ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΤΗΣ
Ένας ωραίος και εύκολος τρόπος για να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα οικιακά απορρίμματα και να κάνουμε ανακύκλωση είναι η κομποστοποίηση.
Ένα μεγάλο ποσοστό των οικιακών απορριμμάτων είναι τέτοια που μπορούν να κομποστοποιηθούν, δηλαδή να αποσυντεθούν με τον πιο φυσικό τρόπο από τους ‘’κατοίκους’’ του εδάφους.
Αναλυτικά:
Η κομποστοποίηση ακολουθεί τον βιολογικό κύκλο της Γής: ανάπτυξη και φθορά. Τα κλαδέματα του κήπου και τα φυτικά υπολείμματα από τις τροφές μας που αποτελούν τον σωρό του κόμποστ γίνονται η τροφή για μικροοργανισμούς, μύκητες, βακτηρίδια, έντομα και ζωύφια τα οποία χρησιμοποιούν τον άνθρακα (C) από τα ξερά φυτά για την ανάπτυξή τους. Ο άνθρακας οξειδώνεται μετατρεπόμενος σε διοξείδιο του άνθρακος (CO2) με αποτέλεσμα να μειώνεται η μάζα και να εκλύεται θερμότητα κατά την διάρκεια της κομποστοποίησης. Το άζωτο (Ν) είναι το βασικό συστατικό για τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών. Με αυτό τον τρόπο ανακυκλώνουν στον δικό τους οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά από τα φυτά που αποσυντίθενται και τα επιστρέφουν με το κόμποστ πίσω στο έδαφος.
- Γιατί να το κάνεις;
Γιατί είναι εύκολο, έχει πλάκα και τα φυτά σου θα σε ευγνωμονούν… Πέρα από αυτό, θα μειώσεις τα οικιακά απορρίμματα που καταλήγουν τώρα στον κάδο και στην συνέχεια στους ΧΥΤΑ και ύστερα από κάποιους μήνες θα έχεις ένα ωραιότατο φυσικό λίπασμα…
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
- Ωφελεί το περιβάλλον – εξοικονομεί ενέργεια
- Εξοικονομεί χρήματα
– Εξοικονομεί χρήματα από την αγορά χώματος και λιπασμάτων.
-Μειώνει την κατανάλωση νερού διότι το κόμποστ βελτιώνει την
ικανότητα του χώματος να συγκρατεί το νερό.
-Λιγότερα απορρίμματα σημαίνουν λιγότερα δημοτικά τέλη για την
αποκομιδή τους.
-Βελτιώνει τον κήπο και τα φυτά.
- Το κόμποστ είναι φυσική οργανική ουσία η οποία επιστρέφοντας στο
έδαφος το κάνει πιο εύφορο.
– Βελτιώνει την σύσταση του χώματος.
– Βοηθάει την ανάπτυξη νέων φυτών.
– Αυξάνει τη ικανότητα του εδάφους να συγκρατεί το νερό.
-Προστατεύει από την παγωνιά.
Το βσικότερο είναι να ξέρουμε ποια υλικά μπορούμε να ρίξουμε στον κομποστοποιητή. Ορίστε:
Μπορούμε να ρίξουμε μέσα στον κομποστοποιητή:
Φλούδια και κοτσάνια από λαχανικά ή χορταρικά (π.χ. πατάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, χόρτα κ.λπ.)
Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν από υγρά
Φλούδες ή υπολείμματα από διάφορα φρούτα (π.χ. καρπούζια, πεπόνια, κατά προτίμηση κομμένα σε μικρά κομματάκια κ.α.)
Φυτικά υπολείμματα όπως κλαδέματα των φυτών μας, ξερά φύλλα, βλαστοί από γλάστρες, κομμένο γκαζόν κ.λ.π.
Οργανικά λιπάσματα: κοπριές, καστανόχωμα, φυλλόχωμα κ.λ.π.
Στάχτη π.χ. από τζάκι (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο)
Τσόφλια αβγών κατά προτίμηση θρυμματισμένα (ασβέστιο)
Χαρτιά της κουζίνας (π.χ. χαρτοπετσέτες, ρολό κουζίνας, σκισμένες μαλακές σακούλες) σε μικρές ποσότητες ή σε μεγαλύτερες ποσότητες εάν είναι υγρό το μίγμα
Πριονίδι, ιδιαίτερα αν έχουμε πολύ υγρό κομπόστ και θέλουμε ένα μίγμα πιο ισορροπημένο και με καλύτερο αερισμό
Υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή και φίλτρα γαλλικού καφέ
Δεν μπορούμε να ρίξουμε στον κομποστοποιητή:
Ανακυκλώσιμα υλικά όπως: Μεταλλικά αντικείμενα ή συσκευασίες, αλουμινόχαρτο, γυαλιά, πλαστικά, χαρτιά (εφημερίδες περιοδικά ιδίως χρωματιστά), χοντρά κομμάτια ξύλου, κ.λ.π.
Κρέατα – τυριά: Προσελκύουν τρωκτικά (ποντίκια)
Μαγειρεμένα φαγητά δηλαδή οτιδήποτε περιέχει λάδια ή σάλτσες, (προκαλούν ανεπιθύμητες ζυμώσεις, ενώ το λάδι θανατώνει κάποιους μικροοργανισμούς και αποικοδομείται πολύ δύσκολα)
Ζυμαρικά ή ψωμιά (φραντζόλες): Δημιουργούν συμπαγείς όγκους, δεν διαλύονται εύκολα, προκαλούν ανεπιθύμητες ζυμώσεις (μπλε μύκητες) και προσελκύουν τρωκτικά
Αφού ξεκαθαρίσαμε τι πετάμε και τι όχι ώρα και για μερικές άλλες συμβουλές.
- Όσο πιο μεγάλη ποικιλία απορριμμάτων ρίχνουμε τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά τόσο το καλύτερο για τους γεωσκόληκες που θα κάνουν την δουλειά και τόσο πιο θρεπτικό θα είναι το κομπόστ. Το περιεχόμενο του κάδου, πρέπει να είναι συνδυασμός των απορριμμάτων της κουζίνας μας αλλά και φύλλων, κλαριών από τυχόν φυτά ,λουλούδια ή δέντρα που έχουμε.
- Τα κλαριά και τα φύλλα βοηθούν στην ρύθμιση της υγρασίας του μείγματος.
- Ο κάδος πρέπει να τοποθετηθεί σε σχετικά σκιερό μέρος προφυλαγμένος από τον βοριά..
- Κλείνουμε το καπάκι σε περίπτωση βροχής.
- Το μείγμα πρέπει να έχει μια σχετική υγρασία, το καλοκαίρι μπορεί να χρειαστεί να το βρέξουμε με νερό.
- Για ταχύτερη αποσύνθεση πρέπει να ανακατεύουμε το μείγμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να αερίζεται.
- Τροφοδοτούμε συχνά τον κομποστοποιητή.
Αν το μείγμα σας μυρίζει, τότε μάλλον περιέχει μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων κουζίνας σε σχέση με τα ξερά φύλλα και κλαριά. Οπότε πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία. 2 προς 1 ξερά φύλλα και κλαδιά με τα απορρίμματα της κουζίνας είναι μια καλή αναλογία. Άλλος λόγος είναι ότι δεν αερίζεται σωστά..
Επίσης τα απορρίμματα κουζίνας δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα αλλά σκεπασμένα από τα φύλλα-κλαριά και χώμα για να μην προσελκύουν διάφορα περίεργα ζωάκια (γάτες-ποντικάκια).
Και τώρα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η φύση!!
ΛΕΜΕ «ΝΑΙ» ΣΤΗΝ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ!
Στις 30 Ιανουαρίου οι μαθητές όλων των τάξεων, χωρισμένοι σε δύο ομάδες, ενημερώθηκαν για τον κομποστοποιητή που τοποθετήθηκε στο προαύλιο του σχολείου μας . Έμαθαν τι μπορούν να ρίχνουν μέσα στον κομποστοποιητή και από την επόμενη κιόλας μέρα ξεκίνησαν να συμμετέχουν ενεργά στην διαδικασία αυτή που ωφελεί το περιβάλλον αλλά και τους ίδιους τους μαθητές. Γνωρίζοντας ότι υπάρχει ο κομποστοποιητής ευαισθητοποιούνται όσον αφορά τη διατροφή τους, καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα στο σχολείο και στο σπίτι, και ανακυκλώνουν πολλά από τα απορρίμματα της κουζίνας τους, τα οποία τελικά αποδεικνύονται πολύ χρήσιμα.
Το Β΄1 συμμετέχει με μεγάλη θέληση και όρεξη στην διαδικασία της κομποστοποίησης. Το πρόγραμμα της Διατροφής, το οποίο πραγματοποιούν οι μαθητές για τη φετινή χρονιά, έχει διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο σε αυτό! Τρεφόμαστε υγιεινά και προσπαθούμε να μην πετάμε τίποτα! Προσέχουμε την υγεία μας και προστατεύουμε το περιβάλλον! Τρώμε σωστά και αγαπάμε τη φύση!







