• Καλώς ήρθατε στο τριθέσιο Δημοτικό Σχολείο Καλαβάρδων

  • Ο Μικρός Αναγνώστης

    mikan
  • Cine-Ανάγνωση

  • Οι συγγραφείς βιβλίων για παιδιά που επισκέφτηκαν το σχολείο μας

  • Αλεξάνδρα Μητσιάλη

    f
  • Μαρίνα Γιώτη

    images
  • Μάνος Κοντολέων

    Κ
  • Κώστας Πούλος

    π
  • Μαρία Αγγελίδου

    agelidou
  • Ειρήνη Βοκοτοπούλου

    Β
  • Αγγελική Δαρλάση

  • Κατερίνα Σέρβη

    Κατερίνα Σέρβη
  • Άγγελος Αγγέλου

  • Μαρία Ρουσάκη

    Μαρία Ρουσάκη
  • Ελένη Δικαίου

    Ελένη Δικαίου
  • Ελένη Σβορώνου

    Σβορώνου

    Ελένη Σβορώνου

  • Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη

    Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη
  • Βούλα Μάστορη

    Βούλα Μάστορη
  • H Σχολική μας Βιβλιοθήκη

  • Oι ταινίες μας

      Έφαγα τον κόσμο να σε βρω   Δε βλέπει...κι όμως τρέχει   Περπατώ...ποδηλατώ,στην πόλη ή το χωριό κυκλοφορώ   Ο Νταής του σχολικού
  • Κάτι μου μυρίζει..

    20240523 092735
  • Το φθινόπωρο

    Το φθινόπωρο
  • Το καλοκαίρι

    Το καλοκαίρι

  • H Πόλη της Αγάπης

    H Πόλη της Αγάπης
  • Γιαγιά, παππού…πες μου ένα παραμύθι

    Γιαγιά, παππού…πες μου ένα παραμύθι
  • Αnimation στο Ενυδρείο

    Αnimation στο Ενυδρείο
  • η ιστορία του σχολείου μας

    λήψης
  • Η μάχη του Μαραθώνα

    λήψης
  • Η μάχη των Θερμοπυλών

    λήψης
  • Η ναυμαχία της Σαλαμίνας

    λήψης
  • Αθηνά και Ποσειδώνας

    clip art cinema 216972
  • Άρτεμις

    clip art cinema 216972
  • Η Αποκάλυψη

    clip art cinema 216972
  • Κακά μαντάτα από τον Όλυμπο

    clip art cinema 216972
  • Οι γίγαντες και η Τιτίνα η κότα

    clip art cinema 216972
  • Radioooo

  • Καλύτερη ζωή

    Kαλ.ζ
  • Σαν σήμερα

  • Ασφάλεια στο Internet

    ,
  • Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.

    ΕΥΘΥΤΑ ΝΕΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
  • Παίζοντας, μαθαίνω τον Κ.Ο.Κ.

  • Ιανουάριος 2026
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  

Οι κινηματογραφικές μας προβολές 2013-2014

Συνεχίζουμε τις προβολές μας με την ταινία του Γκρεκ Τάλλας, ¨Ξυπόλητο Τάγμα”, μια ταινία του 1953 που μιλάει για τα παιδιά-σαλταδόρους κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής. Η ταινία προβάλλεται στα πλαίσια των συζητήσεων και του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, παράλληλα με αναγνώσεις κειμένων από τα παιδιά σχετικά με τους σαλταδόρους, αλλά και τραγούδια της εποχής.

 

 Οι σαλταδόροι της Κατοχής

Για τους σαλταδόρους της Κατοχής μιλάμε, ως ιστορική αναφορά, για μια ιδιόμορφη δηλαδή ομάδα παράτολμων νέων μικροκατεργαραίων, που έκαναν «σάλτο-ρεσάλτο» σε καμιόνια, αποθήκες και άλλες γερμανικές εγκαταστάσεις και συναποκόμιζαν ό,τι μπορούσαν και ιδιαίτερα μπιτόνια με συνθετική βενζίνη, ρεζέρβες αυτοκινήτων και άλλα υλικά.

 

Πολλοί απ’ αυτούς έχασαν τη ζωή τους κατά τις παράτολμες «επιχειρήσεις» τους, όπως ο αρχισαλταδόρος ο Φώντας, που έγινε τραγούδι όταν σκοτώθηκε εκεί «στη στρίψη του Βοτανικού», όπου έκοβαν ταχύτητα τα γερμανικά καμιόνια, δίνοντας ευκαιρία για το ρεσάλτο.

 

Τους Ελληνες συντοπίτες τους δεν τους πείραζαν, γιατί, εκτός των άλλων, δεν είχαν τίποτα να τους πάρουν!

 

Τα γερμανικά λάφυρά τους τα αποθήκευαν σε ξεροπήγαδα στην περιοχή Ασυρμάτου των Πετραλώνων και σ’ αυτά περιλαμβάνονταν ακόμη και νάρκες και όπλα. Και δεν είναι λίγες οι φορές που αυτοί οι «Ρομπέν» των δρόμων μοίραζαν ιταλικές «πανιότες» και γερμανικές κονσέρβες σε παιδιά και οικογένειες που πέθαιναν από την πείνα.

 

Κατά τούτο, οι σαλταδόροι της Κατοχής δεν είχαν καμιά σχέση και ομοιότητα με τους στυγερούς μαυραγορίτες που πούλαγαν τη μάνα και τον πατέρα τους για να αποκομίσουν χρυσάφι από το αίμα των συμπατριωτών τους. Και όταν κατέρρεε ο Αξονας στην Αφρική… αντιστέκονταν με το σύνθημα «Βάστα Ρόμελ» για να παρατείνουν τη μαύρη αγορά των εγκληματικών συμφερόντων τους.

 

Πανομοιότυπό τους σήμερα, οι σύγχρονοι μαυραγορίτες του κόσμου, οι επικυρίαρχοι της «πλανητικής νέας τάξης», που ανταλλάσσουν το αίμα των λαών που δολοφονούν, με τον πακτωλό των κερδών τους.

 

Είναι αυτοί οι ίδιοι που επιδιώκοντας την κυριαρχία των αγορών και προσβλέποντας στις «βενζίνες και πετρέλαια» του αραβικού κόσμου και στα μεγάλα αποθέματα της Κασπίας και του Καυκάσου, εξαπολύουν δολοφονικούς βομβαρδισμούς «ρουτίνας» και απειλούν με νέο αιματοκύλισμα του κόσμου και από το διάστημα – ακολουθώντας το δρόμο του Χίτλερ.

 

Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

    Ξυπόλητο τάγμα

 

 

 

Ξεκινώντας η τρίτη χρονιά των προβολών μας με τις τάξεις Ε΄και Στ΄, αποφασίσαμε να προβάλλουμε την πάντα επίκαιρη ταινία “Θανάση, σφίξε κι άλλο το ζωνάρι” σε σκηνοθεσία Θ. Μαραγκού και με πρωταγωνιστή τον υπέροχο Θανάση Βέγγο.

Η προβολή θα γίνει την Παρασκευή 4/10 στο χώρο του σχολείου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Θανάση

Υπόθεση Ένας τίμιος εφοριακός, αν δυσκολεύεται να ζήσει την οικογένειά του, αρνείται να διαφθαρεί, παρά τις ευκαιρίες που του προσφέρονται
Ατάκες: Θανάσης: Για να ζήσεις σήμερα σαν άνθρωπος, χρειάζεσαι τριάντα χιλιάρικα. Αλλά για να βγάλεις τριάντα χιλιάρικα, ζεις σαν άνθρωπος;
;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copyright © ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΚΑΛΑΒΑΡΔΑ ΡΟΔΟΥ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση