Έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε για τρίτη χρονιά το” Χαμόγελο του Παιδιού” στο σχολείο μας με διάφορες δράσεις, που παρουσιάζει στα παιδιά. Για εμάς είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με το Σύλλογο αυτό και σε κάθε περίπτωση που έχουμε απευθυνθεί, ήταν δυναμικό το παρόν του και πολύ βοηθητικό. Γι αυτό το λόγο θέλουμε να ευχαριστήσουμε την κα. Παπαδάτου Φωτεινή, Ψυχολόγο από το “Χαμόγελο του παιδιού ” με έδρα το Ηράκλειο.
Στα παιδιά των τάξεων Β – Γ & Δ παρουσιάστηκε τo πρόγραμμα «Ασφαλή Όρια του Σώματος». Η δράση αυτή στοχεύει στην εξοικείωση των παιδιών με την προστασία του σώματος & πραγματοποιείται σε ομάδες παιδιών ανά ηλικιακό στάδιο.
Στη βιωματική αυτή δράση εξερευνώνται τα προσωπικά όρια, το τι επιτρέπω και τι όχι στο σώμα μου, ενώ δίνεται έμφαση στην ιδιωτικότητα χώρου, χρόνου & σώματος. Ακόμη, μέσα από τις βιωματικές δραστηριότητες, δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να αντιληφθούν χρήσιμους κανόνες & έννοιες προστασίας του εαυτού, όπως ο κανόνας του εσώρουχου & η έννοια της συναίνεσης.
Πότε ένα άγγιγμα είναι εντάξει; Τι μπορεί να με κάνει να νιώσω άβολα; Μπορώ να πω ‘όχι’; Πώς μπορώ να δείξω πως κάτι με κάνει να νιώθω άβολα; Υπάρχουν πρόσωπα που μπορούν να με βοηθήσουν;
Μέσα από τη μουσική, το χορό, την κίνηση & τα παιχνίδια ρόλων τα παιδιά απαντούν στα παραπάνω ερωτήματα & προσεγγίζουν έννοιες, η ουσία των οποίων συνδέεται με την καλή προσαρμογή τους τόσο κατά την παιδική ηλικία όσο και στην ενηλικότητα.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε στα παιδιά των Ε & ΣΤ τάξεων το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά την ενδοσχολική βία, τον εκφοβισμό στο χώρο του σχολείου, κάτι που συναντάμε όλο και πιο συχνά πλέον στα σχολεία. Είναι ένα θέμα που μας ενδιαφέρει όλους και πρέπει να ενημερωνόμαστε συχνά ως προς την διαχείριση του φαινομένου αυτού.
Πρόκειται για μία δράση στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας οπότε κάθε σχολική χρονιά κάνουμε παρεμβάσεις σε μαθητές και μαθήτριες, σε γονείς και επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, τόνισε η κα. Παπαδάτου.
Οι θεματικές αφορούν, όπως συμπλήρωσε, κινδύνους από τους οποίους θα πρέπει να προστατέψουμε, να θωρακίσουμε, να ενδυναμώσουμε τα παιδιά. Αφορούν τον σχολικό εκφοβισμό, την ενδοσχολική βία, την ασφάλεια στο διαδίκτυο ή τον σχολικό εκφοβισμό μέσω διαδικτύου, την ενδοοικογενειακή βία. Υπάρχουν και προγράμματα για την εξαφάνιση.
Τα προγράμματα γίνονται με διαδραστικό τρόπο οπότε υπάρχει χρόνος για συζήτηση και εμβάθυνση. Συζητάμε με τα παιδιά, προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση και με αυτόν τον τρόπο να προλάβουμε τέτοια φαινόμενα προτού φθάσουν σε μία κλιμάκωση και πλέον χρειάζεται μία πιο εξειδικευμένη διαχείριση.
Ευχαριστούμε πολύ γι αυτή τη συνεργασία κα. Φωτεινή. Εις το επανιδείν.