Η Α’ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ…..
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Φ14/1517/131501/Δ1 9.8.2016) όπως και την στήριξη και αρωγή του Υπουργείου Υγείας (Γ3δ/ΦΑΥ2Δ/ΓΠ 1.07.2016). Παράλληλα με νέο έγγραφο (Φ.14/1617/155756/Δ1 23.09.2016) χορηγείται και η Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στον Διαγωνισμό. Η έναρξη έχει οριστεί για τις 3 Οκτωβρίου 2016 και η ολοκλήρωση προβλέπεται για 14 Φεβρουαρίου 2017 (ημερομηνία ταχυδρομικής αποστολής).
Ο διαγωνισμός έχει δύο θεματικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορά ζωγραφική, γλυπτική και κολάζ. Οι μαθήτριες/ές καλούνται να δημιουργήσουν έργα με θέμα «Ένα μήλο την ημέρα …: Το μήλο συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή !». Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα τις διάφορες τεχνικές ζωγραφικής, γλυπτικής και κολάζ, ώστε να μεταφέρουν το μήνυμά τους. Η δεύτερη ενότητα αφορά σύντομο βίντεο ή ψηφιακή εφαρμογή. Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν ένα σύντομο βίντεο διαρκείας 3 έως 5 λεπτών, ή μια ψηφιακή εφαρμογή για κινητά, tablets ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές με ένα μήνυμα τύπου sms, ή email, ή εικονίδια για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή μια ψηφιακή αφίσα με θέμα «Ένα μήλο την ημέρα …: Το μήλο συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή !».
Κάθε σχολείο μπορεί να αποστείλει μια ατομική συμμετοχή ανά μαθητή/τρια για κάθε θεματική ενότητα. Τα έργα θα πρέπει να είναι πρωτότυπα και να μην έχουν βραβευθεί σε κάποιον άλλο διαγωνισμό. Όλα τα έργα θα αποστέλλονται στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και θα κριθούν από ανεξάρτητη επιτροπή.
Καλλιτεχνικός διευθυντής του διαγωνισμού θα είναι ο Ζαγοριανός ζωγράφος Κώστας Κομνηνός.
Η βράβευση θα γίνει στην Αθήνα, στις 7 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Θα υπάρχουν τρείς θέσεις κατάταξης για κάθε θεματική ενότητα.
To μήνυμα της συγκεκριμένης διοργάνωσης είναι πολλαπλό. Αρχικά προβάλλει την Οργάνωση με τα 100 χρόνια ζωής. Επιπλέον αποτελεί μήνυμα υγιεινής διατροφής στις νέες γενιές καθώς το μήλο αποτελεί φρούτο υψηλής διατροφικής αξίας. Επίσης μέσω της δράσης αυτής αναπτύσσονται τα καλλιτεχνικά ταλέντα των μαθητών και αποτελεί μία καλή ευκαιρία ανάδειξης νέων ανθρώπων. Παράλληλα δημιουργείται πολιτιστικό απόθεμα και μάλιστα βεβαρυμμένης σημασίας καθώς θα προέρχεται από μαθητές. Εν τέλει οι μαθητές με το ατομικό τους έργο θα συμμετέχουν σε μία συνολική παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί. Στο σημείο αυτό συμβολίζεται και ο τρόπος λειτουργίας του ίδιου του Συνεταιρισμού, που μέσα από την ατομική προσπάθεια κάθε αγρότη – συνεταιριστή για ποιοτικούς καρπούς και μέσα από την ατομική προσπάθεια κάθε στελέχους του Συνεταιρισμού που απαρτίζεται από επιστήμονες και έμπειρους υπαλλήλους καταλήγει να προβάλλει αυτή τη συνολική θετική εικόνα στο καταναλωτικό κοινό. Η προσπάθειες του Αγροτικού Συνεταιρισμού συνεχίζονται και οι δράσεις για τα 100 χρόνια λειτουργίας δημιουργούν στο σύνολό τους ένα θετικό παράδειγμα ελπίδας στις δύσκολες εποχές που βιώνει η πατρίδα.