φωτογραφικό υλικό—Ζούμε περικυκλωμένοι από θαύματα και δεν το συνειδητοποιούμε…

Ζούμε περικυκλωμένοι από θαύματα
και δεν το συνειδητοποιούμε…

~Ε.Cardenal

 

“Τίποτα δεν μπορεί να σου συμβεί,που δεν μπορείς να το αντέξεις.”  

 Μάρκος Αυρήλιος

Φωτογραφία του χρηστος παπαδοπουλος.

Φωτογραφία του χρήστη Μαγικές Αποδράσεις στην Ελλάδα.

Κύθνος.

 

Φωτογραφία του Αποστόλης Παπαδόπουλος.

Βάλτε στο μυαλό σας ότι έχετε και στο παρελθόν ανταπεξέλθει σε κάτι που φαινόταν δύσκολο και θα ανταπεξέλθετε και στο μέλλον!!!!!

 Αγάπα σε, ρε άνθρωπε. Δεν κοστίζει τίποτε. | Psychologos-MariaKoraka.Gr

Αγάπα σε, ρε άνθρωπε. Δεν κοστίζει τίποτε.

Μην είσαι μουρτζούφλης. Μη στέκεσαι παθητικός θεατής της ζωής σου. Αγάπα σε πρώτα εσύ για να ακολουθήσουν και οι άλλοι. Στάματα να βαρυγκωμάς, να λες πως δεν μπορείς, να αρνείσαι, να συμβιβάζεσαι.

Νιώσε σε. Πρώτα εσύ. Κανείς δε θα το κάνει για σένα πριν από σένα. Εσύ πρέπει να κάνεις το πρώτο βήμα. Το δικό σου χέρι θα κάνει την αρχή κι έπειτα θα απλωθούν και τα άλλα. Μη πολυσκέφτεσαι, μην πολυαναλύεις, μη δειλιάζεις. Ξεχώρισε τα «θέλω» σου απ’ τα «πρέπει» σου και βάλε μπρος τις μηχανές. Ποτέ δεν είναι αργά, ποτέ πολύ νωρίς.


Κάνε τις μέρες σου να αξίζουν, να έχουν κάτι να πουν, κάτι να δώσουν. Μην αναπνέεις απλά. Κάθε ανάσα κι ένας δρόμος. Δρόμος δικός σου χαραγμένος με τις πατημασιές σου. Γιατί είσαι εσύ. Γιατί το αξίζεις. Γιατί το επιλέγεις.


Μη σκεφτείς ποτέ πως η ζωή σου χρωστάει. Σε κανέναν δε χρωστάει. Σε κανέναν δε χαρίζει απλόχερα κι ανιδιοτελώς. Πάντα κάτι σου παίρνει. Πάντα αυτό που είσαι διατεθειμένος να της δώσεις. Και τι σκας; Όλα έχουν ένα τίμημα. Καλύτερα να ρισκάρεις παρά να βουλιάζεις στην αδράνεια. Το μηδέν είναι βαρετό και δεν κουβαλάει φορτίο. Μήτε αρνητικό, μήτε θετικό. Ουδέτερο, άχρωμο κι άοσμο. Βαρετό. Αυτό θες για σένα;


Αγάπα σε, διάολε.


Κι ας κάνεις λάθη. Θα είναι δικά σου. Κι ας βγεις χαμένος. Πάντα κάτι μαθαίνεις. Κάτι που θα σου φανεί χρήσιμο μετά. Μαθήματα όλα που φορτώνουν τα «μέσα» σου με γνώσεις. Δικές σου. Κι ας πέσεις κι ας ξαναπέσεις. Ποτέ δε θα μείνεις κάτω για πάντα. Πάντα ένα χέρι θα βρεθεί να σε σηκώσει. Κι αν δε βρεθεί θα έχεις πάντα τα δικά σου χέρια και πόδια να σε στηρίζουν.


Διεκδίκησε, τόλμα, γέλα, κλάψε. Μη φοβάσαι να δείξεις. Μη φοβάσαι να πεις. Μη τρέμεις να κάνεις. Αυτό είσαι. Αυτός είσαι. Με τα καλά σου, με τα στραβά σου, με τις μούρλιες σου και τις υπερβολές σου. Αν δεν μπορείς να αλλάξεις, χώνεψέ το. Αν δε θες να αλλάξεις, βγάλε το σκασμό.


Αγάπα σε για αυτό που είσαι, γαμώτο. Ό,τι κι αν είσαι. Όπως είσαι.


Δεν έχει νόημα να τρέχεις μια ζωή πίσω από προσδοκίες κι όνειρα που παρέμειναν σκέψεις. Χάνεσαι. Σκορπίζεσαι. Ξεχνάς να χαμογελάς με τα μάτια. Ξεχνάς να ζεις το τώρα. Εγκλωβίζεσαι και βυθίζεσαι.


Κοιτάξου στον καθρέφτη. Βρες αυτό που σε γεμίζει, αυτό που γουστάρει η ψυχή σου κι άστο να γίνει μέρος σου. Κάντο. Μη σκέφτεσαι το χθες, δεν αλλάζει. Μη χάνεσαι στο αύριο, δεν ήρθε ακόμη. Τώρα είναι η δύναμή σου. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή.


Αγάπα σε όπως θα ήθελες να σε αγαπήσουν.


Όπως έχεις ανάγκη να σε κοιτούν, να σου μιλούν, να σε βλέπουν. Έτσι να φέρεσαι στον εαυτό σου. Να του δίνεις το σεβασμό που απαιτεί χωρίς να τον επαιτεί. Να του προσφέρεις αυτά που ζητάει πριν τα ζητήσει.


Κανέναν δε θα κάνεις ευτυχισμένο αν πρώτα δε γίνεις εσύ. Κανένας δε θα σε υπολογίσει αν εσύ δε σε υπολογίσεις. Κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να σου σταθεί, να είναι εκεί, να σε αντέξει εάν εσύ δε τα βρεις με τον εαυτό σου.


Μη δίνεσαι σε πράγματα ανούσια, σε ανθρώπους κούφιους, σε καταστάσεις άρρωστες. Δε γυρνάει ο χρόνος, δε γιατρεύονται οι ψυχές, δεν αλλάζουν οι άνθρωποι. Αγάπα τις ώρες σου, τις στιγμές σου, τις ρωγμές σου, τις πληγές σου. Βρες τα με τους δαίμονες σου και ξόρκισε τους φόβους σου. Μοίρασε αισιοδοξία, ευκαιρίες, βλέμματα, χαμόγελα και μη σε νοιάζει το μετά.


Αγάπα σε κι ό,τι θέλει ας γίνει.

Φωτογραφία του Αποστόλης Παπαδόπουλος.

Έμαθε εδώ και λίγο καιρό ότι έχει καρκίνο…
Οι γιατροί είπαν ότι είναι πολύ επιθετικός , μεταστατικός…” λίγες οι μέρες του ” ….
Πήγε στο μοναστήρι που συνήθιζε να πηγαίνει κάποιες Κυριακές να εκκλησιαστεί .
Η γερόντισσα τον είδε να πλησιάζει κρατώντας ένα μικρό κομποσχοίνι στο χέρι του . Το βήμα του αργό . Το βλέμμα του να περιεργάζεται την ομορφιά της μονής…
– Καλώς τον , έλα αδελφέ….
– Ευλογείτε γερόντισσα , πώς είστε ;
– Καλά αδελφέ , έλα…μάθαμε την δοκιμασία σου . Έλα να προσκυνήσεις μέσα στον ναό , βγάλαμε και τα λείψανα που έχουμε για σένα .
Ο Θεός είναι μεγάλος και οι άγιοί μας είναι πολύ θαυματουργοί .
θα δείς , το θαύμα θα γίνει του είπε . Θα γίνεις καλά…
Ο άνδρας την κοίταξε περίεργα . Σιωπή . Τα λόγια της γερόντισσας και οι ” υποσχέσεις ” που του έδωσε για το θαύμα και την αποκατάσταση της υγείας του τον έκαναν να κοντοσταθεί .
Μέχρι που μίλησε…
Μίλησε και η γερόντισσα δάκρυσε . Άνοιξε το μακάριο στόμα του και ο θησαυρός της καρδιάς του άνθισε σαν λουλούδι εύοσμο μέσα στο δείλι .
-Καλή μου γερόντισσα… δεν ήρθα εδώ για να γίνω καλά .
Ήρθα για να ετοιμαστώ για το ταξίδι που έρχεται…ήρθα για να προσκυνήσω τους αγίους και να τους παρακαλέσω να με πάρουν μαζί τους , ήρθα για να παρακαλέσω εσάς να εύχεστε ο Θεός να με συγχωρέσει , να με ελεήσει .
Ήρθα σήμερα , γιατί μπορεί να μην μπορέσω να ξανάρθω…
Έβαλε μετάνοια στην γερόντισσα . Της φίλησε το χέρι . Του φίλησε το χέρι .
Κατευθύνθηκαν προς τον ναό . Βάδιζαν και οι δύο σιωπηλοί .
Μετά από λίγο ανεχώρησε από το μοναστήρι με μια ηρεμία στο πρόσωπό του .
Ανεχώρησε μετά από λίγες ημέρες και από την ζωή αυτή .
Ένας άνθρωπος που όπως είπαν οι δικοί του , ποτέ δεν παρακάλεσε τον Θεό να τον γιατρέψει , μονάχα να τον πάρει κοντά Του .
Είδε τον καρκίνο ως ευλογία , την απώλεια ως κέρδος , τον πόνο ως φάρμακο ,
τον θάνατο ως ζωή .
Δεν είναι μια ιστορία φαντασίας , αλλά μία φανταστική ιστορία ενός ανθρώπου που ζήτησε μόνο ένα θαύμα από τον Θεό .
Την σωτηρία του…

Διημερίδα Βιοηθικής από τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών - Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα Στις 29 και στις 30 Μαρτίου

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διημερίδας Βιοηθικής που διοργάνωσαν τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών στην Εστία Επιστημών Πατρών στα Αρσάκεια Σχολεία,29 και 30 Μαρτίου 2018. Στις δύο ημέρες του συνεδρίου 122 μαθητές από αρκετά σχολεία της Πάτρας και του Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού, παρουσίασαν με εισήγηση ή με αναρτημένη ανακοίνωση 40 εργασίες με περιεχόμενο σημαντικά ζητήματα Βιοηθικής, τα οποία προσεγγίστηκαν από φιλοσοφική, νομική, θεολογική, κοινωνιολογική, τεχνολογική και ιατρική πλευρά.

Η έναρξη της ημερίδας πραγματοποιήθηκε με χαιρετισμό του Διευθυντή του Αρσακείου Γενικού Λυκείου Πατρών, Φυσικού PhD, κ. Εμμανουήλ Πετράκη, του Συντονιστή των Φυσικών Επιστημών της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Φυσικό MSc, κ. Δημήτριο Κλαυδιανό, ενώ ακολούθησε ομιλία του Προέδρου του Τμήματος Φιλοσοφίας, καθηγητή κ. Μιχαήλ Παρούση με θέμα «Δωρεά Οργάνων: Μια (αυτο)καταστροφική ευλογία».

Ακολούθησαν δύο παράλληλες συνεδρίες με θέμα «Το Βιοηθικό Δίλημμα της Ευθανασίας» και «Η Βιοηθική της Νανοτεχνολογίας», στις οποίες προήδρευσαν ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος και ο κ. Δημήτριος Κλαυδιανός. Οι εργασίες της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκαν με ομιλία του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και προέδρου της Επιτροπής Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Σταύρου Ταραβήρα, με θέμα «Ηθικά Διλήμματα στη Σύγχρονη ΒιοιατρικήΈρευνα». Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συνεδρίες με θέμα «Σχέση Ιατρού – Ασθενούς / Μεταμοσχεύσεις»

«Διακοπή κύησης / Μητρότητα / Ευγονική»

«Βιοηθικά θέματα Κλωνοποίησης»

«Η Βιοηθική της τροποποίησης του γενετικού υλικού»

στις οποίες προήδρευσαν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Περικλής Νταβλούρος, κ. Απόστολος Βανταράκης και ο κ. Γεώργιος Αντωνάκης της Ιατρικής Σχολής και ο κ. Δημήτριος Βλαστός του Τμήματος διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.

Αίσθηση προκάλεσε η εισήγηση του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεου Βλάχου, καθώς και οι τοποθετήσεις των Καθηγητών του Πανεπιστημίου στο στρογγυλό τραπέζι που ακολούθησε, τη σύνθεση του οποίου συμπλήρωσε ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Δημήτριος Μούρτζης, με θέμα «Υπάρχουν όρια στη διάθεση του ανθρωπίνου σώματος; Θεολογική και Επιστημονική προσέγγιση». Ήταν τέτοιο το ενδιαφέρον των μαθητών, που ακολούθησε συζήτηση με πλήθος ερωτήσεων. Στο τέλος της ημερίδας δόθηκαν οι βεβαιώσεις συμμετοχής των μαθητών, ενώ ο Διευθυντής του Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών, Βιολόγος PhD, κ. Δημήτριος Βλαχοδημητρόπουλος πραγματοποίησε μία σύντομη σύνοψη της διημερίδας.

Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν με εισηγήσεις πολύ υψηλού επιπέδου, στους καθηγητές που τους καθοδήγησαν, στην οργανωτική επιτροπή για την άρτια διοργάνωση, καθώς και στο χορηγό της διημερίδας, την εταιρεία BENETH.

 

Φωτογραφία του χρηστος παπαδοπουλος.

 

Υπομονή στις οικογενειακές δυσκολίες

 

c3bff-x0nfpvztwvc

Είπε ο π.Παΐσιος:

«Όλοι μας πρέπει να έχουμε υπομονή. Και μικροί και μεγάλοι. Να έχουμε υπομονή. Γιατί, όπως είπα, τα νεύρα μας είναι λιγάκι τεντωμένα. Εγωισμό λίγο πολύ όλοι έχουμε. Οπότε, όταν μας κυριεύει ο εγωισμό, μικρό θέμα, μεγάλος καβγάς. Και αρχίζει λοιπόν και μπαίνει ο πειρασμός μέσα στην οικογένεια. Οτιδήποτε κι αν βλέπετε εκείνη τη στιγμή, μη κάνετε παρατήρηση. Δεν βοηθάει. Κάντε λίγο υπομονή. Να κάνετε λίγο προσευχή. Και μετά όταν θα ηρεμίσει ο άλλος, μπορεί κανείς να συνεννοηθεί. Βλέπουμε τους ψαράδες. Αν δεν υπάρχει μπουνάτσα, δεν πάν να ψαρέψουν. Να κάνετε υπομονή και να έχετε πολλή εμπιστοσύνη στο Θεό. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη πως ο Θεός μας παρακολουθεί, πως μας βοηθάει. Αυτό δεν το’ χουμε καταλάβει. Αν το καταλάβουν αυτό οι άνθρωποι, θα ‘χουν μεγάλη σιγουριά και θα δίνανε και την ψυχή τους και τον εαυτό τους στο Θεό.

Αθωνικό ημερολόγιο, π. Δ. Τάτση, σ. 35

Φωτογραφία του χρηστος παπαδοπουλος.

Φωτογραφία του George Pitsikalis.

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση