26ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους συμπλήρωσε φέτος 26 χρόνια παρουσίας της Ελλάδας. φιλοξενώντας προβολές, εργαστήρια και δράσεις που απλώνονται σε όλο το νομό Ηλείας. Ο Πύργος έχει καταφέρει να γίνει σημείο αναφοράς του παιδικού και νεανικού κινηματογράφου, ενώ το φεστιβάλ είναι ένας από τους πιο πετυχημένους πολιτιστικούς θεσμούς της περιφέρειας.

αρχείο λήψης 4

Τα Χριστούγεννα της Λουτσία

Ψηλά στη Βόρεια Γροιλανδία ζει η Λουτσία μαζί με τη μητέρα της την Κλαούντια και τον μπαμπά της, που δεν είναι άλλος από τον γνωστό μας Άι Βασίλη. Η Λουτσία πηγαίνει στο Διεθνές Χριστουγεννιάτικο Σχολείο και θέλει να γίνει η επόμενη «αγιοβασιλίνα» της Δανίας. Όμως αυτό δεν επιτρέπεται μια και μόνο τα αγόρια μπορούν να διεκδικήσουν αυτόν τον τίτλο. Η Λουτσία διαμαρτύρεται συνεχώς και ο υπεύθυνος των σπουδών της αποφασίζει να της δώσει την ευκαιρία ν’ αποδείξει ότι και τα κορίτσια είναι εξίσου ικανά. Της αναθέτει να πραγματοποιήσει τη χριστουγεννιάτικη ευχή του ‘Αλμπερτ, που δεν είναι άλλη από το να γίνει καλά ο μπαμπάς του, ο οποίος πάσχει από μια μυστηριώδη ασθένεια. Υπεύθυνος για την αρρώστια του είναι ο απαίσιος Κράμπους. Η Λουτσία αναλαμβάνει τη δύσκολη αποστολή να πιάσει τον Κράμπους, ώστε να θεραπευτεί ο πατέρας του Άλμπερτ. Η Λουτσία πηγαίνει στη Δανία μαζί με τον πάτερα της για να εντοπίσουν τον Κράμπους κι έτσι ξεκινάει μια συναρπαστική χριστουγεννιάτικη περιπέτεια, καθώς ανακαλύπτουν ότι και κάποιος άλλος κυνηγάει τον απαίσιο Κράμπους.

Μια ταινία τoυ Christian Dyekjær,  Δανία, 2018, 93′

Εργαστήρι κυανοτυπίας

411693717 628711659296055 5651911598661474328 n 1

Εκπαιδεύτρια:Λιλιάνα Αρεταίου

8/12/2023, 11:30-13:00

Η κυανοτυπία είναι ένας απλός τρόπος να φτιάξουμε φωτογράμματα χωρίς τη χρήση σκοτεινού θαλάμου. Χρησιμοποιούμε χαρτιά που έχουμε προετοιμάσει με ένα μείγμα που αντιδρά στη UV ακτινοβολία. Τα παιδιά επιλέγουν από μία ποικιλία υλικών που θα υπάρχουν στο χώρο (φυτά, αντικείμενα, εκτυπωμένες ζελατίνες) και δημιουργούν μια σύνθεση πάνω σε ένα πρόχειρο Α4. Αν υπάρχει η δυνατότητα, οι συμμετέχουσες/οντες φέρνουν υλικά μαζί τους (φυλλαράκια, φτερά πουλιών κ.ά.) από κάποια βόλτα εξερεύνησης που έχουν κάνει την προηγούμενη μέρα.

Με την ομάδα, καταλήγουμε στο θέμα μας, μεταφέρουμε τη σύνθεση στο φωτοευαίσθητο χαρτί, την τοποθετούμε σε ένα πλαίσιο που την κρατάει σταθερή και βγαίνουμε σε έναν εξωτερικό χώρο, για να εκθέσουμε τα χαρτιά μας στο φως του ήλιου. Στα σημεία που δεν περνάει το φως το χαρτί θα παραμείνει λευκό. Οι περιοχές που θα έρθουν σε επαφή με τη UV ακτινοβολία θα αποκτήσουν μια μπλε απόχρωση που με τον καιρό εντείνεται. Τα χαρτιά ξεπλένονται στη συνέχεια με νερό, ενώ μια βουτιά σε ξυδόνερο τα βοηθάει να σταθεροποιηθούν. Όσο τα έργα μας στεγνώνουν, κάνουμε μια σύντομη αναφορά στην ιστορία των φωτοευαίσθητων υλικών και τη σχέση τους με την ανακάλυψη της φωτογραφίας ως μέσου καταγραφής, καλλιτεχνικής έκφρασης αλλά και ως πρώτου βήματος για την ανακάλυψη του κινηματογράφου.

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων