Οι μαθητές της Α’ , Β’, Γ’ και Δ’ τάξης του σχολείου επισκέφτηκαν τις προηγούμενες ημέρες τον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Πτελεού και παρακολούθησαν τη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου.
Οι μαθητές αρχικά έμαθαν ότι οι ελιές μπαίνουν στο λεγόμενο «πλυντήριο», όπου πλένονται για να καθαριστούν από τη σκόνη, τις λάσπες και τα φύλλα. Στη συνέχεια περνούν στον «σπαστήρα» που σπάει την ελιά, έπειτα οι ελιές μπαίνουν στον «μαλακτήρα» και γίνονται πολτός κι εκεί παραμένουν περίπου μία ώρα. Ο πολτός μπαίνει μετά στον πρώτο «διαχωριστή» που χωρίζει το λάδι, το νερό (οι ελιές περιέχουν και νερό) και τον πυρήνα (το κουκούτσι της ελιάς).
Σε τελικό στάδιο το λάδι περνά και από έναν δεύτερο διαχωριστή «φυγόκεντρο», ο οποίος σε θερμοκρασία 40 βαθμούς Κελσίου καθαρίζει εντελώς το λάδι και έτσι από τη μια μεριά βγαίνει το καθαρό πλέον λάδι και από την άλλη το νερό. Εκεί παίρνουν δείγμα από το λάδι και σε ένα ειδικό μηχάνημα μετρούν την οξύτητα του λαδιού. Από μια βρυσούλα το λάδι μπαίνει στα δοχεία και είναι έτοιμο για τον παραγωγό.
Ευχαριστούμε θερμά τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού , κ. Γιώργο Κεχαγιά και την κα. Όλγα Σιάνου για την ξενάγηση στο χώρο του ελαιοτριβείου!