Σχολικό Ημερολόγιο

Αξιοποίηση πολυμεσικού υλικού με χρήση Τ.Π.Ε. για την ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (e-learning) ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές δημοτικού

2 Απριλίου -Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Απρ 20202

2 Απριλίου- Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Το Βιβλίο και η ιστορία της γραφής

 

https://drive.google.com/file/d/1SEJg740fLgXOe_ziiQ9b0WVNrmn3fMXq/view

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ…. Το παραμύθι και η δημιουργική γραφή στο σχολείο

https://nikoubasilikh.blogspot.com/2021/04/2.html?spref=fb&fbclid=IwAR3Yug6o3aITgjaM38HWkgnYVJBAnbxcjYLsme5wD5c6cJwRoDHlJLs80oY_aem_AU0_qxPL0Fqsc9CHvlzQZMAR7nppuOsB06UCXB-ePnkrcPEwZy3zxGXyK2lR3G6SXiKklh7Wgo_JYMxRVlV14lsV

 

 

Σε όλα τα σχολεία ανά την υφήλιο κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου γίνονται  δράσεις προώθησης της αγάπης για το  παιδικό βιβλίο. Φέτος, λόγω της καραντίνας για την εξάλειψη της πανδημίας από τον κορωνοϊό, αυτή την αγάπη μεταδίδουμε εξ αποστάσεως.

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966 να γιορτάζεται  την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805). Κάθε χρόνο  ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.

Το 2020 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Σλοβενίας (Slovenská sekcia IBBY). Το φετινό μήνυμα γράφτηκε από τον Σλοβένο συγγραφέα Peter Svetina, μεταφράστηκε στα ελληνικά, όπως κάθε χρόνο, από τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς, ενώ η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον Σλοβένο εικονογράφο Damijan StepančičυΥπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όπως γράφει  στο φετινό μήνυμα με τίτλο “Πείνα για λέξεις”  ο Σλοβένος πανεπιστημιακός και λογοτέχνης Πέτερ Σβέτινα (γ. 1970) “…Οι λέξεις στα ποιήματα και στις ιστορίες είναι τροφή. Όχι τροφή για το σώμα, όχι τροφή που μπορεί να γεμίσει το στομάχι σου. Τροφή όμως για το πνεύμα και τροφή για την ψυχή. Η πείνα για λέξεις εκδηλώνεται διαφορετικά. Μοιάζει με θλίψη, με λήθη, με αυθάδεια. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από τέτοιου είδους πείνα δε νιώθουν πως η ψυχή τους τρέμει από το κρύο κι ότι προσπερνούν τους εαυτούς τους χωρίς να το προσέχουν. Ένα μέρος του κόσμου τους εξαφανίζεται χωρίς να το γνωρίζουν. Αυτού του είδους η πείνα χορταίνεται με ποίηση και ιστορίες.”

Οι ευεργετικές ιδιότητες του βιβλίου είναι παγκοσμίως γνωστές, καθώς αναπτύσσεται η  αναγνωστική δεξιότητα  ως μέσο κατανόησης κειμένου και ανάπτυξης της κριτικής σκέψης. Επιπλέον, εμπλουτίζεται το λεξιλόγιο, ενισχύεται ο προφορικός και γραπτός λόγος, η φαντασία οργιάζει ενώ παράλληλα το πνεύμα ταξιδεύει και η ψυχή γαληνεύει. 

Προτάσεις για δραστηριότητες:

  • Για τα μεγαλύτερα παιδιά παρακολούθηση βίντεο με τις άνω πληροφορίες από τα εκπαιδευτήρια Παναγία η Προυσσιώτισσα
  • Παρακολουθήστε δράσεις που έγιναν με μαθητές Ε΄ τάξης στο μαθητικό ντοκιμαντέρ “Το βιβλίο κάνω φίλο” εδώ
  •  Ο Χρήστος Δημόπουλος αφιερώνει ένα ποίημα λόγω της ημέρας και της αγάπης του στα παιδιά και στα βιβλία. Παρακολουθήστε το βίντεο εδώ
  • Χωριζόμαστε σε ομάδες. Ας πούμε αγόρια και κορίτσια. Τα αγόρια θα ακούσουν ένα λαϊκό παραμύθι από την Αστυπάλαια “Ο παπουτσής και η Βασιλοπούλα” με αφηγητή τον σκηνοθέτη και δάσκαλο θεατρικής αγωγής Δημήτρη Φοινίτση. Τα κορίτσια θα ακούσουν το παραμύθι “Ένα φίδι…τρομερό” με αφηγήτρια τη Λήδα Βαρβαρούση. Μοιραζόμαστε αποσπάσματα από το  παραμύθι με τους συμμαθητές και ο καθένας ηχογραφεί το απόσπασμα που του έτυχε με τη δική του φωνή. Στο τέλος το παραμύθι ζωντανεύει με τα παιδιά αφηγητές.
  • Ακούστε και άλλα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν εδώ και δείτε το αφιέρωμα της ΕΡΤ στο Δανό συγγραφέα εδώ.  Σπουδαία παραμύθια του για μικρά παιδιά εδώ

‘Ακουσε ένα βιβλίο από ψηφιακές βιβλιοθήκες:

  • Εικαστικοί πίνακες. Δημιουργήστε μια διασημειακή διασκευή έργου τέχνης με δική σας φωτογραφία ποζάροντας, όπως στον πίνακα επιλογής σας κ φτιάξτε  παιχνίδι: Βρες τις διαφορές μεταξύ του πίνακα και της φωτογραφίας σας.

Οι υπερσύνδεσμοι παραπέμπουν στις πηγές. 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Translate

Νυχτοκάματα…

Σαν σήμερα

19/10/1943: Ο μεταπτυχιακός φοιτητής ʼλμπερτ Σατζ ανακαλύπτει την στρεπτομυκίνη, το πρώτο αντιβιοτικό φάρμακο για την καταπολέμηση της φυματίωσης.

Απρίλιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Μουσική επένδυση

Background audio track provided by Noises.Online under a CC 3.0 BY license.
Δεν υπάρχουν μελλοντικά γεγονότα.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων