1ο Βραβείο για δεύτερη συνεχή σχολική χρονιά στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Χορεύοντας οι Λέξεις του Τόπου μου»- Τριήμερη εκπ/κή εκδρομή στον Βόλο

IMG 20240419 103620Χορεύοντας οι λέξεις του τόπου μου ΕΠΑΙΝΟΣ σχολείο 2 page 0001

Η συμμετοχή μας για 2η συνεχή χρονιά στον Διαγωνισμό «Χορεύοντας οι Λέξεις του Τόπου μου» (που διοργανώθηκε από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό «Ορίζοντες» σε συνεργασία με τη ΣΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ και υπό την Αιγίδα του Δήμου Βόλου- Αντιδημαρχία Τουρισμού) στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού και πάλι κατακτήσαμε το 1ο Βραβείο στον τομέα της  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης! Η συμμετοχή στον εν λόγω διαγωνισμό έγινε μετά από πρόταση του Ενδοσχολικού Συντονιστή- Παιδαγωγικού Μέντορα του Σχολείου κου Γκίκα Δήμου και η κατάκτηση του 1ο Βραβείου συνοδεύτηκε με την απόκτηση ενός  ακόμη τάμπλετ (πέρσι είχαμε αποκτήσει ακόμη ένα με αυτόν τον τρόπο) και το οποίο δωρίζεται από τους διοργανωτές του διαγωνισμού σε αυτούς που κατακτούν την 1η θέση! Η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό εντάχθηκε στο Σχέδιο Δράσης της σχολικής μας μονάδας «Εφαρμόζοντας τη διαφοροποιημένη Διδασκαλία» και στο Ευρωπαϊκό eTwinning έργο «Cultural Heritage Explorers- Mediterranean Sea and Black Sea Edition» εφαρμογής διαφοροποιημένης διδακτικής προσέγγισης στην εξερεύνηση, αξιοποίηση και διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των Μεσογειακών και Παρευξείνιων χωρών (χώρες συμμετοχής: Ελλάδα, Ρουμανία, Ιταλία, Ισπανία)

Η παιδαγωγική ομάδα που συμμετείχε στον εν λόγω διαγωνισμό (αποτελούμενα από την κα. Καψάλη Δέσποινα- Δ/ντρια, τον κ. Γκίκα Δήμο, την κα. Αντεδάκη Ευαγγελία, την  κα. Πατσιοδήμου Γλυκερία, την κα. Ζαραλή Λαμπρινή, την κα. Καρέλη Βασιλική και την κα. Βουλγαρίδου Κωνσταντίνα, αλλά και την Ε΄ και ΣΤ΄) εργάστηκε πάνω στην στοχοθεσία του διαγωνισμού ( που ήταν έρευνα της τοπικής ιστορίας- διασύνδεσή της με την προσωπική/ οικογενειακή ιστορία των παιδιών και με τη γενική ιστορία, εντοπισμός κοινών σημείων/ διαφορών ανάμεσα σε διαφορετικές παραδόσεις με επίκεντρο τον παραδοσιακό χορό, καλλιέργεια του διαπολιτισμικού γραμματισμού και ανάδειξη του πλούτου μιας πολυπολιτισμικής ομάδας) και σε συνεργασία με πρόσωπα και φορείς δημιούργησε το παρακάτω λεύκωμα, με το οποίο και διαγωνίστηκε, προσεγγίζοντας τις θεματικές: α) Έθιμα και χοροί της Άνοιξης,  β) Ο θρύλος της εντειχισμένης νύφης στα Βαλκάνια- Πετρογέφυρα, γ) 1821- Η αυτοθυσία των γυναικών έτσι όπως αποτυπώνονται στο δημοτικό τραγούδι και των παραδοσιακό χορό, δ) Παραδοσιακές φορεσιές της Ηπείρου & της Μακεδονίας) προτάσσοντας τη βιωματική προσέγγιση ως κύρια  διδακτική μέθοδο.

Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού αποστολή του σχολείου (αποτελούμενη από μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης και συνοδευόμενη από εκπ/κούς και γονείς) ταξίδεψε στον Βόλο για να λάβει μέρος στο φεστιβάλ του διαγωνισμού, το οποίο έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος και το οποίο τίμησε με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.  Εκεί οι μαθητές παρουσίασαν τρεις χορούς της Άνοιξης (δύο θρακιώτικους και έναν αλβανικό) τους οποίους είχαν διαπραγματευτεί στην ενότητα «Έθιμα και χοροί της Άνοιξης» του λευκώματός τους και παρακολούθησαν τις πολύ αξιόλογες παρουσιάσεις των άλλων σχολείων . Παράλληλα, στο πλαίσιο της τριήμερης εκπ/κής εκδρομής επισκέφτηκαν και άλλα μέρη εκπ/κής σημασίας (Μετέωρα, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων, Μακρινίτσα Πηλίου, Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας «Οξεία Επίσκεψις»).

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό!

Ευχαριστούμε θερμά όσους συμμετείχαν στην ερευνά μας και τη δημιουργία του λευκώματός μας: τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Νέας Καρυάς τον Πολιτιστικός Σύλλογος Μεταξάδων, την Πανηπειρωτική Ένωση Καβάλας, τον κ. Κισσούδη Χρήστο- Πρόεδρο Μεταξάδων, χοροδιδάσκαλο, καθηγητή βυζαντινή μουσικής, πρωτοψάλτη Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, τον κ. Λάμπρο Ευθυμίου (Δρ. καθηγητής Μουσικής), την κα. Darina Slavcheva Slavova (τραγουδίστρια παραδοσιακών τραγουδιών), την κα. Χατζηιωάννου Σοφία (γονέα)!

Επίσης ευχαριστούμε θερμά όλους τους γονείς που συμμετείχαν στην τριήμερη εκδρομή ως συνοδοί!

Διαδικασία εισαγωγής μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Μουσικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2024-2025



Λήψη αρχείου

Διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Καλλιτεχνικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2024-2025

Χωρίς τίτλο



Λήψη αρχείου

 

Εισαγωγή μαθητών/τριών στα Πρότυπα, Πειραματικά και τα Εκκλησιαστικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2024-2025

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μεταβούν στον παρακάτω υπερσύνδεσμο για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.minedu.gov.gr/news/58004-29-03-24-2024-2025

Επισημαίνεται ότι στον σύνδεσμο: https://www.minedu.gov.gr/gepo-menu-m/dieythynsi-thriskeftikisekpaidefsis-kai-diathriskeftikon-sxeseon/tmima-ekklisiastikis-ekpaidefsis-kai-thriskeftikis-agogis/ekklisiastikasxoleia/eisagogi-mathiton-mathitrion-sta-ekklisiastika-sxoleia έχουν αναρτηθεί ενδεικτικές ερωτήσεις και
απαντήσεις για την εξέταση του μαθήματος των Θρησκευτικών, καθώς και τα θέματα με τις
απαντήσεις τους, στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι/ες για το έτος 2023.
Για περισσότερες πληροφορίες για τον σκοπό, τον χαρακτήρα, τα ωρολόγια προγράμματα μαθημάτων, τα
μαθήματα εκκλησιαστικής ειδίκευσης, τις σχολικές και διασχολικές δράσεις καλλιέργειας και προαγωγής των
σκοπών της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται
στα Εκκλησιαστικά Σχολεία της χώρας.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ