ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ 117 ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ
Η σημερινή ημέρα ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, γεμάτη γνώση και θαυμασμό για όλα όσα είδαμε. Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη, να γνωρίσουν τα βασικά τους μέρη και να ενημερωθούν για την τεχνολογία και την αποστολή της μονάδας.
Ευχαριστούμε θερμά τη διοίκηση και το προσωπικό της 117 Π.Μ. για την φιλοξενία και την εμπειρία που πρόσφεραν στα παιδιά μας!
Το 1940-’41, μαζί με τους Έλληνες αεροπόρους πολέμησαν πολλοί αεροπόροι της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, επιχειρώντας κυρίως από το κρυφό αεροδρόμιο της Παραμυθιάς. Ανάμεσα στους χειριστές της RAF ήταν και ο γνωστός σε όλους συγγραφέας παιδικών παραμυθιών Roald Dahl. Ο Roald Dahl θα επιβιώσει του πολέμου προσφέροντάς μας υπέροχα παραμύθια (και το αυτοβιογραφικό «Going Solo» που αναφέρει την υπηρεσία του στην Ελλάδα).
Σε αυτό το έργο παρουσιάζω μιαν αερομαχία μεταξύ ενός Βρετανικού Gloster Gladiator και ενός Ιταλικού Fiat CR.42 Falco, όπως τη φαντάστηκα πάνω από το Ελληνοαλβανικό Μέτωπο.
Ο πίνακας ανήκει στον Θέμη Σέρμπη, συγγραφέα του εκπληκτικού βιβλίου «Μνήμες στην Κοιλάδα των Παραμυθιών», που αφορά στην Ιστορία του κρυφού αεροδρομίου της Παραμυθιάς, κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.



