Χαμογέλα!!! Είναι ωραία η ζωή όταν ελπίζεις και προσπαθείς. «Δεν μπορώ, δεν θα τα καταφέρω, δεν είμαι αρκετά καλός!»:Αν κλείσεις την πόρτα σε όλα τα λάθη, η αλήθεια θα μείνει απ’ έξω. Κάνε λάθη ,μαθαίνεις!!!!!

 https://www.youtube.com/watch?v=wLlm33vLM-U
χαλασιά μου!!!!!!!!!
Αν κλείσεις την πόρτα σε όλα τα λάθη, η αλήθεια θα μείνει απ’ έξω.
Κάνε λάθη ,μαθαίνεις

Ιερέας Νεκτάριος Κάνιας

Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλα τα παιδιά.Και φυσικά και για τους γονείς…

“Αύριο παιδί μου θα είναι μία σημαντική ημέρα στη ζωή σου.
Καθώς και οι επόμενες... στις οποίες θα διαγωνιστείς στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Τί να σου ευχηθώ; Δύναμη; Φώτιση;
Ηρεμία και αισιοδοξία; Επιτυχία;
Ναι όλα αυτά σου τα εύχομαι από καρδιάς. Σου τα ευχήθηκαν και τόσοι καλοί ιερείς, φίλοι, συγγενείς, δάσκαλοι, γνωστοί. Ευχαριστίες σε όλους.

Όπως και να έχει παιδί μου, ότι και να γίνει θα ήθελα να γνωρίζεις ότι όπως πριν, έτσι και τώρα, αλλά και μετά, η αγκαλιά μας θα είναι πάντα ανοικτή για εσένα.
Το βλέμμα μας θα είναι στοργικά στραμμένο σε εσένα καθώς ανοίγεις τα φτερά σου να πετάξεις. Για να δεις τον κόσμο όπως εσύ θέλεις και μπορείς.
Σε όλες σου τις προσπάθειες να σταθείς όρθιος για να σαλπάρεις θα έχεις δύο καρδιές σαν δύο χέρια να σε βοηθούν στο κουπί.
Καλή επιτυχία παιδί μου.
Καλό πέταγμα προς τα όνειρά σου.
Χαμογέλα!!! Είναι ωραία η ζωή όταν ελπίζεις και προσπαθείς. 
Αυτό το χαμόγελο της ελπίδας εύχομαι να μην το χάσεις ποτέ.
Είναι πιο σημαντικό και όμορφο ακόμη και από την επιτυχία σου στις εξετάσεις.
Σε αγαπάμε.”

Έλα να σου πω, βαρέθηκα να σε βλέπω αδρανή και ανήμπορο να διαχειριστείς τις κρίσεις πανικού σου. Σου γράφω άρθρα κάθε μέρα, προσπαθώ με όλη μου την καρδιά να σε βοηθήσω και να σε πείσω για τα όμορφα και κάθε που ξεχνιέσαι, κυλάς ξανά στον βούρκο.

21ος αιώνας κυρίες και κύριοι και βιώνουμε την εποχή της τελειότητας. Την εποχή που κανένας άνθρωπος δεν διανοείται πως είναι άνθρωπος. Πως έχει τα καλά και τα κακά του. Δεν διανοείται πως δεν μπορεί να μην είναι τέλειος. Μα πώς; Αφού η εικόνα των γύρω του είναι αψεγάδιαστη.

Εποχή του «φαίνεσθαι».  Το «είναι»; Εξαφανισμένο έως ανύπαρκτο. Κι εσύ, ψυχή μου, τρως αυτό που σου πουλάνε. Κρύβεσαι στο καβούκι σου, γιατί ντρέπεσαι.  Ντρέπεσαι να βγεις εκεί, σε όλους εκείνους τους τέλειους και να πεις τη δική σου αλήθεια.

Να πεις πως ζορίστηκες στη ζωή σου, πως δεν σου ήρθαν όλα έτοιμα, πως η εμφάνισή σου δεν είναι άψογη, όπως η δική τους. Και πως η ζωή σου, αγάπη μου, είναι γεμάτη από σκαμπανεβάσματα και δυσκολίες.Μα είναι αληθινή.

Επανέρχομαι στο θέμα μας. Κλείστηκες, λοιπόν, στο σπιτάκι σου, βολεμένος στη σκέψη της ασφάλειας. Η οποία ασφάλεια εν τέλει είναι πλαστή.  Φοβάσαι να χρησιμοποιήσεις τα μέσα μεταφοράς, να μπεις σε μπαρ και καφετέριες, ακόμα και να πας βόλτα στα μαγαζιά γιατί (ναι, ξέρω) θα αρχίσεις να ζαλίζεσαι και στην καλύτερη περίπτωση, αν δεν πεθάνεις, θα έχεις λιποθυμήσει σε κάποιο πολυσύχναστο μέρος και ποιος θα βρεθεί να σε βοηθήσει;

Αχ, θα με τρελάνεις. Το πολύ πολύ να πάθεις μια κρίση πανικού μπροστά σε αγνώστους. Ναι, ίσως είναι παρόντες και όλοι εκείνοι οι «τέλειοι» που λέγαμε. Άσε τα «θα γίνω ρεζίλι». Γίνε. Σε ενδιαφέρει περισσότερο το να μη σε σχολιάσουν αρνητικά γι’ αυτό που βιώνεις, παρά το να έχεις στο νου σου να βοηθήσεις τον εαυτό σου εκείνη τη στιγμή.

Άλλωστε, έχεις δίπλα σου ένα σωρό δικούς σου ανθρώπους. Μοναδικούς κι αληθινούς, κι ας μην είναι τέλειοι. Τους υπόλοιπους έτσι κι αλλιώς δεν τους χρειάζεσαι. Στην πραγματικότητα, σε θυμώνει που συνειδητοποιείς πως δεν γίνεται να ελέγχεις τα πάντα. Μα έτσι είναι η ζωή. Και είναι υπέροχη.

Να ξέρεις πως όλα αυτά που σου γράφω τόσο καιρό, στα γράφω, γιατί τα έζησα στο πετσί μου.  Δεν παριστάνω τον ήρωα, ούτε και είμαι κάποια ονειροπαρμένη που γράφει για ουτοπίες. Κι εγώ νόμιζα πως θα πεθάνω. Για την ακρίβεια, το πίστευα κιόλας. Και ναι, ακόμα υπάρχουν στιγμές που κι εγώ φοβάμαι.

Όμως ξέρεις κάτι; Αποφάσισα πως οι φόβοι μου με φοβούνται περισσότερο. Το ίδιο ισχύει και για τους δικούς σου. Στις κρίσεις σου να σε αγαπάς και να σε προσέχεις λίγο περισσότερο. Το νου σου, ψυχή μου.Φωτογραφία του Μαριος Μπεγζος.

Δεν μπορώ, δεν θα τα καταφέρω, νιώθω «λίγος», «δεν είμαι αρκετά καλός», φράσεις που δείχνουν πως αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου μέσα από μία σκληρή πολλές φορές αυτοκριτική που εσύ κάνεις ξανά και ξανά, υποτιμώντας τον εαυτό σου, τις δυνατότητες και ικανότητές σου.

Πρόκειται για έναν αρνητικό και καταστροφικό τρόπο σκέψης, που οδηγεί σε αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Σε κάνει να μην πιστεύεις σε εσένα, να αμφισβητείς και να απαξιώνεις διαρκώς τον εαυτό σου. Ζεις σε μια ψευδαίσθηση, όπου κάνεις τα άγχη και τους φόβους σου πραγματικότητα, μέσα από τον δικό σου φοβικό τρόπο που αντιμετωπίζεις τον κόσμο και εσένα μέσα σε αυτόν.

Έναν τρόπο που σε κρατάει δέσμιο σε παρελθοντικούς τρόπους απόκρισης μέσα από αποτυχημένες εμπειρίες, που τις εμπλούτισες με ανασφάλεια, άγχος και φόβο επαναλαμβανόμενης αποτυχίας, τις γενίκευσες και συμβιβάστηκες στην ιδέα της ανεπάρκειας και στο «δεν είμαι αρκετός, δεν είμαι αρκετά καλός!» Καιρός να ξεκολλήσεις από την μίζερη αντιμετώπιση και την ντροπή που νιώθεις για την εικόνα σου, να αυξήσεις την αυτοεκτίμησή σου μέσα από την αγάπη και τη φροντίδα προς εσένα.

Αν θέλεις λοιπόν, να πάψεις να νιώθεις την ψυχοσυναισθηματική αυτή πίεση, βάζοντας εμπόδια στο διάβα σου και να ξεφύγεις από τον φαύλο κύκλο της ανεπάρκειας, της αδυναμίας και της αυτολύπησης, που λειτουργεί ως μοτίβο συμπεριφοράς σου, δεν έχεις παρά να επικεντρωθείς στην αξία σου, όσο κι αν πιστεύεις πως δεν έχεις. Η αλήθεια είναι πως κανείς μας δεν είναι τέλειος, όλοι μας έχουμε τα «καλά» και τα «κακά» μας κομμάτια, κανείς δεν κάνει τα πάντα σωστά αλλά και κανείς δεν κάνει τα πάντα λάθος.

Don’ ts and Do’s

1. Μην συγκρίνεσαι με άλλους

Βγες από αυτή τη γνωστή σου συνήθεια, όπου πάντα είσαι ο χαμένος, εφόσον τα άτομα που επιλέγεις να συγκριθείς είναι πάντα πάνω από εσένα. Το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να νιώσεις την αποτυχία σου για άλλη μία φορά και να θεωρήσεις ότι απλά δικαιώνεσαι μέσα από την αυτο-εκπληρούμενη προφητεία σου. Αντίθετα, άρχισε να εστιάζεις στο τι έχεις πετύχει μέχρι σήμερα, τι έχεις, τα θετικά σου σημεία – και μη βιαστείς να πεις ότι δεν έχεις, όλοι μας έχουμε, όπως προανέφερα.

2. Κάνε μία λίστα με τα θετικά σου

Μάζεψέ τα όλα μαζί, όσο δύσκολο και αν σου φαίνεται – και αναγνώρισε τι έχεις καταφέρει μέχρι τώρα, χωρίς όμως να υποτιμάς γεγονότα και καταστάσεις.

3. Μάθε να χαμογελάς

Αρκετοί θεωρούν ότι για να χαμογελάσει κάποιος «πρέπει» να είναι ευτυχισμένος ή να του πηγαίνουν όλα καλά. Κι όμως, το χαμόγελο που μαζί με τα μάτια είναι και ο καθρέφτης της ψυχής, προδίδει μία ευγένεια ψυχής ενώ παράλληλα μας κάνει πιο προσιτούς στους άλλους, πιο γλυκούς και φιλικούς, ανεβάζοντας την ψυχολογία μας και φέρνοντας μία πιο θετική και αισιόδοξη αύρα στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας.

4. Μάθε να συνδιαλέγεσαι

Αν δεν εκφράσεις τις ανάγκες σου, τι ζητάς, πώς θα κάνεις γνωστό στους άλλους «πού είσαι εσύ, πού σταματάς εσύ και πού ξεκινούν οι άλλοι;» Κανείς δεν είναι μάντης να μαντέψει τι θέλεις, φτάνει να του το πεις. Δεν σημαίνει πως θα εκπληρώσει την επιθυμία σου πάντα, αλλά κάνεις γνωστό ότι υπάρχεις και εσύ, θέτοντας τα όριά σου. Μην συμφωνείς μόνο και μόνο για να αποφύγεις πιθανές συγκρούσεις και να γίνεις αποδεκτός, που στην ουσία καταφέρνεις να μην σε υπολογίζουν εφόσον «δεν φαίνεσαι». Ο καθένας μας έχει δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη και γνώμη.

Για να μπορέσεις να συνδεθείς με άλλους ανθρώπους, χρειάζεται να γνωρίζεις πού βρίσκεσαι και πού πατάς. Ούτε να υποτιμάς αλλά ούτε και να υπερτιμάς τον εαυτό σου, έτσι ώστε να είσαι γνήσιος στις σχέσεις σου, να αποδεχτείς τις αδυναμίες σου και να αγκαλιάσεις τα δυνατά σου σημεία. Να βρίσκεσαι «μαζί» με τους άλλους και όχι μόνο «κάτω» και «πίσω» από τους άλλους. Να επιτρέψεις στην οικειότητα να μπει στη ζωή σου και στις διαπροσωπικές σου σχέσεις. Να μάθεις να συνομιλείς και να διεκδικείς αυτό που σου αντιστοιχεί.

Σύμφωνοι, δεν είναι και τόσο εύκολο όταν δεν έχεις μάθει να λειτουργείς με αυτόν τον τρόπο. Για όλα όμως υπάρχει μία αρχή στη ζωή μας. Ακόμα και αν το προσπαθήσεις και δεις ότι δυσκολεύεσαι ή δεν ξέρεις πώς και από πού να αρχίσεις, μπορείς πάντα να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικού που θα είναι ο συνταξιδιώτης στν ταξίδι σου προς την αποδοχή και αναγνώριση του εαυτού σου.

Μαρίνα Μόσχα, M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια, εξειδίκευση στη σεξουαλική υγεία, σχέσεις ζευγαριών και παιδιού – γονιού

Φωτογραφία του χρήστη Πατήρ Θεμιστοκλής Μουρτζανός - Φίλοι.

Πατήρ Θεμιστοκλής Μουρτζανός – Φίλοι

ΤΑ ΝΕΑΝΙΚΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις ανέκαθεν ήταν συνδεδεμένες με την εκπλήρωση των νεανικών ονείρων για μια νέα πορεία. Η επιτυχία σ’ αυτές είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία στην νεανική ζωή, δικαίωση για έναν μεγάλο κόπο, επιβίωση σε ένα παιχνίδι ανταγωνισμού, άνοιγμα ενός παραθύρου με θέα στο μέλλον, αλλά και απογαλακτισμός από το πατρικό σπίτι, χρόνος ενηλικίωσης. Η τελευταία μέρα των εξετάσεων συνοδεύεται από την ανακούφιση, την χαρά, το αίσθημα ότι δεν έχει άλλο. Ακόμη και το λογικό άγχος για τα αποτελέσματα δεν μπορεί να ισοσταθμιστεί με το αίσθημα ότι κάτι μεγάλο τελείωσε και ότι ο νέος αντιμετώπισε την πρώτη μεγάλη πρόκληση της ζωής του.
Δεν ωφελεί ο μεγαλύτερος να θέλει να υπενθυμίσει στον νέο ότι τίποτε δε τελείωσε, αλλά όλα έχουν συνέχεια. Ότι χρειάζεται μέτρο στην χαρά και στην λύπη. Ότι τα όνειρα υπάρχουν για να αλλάζουν. Ότι η νίκη και η ήττα δεν είναι συνολική της προσωπικότητας, αλλά έχει να κάνει με τις περιστάσεις κάτω από τις οποίες συμμετείχε ο νέος στις εξετάσεις, με την ικανότητα να αντιμετωπίσει επαρκώς την στιγμή, με την φώτιση, με την δυνατότητα προσαρμογής στις απαιτήσεις ενός συστήματος που ζητά χωρίς να έχει προσφέρει αντίστοιχα. Ότι αληθινός νικητής είναι αυτός που συνεχίζει, που ξέρει ότι σκαλί-σκαλί έρχεται η πρόοδος, που μπορεί να αδράξει τις ευκαιρίες, που γνωρίζει να φυλά τον εαυτό του από τα μεγάλα λάθη, που έχει λίγο πάθος σε ό,τι κάνει, δηλαδή αγαπά. Αληθινός νικητής είναι αυτός που ταξίδεψε στην γνώση και την έκανε κτήμα ζωής. Που μπόρεσε να δει τον εαυτό του μέσα από την περιπέτεια των εξετάσεων. Που κατάλαβε τον χαρακτήρα του, που έκλαψε ή γέλασε, αδιάφορο, αλλά φάνηκε αληθινός. Που ένιωσε ότι δεν είναι εγωισμός να θέλεις να είσαι πρώτος, αλλά να νομίζεις ότι η ζωή σου χρωστά και δεν πρέπει να αποδεχθείς κανένα άλλο αποτέλεσμα εκτός από το «θέλω» σου.
Οι περισσότεροι νέοι ή το ανακαλύπτουν αυτό αργότερα, στην απογοήτευση της πανεπιστημιακής σχολής, ακόμη κι αν την έχουν επιλέξει, ή όταν διαπιστώνουν ότι κανένα πτυχίο δεν τους εξασφαλίζει την αποδοχή της σχέσης. Ότι στο πανεπιστήμιο χρειάζεται να συνεχίσεις να παλεύεις όχι μόνο να μάθεις, αλλά να σε αγαπήσουν και να αγαπήσεις και ότι αυτό δεν έχει να κάνει με την fast track νοοτροπία των καιρών που ονομάζεται «να περνάς καλά». Ότι καμία εργασία δεν θα σου χαριστεί και ότι τελικά θα γίνεις ένας μικρός είλωτας, τουλάχιστον στον χρόνο που θα πρέπει να δαπανάς, για να φτάσεις σε ένα ελάχιστο αξιοπρέπειας. Ότι το «θα κάθεσαι», όνειρο των παλαιών, είναι όχι απλώς ουτοπία, αλλά εξαναγκασμός γιατί δύσκολα θα βρεις εργασία στα μέτρα σου και ανάλογα με τις σπουδές σου. Ότι η υπομονή και το τρέξιμο σου χαρίζουν πρόοδο και όχι ένα μαγικό χέρι που σου τα φέρνει όλα κατά πώς νομίζεις ότι σου αξίζει.
Σ’ αυτόν τον δρόμο η πίστη στον Θεό είναι πολύτιμος παράγοντας. Γεννά ελπίδες εκπλήρωσης ονείρων, αλλά και εμπιστοσύνη ότι η πρόνοιά Του θα ανοίξει δρόμους που θα είναι προς αληθινό όφελος. Η πίστη δεν είναι παθητικότητα, αλλά συνέργεια στον αγώνα του αγαθού. Ας την βρούμε αναζητώντας την Εκκλησία των σχέσεων, χωρίς να φοβηθούμε από την Εκκλησία των τύπων!

π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός
Δημοσιεύθηκε στην « Ορθόδοξη Αλήθεια»
Στο φύλλο της Τετάρτης 13 Ιουνίου 2018

Προς υποψήφιους Πανελληνίων: Διάβασα πολύ, πέρασα εκεί που ήθελα, αλλά δεν βρήκα ποτέ αυτό που ήθελα


Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 19 Ιούνιος, 2018 – 09:52 | Στην Κατηγορία: 


«Σημασία έχει πως νιώθεις μέσα σου»

Ακολουθεί κείμενο αναγνώστριας της σελίδας, η οποία θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της:

Ένα μήνυμα προς όλα τα παιδιά που σήμερα μπορεί να έπαθαν έκπληξη με τον βαθμό τους.
Αγαπητή Μαρία, Γιώργο, Γιάννη, Νίκο. Όπως και αν λέγεστε, όσο χρονών και αν είστε.
Ονομάζομαι Μαρία  και πρόσφατα έγινα 20. Την ημέρα των γενεθλίων μου δεν ήμουν μέσα στην τρελή χαρά, ούτε ήθελα να ανεβάσω φωτογραφία με μπαλόνια. Ούτε ήθελα να ανεβάσω φωτογραφία που σβήνω τούρτα, γιατί από τα 18 εώς τα 20 έσβηνα όνειρα.
Δεν είναι ότι δεν πέρασα στην σχολή που ήθελα. Είναι αντιθέτως το ότι πέρασα.
Στην Τρίτη λυκείου διάβασα όπως έπρεπε, με πίεση ως προς τον εαυτό μου. Δεν με ενδιέφερε να πάω για καφέ, δεν με ενδιέφερε να ερωτευτώ. Με ενδιέφερε όμως να πληκτρολογώ κάθε λίγο και λιγάκι ‘’’πανελληνιες 2016’’ για να δώ αν έχει βγει κάτι νεότερο, για να δω αν έχει βγεί κάτι που θα με οδηγήσει πιο κοντά στον στόχο μου. Να ελέγξω αν μου ξέφυγε κάτι. Να ελέγξω τον ύπνο μου. Θυμάμαι έψαχνα σαν τρελή να βρώ χάπια καφέ. Και έβριζα την φαρμακοποιό που με κοιτούσε με μισό μάτι. Είχα βουρκώσει τότε θυμάμαι και δεν πέρασα ξανά έξω από αυτό το φαρμακείο.
Μην σου πολυλογώ όμως. Πέρασα στην σχολή πρώτης επιλογής μου στην Κρήτη. Και έφυγα τρέχοντας κυριολεκτικά, να βρω σπίτι, να βρω νέα ζωή γιατί η παλιά δεν με κάλυπτε. Εγώ δεν με κάλυπτα. Και φόρτωσα όλες μου τις προσδοκίες σε ένα μέρος σπουδών. Ψυχολογία Ρεθύμνου ήταν η σχολή στην οποία πέρασα. Και για μετεγγραφή, ούτε λόγος.
Αναρωτιέσαι λοιπόν αν μου βγήκε ξινό το Ρέθυμνο;
Το Ρέθυμνο μου βγήκε γλυκύτατο. Το Ρέθυμνο ήταν ζάχαρη και μέλι. Καθαρός ουρανός, καθαρή θάλασσα, καθαροί άνθρωποι. Γνώρισα ανθρώπους υπέροχους που ακόμα και αν χάσω κάποια στιγμή επαφή μαζί τους, ξέρω ότι με στιγμάτισαν για πάντα. Για τον απλό λόγο ότι με γνώρισαν όπως ήθελα πραγματικά να συστήσω τον εαυτό μου. Με αλήθεια. Ξέρεις πόσο σημαντικό είναι να σου τύχει κάτι τέτοιο;
Ξέρεις πόσα σημαίνει αυτό; Ξέρεις πόσο υπερβάινει τον όρο φοιτητική ζωή;
Αλλά όλο ξεφεύγω από το θέμα για το οποίο θέλω να σου μιλήσω.
Την κοπάνησα αγαπητέ/αγαπητή. Έφυγα από το Ρέθυμνο. Δεν ξέρω γιατί, τότε έλεγα πως απλά μισούσα την σχολή μου. Η ειδικός που με παρακολουθεί όμως μου ειπε πως μισούσα άλλα πράγματα, νομίζω καταλαβαίνεις ποιόν.
Και αγαπητέ/αγαπητή, δεν γύρισα πίσω από εκεί που ήθελα να φύγω. Έφτασα ακόμα πιο μακριά. Πήγα θεσσαλονίκη.
Σε άλλη σχολή. Και τώρα, μετά το τέλος του β εξαμήνου άρχισα να καθαρίζω. Και αν όλα πάνε καλά, αν εγώ πηγαίνω καλά εν τέλει, θα γυρίσω σε αυτό για το οποίο είμαι φτιαγμένη. Μάλλον.
Θέλω να σου πω πως έχασα δυο χρόνια. Όχι επειδή δεν διάβασα. Επειδή όμως δεν ήμουν καλά. Καταλαβαίνεις λοιπόν πόσο δεν πειράζει αν δεν διάβαζες, όμως ήσουν και είσαι καλά μέσα σου;
Κοίταξε να το έχεις ως πρωταρχικό σου μέλημα αυτό. Αλλιώς πίστεψε με, θα πατάς σε σαθρές βάσεις, για πάντα. Πέρνα στην σχολή που θέλεις όποτε μπορείς να το κάνεις. Όμως να είσαι καλά μέσα σου, όχι μόνο όταν μπορείς να το κάνεις. Να είσαι καλά μέσα σου πέρα από τις δυνάμεις σου. Κάνε τα πάντα. Μίλα ειλικρινά στον εαυτό σου και μετά στους άλλους.
Συγχαρητήρια, ακόμα και αν έγραψες 4.000 όμως είσαι καλά, και φέρεσαι καλά. Θα φτάσεις ψηλά και τα μόρια σου αν το θές.
Επίσης αν απέχεις 1000 μόρια από τον στόχο σου, δεν πειράζει. Του χρόνου. Του παραχρόνου. Όποτε είσαι εσυ καλά.
Ελπίζω μεσα από το μπερδεμένο κείμενο μου να σε έκανα να καταλάβεις ότι η σημερινή μέρα δεν είναι καθοριστικη για την ζωή σου. Πήγαινε μια βόλτα και χαμογέλα. Καλό σου καλοκαίρι.

Μαρία Σ.

“Άσε με ρε μάνα, τι θα πει η κοινή γνώμη…”

Του Λάζαρου Ι. Κόλλια, Εκπαιδευτικού

Από μικρός και για μεγάλο χρονικό διάστημα σε οτιδήποτε έκανα με ταλαιπωρούσε ή καλύτερα με βάραινε η γνώμη που έχουν οι άλλοι για μένα και η εικόνα που θα σχηματίσουν για την οικογένειά μου. Προφανώς η μητέρα μου, κυρίως,  ήταν ηθική αυτουργός για αυτό το «κατόρθωμα».

Μέχρι τώρα ηχούν στ’ αυτιά μου λόγια του τύπου:

– Άλλαξε παντελόνι παιδί μου, είναι τσαλακωμένο. Τί θα πει η δασκάλα για την μάνα σου;
– Πρόσεχε τη συμπεριφορά σου στη γειτονιά. Θέλω να έχουν καλή γνώμη για την οικογένειά μας.
– Μην αργήσεις το βράδυ.. Θα λένε ότι δεν έχει γονείς αυτό το παιδί.
– Μπράβο σου για τους βαθμούς στο σχολείο. Μας έκανες περήφανους στους συγγενείς και στους γείτονές μας.
– Μη φωνάζετε και μη μαλώνετε… Τι θα πει ο κόσμος που μας ακούει..

Φράσεις που άλλοτε μας συγκρατούσαν και «μας έβαζαν στο σωστό δρόμο», σύμφωνα με τα λεγόμενα της μάνας μου, άλλοτε μας δημιουργούσαν ενοχές – απωθημένα και δεν μας επέτρεπαν να εκφραστούμε ελεύθερα, όπως αρμόζει στην παιδική αθωότητα. Πάντως, η μάνα μου είτε από επαρχιώτικο συντηρητισμό είτε από εμποτισμένη διαπαιδαγώγηση των γονιών της, «τα πρέπει» και το «τι θα πει η κοινή γνώμη» τα είχε αξίωμα ζωής.

Ακόμη και όταν μεγάλωσα, πήγα φαντάρος, σπούδασα και έπρεπε να γυρίσω στην επαρχία υποδυόμενος τον ρόλο του εκπαιδευτικού, μου έλεγε: «Να προσέχεις αγόρι μου πώς διασκεδάζεις, με ποιους συναναστρέφεσαι… να είσαι σοβαρός. Τί θα πει ο κόσμος τώρα που είσαι και εκπαιδευτικός»; Βέβαια, αυτές οι συμβουλές περιορίζονταν όσο περνούσε ο καιρός ή – στην καλύτερη περίπτωση – τις εξέφραζε σε καμιά φίλη της  όταν πίνανε καφεδάκι. Ώσπου μια μέρα την κρυφάκουσα να λέει: «ε, πλέον ήρθε ο καιρός να παντρευτεί, να νοικοκυρευτεί το παιδί μου, όπως τα αδέρφια του.. τί θα πει ο κόσμος αν μείνει ανύπαντρος»;

Τότε, λοιπόν,  δεν μπόρεσα να συγκρατηθώ: «άσε με ρε μάνα, τι θα πει η κοινή γνώμη.. η κοινή γνώμη θα σχολιάσει μόνο όταν πέσω σε κατάθλιψη από τα «πρέπει» και τα «μη» που επιβάλλουμε, ασυναίσθητα πολλές φορές,  στους γύρω μας.

Ειδάλλως, η κοινή γνώμη θα σωπάσει όταν με βλέπει να είμαι χαρούμενος, να εκφράζομαι ελεύθερα, να αναπνέω,  να ζω…

Φωτογραφία του Chrysostomos Stamoulis.

Ξέρεις τί είναι δύσκολο ;

Να πρέπει να ξεκινάς πάλι απ’ την αρχή .

Να πρέπει να μαζεύεις τα κομμάτια σου .

Να μαζεύεις τις δυνάμεις σου όσες σου έχουν απομείνει και να ρίχνεσαι πάλι στον αγώνα . Να παλεύεις ξανά με νύχια και με δόντια για πράγματα απλά , καθημερινά που σε φθείρουν μα και σε εξαντλούν .

Ξέρω . Σε πιάνει απελπισία . Είναι αυτή η αίσθηση ό, τι ποτέ δεν πρόκειται να ξεμπερδέψεις . Είναι αυτή η αίσθηση ό, τι ποτέ δε θα είσαι χαλαρός .

Και αναρωτιέσαι αν κάνεις κάτι λάθος . Αναρωτιέσαι αν είσαι μόνο εσύ που νιώθεις έτσι .

Όχι όμως . Δεν φταις εσύ . Είναι για όλους δύσκολο το να πρέπει να ξεκινάς πάντα πάλι απ΄ την αρχή .

Κάποιος όμως είπε κάποτε πώς η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας με μικρά διαλλείματα ξεκούρασης ανάμεσά της .

Και όντως , έτσι είναι .

Καλή αρχή λοιπόν . Καλή δύναμη στον αγώνα και ο Θεός μαζί σου .

 Αμαρτία είναι ότι σκοτεινιάζει την Ψυχή. | Psychologos-MariaKoraka.Gr

Όλο παραπονιέσαι και λες, «δεν είναι ζωή αυτή που ζω.»

«Δεν αντέχω άλλο πόνο, δυστυχία, δεν αντέχω άλλη μιζέρια. Θέλω να αλλάξει η ζωή μου.»

Τι κάνεις γι’ αυτό; Αναρωτιέμαι!

Συνεχίζεις να σκέφτεσαι με τον ίδιο τρόπο, να λειτουργείς με τον ίδιο τρόπο, να σπέρνεις τους ίδιους σπόρους, να ποτίζεις τις ίδιες ιδέες, να βάζεις τις ίδιες ταμπέλες, να κατηγορείς όλους τους άλλους και να περιμένεις ότι κάποιος εκεί έξω με έναν μαγικό τρόπο θα σε λυτρώσει.

Μην περιμένεις από κανέναν άνθρωπο να σε απελευθερώσει. Μόνος σου δημιουργείς τα δεσμά, τις φυλακές σου.

Καθημερινά με την συμπεριφορά σου, με τις σκέψεις σου, φροντίζεις οι αλυσίδες σου να είναι καλογυαλισμένες και τόσο δυνατές ώστε να μην υπάρχει καμιά πιθανότητα να ελευθερωθείς από αυτές.

Εσύ ο ίδιος έχεις γίνει αυτό που είσαι!

Πως μπορεί κάποιος άλλος να έρθει να σε βγάλει έξω από αυτά και να σε γεμίσει ελευθερία;

Και γιατί κάποιος άλλος να ασχοληθεί μαζί σου και να αναλάβει την λύτρωση σου αν εσύ ο ίδιος δεν αναλάβεις συνειδητά την ευθύνη σου και δεν αποφασίσεις ότι δεν χρειάζεσαι άλλο τα δεσμά σου…

Αν εσύ ο ίδιος δεν πιστέψεις ότι δεν χρειάζεσαι να ζεις μια «μικρή» ζωή αλλά αυτό που χρειάζεσαι είναι να ξεδιπλώσεις τα φτερά σου και να πετάξεις ελεύθερα…

Και μην ξεχνάς πως μόνο οι στιγμές που δεν έζησες γίνονται βάρος στην ψυχή σου.

Το παρελθόν που δεν έζησες, οι έρωτες που δεν γεύτηκες, οι αγάπες που δεν άγγιξες, όλα αυτά που θα μπορούσαν να έχουν ανθίσει αλλά εσύ τα κλείδωσες στα «δεν πρέπει» του μυαλού σου, όλα τα τραγούδια που θα μπορούσες να έχεις τραγουδήσει, όλοι οι χοροί που δεν χόρεψες κρατώντας κολλημένα τα βήματα σου στο «τι θα πει ο κόσμος», όλα τα παιχνίδια που δεν έπαιξες γιατί έκανες την σοβαρότητα «θρησκεία».

Όλα αυτά που λαχτάρησες αλλά δεν τόλμησες…

Όλα αυτά που δεν έζησες γίνονται βάρος στην ψυχή σου…

Και όσο περνούν τα χρόνια αυτό το βάρος γίνεται ένα τεράστιο φορτίο που κουβαλάς συνέχεια στο μυαλό και στο σώμα σου…

Ζήσε λοιπόν…

Ζήσε διπλά, ζήσε για το τώρα και για κάθε στιγμή που άφησες να φύγει…

Ζήσε σαν να μην υπάρχει η επόμενη στιγμή, το επόμενο λεπτό, η επόμενη μέρα…

Ζήσε…

Δάνεισε στη Ζωή τις Στιγμές σου και κείνη θα σου πάρει όλο το βάρος που κουβαλάς…

Ζήσε και μην ξεχνάς, «αμαρτία είναι ότι σκοτεινιάζει την Ψυχή»ÃŽÂ¦ÃÂ‰ÃÂ„ÃŽÂ¿ÃŽÂ³ÃÂÃŽÂ±ÃÂ†ÃŽÂ¯ÃŽÂ± του λυκος μοναχικος.

 

Αν θέλεις να είσαι δυνατός,μάθε να πολεμάς μόνος!!!!!

https://www.facebook.com/SkepsisLogiaSeEikones/videos/158862451423527/UzpfSTEwMDAyNTU2NjIwMTkyMDoxNDk0MDQzMzI1ODg0Mzk/

 

Φωτογραφία της πελαγια κουτρομανου.

Μη θυμώνετε με εκείνους που σας κατηγορούν άδικα , με εκείνους που σας βρίζουν και σας κακολογούν .
Μη θυμώνετε και μην κρατάτε κακία σε όσους σας έχουν κάνει κακό .
Μη ζητάτε εκδίκηση από όσους σας έχουν βλάψει .
Μη θυμώνετε μαζί τους αλλά να τους ευχαριστείτε , διότι ίσως , όλοι αυτοί να σας βάλουν στον παράδεισο .
Μην λυπάστε για τον εαυτό σας και γιατί σας φέρονται άσχημα , να λυπάστε για τις ψυχές όλων εκείνων που σας κατηγορούν .
Κάθε αδικία ή κατηγορία που δέχεστε αδιαμαρτύρητα και σκέφτεστε…” αν είναι θέλημα Θεού ” , είναι στεφάνι δόξης για την ψυχή σας .
” Αγαπήστε τον εχθρό σας ωσάν τον αδερφό σας “…μας δίδαξε ο Χριστός μας .

 Κάντε αυτό που λαχταράει η ψυχή σας. | Psychologos-MariaKoraka.Gr

Υπάρχουν διάφορες μεταβατικές φάσεις στις ζωές μας κατά τις οποίες καλούμαστε να πάρουμε ορισμένες σημαντικές αποφάσεις.

Οι αποφάσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το μέλλον μας για αυτό και πιθανόν να μας δημιουργούν κάποιο άγχος, κάποιο στρες για το αν θα κάνουμε τη σωστή επιλογή.

Ευτυχώς ή δυστυχώς η ζωή πάντα έχει αυτό το ρίσκο. Κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας. Αποφασίζεις πάντα με τα δεδομένα που έχεις εκείνη τη στιγμή στην διάθεση σου.

Σίγουρα η λογική μας παίζει ένα σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό. Είναι εκείνη η οποία θα υπολογίσει τα υπέρ και τα κατά, είναι εκείνη που θα κοστολογήσει κάθε πιθανή ζημιά. Η ιδανική επιλογή, άλλωστε, κατά τη λογική, είναι πάντα αυτή που σου αποφέρει τα περισσότερα κέρδη και αποφεύγει τη μεγαλύτερη ζημιά.

Ωστόσο, μπορούμε, άραγε, να αποφασίζουμε πάντα καθαρά και μόνο με τη λογική;

Εμένα προσωπικά, κομματάκι δύσκολο μου φαίνεται αυτό.

Κάθε φορά που θυμάμαι τον εαυτό μου να προσπαθεί να αποφασίσει, τον θυμάμαι να παλεύει να αποκλείσει τον συναισθηματικό παράγοντα.

Μάταιη υπόθεση, όμως.

Και εδώ που τα λέμε αναρωτιέμαι γιατί είναι τόσο κακό να αφήνουμε το συναίσθημα να μας επηρεάζει;

Γιατί όλη αυτή η μανία να αποξενωθούμε από τα συναισθήματα μας και να μη τα λογαριάσουμε τη στιγμή που καλούμαστε να πάρουμε τη σημαντικότερη απόφαση της ζωής μας;

Δεν είναι κάπως παράλογο αυτό; Ή μόνο σε μένα φαίνεται έτσι;

Από τη στιγμή που τα συναισθήματα είναι κομμάτι του εαυτού μας και είναι αυτά που διαμορφώνουν τις διάφορες πτυχές του χαρακτήρα μας, μάλλον θα έπρεπε να τους δίνουμε περισσότερη σημασία και αξία.

Δεν υπάρχει ούτε δευτερόλεπτο που να περνάει χωρίς να αισθανόμαστε.

Το συναίσθημα είναι συνυφασμένο με την ύπαρξη μας.

Επομένως, την επόμενη φορά που θα κληθείτε να πάρετε οποιαδήποτε απόφαση μη μπείτε στον κόπο να διώξετε τα συναισθήματα σας μακριά κάνοντας επίκληση αποκλειστικά και μόνο στη λογική σας διότι τότε το μόνο σίγουρο είναι πως θα πάρετε τη λάθος απόφαση.

Μια ικανοποιητική για σας επιλογή, είτε βγει σωστή στο μέλλον είτε λανθασμένη, θα είναι αυτή που θα σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα, θα είναι αυτή στην οποία θα έχετε συνυπολογίσει πρωτίστως κάθε συναισθηματικό όφελος και κόστος και όχι αυτή η οποία θα έχει παρθεί με βάση τη ψυχρή λογική σας.

Κάντε αυτό που αισθάνεστε έτσι ώστε ακόμα και αν κάτι πάει στραβά, τουλάχιστον να ξέρετε πως προσπαθήσατε για κάτι που πραγματικά ήθελε και λαχταρούσε η ψυχή σας.

Θεόκτιστος Δικταπανίδης

Σε σένα που πονάς γιατί νιώθεις μοναξιά . 
Σε σένα που έχεις δυσκολίες και δεν βλέπεις φώς πουθενά . 
Σε σένα που νιώθεις ό, τι όλα σου πάνε με ακρίβεια πρός 
την καταστροφή .
Σε σένα που προσπαθείς αλλά όλο αποτυγχάνεις .
Σε σένα που νιώθεις πληγωμένος και απελπισμένος .

Σου λέω ό, τι όλα θα πάνε καλά ..

Μην ανησυχείς .
Τα προβλήματα κάποτε τελειώνουν .
Θα έρθει κάποια στιγμή ο ήλιος και θα φωτίσει την κουρασμένη
σου ψυχή .
Θα χαϊδέψει την πληγωμένη σου καρδιά .
Θα έρθει κάποτε αυτή η μέρα .
Το πιστεύω με όλη μου την καρδιά .
Μονάχα μην απελπίζεσαι .
Συνέχισε να υπομένεις και να ελπίζεις .
Συνέχισε να αγωνίζεσαι .
Δεν είσαι μόνος σου .
Δεν είσαι μόνη σου .
Είμαστε όλοι εδώ .
Και σύ έχεις προβλήματα και εγώ έχω δυσκολίες .
Έλα μαζί μου να ενώσουμε τον πόνο μας και να τον 
κάνουμε προσευχή . 
Μία καρδιακή προσευχή που είμαι σίγουρος πώς θα αγγίξει τον Θεό .

Φωτογραφία του χρήστη E-Psychology.gr.

 

Μόνο ο πληγωμένος θεραπευτής μπορεί πραγματικά να θεραπεύσει.
― Irvin D. Yalom, Lying on the Couch

τραυματικά βιώματα

Το “παιδί μέσα μας” δεν είναι πάντα χαρούμενο. Υπήρχαν δυστυχώς στιγμές που οι σημαντικοί άλλοι της ζωής μας, γονείς, δάσκαλοι και γενικά μορφές εξουσίας- μας κακοποίησαν συναισθηματικά.

Η ταπείνωση και η συνεχής κριτική.

Οι απειλές, οι φωνές και οι βρισιές.

Η γελοιοποίηση και ο σαρκασμός.

Οι κατάρες και η αποπομπή από το σπίτι.

Το να βάζει κανείς ένα παιδί να κάνει ταπεινωτικές πράξεις.

Το να μην σέβεται την ατομικότητα και την ιδιωτικότητά του και να θέλει να ελέγχει τη ζωή του.

Το να πιέζει κανείς ένα παιδί να ξεπεράσει τα ηλικιακά αλλά και σωματικά ή ψυχολογικά όρια του για να φέρνει επιτυχίες.

Το να εκθέτει κανείς ένα παιδί σε τραυματικές καταστάσεις ή σε ενδο-οικογενειακή βία.

Να μην ενδιαφέρεται για την κοινωνική του ανάπτυξη.

Να το αγνοεί.

Να είναι διαρκώς απών.

Να μην του λέει ποτέ μια καλή κουβέντα, να μην εκφράζει ποτέ τα θετικά του συναισθήματα για αυτό, και να μην του λέει “μπράβο” για τις επιτυχίες του.

Να μην εκφράζει ποτέ τα συναισθήματά του όταν είναι με ένα παιδί ως συναισθηματική παραμέληση.

Όλα τα παραπάνω, συνιστούν μορφές συναισθηματικής κακοποίησης του παιδιού.

Η συναισθηματική κακοποίηση στην παιδική ηλικία είναι πάντως μία σκοτεινή υπόθεση. Δεν υπάρχουν απτά ίχνη της. Εκείνο που δεν μπορούμε να φανταστούμε είναι το μέγεθος της αρνητικής επίδρασης που έχει για το άτομο κατά την ενήλικη ζωή του. Δυστυχώς, κάθε πληγή που προκάλεσε η συναισθηματική κακοποίηση δεν μένει μόνο στην παιδική ηλικία. Αντίθετα, τις περισσότερες φορές εκτείνεται και στη εφηβική αλλά και ενήλικη ζωή, επηρεάζοντας την αυτοεικόνα, την κοσμοθεωρία αλλά και τις σχέσεις του ατόμου. Είναι δυνατό να οδηγήσει ακόμη και στην ψυχική ασθένεια.

Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί συναισθηματική κακοποίηση καταθέτουν ότι:

Νιώθουν την ανάγκη να απολογούνται διαρκώς, να βρίσκουν δικαιολογίες ή να προσπαθούν να βρουν μία λογική εξήγηση για τον τρόπο που οι άλλοι συμπεριφέρονται.

Παίρνουν το βάρος της ευθύνης για πράγματα που δεν έχουν κάνει.

Νιώθουν άβολα όταν βρίσκονται με κόσμο.

Αν οι γονείς γελοιοποιούσαν το παιδί τους, αυτό μπορεί να καταλήξει με σοβαρό κοινωνικό άγχος και φοβία για τους ανθρώπους. Ο ενήλικας καταλήγει να έχει έναν παράλογο φόβο ότι όλοι τον κοιτούν κι όλοι τον κρίνουν. Το μπούλινγκ δυστυχώς υπάρχει και μέσα στις οικογένειες και το άτομο που το έχει υποστεί τρέμει στην ιδέα της γελοιοποίησης του όταν βρίσκεται με κόσμο.

Υπεραναλύουν. Σκέφτονται διαρκώς και αναλύουν κάθε λέξη, κάθε κίνηση, ψάχνουν εναγωνίως να βρουν όλες τις πιθανότητες ώστε να είναι έτοιμοι αφού στην παιδική ηλικία δεν ένιωθαν ποτέ σε ετοιμότητα. Ήταν τα θύματα που δεν ήξεραν “από που θα τους έρθει”.

Πιέζουν τον εαυτό τους υπερβολικά και μετά καταρρέουν υπό το βάρος των ευθυνών τους. Νιώθουν την ανάγκη να είναι πάντα τέλειοι ακόμη κι όταν αυτό είναι αδύνατο.

Αφήνουν στην άκρη τα δικά τους θέματα για να δώσουν προτεραιότητα στις υποθέσεις των άλλων. Πείθουν τον εαυτό τους ότι τα δικά τους προβλήματα, είναι άνευ σημασίας.

Τα κρατούν όλα μέσα τους και δεν ζητούν βοήθεια γιατί πιστεύουν ότι κάνεις δεν θα θέλει να τους βοηθήσει.

Φοβούνται τις φιγούρες εξουσίας. Η ύπαρξή τους και μόνο γίνεται αντιληπτή από αυτούς ως απειλή. Μπορεί να είναι επιτυχημένοι επαγγελματίες και δεν τολμούν να μιλήσουν στον προϊστάμενό τους.

Προσποιούνται ότι είναι σκληροί και ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Έτσι πείθουν τους εαυτούς τους ότι η συναισθηματική κακοποίηση δεν υπήρξε ποτέ για αυτούς. Όμως όταν βρίσκονται το βράδυ στο κρεβάτι τους, η πραγματικότητα έρχεται με τη μορφή κατάθλιψης και με σκέψεις όπως “κανένας δεν ξέρει ποιος είμαι πραγματικά”.

Αποφεύγουν την σωματική επαφή με τους άλλους ανθρώπους αλλά και τις φωνές. Μερικές φορές καταφεύγουν σε διαφορές ψυχαναγκαστικές πρακτικές όπως μέτρημα για να ανακτήσουν την ηρεμία τους.

Δεν αντέχουν να τους κάνουν κοπλιμέντα. Σαν παιδιά δεχόταν μόνο παρατηρήσεις για πράγματα που δεν έκαναν σωστά και ποτέ επαίνους.

Παθαίνουν εμμονή με την πιθανότητα θανάτου των αγαπημένων τους προσώπων. Αποφεύγουν να γνωρίσουν καινούργιους ανθρώπους με τον φόβο ότι θα τους εγκαταλείψουν κάποια στιγμή. Βάζουν τα μέλη της οικογένειας τους σε πρώτη θέση και πάνω από τον εαυτό τους.

Λένε πάντοτε “ναι” γιατί αν πουν “όχι” θα γίνουν κακοί. Σαν παιδιά δεν επιτρεπόταν να πουν όχι στη μητέρα και στον πατέρα γιατί τότε θα τους μάλωναν, έδερναν ή θα υφίσταντο και χειρότερες τιμωρίες.

Δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις ακόμη και για πολύ μικρά πράγματα. Πανικοβάλλονται γιατί δεν ξέρουν αν παίρνουν τη σωστή απόφαση και δεν εμπιστεύονται ποτέ τον εαυτό τους. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε αφού άλλοι αποφάσιζαν πάντοτε για αυτούς.

Δεν αντέχουν τη σύγκρουση αλλά και κανενός είδους αντιπαράθεση. Μόλις βρεθούν σε μια τέτοια κατάσταση, αποτραβιούνται αφού δεν έχουν καθόλου αυτοπεποίθηση για να υπερασπιστούν τη θέση τους. Η εμπειρία της παιδικής ηλικίας ήταν τραυματική αφού τους απαγορευόταν να εξωτερικεύουν τα θέλω και τη γνώμη τους. Δεν τα καταφέρνουν να αντιπαρατεθούν φραστικά με τους άλλους. Αν χρειαστεί να το κάνουν, πανικοβάλλονται κι αρρωσταίνουν μέχρι να εγκαταλείψουν τη σκηνή.

Κάνουν μεγάλες προσπάθειες να δώσουν εξηγήσεις για ό,τι κάνουν, μιλώντας πολύ γρήγορα και με φανερή αγωνία να ακουστούν. Κάθε φορά που μιλούσαν στο παρελθόν, τους λοιδορούσαν μιλώντας πάνω στη φωνή τους.

Σιωπούν, γιατί κάθε φορά που έλεγαν πώς ένοιωθαν κατά την παιδική τους ηλικία, αυτό έφερνε περισσότερο πόνο. Σαν ενήλικες δυσκολεύονται να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους γιατί φοβούνται ότι οι άλλοι θα τους απορρίψουν, θα τους επιτεθούν η θα τους αγνοήσουν.

 

Απόδοση-μετάφραση και μετατροπή: Ζιζή Σκόρδα Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας ΜΑ in Counseling PsychologyΦωτογραφία του χρήστη GreekBurger.

Θεόκτιστος Δικταπανίδης

Δεν μπορείς να χτίζεις την ευτυχία σου επάνω στη δυστυχία κάποιου άλλου .

Βαθιά μέσα σου το ξέρεις ό, τι είναι έτσι όσο και αν προσπαθείς να κρυφτείς από τον ίδιο σου τον εαυτό .

Είτε είσαι εσύ το τρίτο πρόσωπο είτε είσαι εσύ που απατάς ξέρεις πώς με τις πράξεις σου πληγώνεις κόσμο .

Ανθρώπους και πρόσωπα που έχουνε συναισθήματα και ψυχή .

Και ας προβάλεις δικαιολογίες ένα σωρό . Και ας κάνεις πώς δεν σε ενδιαφέρει . Και ας πνίγεις μέρα με τη μέρα μέσα σου όλες σου τις ενοχές προσποιούμενος πώς δεν τρέχει τίποτα .

Βαθιά μέσα σου ξέρεις .

Ξέρεις πώς όλο αυτό που ζείς δεν έχει βάσεις . Ξέρεις ό, τι δεν μπορεί να έχει μέλλον .

Και ας κοροϊδεύεις τον εαυτό σου .

Ξέρεις πώς η ζωή που ζείς είναι μία ζωή δανεική . Η ευτυχία που βιώνεις είναι η δυστυχία κάποιου άλλου .

Και για αυτό δεν θα ανθίσει . Δεν θα φυτρώσει τίποτα . Δεν θα αλλάξει κάτι με το πέρασμα του χρόνου .

Έχτισες την ευτυχία σου πάνω στη δυστυχία κάποιου άλλου .

Έκανες λάθος .

Εντάξει όμως . Τώρα έγινε .

Μην απελπίζεσαι .

Πάρ’ το αλλιώς .

Πάρ’ το ξανά από την αρχή .

Και προσπάθησε στο ίδιο λάθος να μην ξανακυλήσεις .

Καλή σου δύναμη και ο Θεός μαζί σου

 

Φωτογραφία του χρήστη Μαζί στα όνειρά μας.

 

 

Φωτογραφία του χρήστη E-Psychology.gr.

‘’Τα είχα όλα’’ ..

Εύχομαι πραγματικά να μην φτάσεις ποτέ στο σημείο να το πείς .

Κάθεσαι και γκρινιάζεις για την κάθε αηδία . Για το κάθε τί μικρό . Χαλάς τη διάθεσή σου . Μιζεριάζεις και κλείνεσαι στον εαυτό σου . Σπαταλάς χρόνο που θα μπορούσες να αφιερώσεις σε αυτούς που αγαπάς .

Και αυτό γιατί ;

Για αηδίες . Για πράγματα μικρά . Ευτελή . Πράγματα που σε κάνουν σήμερα να είσαι μέσα στο άγχος και μέσα στην πίεση .

Λόγια , κουβέντες , ζήλιες και μικροπαρεξηγήσεις . Εντάξει . Ας είναι . Τί να κάνουμε τώρα . Όλοι λίγο πολύ τα έχουν . Γιατί να σκάς ; Γιατί τόσο πολύ ;

Πρόσεξε καλά . Αυτό είναι αχαριστία .

Θα ξυπνήσεις

μία μέρα και θα ‘χεις φάει τέτοιο χαστούκι από τη ζωή που θα χτυπάς το κεφάλι σου και θα λές ‘’τα είχα όλα’’ μα θα είναι αργά .

Πρόσεξε καλά . Τώρα που έχεις ακόμα χρόνο ..

 

Φωτογραφία του George Pitsikalis.

Φωτογραφία του Δον Κιχώτης.

Φωτογραφία του George Pitsikalis.

1. «Είπα στη μυγδαλιά: «Αδερφή, μίλησέ μου για το Θεό». Κι η μυγδαλιά άνθισε».
2. «Μια αστραπή η ζωή μας… μα προλαβαίνουμε».
3. «Ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά».
4. «Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα».
5. «Ν’ αγαπάς την ευθύνη
να λες εγώ, εγώ μονάχος μου
θα σώσω τον κόσμο.
Αν χαθεί, εγώ θα φταίω».

6. «Ε κακομοίρη άνθρωπε, μπορείς να μετακινήσεις βουνά, να κάμεις θάματα, κι εσύ να βουλιάζεις στην κοπριά, στην τεμπελιά και στην απιστία! Θεό έχεις μέσα σου, Θεό κουβαλάς και δεν το ξέρεις – το μαθαίνεις μονάχα την ώρα που πεθαίνεις, μα ‘ναι πολύ αργά».
7. «Αν μια γυναίκα κοιμηθεί μόνη, ντροπιάζει όλους τους άντρες».
8. «Ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος».
9. «Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει».
10. «Η πέτρα, το σίδερο, το ατσάλι δεν αντέχουν. Ο άνθρωπος αντέχει».

11. «Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο· καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο· το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή».
12. «Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ…»
13. «Υπάρχει στον κόσμο τούτον ένας μυστικός νόμος – αν δεν υπήρχε, ο κόσμος θα ‘ταν από χιλιάδες χρόνια χαμένος – σκληρός κι απαραβίαστος: το κακό πάντα στην αρχή θριαμβεύει και πάντα στο τέλος νικάται».
14. «Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει».
15. «Ολάνθιστος γκρεμός της γυναικός το σώμα».
16. «Σωτηρία θα πει να λυτρωθείς απ’ όλους τους σωτήρες· αυτή ‘ναι η ανώτατη λευτεριά, η πιο αψηλή, όπου με δυσκολία αναπνέει ο άνθρωπος. Αντέχεις;»
17. «Τα τετραθέμελα του κόσμου τούτου: ψωμί, κρασί, φωτιά, γυναίκα».
18. «H καρδιά του ανθρώπου είναι ένα κουβάρι κάμπιες – φύσηξε, Χριστέ μου, να γίνουν πεταλούδες!»
19. «Η Ελλάδα επιζεί ακόμα, επιζεί νομίζω μέσα από διαδοχικά θαύματα».
20. «Το ψέμα είναι ανανδρία».
21. «Πού να βρω μια ψυχή σαρανταπληγιασμένη κι απροσκύνητη, σαν την ψυχή μου, να της ξομολογηθώ;»
22. «Tι θα πει λεύτερος; Αυτός που δεν φοβάται το θάνατο».
23. «Αφεντικό σε συμπαθώ πάρα πολύ. Έχεις τα πάντα εκτός από λίγη τρέλα και όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται λίγη τρέλα… Αλλιώς δεν μπορεί να σπάσει το σκοινί και να ελευθερωθεί».

Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Ελένη Καζαντζάκη με τον Άλμπερτ Σβάιτσερ
Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Ελένη Καζαντζάκη με τον Άλμπερτ Σβάιτσερ

24. «Νιώθω σαν να χτυπάμε τα κεφάλια μας στα σίδερα.
Πολλά κεφάλια θα σπάσουν.
Μα κάποια στιγμή, θα σπάσουν και τα σίδερα».
25. «Η Κρήτη δεν θέλει νοικοκυραίους, θέλει κουζουλούς. Αυτοί οι κουζουλοί την κάνουν αθάνατη».
26. «Μαζεύω τα σύνεργά μου: όραση, ακοή, γέψη, όσφρηση, αφή, μυαλό, βράδιασε πια, τελεύει το μεροκάματο, γυρίζω σαν τον τυφλοπόντικα σπίτι μου, στο χώμα. Όχι γιατί κουράστηκα να δουλεύω, δεν κουράστηκα, μα ο ήλιος βασίλεψε».
27. «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: «Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;» Πολέμα!»
28. «Ένιωθα βαθιά πως το ανώτατο που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος δεν είναι η Γνώση μήτε η Αρετή, μήτε η Καλοσύνη μήτε η Νίκη· μα κάτι άλλο πιο αψηλό, πιο ηρωικό κι απελπισμένο: Το Δέος, ο ιερός τρόμος».
29. «Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει».
30. «Δεν τον φοβάμαι το Θεό, αυτός καταλαβαίνει και συχωρνάει. Τους ανθρώπους φοβάμαι. Αυτοί δεν καταλαβαίνουν και δε συχωρνούν».
31. «Όσο υπάρχουν παιδιά που πεινούν, Θεός δεν υπάρχει»!
32. «Το βουνό ανήκει στο μοναστήρι. Το μοναστήρι ανήκει στο Θεό. Και ο Θεός ανήκει σε όλους».

Με τη Μελίνα Μερκούρη
Με τη Μελίνα Μερκούρη

33. «Ποτέ οι Έλληνες δε δούλεψαν την τέχνη για την τέχνη· πάντα η ομορφιά είχε σκοπό να υπηρετήσει τη ζωή. Και τα σώματα τα ήθελαν οι αρχαίοι όμορφα και δυνατά, για να μπορούν να δεχτούν ισορροπημένο και γερό νου. Κι ακόμα, για να μπορούν –σκοπός ανώτατος– να υπερασπίσουν το άστυ».
34. «Η φυγή δεν είναι νίκη, τ’ όνειρο είναι τεμπελιά, και μόνο το έργο μπορεί να χορτάσει την ψυχή και να σώσει τον κόσμο».
35. «Εγώ κοιτάζω κάθε στιγμή το θάνατο· τον κοιτάζω και δε φοβούμαι· όμως και ποτέ, ποτέ δε λέω: Μου αρέσει.
Όχι, δε μου αρέσει καθόλου! Δεν υπογράφω!»

Νίκος και Ελένη Καζαντζάκη
Νίκος και Ελένη Καζαντζάκη

36. «Η ευτυχία είναι πράγμα απλό και λιτοδίαιτο -ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο, ένα φτωχικό μαγκαλάκι, η βουή της θάλασσας. Τίποτα άλλο».
37. «Κάθε Έλληνας που δεν παίρνει, ας είναι και μια φορά στη ζωή του, μια γενναία απόφαση, προδίνει τη ράτσα του».
38. «Η αιωνιότητα είναι ποιότητα, δεν είναι ποσότητα, αυτό είναι το μεγάλο, πολύ απλό μυστικό».
39. «Η ευτυχία απάνω στη γης είναι κομμένη στο μπόι του ανθρώπου. Δεν είναι σπάνιο πουλί να το κυνηγούμε πότε στον ουρανό, πότε στο μυαλό μας. Η ευτυχία είναι ένα κατοικίδιο πουλί στην αυλή μας».
40. «Σα δεν φτάσει ο άνθρωπος στην άκρη του γκρεμού, δεν βγάζει στην πλάτη του φτερούγες να πετάξει».

 

Όταν ο Νίκος Καζαντζάκης συνάντησε τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

Χατζηαποστόλου Μαρία

Αγαπώ τους ηττημένους. Γιατί οι ηττημένοι είναι οι αληθινοί νικητές. Κι όχι, τούτο δεν είναι αντίφαση. Γιατί μόνο οι ηττημένοι, μονάχα εκείνοι, γνωρίζουν καλά πως η ουσία όλη βρίσκεται στον αγώνα και όχι στο αποτέλεσμα. Και στ’ αλήθεια, μόνο εκείνοι που τολμούν να σταυρωθούν, μονάχα εκείνοι που αφήνονται εκούσια ν’ ανέβουν στο Σταυρό, θα γνωρίσουν και Ανάσταση. Γιατί ο άνθρωπος που αγωνίζεται –ακόμη κι αν χάσει– είναι ήδη νικητής. Κι ίσως να ξαφνιάζει τούτη η απρόσμενη συνάντηση των δύο κορυφαίων –μια συμβολική συνάντηση του κυρ Αλέξανδρου με τον μεγάλο Κρητικό– στο νοερό κόσμο του ιδεατού. Και τούτο, επειδή μας έμαθαν να τους βλέπουμε «αλλιώς». «Άγιος των γραμμάτων» ο ένας, «Μέγας αιρετικός» ο άλλος.

Κι όμως. Και οι δύο υπήρξαν και υπάρχουν πάντα τόσο όμοια αδελφωμένοι, μέσα στην ιδιαιτερότητά τους. Ο κυρ Αλέξανδρος είναι εικόνα βυζαντινή, ξεχασμένη σε θερινό ξωκκλήσι ή σε κάποιο απόμερο εκκλησάκι στη στροφή του δρόμου, για να θυμίζει εκείνους που έφυγαν τόσο άδικα και απρόσμενα… Το μεγαλείο και η μεγαλοσύνη του είναι πως γιγαντώνει τα μικρά και κάνει τα ελάχιστα, μεγάλα. Ο Καζαντζάκης, από την άλλη, ο φλεγόμενος Κρητικός, μηδενίζει τα πάντα για να ξεκινήσει με ανυπέρβλητο ηρωισμό και πάλι από την αρχή. Ένα ταξίδι, λοιπόν, στην ανυπότακτη σκέψη του μεγάλου Κρητικού, μα και του μεγάλου Σκιαθίτη, που επέλεξε εκούσια να ζήσει ως ελάχιστος. Ο Καζαντζάκης κραυγάζει για Θεό, παλεύει για Θεό, ενώ ο κυρ Αλέξανδρος του ψιθυρίζει ερωτικά, καθώς η δική του η κραυγή είναι καλά κρυμμένη μέσα στη σιωπή.

Φάροι φωτοδότες που μετουσίωσαν το σκοτάδι σε φως και άγγιξαν την εσώτατη ουσία. Καθαγίασαν τους ανθρώπους. Δικαίωσαν τους ταπεινούς και τους μεταμόρφωσαν μέσα στο καμίνι της μεγάλης τους Τέχνης. Ένα ταξίδι στην Κρήτη, ένα ταξίδι στη Σκιάθο, ένα ταξίδι στην Ελλάδα και στην οικουμένη, μα πάντα με τον ίδιο προορισμό, την πολυπόθητη Ιθάκη. Γιατί και στους δύο αυτούς «ηττημένους νικητές» υπάρχει και κυριαρχεί πάντα το ταξίδι. Αυτό είναι το ποθητό ζητούμενο. Η Ιθάκη που δίνει την όλη ομορφιά.

 

ΓΚΑΝΤΙ:«Το μήνυμά μου είναι η ζωή μου». 32 αφορισμοί από τον επαναστάτη ακτιβιστή ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κ. ΚΑΤΡΙΟΣ 29 Ιανουαρίου 2018

«Είναι η υγεία ο πραγματικός πλούτος και όχι ο χρυσός και το ασήμι».

«Ο καλύτερος τρόπος να βρεις τον εαυτό σου είναι στην υπηρεσία των άλλων».

«Το μήνυμά μου είναι η ζωή μου». «Εναντιώνομαι στη βία γιατί όταν μοιάζει να είναι για καλό, το καλό που κάνει είναι προσωρινό, το κακό που κάνει είναι μόνιμο»

«Δεν πρέπει να χάνουμε την πίστη μας στην ανθρωπότητα. Η ανθρωπότητα είναι σαν τον ωκεανό. Μερικές βρώμικες σταγόνες στον ωκεανό δεν τον κάνουν βρώμικο».

«Ο πολιτισμός ενός έθνους βρίσκεται στις καρδιές και τις ψυχές των ανθρώπων». «Το μεγαλείο ενός έθνους κρίνεται από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα ζώα».

«Κάποτε ηγεσία σήμαινε μυική δύναμη, σήμερα σημαίνει να τα πηγαίνεις καλά με τους άλλους».

«Η ουσία όλων των θρησκειών είναι η ίδια. Μόνο οι προσεγγίσεις αλλάζουν». «Μια ουγκιά πράξεις αξίζει περισσότερο από τόνους κηρύγματος».

«Η φτώχεια είναι η χειρότερη μορφή βίας». «Υπάρχει επάρκεια στον κόσμο για τις ανάγκες των ανθρώπων αλλά όχι για την απληστία τους».

«Ο άνθρωπος είναι προϊόν των σκέψεών του, γινόμαστε αυτό που σκεφτόμαστε».

«Η ευγένεια, η αυτοθυσία και η γενναιοδωρία δεν είναι αποκλειστικότητα καμιάς φυλής και θρησκείας».

«Σε θέματα συνείδησης, οι νόμοι της πλειοψηφίας δεν έχουν καμιά θέση». «Οποιοσδήποτε το θελήσει, μπορεί να ακούσει την εσωτερική φωνή. Βρίσκεται μέσα σε όλους».

«Οι ειλικρινείς διαφωνίες είναι συχνά σημάδι προόδου». «Πρώτα σε αγνοούν, μετά γελάνε μαζί σου, μετά σε πολεμούν, μετά νικάς». «Μ’ αρέσει ο Χριστός σας. Δεν μ’ αρέσουν οι χριστιανοί σας. Οι χριστιανοί είναι τόσο διαφορετικοί από τον Χριστό».

«Τα 7 που δεν πρέπει να έχεις: Πλούτο χωρίς μόχθο. Γνώση χωρίς χαρακτήρα. Πολιτική χωρίς αρχές. Απόλαυση χωρίς συνείδηση. Εμπόριο χωρίς ηθική. Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά. Θρησκεία χωρίς θυσία».

«Κανείς δεν μπορεί να με πληγώσει χωρίς τη συγκατάθεσή μου». «Τη μέρα που η δύναμη της αγάπης θα υπερνικήσει την αγάπη για δύναμη, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη». «Ζήσε σαν να πρόκειται να πεθάνεις αύριο και μάθαινε σαν να πρόκειται να ζήσεις για πάντα».

«Ο Θεός δεν έχει θρησκεία». «Ο δειλός είναι ανίκανος να δείξει αγάπη. Είναι το προνόμιο των γενναίων». «Πρέπει να γίνεις  η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο».

«Οι αδύναμοι ποτέ δεν συγχωρούν. Η ικανότητα να συγχωρείς είναι προσόν του δυνατού». «Το “οφθαλμόν αντί οφθαλμού” κάνει όλο τον κόσμο τυφλό». «Ευτυχία είναι όταν αυτό που σκέφτεσαι, αυτό που λες και αυτό που κάνεις, βρίσκονται σε αρμονία».

«Η ελευθερία δεν αξίζει, αν δεν συμπεριλαμβάνει την ελευθερία να κάνεις λάθη». «Ο μόνος τύραννος που δέχομαι σε αυτόν τον κόσμο είναι η φωνή μέσα μου».

«Είναι καλύτερα να στέκεσαι όρθιος με σπασμένο κεφάλι, από το να σέρνεσαι με την κοιλιά για να γλιτώσεις το κεφάλι σου». [Πηγή: www.doctv.gr]

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση