Το πείραμα του Ερατοσθένη στο σχολείο μας.

Με αφορμή την φθινοπωρινή ισημερία στις 23/9/2022, πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του σχολείου μας ένα από τα πιο διάσημα πειράματα των επιστημών, κατά το οποίο ο Ερατοσθένης γύρω στο 240 π.Χ. (2.260 χρόνια πριν) υπολόγισε για την εποχή εκείνη με σημαντική ακρίβεια την περίμετρο της Γης και μάλιστα χρησιμοποιώντας ως όργανα μέτρησης τον ήλιο, ένα ξύλινο ραβδί και τη σκιά που δημιουργούσε, τη Γεωμετρία και φυσικά την έμπνευσή του, αφού τότε δεν υπήρχε καν η ιδέα των δορυφόρων ή των σύγχρονων GPS!

Το πείραμα αυτό επιλέγεται να διεξάγεται συνήθως τις ημέρες των δύο ισημεριών, δηλαδή είτε στις 21 Μαρτίου είτε στις 23 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, αφού τότε οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν κάθετα στον Ισημερινό και συγχρόνως παράλληλα στα γεωγραφικά πλάτη της υδρογείου σφαίρας και στα δύο ημισφαίρια.

Το Πείραμα του Ερατοσθένη στη σχολική τάξη» έχει συμπεριληφθεί στις 100 προτεινόμενες δράσεις της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU100) και εντάσσεται στις προτεινόμενες δράσεις για τις σχολικές μονάδες από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Αρ. Πρωτ. 167302/Δ2).

Για τους μαθητές της Στ’ τάξης, η χρονική στιγμή της διεξαγωγής του πειράματος ταίριαξε με τον καλύτερο τρόπο, αφού την περίοδο αυτή στο μάθημα της Γεωγραφίας διδάσκονται στο 1ο κιόλας κεφάλαιο έννοιες όπως οι κινήσεις της Γης, οι μεσημβρινοί, οι γεωγραφικές συντεταγμένες, τα φαινόμενα ημέρας-νύχτας και των εποχών.

Είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία οι μαθητές να εξασκηθούν στον επιστημονικό τρόπο σκέψης και τις μετρήσεις.

er1a er4 er3 er2 er5

Για τη διεξαγωγή του πειράματος ακολουθήσαμε λεπτομερώς τις οδηγίες που προτείνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο αφιέρωμα του οποίου υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα διαδικτυακά μέσα και τα φυλλάδια εργασίας που θα διευκόλυναν δάσκαλους και μαθητές στην άψογη και επιτυχή προετοιμασία και εφαρμογή του (https://www.astro.noa.gr/eratosthenes/experiment.html).

Τα αποτελέσματα των μετρήσεών μας ήταν τα εξής:

Ώρα λήψης μέτρησης: 13:26:30

Απόσταση Δημ. Σχ. Επιταλίου από τον Ισημερινό: 4.184,28 Km

Ράβδος μέτρησης: 1 μέτρο

Σκιά ράβδου: 74,7 εκατοστά

Γωνία φ: 35°

Τελικό αποτέλεσμα περιμέτρου βάσει του τύπου που δίνεται: 43.038 Km

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων