Κατασκευή Λαμπάδας και ανάγνωση βιβλίων

Οι μαθητές της Α΄ και Β τάξης επισκέφτηκαν την Τρίτη 23 Απριλίου το Φουγάρο και κατασκεύασαν εν όψη της εορτής του Πάσχα λαμπάδες από φυσικό κερί με βαμβακερό φιτίλι. Οι μικροί μας δημιουργοί αξιοποιώντας κυρίως την κλωστή δημιούργησαν όμορφα ανθρωπάκια με τα οποία κόσμησαν τις λαμπάδες τους. Το αποτέλεσμα πανέμορφο και μοναδικό.

Screenshot 2024 04 28 081801

Το έθιμο της Πασχαλινής Λαμπάδας χρονολογείται από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Τότε που οι Νεοφώτιστοι Χριστιανοί βαπτίζονταν το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα. Χρησιμοποιούσαν την λαμπάδα ως συμβολισμό για το ότι το φως του Ιησού φωτίζει την ψυχή του Νεοφώτιστου. Για αυτό το λόγο το έθιμο της λαμπάδας υπάρχει ακόμα και στο μυστήριο της βάπτισης.
Με την πάροδο των χρόνων οι βαπτίσεις άρχισαν να γίνονται όλο τον χρόνο αλλά το έθιμο της λαμπάδας παρέμεινε και την μέρα της Ανάστασης. Πλέον η λαμπάδα συμβολίζει και το φως που έφερε ο Ιησούς στην ανθρωπότητα μέσω της Ανάστασης Του.

Επίσης, χρησιμοποίησαν τον όμορφο χώρο της βιβλιοθήκης του Φουγάρου διάβασαν βιβλία και απόλαυσαν την ανάγνωσή τους. Έπειτα ακολούθησε συζήτηση για τα βιβλία και διάλογος.

la