Kahoot … και η μάθηση γίνεται παιχνίδι!

Στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση κατά τα σχολικά έτη 2019-20 και 2020-21, δοκιμάσαμε πολλά ψηφιακά εργαλεία για να κάνουμε τη διδασκαλία μας πιο ενδιαφέρουσα! Η μάθηση μέσω παιχνιδιού (gamification) ενθουσιάζει τους/τις μαθητές/μαθήτριες και ενεργοποιεί τη συμμετοχή τους.

Το kahoot είναι ένα εύκολο εργαλείο για δημιουργία ψηφιακών δραστηριοτήτων, με τη βασική του έκδοση να προσφέρει δυνατότητα για ερωτήσεις απλής επιλογής, σωστού λάθους . Οι μαθητές/μαθήτριες μπορούν να “παίξουν” το quiz ασύγχρονα ή σε πραγματικό (real time) χρόνο, κατά τη διάρκεια του μαθήματος, με συναγωνισμό και “βάθρο νικητών” για τους πιο σωστούς και πιο γρήγορους.

Στην ιστοσελίδα kahoot.com/ απαιτείται σύνδεση (sign up) για να δημιουργήσουμε τα quiz μας. Επιλέγουμε ανάμεσα σε teacher/student/personal/professional, δίνουμε ένα email εγγραφής και password ή επιλέγουμε να συνδεθούμε μέσω του λογαριασμού μας google, microsoft ή apple.

Ρυθμίζουμε τα settings για τα προσωπικά μας στοιχεία.
Στην επιλογή Discover από το Μενού, μπορούμε να αναζητήσουμε έτοιμα kahoot και να τα επεξεργαστούμε για τις ανάγκες των μαθημάτων μας (edit).

Για να δημιουργήσουμε ένα νέο kahoot, επιλέγουμε από το μενού Create.

Υπάρχει δυνατότητα χρήσης κάποιων έτοιμων template, αλλά είναι απλό να δημιουργήσουμε το δικό μας, άρα επιλέγουμε New Kahoot.

Επιλέγουμε ανάμεσα σε ερωτήσεις απλής επιλογής και Σωστό-Λάθος (αυτά είναι δωρεάν) και διαφάνειες (slides) παρουσιάσεων και δημιουργούμε το kahoot μας!

Σε κάθε ερώτηση δίνουμε χρόνο εμφάνισης και αν θέλουμε να δίνουν απλούς, διπλούς ή καθόλου πόντους.

Δίνουμε τίτλο στο kahoot και από την επιλογή Settings ρυθμίζουμε περιγραφή, εικόνα υποδοχής, μουσική ή video υποδοχής και επιλέγουμε γλώσσα περιεχομένου.

Όταν ολοκληρώσουμε το kahoot μας, επιλέγουμε πάνω δεξιά DONE!

Μπορούμε να δοκιμάσουμε το kahoot (Test this kahoot) όπως θα το δουν οι μαθητές/μαθήτριές μας, με ρυθμίσεις για την τυχαία εμφάνιση ερωτήσεων και απαντήσεων και την εμφάνιση – όχι μόνο χρωμάτων, αλλά και των – ερωτήσεων και απαντήσεων.

Με την επιλογή Play now, επιλέγουμε αν θα παίξει σε πραγματικό χρόνο (Δίνουμε στα παιδιά το link (https://kahoot.it/) και το 7ψήφιο GamePin για να συνδεθούν) με την επιλογή Teach. Αν θέλουμε να το αναθέσουμε στους /στις μαθητές/μαθήτριές μας για να το δοκιμάσουν όταν θέλουν (δίνοντας ημερομηνία λήξης), επιλέγουμε Assign.

Τέλος, αν θέλουμε να το μοιραστούμε σαν link με τους συναδέλφους μας, ώστε να είναι διαθέσιμο για επεξεργασία, επιλέγουμε Share it with others.
https://create.kahoot.it/share/kahoot/152f9414-3a57-4483-8cb2-5351d7f3ba27

Στο τέλος, εμφανίζονται τα ονόματα των 3 πρώτων και των 2 επόμενων!

Τα παιδιά ενθουσιάζονται, συναγωνίζονται για την πρώτη θέση και θέλουν νέο σε κάθε μάθημα! Είναι ένα ενδιαφέρον εργαλείο για επανάληψη και αξιολόγηση των γνώσεων των μαθητών/μαθητριών μας, γιατί μας δίνει στο τέλος αναλυτικά ποιες ερωτήσεις τους δυσκόλεψαν και ποιο ήταν το σκορ τους, ώστε να προετοιμάσουμε την ανατροφοδότησή μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *