Μέσα στο περιβάλλον αυτό η ζωή των πρωτόγονων ανθρώπων ήταν πολύ δύσκολη. Για να βρούνε τροφή τριγυρνούσαν εδώ κι εκεί µαζεύοντας σπόρους και καρπούς από τα δέντρα και ψάχνοντας στο χώµα για βολβούς και ρίζες. Επειδή ζούσαν συλλέγοντας την τροφή τους, όπως την εύρισκαν στη φύση, τους ονόµασαν τροφοσυλλέκτες.
Τα πρώτα εργαλεία που χρησιµοποίησαν οι άνθρωποι ήταν οι πέτρες. Μ’ αυτές έσκαβαν το χώµα για να βρίσκουν τροφή, και χτυπούσαν τα άγρια θηρία που ορµούσαν εναντίον τους. Σιγά σιγά έµαθαν να χτυπούν τις πέτρες µεταξύ τους, να τις σπάνε και να τους δίνουν το σχήµα που ήθελαν.
Με το πέρασµα του χρόνου έφτιαξαν κι άλλα εργαλεία, όπως το πρώτο πέτρινο τσεκούρι µε ξύλινη λαβή, τόξα, µαχαίρια από πέτρα ή κόκαλα ζώων και έγιναν κυνηγοί. Από τα ζώα που κυνηγούσαν έπαιρναν δέρµατα για να ντύνονται και κρέας για να τρώνε. Έφτιαχναν και αγκίστρια, για να ψαρεύουν στα ποτάµια και στη θάλασσα. Πολλοί ζωγράφιζαν στους τοίχους της σπηλιάς τους τα ζώα που ήθελαν να κυνηγήσουν. Τα σπήλαια είναι για εμάς σαν ένα βιβλίο, που μας διηγούνται τη ζωή των πρώτων ανθρώπων στην εποχή του λίθου.
Οι βραχογραφίες (ζωγραφική στους τοίχους και στις οροφές σπηλαίων) είναι από τα σημαντικότερα δημιουργήματα της παλαιολιθικής περιόδου.
Το σπήλαιο του Λασκό στη Νοτιοδυτική Γαλλία και της Αλταμίρα στη Βόρεια Ισπανία είναι από τα πλέον σημαντικά σπήλαια με παλαιολιθικής εποχής τοιχογραφίες, ενώ στην Ελλάδα έχουμε το σπήλαιο των Πετραλώνων της Χαλκιδικής.
Δείτε μια εικονική περιήγηση και τις βραχογραφίες στο σπήλαιο του Λασκό