἐμφανίσας ὁ Κτίστης, ἡμῖν τοῖς ὑπ᾿ αὐτοῦ γενομένοις· ἐξ ἀσπόρου

βλαστήσας, καὶ φυλάξας ταύτην, ὥσπερ ἦν, ἄφθορον· ἵνα τὸ θαῦμα βλέποντες, ὑμνήσωμεν αὐτήν, βοῶντες·

Χαῖρε, τὸ ἄνθος τῆς ἀφθαρσίας· χαῖρε, τὸ στέφος τῆς ἐγκρατείας.

Χαῖρε, ἀναστάσεως τύπον ἐκλάμπουσα· χαῖρε, τῶν Ἀγγέλων τὸν βίον ἐμφαίνουσα.

Χαῖρε, δένδρον ἀγλαόκαρπον, ἐξ οὗ τρέφονται πιστοί· χαῖρε, ξύλον εὐσκιόφυλλον, ὑφ᾿ οὗ σκέπονται πολλοί.

Χαῖρε, κυοφοροῦσα ὁδηγὸν πλανωμένοις· χαῖρε, ἀπογεννῶσα λυτρωτὴν αἰχμαλώτοις.

Χαῖρε, Κριτοῦ δικαίου δυσώπησις· χαῖρε, πολλῶν πταιόντων συγχώρησις.

Χαῖρε, στολὴ τῶν γυμνῶν παῤῥησίας· χαῖρε, στοργὴ πάντα πόθον νικῶσα.

Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε.

Ξένον τόκον ἰδόντες, ξενωθῶμεν τοῦ κόσμου, τὸν νοῦν εἰς οὐρανὸν μεταθέντες· διὰ τοῦτο γὰρ ὁ ὑψηλὸς Θεός, ἐπὶ γῆς ἐφάνη ταπεινὸς ἄνθρωπος, βουλόμενος ἑλκύσαι πρὸς τὸ ὕψος, τοὺς αὐτῷ βοῶντας· Ἀλληλούϊα.

Ὅλος ἦν ἐν τοῖς κάτω, καὶ τῶν ἄνω οὐδόλως ἀπῆν, ὁ ἀπερίγραπτος Λόγος· συγκατάβασις γὰρ θεϊκή, οὐ μετάβασις δὲ τοπικὴ γέγονε· καὶ τόκος ἐκ Παρθένου θεολήπτου, ἀκουούσης ταῦτα·

Χαῖρε, Θεοῦ ἀχωρήτου χώρα· χαῖρε, σεπτοῦ μυστηρίου θύρα.

Χαῖρε, τῶν ἀπίστων ἀμφίβολον ἄκουσμα· χαῖρε, τῶν πιστῶν ἀναμφίβολον καύχημα.

Χαῖρε, ὄχημα πανάγιον τοῦ ἐπὶ τῶν Χερουβείμ· χαῖρε, οἴκημα πανάριστον τοῦ ἐπὶ τῶν Σεραφείμ.

Χαῖρε, ἡ τἀναντία εἰς ταὐτὸ ἀγαγοῦσα· χαῖρε, ἡ παρθενίαν καὶ λοχείαν ζευγνῦσα.

Χαῖρε, δι᾿ ἧς ἐλύθη παράβασις! χαῖρε δι᾿ ἧς ἠνοίχθη Παράδεισος.

Χαῖρε, ἡ κλεὶς τῆς Χριστοῦ Βασιλείας· χαῖρε, ἐλπὶς ἀγαθῶν αἰωνίων.

Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε.

Πᾶσα φύσις Ἀγγέλων, κατεπλάγη τὸ μέγα, τῆς σῆς ἐνανθρωπήσεως ἔργον· τὸν ἀπρόσιτον γὰρ ὡς Θεόν, ἐθεώρει πᾶσι προσιτὸν ἄνθρωπον· ἡμῖν μὲν συνδιάγοντα, ἀκούοντα δὲ παρὰ πάντων οὕτως· Ἀλληλούϊα.

Ῥήτορας πολυφθόγγους, ὡς ἰχθύας ἀφώνους, ὁρῶμεν ἐπὶ σοὶ Θεοτόκε· ἀποροῦσι γὰρ λέγειν τό, πῶς καὶ Παρθένος μένεις, καὶ τεκεῖν ἴσχυσας· ἡμεῖς δὲ τὸ μυστήριον θαυμάζοντες, πιστῶς βοῶμεν·

Χαῖρε, σοφίας Θεοῦ δοχεῖον· χαῖρε, προνοίας αὐτοῦ ταμεῖον.

Χαῖρε, φιλοσόφους ἀσόφους δεικνύουσα· χαῖρε, τεχνολόγους ἀλόγους ἐλέγχουσα.

Χαῖρε, ὅτι ἐμωράνθησαν οἱ δεινοὶ συζητηταί· χαῖρε, ὅτι ἐμαράνθησαν οἱ τῶν μύθων ποιηταί.

Χαῖρε, τῶν Ἀθηναίων τὰς πλοκὰς διασπῶσα· χαῖρε, τῶν ἁλιέων τὰς σαγήνας πληροῦσα.

Χαῖρε, βυθοῦ ἀγνοίας ἐξέλκουσα· χαῖρε, πολλοὺς ἐν γνώσει φωτίζουσα.

Χαῖρε, ὁλκὰς τῶν θελόντων σωθῆναι· χαῖρε, λιμὴν τῶν τοῦ βίου πλωτήρων.

Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε.

Σῶσαι θέλων τὸν κόσμον, ὁ τῶν ὅλων Κοσμήτωρ, πρὸς τοῦτον αὐτεπάγγελτος ἦλθε· καὶ ποιμὴν ὑπάρχων ὡς Θεός, δι᾿ ἡμᾶς ἐφάνη καθ᾿ ἡμᾶς ἄνθρωπος· ὁμοίῳ γὰρ τὸ ὅμοιον καλέσας, ὡς Θεὸς ἀκούει· Ἀλληλούϊα.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση την Γ Στάση των Χαιρετισμών της Παναγίας, από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων, Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 19.00 το απόγευμα.

Χρόνια πολλά Αλέξιε και Αλεξία!

Τις ευχές όλων μας έχουν τα παιδιά των συναδέλφων μας:  Χριστίνας Σεχίδου και Περσεφόνης Νικολούση! Καλή πρόοδο στην ζωή που ανοίγεται μπροστά τους έχοντας τις πρεσβείες του Αγίου Αλεξίου και της Κυρίας Θεοτόκου!

οι εκπαιδευτικοί του Δ.Σ. Πύργων

Αλέξιος page 0001

Άγιος της Χριστιανοσύνης, γνωστός και ως ο «άνθρωπος του Θεού». Η μνήμη  του εορτάζεται στις 17 Μαρτίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και στις 17 Ιουλίου από την Καθολική Εκκλησία.

Ο Αλέξιος γεννήθηκε στη Ρώμη στα τέλη του 4oυ αιώνα από γονείς ευγενείς και πλούσιους, τον πατρίκιο Ευφημανό και την Αγλαΐδα. Κατά την παράδοση ενυμφεύθη σε νεαρή ηλικία έπειτα από επιμονή των γονέων του, αλλά την πρώτη νύχτα του γάμου εγκατέλειψε τη συζυγική εστία και μετέβη στην Έδεσσα της Μεσοποταμίας (σημερινή Ούρφα Τουρκίας), όπου έζησε για δέκα χρόνια ως επαίτης. Όταν κινδύνευσε να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του, αναγκάστηκε να εγκατελείψει την περιοχή, παρά την εκτίμηση των ντόπιων για την αρετή του.

Ο Αλέξιος επιβιβάστηκε σ’ ένα πλοίο με προορισμό την Ταρσό της Κιλικίας, αλλά στην πορεία το πλοίο έπεσε σε θύελλα και βρέθηκε στη Ρώμη. Δίχως να το πολυσκεφτεί κατέφυγε στην πατρική οικία και ζήτησε μια γωνιά για να μείνει, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του. Συνάντησε, όμως, τη γενική αδιαφορία και την περιφρόνηση, όπως αναφέρουν οι συναξαριστές. Έβλεπε τον πατέρα του και τη μητέρα του να περνούν από μπροστά του και να μην του δίνουν σημασία, ενώ οι δούλοι της οικογένειάς του τον ενέπαιζαν.

Όταν κατάλαβε ότι πλησίαζε το τέλος του, ζήτησε ένα χαρτί κι έγραψε τα πάντα για τη ζωή του. Το χαρτί βρήκε με θεϊκή εντολή ο αυτοκράτορας του Δυτικού Ρωμαϊκού Κράτους, Ονώριος, και το διάβασε ενώπιον μεγάλου ακροατηρίου, προκαλώντας γενική κατάπληξη. Η κηδεία του Αλέξιου ήταν μεγαλοπρεπής και πάνδημη κι έγινε στον ναό του Αποστόλου Πέτρου στη Ρώμη.

Ο Αλέξιος ονομάσθηκε «άνθρωπος του θεού», επειδή, όταν πέθανε, ακούστηκε ουράνια φωνή (του Θεού ή της Παναγίας), που φανέρωνε την αγιότητά του, λέγοντας: «Ζητήσατε τον άνθρωπο του Θεού». Ενδέχεται, όμως, να απαντούσε ο ίδιος ότι είναι άνθρωπος του Θεού, όταν τον ρωτούσαν ποιος είναι, για να μην αποκαλύψει την ταυτότητά του.

Απολυτίκιον

Εκ ρίζης εβλάστησας, περιφανούς και κλεινής, εκ πόλεως ήνθησας, βασιλικής και λαμπράς, Αλέξιε πάνσοφε· πάντων δ’ υπερφρονήσας, ως φθαρτών και ρεόντων, έσπευσας συναφθήναι, τω Χριστώ καί Δεσπότη. Αυτόν ουν εκδυσώπει αεί, υπέρ των ψυχών ημών.

Φιλοξενία της Μουσειοσυσκευής «Αρχαία Ελληνική Κεραμική» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Τη βαλίτσα «Αρχαία Ελληνική Κεραμική» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξένησε το Δημοτικό Σχολείο Πύργων στις 14 και 15 Μαρτίου 2023. Η βαλίτσα έκρυβε  μέσα της αληθινούς θησαυρούς που αποτελούν σιωπηλό πρέσβη εκπαίδευσης και πολιτισμού. Με τα εκθέματα της  Μουσειοσυσκευής οι μαθητές/τριες γνώρισαν την αρχαία τέχνη της κεραμικής, εμπνεύστηκαν από τα σχήματα των αγγείων και των παραστάσεων πάνω σε αυτά, κι έφτιαξαν και οι ίδιοι πήλινα αγγεία! Οι αναπαραστάσεις των  αγγείων αποτελούν βασική πηγή γνώσης, όχι μόνο για την τέχνη των ανθρώπων της εποχής εκείνης, αλλά και για την κοινωνική πραγματικότητα όπου ζούσαν, τον αθλητισμό,  τα ταφικά τους έθιμα, τις θρησκευτικές τους δοξασίες, τις ασχολίες τους κ.α.. Ευχαριστούμε θερμά την Πρόεδρος του 10ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, κα Μαριάνθη Πάτσιου  η οποία παραχώρησε για δύο ημέρες στο σχολείο των Πύργων τον πολύτιμο θησαυρό μάθησης του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιεί μαζί με την κα Έλσα Πουτακίδου. Θα ανταποδώσουμε όμως διότι από την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 φιλοξενείται στο Δημοτικό Σχολείο Πύργων η Μουσειοσυσκευή “Αρχαία Ελληνική Ενδυμασία”.

DSC08320 DSC08325 DSC08344 DSC08348 DSC08349 DSC08353 DSC08388DSC08464DSC08463DSC08461DSC08412DSC08411