Δημοσιεύθηκε στην Δ΄ ΤΑΞΗ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ Δ΄, ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

3 Δεκεμβρίου : Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ.2JPG

 

“Θέλω να τρέξω και να παίξω μ’ όλα τα παιδιά,

Μόνο αγάπη έχω πάντα μέσα στην καρδιά,

Κι αν έχω αλλιώτικα γνωρίσματα, μέσα μου ψάξε για χαρίσματα,

Φτάνει ένα χάδι και μια αγκαλιά, να γίνουν όλα μια ζεστή φωλιά.”

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Είναι μια ημέρα ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Είναι μια μέρα που υπογραμμίζει την αναγκαιότητα διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης όλων των μαθητών στην εκπαίδευση, καλλιέργειας του σεβασμού και καταπολέμησης κάθε μορφής διακρίσεων και αποκλεισμών.

1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο, μεταξύ αυτών πάνω από 100 εκατομμύρια παιδιά, ζουν με κάποιο είδος αναπηρίας.

3 ΔΕΚΕΜΒΡΗΟ όρος “ανάπηρο άτομο” ή Άτομο Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) σημαίνει κάθε άτομο που αντιμετωπίζει  κάποιο πρόβλημα, είτε νοητικό είτε σωματικό, άσχετα με το αν γεννήθηκε έτσι ή το απέκτησε στην πορεία (π.χ. λόγω κάποιου ατυχήματος). Αυτοί οι άνθρωποι, όμως,  είναι ακριβώς όπως εμείς, απλά ίσως είναι λίγο ή πιο πολύ αργοί. Ίσως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φέρουν σε πέρας τις καθημερινές εργασίες τους από ό,τι κάποιος άλλος χωρίς αναπηρία και επίσης ίσως χρειάζεται να καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια.

Έχουν δικαίωμα σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους, τα ίδια πολιτικά δικαιώματα, το δικαίωμα για ιατρική, ψυχολογική περίθαλψη , για εκπαίδευση, για επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση για βοήθεια, για συμβουλευτική, για  εργασία..

FB IMG 1701595468333

Ας δούμε, συγκεκριμένα, ποια είναι τα είδη της αναπηρίας.

Η αναπηρία διακρίνεται σε ολική και μερική, καθώς και σε σωματική και διανοητική.

     Ολική αναπηρία μπορεί να έχει κάποιος, αν αντιμετωπίζει:

  • Ολοκληρωτική παράλυση
  • Απώλεια των άνω άκρων, δηλαδή των χεριών
  • Ακρωτηριασμό και των δύο μηρών ή και των δύο κνημών του
  • Κώφωση, τύφλωση
  • Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες
  • Διαταραχή προσοχής
  • Διαταραχές λόγου και ομιλίας

ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟ : ΕΛΕΝ ΚΕΛΕΡ 

Δείτε ένα βίντεο με τη συγκλονιστική ζωή της Έλεν Κέλερ . Σε ηλικία μόλις δεκαεννέα μηνών η Έλεν  έχασε την ακοή και την όρασή της από μια σοβαρή ασθένεια. Ως τα επτά της χρόνια ζούσε μπερδεμένη, χωρίς να μιλάει, να βλέπει και να ακούει. Μέχρι που η Ανν Σάλιβαν, μια νεαρή δασκάλα, ανέλαβε την εκπαίδευσή της και της αποκάλυψε τη μαγεία των λέξεων. Με επιμονή και υπομονή της έμαθε να επικοινωνεί με τον κόσμο γύρω της, να γράφει, να διαβάζει, να μιλάει με τη νοηματική και σιγά σιγά με τη φωνή της.
Έτσι η Έλεν, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, βγήκε από το σκοτάδι μέσα στο οποίο ζούσε, μορφώθηκε, ταξίδεψε κι έγινε σύμβολο ελπίδας και δύναμης για γενιές ολόκληρες. Το φως της εκπέμπει μέχρι και σήμερα, μέσα από την ιστορία της συγκλονιστικής ζωής της.

  • Ακούστε ένα όμορφο τραγούδι : 

 

Δημοσιεύθηκε στην ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

«Δεν μου αρέσει το γάλα» και «Ποιανού είναι αυτή η σούπα;»

 

Στο μάθημα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων η Α΄1 και Α΄2 τάξη , υλοποιούν πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 , επισκέφτηκαν τη σχολική βιβλιοθήκη και διαβάσαμε δυο μικρά , αλλά πολύ όμορφα βιβλία για τη σωστή διατροφή . Τα βιβλία είναι «Δεν μου αρέσει το γάλα» και «Ποιανού είναι αυτή η σούπα;» του Μάκη Τσίτα. Ανακαλύψαμε με τη βοήθεια των μικρών μαθητών τα μυστικά  για το γάλα και το πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά  η καθημερινή του πρόσληψη για την ανάπτυξη τους. Επίσης  μιλήσαμε και για τη super τροφή τη σούπα. Τέλος  κάναμε τα παρακάτω φύλλα εργασίας .

Δείτε δύο παρουσιάσεις με τα έργα των μικρών καλλιτεχνών μας!

 

Ο συγγραφέας και των δυο βιβλίων είναι ο ΜΑΚΗΣ ΤΣΙΤΑΣ. Ο Τσίτας  γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Θεσσαλονίκη. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται στον χώρο των εκδόσεων. Ήταν αρχισυντάκτης του λογοτεχνικού περιοδικού Περίπλους (1994-2005) και συνεκδότης και διευθυντής του περιοδικού για το βιβλίο Index (2006-2011). Από το 2012 διευθύνει το ενημερωτικό site για το βιβλίο και τον πολιτισμό diastixo.gr. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων.

Δημοσιεύθηκε στην Δ΄ ΤΑΞΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ

Σπάρτη: Η ζωή στην Πόλη

Η ζωή στη Σπάρτη δεν ήταν ίδια µε τη ζωή στις άλλες πόλεις. 

Δείτε μια εντυπωσιακή ψηφιακή απεικόνιση της Αρχαίας Σπάρτης 

Η πόλη έμοιαζε µε στρατόπεδο και οι νόµοι ήταν αυστηροί. Λένε ότι τους νόµους έφτιαξε ο Λυκούργος.

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ

ΑΓΩΓΗ ΑΓΟΡΙΩΝ

Τα αγόρια ως την ηλικία των εφτά χρόνων έµεναν στο σπίτι. Ύστερα την εκπαίδευσή τους την αναλάµβανε η πόλη. Από µικρά έπρεπε να συνηθίσουν στη σκληρή ζωή. Έπρεπε να µάθουν να ξεπερνούν τις δυσκολίες. Τα µαθήµατά τους ήταν η γραφή, η ανάγνωση, η µουσική και ο χορός.

ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ.ΑΓΟΡΙΑ JPGOι νέοι µάθαιναν την πολεµική τέχνη. Έµεναν σε σκηνές και έτρωγαν όλοι µαζί. Αγαπηµένο τους φαγητό ήταν ο µέλας ζωµός.

Oι Σπαρτιάτες κατάφεραν έτσι να έχουν αγάπη µεταξύ τους και να δηµιουργήσουν τον πιο ισχυρό στρατό της εποχής εκείνης.

ΦΑΛΑΓΓΑΓια πολλά χρόνια η σπαρτιατική φάλαγγα ήταν ανίκητη.

 

ΑΓΩΓΗ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ

ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΣΣΑΜε τον ίδιο τρόπο µορφώνονταν και τα κορίτσια, τα οποία, όπως και τα αγόρια, ασκούνταν στα γυµναστήρια. Φορούσαν κοντά φορέµατα και έπαιρναν µέρος σ’ όλες τις γιορτές και τις εκδηλώσεις. Με αυτό τον τρόπο θα έπλαθαν γερό σώµα , ώστε να είναι δυνατές στο σώµα και γενναίες στην ψυχή.

ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΣΣΑ1Άξιες γυναίκες και µάνες πολεµιστών,  παρακινούσαν τους άνδρες να δείξουν ανδρεία στη µάχη. Η Σπαρτιάτισσα μητέρα, όταν έδινε την ασπίδα στο γιο της έλεγε:

«Ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς» .

ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΣΣΑ2Η φράση αυτή σηµαίνει ή να φέρεις πίσω την ασπίδα νικητής ή να σε φέρουν πάνω σ’ αυτήν νεκρό.

ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣΤα χρήματα που κυκλοφορούσαν στη Σπάρτη ήταν σιδερένια και είχαν μικρή αξία. Γενικά, οι Σπαρτιάτες δεν αγαπούσαν την πολυτέλεια στη ζωή. Ένιωθαν περήφανοι για την καταγωγή τους και έμειναν ξακουστοί για τη φιλοπατρία και την ανδρεία τους.

Δημοσιεύθηκε στην ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Γιορτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου

pixlr 20231118234121655Την Παρασκευή  17 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στην Aίθουσα Eκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου μας, η σχολική γιορτή μας ,για την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973. Την γιορτή την παρουσίασαν οι μαθητές της Δ΄τάξης .  

Στο α΄μέρος της εκδήλωσής μας , παρουσιάσαμε την ” Ντενεκεδούπολη “, διασκευή του έργου της Ευγενίας Φακίνου, σε κουκλοθέατρο .

Τα ντενεκεδάκια μας!

IMG 20231124 222438

IMG 20231124 222529

IMG 20231124 222501

IMG 20231124 222551

Στο β΄μέρος της εκδήλωσής μας οι μαθητές  “ως φοιτητές του Πολυτεχνείου”   παρουσίασαν τα γεγονότα , τον αγώνα τους  για λευτεριά, για εθνική ανεξαρτησία και για τη Δημοκρατία. 

Στο τέλος φωνάξαμε :

ΝΑΙ στη ΔημοκρατίαΟΧΙ στη Δικτατορία

Δημοσιεύθηκε στην Δ΄ ΤΑΞΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ

Σπάρτη: Η κοινωνία και το πολίτευμα

ΑΡΧΑΙΑ ΣΠΑΡΤΗOι ∆ωριείς κατέλαβαν τη Λακωνία και ίδρυσαν ένα ισχυρό κράτος µε πρωτεύουσα τη Σπάρτη. Oι Σπαρτιάτες πήραν την εξουσία στα χέρια τους και µοίρασαν τη γη µεταξύ τους. Oι παλιοί κάτοικοι έγιναν δούλοι, είλωτες, που εργάζονταν στα κτήµατα. Με το εµπόριο ασχολήθηκαν οι περίοικοι, που κατοικούσαν σε συνοικισµούς γύρω από τη Σπάρτη.

Η κοινωνία της Σπάρτης : 

  • Οι Σπαρτιάτες : είχαν την εξουσία , γυμνάζονταν καθημερινά και ασχολούνταν με πολεμικά έργα 
  • Είλωτες : Παλιοί κάτοικοι έγιναν δούλοι ,
  • Περίοικοι : Κατοικούσαν γύρω από τη Σπάρτη και ασχολήθηκαν με το εμπόριο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΠΑΡΤΗΤο κράτος της Σπάρτης µεγάλωσε, αλλά η ζωή των ανθρώπων παρέµενε η ίδια. Oι νόµοι έγιναν πιο αυστηροί. Πάντα υπήρχε ο φόβος µήπως επαναστατήσουν οι είλωτες, οι οποίοι µε τον καιρό είχαν γίνει πιο πολλοί από τους Σπαρτιάτες. O λόγος αυτός έκανε τους Σπαρτιάτες να γυµνάζονται καθηµερινά και να ασχολούνται µε πολεµικά έργα. Έπρεπε να είναι έτοιµοι να αντιµετωπίσουν τον εχθρό µέσα στη Σπάρτη, αλλά και έξω απ’ αυτή, σε περιοχές που είχαν κατακτήσει.

Πολίτευμα:

Το πολίτευμα της ΣπάρτηςΗ Σπάρτη είχε: 

  • Οι Δύο βασιλιάδες, δεν είχαν μεγάλη εξουσία. Ήταν οι αρχηγοί του στρατού στον πόλεμο.
  • Οι 5 έφοροι ήταν οι ισχυροί  και διοικούσαν το κράτος.
  • Η Απέλλα, ήταν η Συνέλευση του λαού και έπαιρναν μέρος οι Σπαρτιάτες πάνω από30 ετών. Εκεί συζητούσαν όλα τα σοβαρά θέματα.

Δείτε ένα βίντεο του μαθήματος 

Δημοσιεύθηκε στην Δ΄ ΤΑΞΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ

Τα γράμματα

ΠΟΙΗΣΗ:

ΠΟΙΗΣΗΑυτή την περίοδο οι ποιητές δεν ασχολούνται με τους ήρωες και τα κατορθώματά τους στον πόλεμο. ∆εν τους απασχολούν τα περασµένα. Πιο πολύ τους ενδιαφέρει η καθηµερινή ζωή των ανθρώπων και τα προβλήµατά της.

ΗΣΙΟΔΟΣ

  • O Ησίοδος, ένας μεγάλος ποιητής, προσπαθεί µε τα ποιήματά του να διδάξει τους ανθρώπους , ήταν η διδακτική ποίηση.
  • Ένα άλλο είδος ποίησης που αναπτύχθηκε ήταν η λυρική.

ΛΥΡΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ Oνοµάστηκε έτσι γιατί τα ποιήματα, καθώς τα απάγγελλαν, τα συνόδευαν παίζοντας λύρα. Τα ποιήµατα αυτά είναι µικρά και µιλούν για τις χαρές και τις λύπες των ανθρώπων. 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΛΥΡΑ 

Λίγα λόγια για τον Ησίοδο 

Hesiod copyΟ Ησίοδος ήταν αρχαίος Έλληνας ποιητής, ραψωδός, συγγραφέας και μυθογράφος. Υπήρξε ο δεύτερος σπουδαιότερος ποιητής μετά τον Όμηρο. Στους αρχαίους χρόνους αν και πολλά ποιήματα έφεραν το όνομά του, δυο ποιήματα σώθηκαν από τον χρόνο και θεωρούνται πολύ σπουδαία . 

  • Έργα και Ημέραι : Διδακτικό ποιήμα , όπου ο Ησίοδος κάνει λόγο για τα ηθικά διδάγματα που πρέπει να ακολουθούν οι άνθρωποι. Επίσης δίνει συμβουλές στους αγρότες για την καλλιέργεια της γης και αναφέρει πως η εργασία είναι ο μόνος δρόμος που εξασφαλίζει την επιτυχία.
  • Θεογονία:  Είναι έπος, δηλαδή μεγάλο αφηγηματικό ποίημα αποτελούμενο από 1.022 στίχους. Αναφέρεται στις τοπικές λατρείες των Θεών και στην απαρχή του κόσμου. Είναι μια σημαντικότατη πηγή πληροφοριών για την ελληνική μυθολογία. 

 

ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ:

ΦΙΛΟΣΟΦΟΙO αγώνας που έκαναν οι άνθρωποι για να τα βγάλουν πέρα με τις καθηµερινές ανάγκες τους οδήγησε σε πολλές σκέψεις. Κάποιοι άρχισαν να ασχολούνται µε θέµατα που δεν µπορούσαν οι ίδιοι να εξηγήσουν. Προσπαθούσαν κυρίως να καταλάβουν πώς έγινε ο κόσμος. Αυτοί ήταν οι φιλόσοφοι. Άλλοι θέλησαν να γράψουν για τα περασµένα, για να µην ξεχαστούν. Με αυτό τον τρόπο σιγά σιγά άρχισε να δημιουργείται και η Ιστορία.

Δημοσιεύθηκε στην Δ΄ ΤΑΞΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ

Η τέχνη της αρχαϊκής εποχής

α. ΡΥΘΜΟΙ ΝΑΩΝ

Δωρικος ρυθμος Ίωνικος ρυθμοςΤον 7ο και 6ο αιώνα π.Χ. ο ελληνικός κόσµος γνώρισε µεγάλη οικονοµική ανάπτυξη. Oι πόλεις στολίστηκαν µε λαµπρά κτίρια. Τη µεγαλύτερη εντύπωση έκαναν οι ναοί, µε τους οποίους οι άνθρωποι θέλησαν να τιµήσουν τους θεούς.

ΡΥΘΜΟΙ 1Oι ρυθμοί με τους οποίους χτίστηκαν οι ναοί ήταν δύο, ο δωρικός και ο ιωνικός.

Η διαφορά ανάμεσά τους ήταν κυρίως στους κίονες (κολόνες)δωρικος

ph175b

β. ΑΓΑΛΜΑΤΑ

ΚΟΡΕΣΤεχνίτες με ξεχωριστές ικανότητες σκάλιζαν το μάρµαρο κι έφτιαχναν αγάλµατα που παρίσταναν κούρους και κόρες. Oι κούροι εικονίζουν γυµνούς νέους άνδρες, µε τα χέρια κολληµένα στα πλάγια του σώµατος. Το ένα πόδι είναι πιο μπροστά από το άλλο, έτσι που νοµίζει κανείς ότι το άγαλμα είναι έτοιµο να περπατήσει. Oι κόρες είναι νεαρές γυναίκες ντυμένες µε ελαφριά ρούχα και καλοχτενισµένες.

γ. ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗΑυτή την εποχή αναπτύχθηκε και το εμπόριο. Έμποροι απ’ όλα τα µέρη της Μεσογείου και του Εύξεινου πόντου μεταφέρουν και πουλάνε πολλά προϊόντα. Η ανάγκη για αποθήκευση και µεταφορά του κρασιού και του λαδιού έφερε και την ανάπτυξη της αγγειοπλαστικής. Πολλοί καλλιτέχνες έγιναν γνωστοί και πλούτισαν ζωγραφίζοντας πάνω στα αγγεία σκηνές από τη µυθολογία και την ιστορία. Oι µορφές άλλοτε ζωγραφίζονταν

µε µαύρο χρώµα (µελανόµορφος ρυθµός)ΜΕΛΑΝΟΜΟΡΦΟ ΑΓΓΕΙΟ

και άλλοτε µε κόκκινο (ερυθρόµορφος ρυθµός).ΕΡΥΘΡΟΜΟΡΦΟ ΑΓΓΕΙΟ