Στα πλαίσια της θεματικής των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων για την Παγκόσμια και Τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά, με τίτλο «Τα λαϊκά παραμύθια: ένα ξεχασμένο κομμάτι της παράδοσης», οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ’ τάξης διεξήγαγαν έρευνα μεταξύ των μαθητών/-τριών της Γ’, Δ’ και Ε’ τάξης του σχολείου μας.
Τα παιδιά, αρχικά, δημιούργησαν το ερωτηματολόγιο με βάση τα όσα συζητήθηκαν στα Εργαστήρια. Στόχος μας ήταν να ερευνήσουμε κατά πόσο οι συμμαθητές/-τριές μας γνωρίζουν τι είναι το λαϊκό παραμύθι και αν τους αρέσει να διαβάζουν ή να ακούν παραμύθια.
Έπειτα, μοίρασαν τα ερωτηματολόγια στις τρεις τάξεις. Με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών των τάξεων τα ερωτηματολόγια επέστρεψαν σε εμάς. Στη συνέχεια, οι μαθητές/-τριες, εφαρμόζοντας όσα διδάχθηκαν στα Μαθηματικά, συγκέντρωσαν τα ερωτηματολόγια ανά τάξη και δημιούργησαν πίνακες συχνοτήτων, προκειμένου να έχουν μια συγκεντρωτική εικόνα των απαντήσεων κάθε τάξης. Τελικά, τα στοιχεία των πινάκων απεικονίσθηκαν σε διαγράμματα μέσω του προγράμματος Υπολογιστικών Φύλλων (Microsoft Excel) και παρουσιάζονται παρακάτω.
Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 45 μαθητές και μαθήτριες : 13 από τη Γ’ τάξη, 14 από τη Δ’ τάξη και 18 από την Ε’ τάξη.
Στην ερώτηση «Σου αρέσουν τα παραμύθια;», σχεδόν το σύνολο των μαθητών—τριών απάντησε θετικά.
Στην ερώτηση «Έχεις ακούσει ποτέ αφήγηση λαϊκού παραμυθιού;» ένα μεγάλο ποσοστό δεν έχει ακούσει και, κατά συνέπεια, δεν απάντησε στην ερώτηση για το αγαπημένο του λαϊκό παραμύθι ή το παραμύθι που επέλεξε δεν ανήκει στα λαϊκά.
Από τις επόμενες ερωτήσεις διαπιστώνουμε ότι οι μαθητές/-τριες προτιμούν να διαβάζουν οι ίδιοι/-ες ένα παραμύθι, ενώ τα περισσότερα τους τα έχουν διηγηθεί οι γονείς και οι παππούδες/γιαγιάδες τους. Ένα μεγάλο ποσοστό έχει αφηγηθεί σε κάποιον άλλον ένα παραμύθι.
Στο τελευταίο διάγραμμα και στην ερώτηση «Γνωρίζεις τον τρόπο που έφτασαν τα λαϊκά παραμύθια σε εμάς;», οι περισσότεροι/-ες απάντησαν αρνητικά, ενώ μόνο οι μαθητές/-τριες της Δ’ τάξης απάντησαν σωστά στη συμπληρωματική ερώτηση «Με ποιον τρόπο έφτασαν τα λαϊκά παραμύθια σε εμάς;», απαντώντας: «Από στόμα σε στόμα».

Η έρευνά μας μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι/ες μαθητές/-τριες των τριών τάξεων που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο δε γνωρίζουν ακριβώς ποια αποκαλούμε λαϊκά παραμύθια, και πως, ακόμα και αν έχουν ακούσει ή διαβάσει λαϊκά παραμύθια δεν μπορούν να εξηγήσουν αυτό που τα διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα.
Μας χαροποίησε το γεγονός πως στο σύνολο σχεδόν των μαθητών/-τριών αρέσουν τα παραμύθια και πως σχεδόν όλοι/ες -ακόμη κι αν δε γνώριζαν τι είναι τα λαϊκά παραμύθια- απάντησαν σωστά στην ερώτηση «Γιατί τα παραμύθια έχουν, συνήθως, ‘καλό τέλος’;», απαντώντας πως συμβαίνει γιατί απευθύνονται σε παιδιά και δε θέλουν να τα τρομάζουν, αλλά να είναι χαρούμενα.
Ευχαριστούμε πολύ τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/-τριες των τριών τάξεων για τη βοήθειά τους στην έρευνά μας.