Φτιάχνοντας ταΐστρες για πουλιά

Μια δημιουργική και παράλληλα οικολογική δραστηριότητα είχαν την τύχη οι μικροί μας μαθητές να υλοποιήσουν με αφορμή το μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος στη ενότητα «Τα  ζώα φροντίζουν τα μικρά τους». Με απλά υλικά που οι ίδιοι οι μαθητές έφεραν στην τάξη, όπως νιφάδες καλαμποκιού, ψίχουλα, ξηρούς καρπούς και βούτυρο, ετοίμασαν ταΐστρες για τα πουλιά και τις κρέμασαν στα δέντρα του σχολείου έτσι ώστε τα πουλιά να μπορούν να βρουν την τροφή που τον χειμώνα  σπανίζει. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και ένιωσαν υπερήφανα που κατάφεραν με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουν και εκείνα στη δύσκολη αναζήτηση τροφής των πουλιών. Υποσχέθηκαν κιόλας να το δοκιμάσουν και στο σπίτι τους για να ταΐσουν κι άλλα πουλιά. Με αυτόν τον τρόπο μία απλή πράξη γίνεται μάθημα ζωής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Ας κινηθούμε»

Την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η 5η Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού με θέμα: «Ας κινηθούμε». Διοργανώθηκαν ευχάριστες  δραστηριότητες σχετικές με το θέμα, όπως κουίζ γνώσεων, παντομίμα και παιχνίδια. Τα παιδιά προβληματίστηκαν, έπαιξαν, διασκέδασαν και «κινήθηκαν». Νικητές των δοκιμασιών ήταν οι μαθητές των τάξεων της Β’ και της Στ’ αφού ισοβάθμισαν στην πρώτη θέση. Ουσιαστικά όμως κέρδισαν όλοι, αφού η μέρα ήταν αφιερωμένη στο αγαπημένο μάθημα των παιδιών, τη Γυμναστική!!

Ευχαριστήριο

Η Διευθύντρια και το διδακτικό προσωπικό του σχολείου μας ευχαριστεί θερμά τους εκπροσώπους από την Ομάδα Πολιτών Μαρμαρίου, κα Μαρία Παπαγεωργίου και κο Πρίαμο Παπαγεωργίου, που ανέλαβαν μεταξύ άλλων το βάψιμο παλιών βιβλιοθηκών καθώς και το παραδοσιακό καφενείο-παντοπωλείο «Αύρα» που προσέφερε το απαραίτητο χρηματικό ποσό για την αγορά των χρωμάτων. Ελπίζουμε η εθελοντική τους δράση και προσφορά να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για όλους. 

         

Πρόσκληση καλοκαιρινής γιορτής

Σας προσκαλούμε στην καλοκαιρινή γιορτή του Δημοτικού Σχολείου Μαρμαρίου την Τρίτη 12 Ιουνίου και ώρα 19.00 στην αυλή του σχολείου μας! Ελάτε να διασκεδάζουμε παρέα και να αναπολήσουμε παλιές και αξέχαστες ελληνικές ταινίες.

 

 

Η Εθνική ομάδα βόλεϊ στο σχολείο μας!

Το σχολείο μας την Τρίτη 5/6/18 είχε τη μεγάλη χαρά και την τιμή να δεχτεί επίσκεψη από τέσσερα μέλη της Εθνικής ομάδας βόλεϊ και τον μάνατζέρ της κύριο Μάριο Γκιούρδα. Η Εθνική ομάδα βρίσκεται εδώ και δύο βδομάδες στην Κάρυστο, όπου παίζει φιλικούς αγώνες με άλλες εθνικές ομάδες στα πλαίσια προετοιμασίας τους για τους Μεσογειακούς αγώνες με στόχο την πρόκριση της ομάδας στους  Πανευρωπαϊκούς. Οι παίκτες παρουσίασαν το άθλημά τους στους μαθητές, απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις τους και έπαιξαν βόλεϊ μαζί τους. Τέλος φωτογραφήθηκαν με τα παιδιά και υπέγραψαν αυτόγραφα για όλους. Οι μικροί μας μαθητές ευχαριστήθηκαν πολύ την παρουσία των αθλητών μας στο σχολείο τους και το βόλεϊ κέρδισε καινούριους θαυμαστές.

Εκδρομή στην Αθήνα

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας την Παρασκευή 25 Μαΐου επισκέφτηκαν την Αθήνα για την καθιερωμένη εκπαιδευτική εκδρομή που γίνεται λίγο πριν  κλείσουν τα σχολεία.

Οι μικροί μαθητές των Α’ και Β’ τάξεων είχαν την τύχη να φιλοξενηθούν και να παίξουν στους χώρους του διαδραστικού Μουσείου Συναισθημάτων. Μέσα από το πρόγραμμα «Το παλάτι του θυμού» και με την καθοδήγηση των εμψυχωτών έμαθαν και μίλησαν για το συναίσθημα του θυμού και πώς να το διαχειρίζονται. Μπήκαν στη θέση των παραμυθένιων ηρώων της έκθεσης  εξερευνώντας  τις βαθύτερες πηγές του θυμού και αναζήτησαν τρόπους  αντιμετώπισής του. Η εμπειρία για τα παιδιά  ήταν πολύ ευχάριστη και όλα συμμετείχαν στις δράσεις με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Αξίζει όλοι να το επισκεφτείτε! 

Οι τάξεις Γ’ και Δ’ έκαναν έναν όμορφο περίπατο στον λόφο της Ακρόπολης. Με τη βοήθεια ξεναγού περιπλανήθηκαν στα αρχαία κτίσματα και έκαναν μια νοερή  βόλτα στην ιστορία της Ελλάδας. Αυτή η περιήγηση σίγουρα έχει χαρακτεί για πάντα στην καρδιά τους.

 Αν θέλετε να κάνετε μια εικονική περιήγηση και στο Μουσείο της Ακρόπολης δεν έχετε παρά να πατήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο : https://artsandculture.google.com/partner/acropolis-museum

Οι μεγαλύτερες τάξεις του σχολείου μας περπάτησαν στον μεγάλο πεζόδρομο που αγκαλιάζει τον λόφο της Ακρόπολης, μία από τις πιο όμορφες διαδρομές της αρχαίας Αθήνας. Ένα πλήθος ερειπίων και μνημείων, όπως ο ναός του Ηφαίστου – γνωστός ως Θησείο- αντίκρισαν οι μαθητές στην βόλτα τους στον αρχαιολογικό χώρο της  Αρχαίας Αγοράς. Η ιστορία του χώρου αυτού ξεκινά από τους νεολιθικούς χρόνους, ενώ τα μνημεία του ανήκουν σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Σίγουρα τα παιδιά απόλαυσαν τη διαδρομή σ’ αυτή τη μικρή όαση, γεμίζοντας με ιστορικές γνώσεις, όμορφες εικόνες και έντονα συναισθήματα.

Το μουσείο πάει σχολείο

Νιώθουμε ιδιαίτερα τυχεροί γιατί επισκέφτηκε το σχολείο μας, στα πλαίσια του προγράμματος «Το μουσείο πάει σχολείο», το Μουσείο Γουλανδρή. Πρόκειται για ένα μουσείο φυσικής ιστορίας, όπου εκατοντάδες επισκέπτες, κυρίως παιδιά, εκπαιδεύονται καθημερινά με κύριο στόχο τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης. Εκεί μπορεί κανείς να δει εκθέματα με πετρώματα, απολιθώματα, κοχύλια, βαλσαμωμένα ζώα ακόμα και σκελετούς δεινοσαύρους. Τα παιδιά στην αρχή συμμετέχοντας σε μουσικοκινητικά και θεατρικά παιχνίδια ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και έμαθαν, διασκεδάζοντας, πληροφορίες για σπάνια είδη πουλιών. Στη συνέχεια «φιλοξενήθηκαν», παρακολουθώντας ένα βίντεο, στους χώρους του μουσείου και τέλος είδαν μερικά από τα εκθέματά του. Ευχαριστούμε για το φανταστικό και διαδραστικό ταξίδι στο Μουσείο Γουλανδρή.

Αγαθά και επαγγέλματα

Στο μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος της Α’ τάξης μιλώντας για τα αγαθά και πώς για να έχουμε εμείς τα απαραίτητα, πολλοί άνθρωποι χρειάζεται να κάνουν διαφορετικά επαγγέλματα,  οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης  βρήκαν ευκαιρία να βγουν λίγο από την τάξη και να γνωρίσουν από κοντά ένα τέτοιο επάγγελμα.

Με ιδιαίτερη  χαρά ο κύριος Λευτέρης και η κυρία Άννα υποδέχτηκαν τους μικρούς μαθητές  στον φούρνο τους για μια ξενάγηση στον χώρο εργασίας τους . Με μεγάλη υπομονή και μεράκι ο κύριος Λευτέρης τους έδειξε πώς ζυμώνεται η ζύμη, πώς φτιάχνεται το ψωμί και τον τρόπο που ζυμώνονται τα κουλούρια. Επίσης  απάντησε στις ερωτήσεις που είχαν ετοιμάσει και προς μεγάλη τους έκπληξη τους άφησε να φτιάξουν και οι ίδιοι το δικό τους κουλούρι. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν πολύ και στο τέλος έφυγαν με μια σακούλα από το δικό τους αρτοσκεύασμα! Ευχαριστούμε πολύ τον φούρνο του κυρίου Σφυρίδη για τη φιλοξενία του και τα λαχταριστά κεράσματά του.

Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού

Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου μία έκπληξη περίμενε μαθητές και δασκάλους στο σχολείο μας!  Ένα κυνήγι κρυμμένου θησαυρού… σχεδιασμένο από τη Διευθύντριά μας κυρία Τέτα! Όλοι ήμασταν ενθουσιασμένοι και περιμέναμε πώς και πώς να ξεκινήσει. Όλες οι ομάδες είχαν έναν χάρτη που τους οδηγούσε σε διάφορες τοποθεσίες. Εκεί τους περίμενε μία δοκιμασία. Οι δοκιμασίες ήταν δημιουργικές, αθλητικές, χορευτικές αλλά και εκπαιδευτικές. Αν και όλες οι ομάδες σχεδόν ταυτόχρονα έλυσαν τον τελευταίο γρίφο που οδηγούσε στον κρυμμένο θησαυρό, η ομάδα της Στ΄ τάξης ήταν εκείνη που στάθηκε τυχερή. Ο θησαυρός ήταν τι άλλο; Γλυκές λιχουδιές για όλους!! Τα παιδιά αλλά και εμείς οι δάσκαλοι το διασκεδάσαμε αφάνταστα! Και του χρόνου!

Παναγία, η Μητέρα του Χριστού

Η 2η θεματική ενότητα των θρησκευτικών της Δ’ τάξης αναφέρεται στη μητέρα όλων, στη Μητέρα του Χριστού, στην Παναγία. Μια εικαστική δραστηριότητα που εμπνευστήκαμε για να γνωρίσουμε καλύτερα το πρόσωπο της Παναγίας ήταν να φτιάξουμε ένα ψηφιδωτό με «ψηφίδες» από χαρτόνι. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε!