ΕΚΘΕΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ 2021-2022

Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του Έργου της Σχολικής Μονάδας

Α. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση

 Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ετήσια έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, στον άξονα «Διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση», το διδακτικό – παιδαγωγικό έργο κάλυψε όλους τους δείκτες ποιότητας. Χρησιμοποιήθηκαν τα υπάρχοντα εποπτικά μέσα και εμπλουτίστηκαν με ψηφιακά, δίνοντας τη δυνατότητα για καλλιέργεια ήπιων ψηφιακών δεξιοτήτων σε παιδιά και εκπαιδευτικούς. Χρησιμοποιήθηκαν μάλιστα ως πλαίσιο για την ανάπτυξη ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας. Τα ψηφιακά μέσα χρησιμοποιήθηκαν και για την παροχή ανατροφοδοτήσεων προς τα προγράμματα που χρησιμοποιήθηκαν καλλιεργώντας έτσι τη φιλοσοφία της αυτό-αξιολόγησης όπως και για την ανάθεση δραστηριοτήτων για το σπίτι. Οι εκπαιδευτικοί εφάρμοσαν κατά περίπτωση διαφοροποιημένες μεθόδους διδασκαλίας προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των μαθητών/τριών. Με δεδομένο πως η λειτουργία του συμπεριληπτικού σχολείου προτείνει την υποστήριξη των παιδιών που δυσκολεύονται στο τμήμα τους, προτείνεται ο εμπλουτισμός της χρήσης της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, μέσα από ενδοσχολικές επιμορφώσεις που θα υλοποιούνται στη βάση «μοιράσματος» πρακτικών μεταξύ των εκπαιδευτικών.

Σχολική διαρροή – φοίτηση

 Στην ετήσια έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, στον άξονα «Σχολική διαρροή και φοίτηση» αναφέρεται πως δεν υπήρχε διαρροή. Η διεύθυνση της σχολικής μονάδας ενεργεί με συστάσεις όταν καταγράφεται μεγάλος αριθμός απουσιών. Προτείνεται η ανάπτυξη προγραμμάτων μετάβασης προς και από τη σχολική μονάδα προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή προσαρμογή στο νέο περιβάλλον.

Σχέσεις   μεταξύ   μαθητών   /   μαθητριών

 Στην ετήσια έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, στον άξονα «Σχέσεις μεταξύ μαθητών/μαθητριών»,αναφέρεται πως οι σχέσεις που καταγράφηκαν ήταν άριστες και πως δεν παρατηρήθηκαν σοβαρά ζητήματα εκδηλώσεων μη επιθυμητής συμπεριφοράς αφού τόσο οι συνεργασίες όσο και τα εργαστήρια δεξιοτήτων καλλιέργησαν ομαδικότητα, συνεργατικότητα και ενσυναίσθηση. Λειτουργώντας προληπτικά, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου σε συνεργασία με τον ψυχολόγο και την κοινωνική λειτουργό ανέπτυξαν δύο προγράμματα καλλιέργειας αλληλοσεβασμού. Προτείνεται οι δράσεις αυτές να γενικευτούν σε όλη τη σχολική μονάδα ώστε τα θετικά αποτελέσματα να γενικευτούν.

Σχέσεις μεταξύ μαθητών / μαθητριών και εκπαιδευτικών

 Στην ετήσια έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, στον άξονα «Σχέσεις μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών» αναφέρεται πως λόγω της σταθερότητας της παρουσίας των εκπαιδευτικών στο σχολείο, οι παλαιότεροι μαθητές/τριες μεταφέρουν στους/στις νεότερους/ες θετικά σχόλια για τους εκπαιδευτικούς. Αναφέρονται επίσης δύο παράμετροι που επηρέασαν το αποτέλεσμα αυτό μετά την μακρά περίοδο της καραντίνας, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και η επιθυμία των παιδιών να βρεθούν με τους/τις εκπαιδευτικούς. Ο Σύλλογος Διδασκόντων ήταν πλήρως ενεργοποιημένος απέναντι στο θέμα της υποστήριξης των μαθητών/τριών τους πάνω στις ανάγκες τους και συζητούσαν σχετικά με τη συνδρομή Ψυχολόγου και Κοινωνικού Λειτουργού. Τέλος, αναφέρεται πως η εφαρμογή του σχολικού κανονισμού λειτούργησε θετικά στην οριοθέτηση των συμπεριφορών. Προτείνεται η γενίκευση του κανονισμού και σε επίπεδο τμήματος. Η ύπαρξη κανόνων που αποφασίζονται στο τμήμα και στο σχολείο ως κανονισμός τμήματος και/ή σχολικής μονάδας μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση της αυτορρύθμισης των συμπεριφορών.

Σχέσεις σχολείου – οικογένειας

 Στην ετήσια έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, στον άξονα «Σχέσεις μεταξύ σχολείου και οικογένειας» χαρακτηρίζονται άριστες. Αναφέρεται πως οι γονείς ενημερώνονταν μέσω κάθε διατιθέμενου μέσου – λόγω πανδημίας – για θέματα της φοίτησης των παιδιών τους. Υπάρχει συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και την υποστήριξη οικογένειας μαθητή. Η ανάπτυξη συστηματικών ενημερώσεων προς γονείς για θέματα γονεϊκότητας και λειτουργίας του σχολείου κρίνουμε πως θα βελτιώσουν την επικοινωνία και θα δώσουν στο σχολείο κυρίαρχη θέση στην καθοδήγηση.

Ηγεσία – Οργάνωση και διοίκηση της σχολικής μονάδας

 Στην ετήσια έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, στον άξονα «Ηγεσία-Οργάνωση και διοίκηση» αναφέρεται η καλή λειτουργία του συλλόγου διδασκόντων που στηρίχθηκε στον προγραμματισμό και τη συνεργασία για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα του σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί ενεργοποιήθηκαν προς όφελος της σχολικής μονάδας με βάση τις δεξιότητες και εμπειρίες τους. Μέλημα της διοίκησης η συνεχής επικοινωνία με εκπαιδευτικούς, δομές υποστήριξης, γονείς, υπηρεσίες του Δήμου.

Σχολείο και κοινότητα

Στην ετήσια έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, στον άξονα «Σχολείο και κοινότητα» αναφέρεται η συνεργασία με δομές της κοινότητας. «Όχημα» για την εξωστρέφεια τα εργαστήρια δεξιοτήτων, η υλοποίηση των οποίων, οδήγησε στις συνεργασίες της σχολικής μονάδας με διάφορες δομές. Όλες οι δράσεις που αναπτύχθηκαν αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του σχολείου. Η συνέχιση αυτών των πρακτικών κρίνουμε πως θα βοηθήσει στον εμπλουτισμό των εμπειριών εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών με προφανείς ωφέλειες.

Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικές δράσεις

 Στην ετήσια έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, στον άξονα «Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικές δράσεις» αναφέρονται επιμορφώσεις που αναπτύχθηκαν στη σχολική μονάδα και παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί. Αυτές πραγματοποιήθηκαν από την ψυχολόγο της σχολικής μονάδας, επιστήμονες που δραστηριοποιούνται σε δομές εκτός εκπαίδευσης και τον ΣΕΕ παιδαγωγικής ευθύνης. Η ανάπτυξη ενδοσχολικών δράσεων με ενεργοποίηση όλων των εκπαιδευτικών της μονάδας θα στηρίξει την επαγγελματική τους ενδυνάμωση και θα δημιουργήσει τις συνθήκες για λειτουργία της μονάδας ως κοινότητα μάθησης.

Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα

 Στην ετήσια έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, στον άξονα «Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα» αναφέρεται η συμμετοχή των εκπαιδευτικών της μονάδας σε πρόγραμμα της Εθνικής ολυμπιακής Ακαδημίας και πρόγραμμα  etwinning. Η εξωστρέφεια της σχολικής μονάδας αναδεικνύουν τη διάθεση εμπλοκής των εκπαιδευτικών και αποτελούν σημαντικό βήμα για τη συμμετοχή και σε άλλα προγράμματα.

Β. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ           Θετικά σημεία

 Όπως προκύπτει από την έκθεση της εσωτερικής αξιολόγησης του σχολείου οι εκπαιδευτικοί έχοντας την επιστημονική γνώση και την εμπειρία δίδαξαν εμπλουτίζοντας τις προσεγγίσεις  τους  με  ψηφιακά  μέσα. Θέματα σχολικής διαρροής δεν υφίστανται και οι όποιες απουσίες δικαιολογούνται. Οι σχέσεις μεταξύ των παιδιών στηρίζονται στην αποδοχή και οι εκπαιδευτικοί είναι σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση μη επιθυμητών καταστάσεων. Προκειμένου να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα βίας, ενεργοποιήθηκαν τα άρθρα του σχολικού κανονισμού που λειτούργησε στην επιθυμητή κατεύθυνση. Οι σχέσεις μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών χαρακτηρίζονται από σεβασμό και εμπιστοσύνη που καλλιεργήθηκε με την υποστήριξη στις ανάγκες τους. Η συνεργασία με τους γονείς στηρίχθηκε στην επικοινωνία και τη συνεργασία και πραγματοποιήθηκαν οι προβλεπόμενες από την εκπ/κή νομοθεσία παιδαγωγικές συναντήσεις εκπ/κών και γονέων/κηδεμόνων.

Σημεία προς βελτίωση

 Οι αναφορές για την εφαρμογή των αρχών της διαφοροποιημένης διδασκαλίας δείχνουν πως βαδίζει στην συμπεριληπτική φιλοσοφία. Η υποστήριξη μαθητών/τριών που εκδηλώνουν δυσκολίες στο τμήμα τους είναι βασικό χαρακτηριστικό του συμπεριληπτικού σχολείου και πρέπει να προωθηθεί.

Προτάσεις προς βελτίωση

 Η επιμόρφωση στη διαφοροποιημένη διδασκαλία και η ανάπτυξη συνεργασιών στο πλαίσιο μιας κοινότητας μάθησης θα βοηθούσε ουσιαστικά στην προαγωγή του εκπαιδευτικού έργου. Η επιμόρφωση προτείνεται να μην περιοριστεί μόνον σε εισηγήσεις αλλά και σε εργαστήρια στα οποία θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν πρακτικές. Η συνεργασία για την ανταλλαγή πρακτικών μεταξύ των εκπαιδευτικών που θα βοηθήσουν στην υποστήριξη των μαθητών/τριών που εκδηλώνουν μαθησιακές δυσκολίες στο τμήμα τους είναι στην επιθυμητή κατεύθυνση.

Θετικά σημεία

 Όπως προκύπτει από την έκθεση της εσωτερικής αξιολόγησης του σχολείου, ο προγραμματισμός, η τήρηση των διατάξεων, η ύπαρξη αποδοχής και συνεργασίας μεταξύ των  εκπαιδευτικών  στο  σχολείο,  το  δημοκρατικό πνεύμα και η ενεργοποίηση των εκπαιδευτικών λειτουργούν θετικά σε έναν σύλλογο που αποτελείται κατά βάση από τα ίδια πρόσωπα.

Σημεία προς βελτίωση

 Η κωδικοποίηση των ενεργειών που πρέπει να ακολουθούνται στην περίπτωση εκδήλωσης μη επιθυμητών συμπεριφορών καλό είναι να αναφέρονται στον εσωτερικό κανονισμό του σχολείου.

Προτάσεις προς βελτίωση

 Στην κατεύθυνση του συμπεριληπτικού σχολείου, προτείνεται ο σχεδιασμός ενεργειών ως προς την υποστήριξη και ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των μαθητών/-τριών και τρόποι διαχείρισης των τυχόν εντάσεων και συγκρούσεων που μπορούν να αναφερθούν στον εσωτερικό κανονισμό της σχολικής μονάδας. Στο πλαίσιο αυτό έχει νόημα η ανάπτυξη επιμορφώσεων στην συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, τη θεωρία του νου, τη συναισθηματική νοημοσύνη καθώς και στους τρόπους και τις πρακτικές που μπορούν να αναπτυχθούν στην τάξη για να καλλιεργήσουν δεξιότητες αντίληψης των συναισθημάτων και της νοητικής κατάστασης του άλλου..

Θετικά σημεία

 Όπως προκύπτει από την έκθεση της εσωτερικής αξιολόγησης του σχολείου υπήρξε συμμετοχή σε επιμορφωτικές δράσεις που αναπτύχθηκαν στη σχολική μονάδα. Υλοποιήθηκε πρόγραμμα etwinning και συμμετοχή σε εθνικό πρόγραμμα εκτός της εξωστρέφειας που έδειξε η σχολική μονάδα.

Σημεία προς βελτίωση

 Καλλιέργεια φιλοσοφίας δημιουργίας κοινότητας μάθησης, της λειτουργίας δηλαδή σε πλαίσιο συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών και πρακτικών μεταξύ των εκπαιδευτικών. Η συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα θα βοηθούσε στην εξωστρέφεια της σχολικής μονάδας, το «μοίρασμα» των πρακτικών που αναπτύσσεται σε αυτά ενδυναμώνει την επαγγελματική τους ταυτότητα.

Προτάσεις προς βελτίωση

 Η ανάπτυξη εστιασμένων ενδοσχολικών επιμορφώσεων με την ενεργοποίηση όλων των εκπαιδευτικών κρίνουμε πως θα βοηθήσει στην επαγγελματική ανάπτυξη καθώς η προετοιμασία και η παρουσίαση μιας πρότασης και/ή άποψης αναδεικνύει τις ατέλειές της και βοηθά στην ολοκλήρωσή της. Προτείνουμε οι επιμορφώσεις αυτές να υλοποιηθούν σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς όμορης σχολικής μονάδας. Οι προτάσεις μας αφορούν δύο θέματα. Το πρώτο είναι η διαφοροποιημένη διδασκαλία και η ένταξη λογισμικών και νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία και το δεύτερο είναι θέματα της συναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών, η θεωρία του νου και η καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης. Η συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα θα δώσει τη δυνατότητα στις/στους εκπαιδευτικούς να μοιραστούν τις πρακτικές που αναπτύσσουν και να υιοθετήσουν κι άλλες. Τέτοια προγράμματα μπορεί να είναι αυτά των Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία καθώς και κάθε άλλης δομής που δραστηριοποιείται στη χώρα εκτός, φυσικά, των ευρωπαϊκών (e-twinning & Erasmus). Η πληροφορία που μοιράζεται φέρνει διπλό κέρδος καθώς βοηθά στον εντοπισμό των αδυναμιών και την αντιμετώπισή τους. Προτείνεται συνεπώς η συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε τέτοιες δράσεις.

Η έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης της Σχολικής Μονάδας, έγινε από το Συντονιστή Παιδαγωγικού Έργου του ΠΕΚΕΣ θεσσαλίας κ. Βασίλειο Κωτούλα.