Δημοσιεύθηκε στην Γ΄ ΤΑΞΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄

2. Πελίας και Ιάσονας

1Την εποχή των ηρώων και των μύθων, ο βασιλιάς της Ιωλκού, ο Αίσονας, έφτασε μια σκοτεινή νύχτα στο βουνό Πήλιο μαζί με το μικρό του γιο, τον Ιάσονα. Ο αδερφός του, ο Πελίας, είχε αρπάξει το θρόνο του κι ο Αίσονας, επειδή φοβόταν για τη ζωή του γιου του, τον έφερε κρυφά στο Πήλιο στη σπηλιά του Κένταυρου Χείρωνα.

.png
Ο Ιάσονας μεγάλωσε κοντά στον Κένταυρο Χείρωνα κι έγινε ένα πολύ έξυπνο και δυνατό παλικάρι. Όταν έγινε είκοσι χρονών, αποφάσισε να γυρίσει στην Ιωλκό, για να πάρει πίσω από τον Πελία το θρόνο του πατέρα του. Πηγαίνοντας προς την Ιωλκό, στην όχθη ενός ποταμού, συνάντησε μια γριούλα που τον παρακάλεσε να την περάσει απέναντι. Ήταν η θεά Ήρα μεταμορφωµένη, που ήθελε να δοκιµάσει την καλοσύνη του.

2Πρόθυμα ο Ιάσονας την πήρε στους ώµους του. Προσπαθώντας όµως να περάσει το ποτάμι έχασε το ένα του σανδάλι κι έφτασε στην πόλη μονοσάνδαλος.
Ο θείος του όµως, ο Πελίας, είχε πάρει χρησμό από το µαντείο των Δελφών που του έλεγε: «να φοβάσαι το µονοσάνδαλο»!

4Όταν λοιπόν είδε το παλικάρι με το ένα σανδάλι, κατάλαβε αµέσως ποιος ήταν και ταράχτηκε πολύ. Κι όταν ο Ιάσονας του ζήτησε το θρόνο του πατέρα του, του είπε ότι θα του τον έδινε, αν του έφερνε από την Κολχίδα το χρυσόµαλλο δέρας.

5
Ο Ιάσονας δέχτηκε κι αμέσως παρήγγειλε στον Άργο, που ήταν περίφηµος τεχνίτης, να του φτιάξει ένα γερό καράβι µε πενήντα κουπιά. Η Ήρα βοήθησε να φέρουν κορµούς πεύκων από το Πήλιο και µε τη βοήθεια της Αθηνάς ο Άργος έφτιαξε ένα πολύ γερό καράβι.

9 Η ίδια η Αθηνά κάρφωσε στην πλώρη του ένα κομμάτι ξύλο από την ιερή βελανιδιά του Δία στη Δωδώνη, που είχε ανθρώπινη μιλιά και προφήτευε το μέλλον.

Το καράβι ονομάστηκε Αργώ.

6

Τον Ιάσονα ήρθαν να βοηθήσουν πενήντα ακόµη ήρωες απ’ όλη την Ελλάδα. Ανάµεσά τους ήταν ο Ηρακλής, ο Θησέας και ο περίφηµος µουσικός, ο Ορφέας. Όλοι αυτοί ονοµάστηκαν Αργοναύτες.

7
Ταξιδεύοντας για την Κολχίδα, οι Αργοναύτες σταμάτησαν στη Θράκη.

8 Εκεί συνάντησαν το μάντη Φινέα, που τους φανέρωσε ότι θα συναντούσαν στο ταξίδι τους τις Συμπληγάδες πέτρες και τους συμβούλεψε, πριν περάσουν ανάμεσά τους, ν’ αφήσουν πρώτα ένα περιστέρι να περάσει. Αν περνούσε το περιστέρι, θα περνούσε και η Αργώ.

ΔΕΙΤΕ 2 ΒΙΝΤΕΟ : ΕΔΩ ΚΑΙ  ΕΔΩ

Δημοσιεύθηκε στην Γ΄ ΤΑΞΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄

Η ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

1. Ο Φρίξος, η Έλλη και το χρυσόμαλλο δέρας

3Στον Ορχοµενό της Βοιωτίας ζούσε κάποτε ο βασιλιάς Αθάµας με τη γυναίκα του τη Νεφέλη και τα δυο τους παιδιά, το Φρίξο και την Έλλη.

1

Η Νεφέλη όµως πέθανε και ο Αθάµας παντρεύτηκε µια άλλη γυναίκα, την Ινώ.
Η Ινώ μισούσε θανάσιµα το Φρίξο και την Έλλη. Γι’ αυτό κάλεσε τις γυναίκες του Ορχομενού και τις έπεισε να ψήσουν το σιτάρι που θα έσπερναν οι άνδρες τους, γιατί τάχα έτσι θα είχαν καλύτερη σοδειά. Το ψημένο όµως σιτάρι δε φύτρωσε καθόλου και οι κάτοικοι του Ορχομενού εκείνη τη χρονιά πεινούσαν.

.5png

Ανήσυχος ο βασιλιάς έστειλε ανθρώπους στο μαντείο των ∆ελφών να ρωτήσουν γιατί δε φύτρωσε το σιτάρι. Η Ινώ όμως πλήρωσε τους απεσταλµένους του βασιλιά και τους έπεισε να πουν ψέµατα στον Αθάμα. Του είπαν λοιπόν πως ο χρησμός που τους έδωσε η Πυθία έλεγε ότι, για να ξανακαρπίσει η γη του Ορχοµενού, ο βασιλιάς έπρεπε να θυσιάσει στο βωµό του Δία το γιο του, το Φρίξο.

2

Ο Αθάµας αποφάσισε να υπακούσει και να θυσιάσει το παιδί του. Όταν όµως έβαλαν το Φρίξο πάνω στο βωµό, η µητέρα του, η Νεφέλη, έστειλε ένα χρυσόµαλλο κριάρι, που πήρε στη ράχη του το Φρίξο και την Έλλη και πέταξε µακριά προς την Ανατολή.

4

Το κριάρι πέρασε πετώντας πάνω από το Αιγαίο. Όταν όµως περνούσε τη στενή θάλασσα ανάµεσα στη Θράκη και στη Μικρά Ασία, η Έλλη ζαλίστηκε, έπεσε και πνίγηκε. Από τότε η θάλασσα αυτή ονομάστηκε Ελλήσποντος.

ellinikos chrysos chrysomallo deras 02
Λυπηµένος ο Φρίξος συνέχισε το ταξίδι του, ώσπου έφτασε στην Κολχίδα. Εκεί θυσίασε το κριάρι στο Δία και το χρυσόµαλλο δέρµα του, ή δέρας, όπως λεγόταν, το χάρισε στο βασιλιά της Κολχίδας, τον Αιήτη, που τον φιλοξενούσε. Εκείνος το κρέµασε σε μια βελανιδιά, στο δάσος του θεού Άρη κι έβαλε έναν ακοίμητο δράκο να το φυλάει!

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ  ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ  ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ  

7

Δημοσιεύθηκε στην ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ … ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ !

ΜΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕ ΥΠΕΡΟΧΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΟΜΟΡΦΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ  !


Μετάβαση στο sway.office.com.

 

Δημοσιεύθηκε στην Γ΄ ΤΑΞΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄

Ο μύθος του Δαίδαλου και του Ίκαρου

Ο μύθος του Δαίδαλου και του Ίκαρου

2
Ο Δαίδαλος ήταν ένας διάσημος αρχιτέκτονας και γλύπτης (δηλαδή έφτιαχνε αγάλματα) στην αρχαία Ελλάδα. Έμενε στην Αθήνα μαζί με τον γιο του, τον Ίκαρο. Το εργαστήρι του Δαίδαλου ήταν σπουδαίο. Τα αγάλματα που έφτιαχνε έμοιαζαν ζωντανά, έτοιμα να κινηθούν. Έφτιαχνε επίσης παράξενα κτίρια, πλοία, σπαθιά για τους στρατιώτες κι άλλες εφευρέσεις.

Οι άνθρωποι τον αγαπούσαν γιατί τους βοηθούσε!

.jpg
Ο βασιλιάς της Κρήτης, Μίνωας, ζήτησε από τον Δαίδαλο να φτιάξει ένα κτίριο για να φυλακίσει τον Μινώταυρο, ένα επικίνδυνο πλάσμα, που ήταν μισός άνθρωπος – μισός ταύρος.
Ο Δαίδαλος έφτιαξε έτσι τον «λαβύρινθο», ένα κτίριο με εκατοντάδες διαδρόμους και περάσματα, όπου αν έμπαινες, χανόσουν και πολύ δύσκολα έβρισκες ξανά την έξοδο.

.jpgΟ βασιλιάς Μίνωας,για να τον ευχαριστήσει, τον προσκάλεσε να μείνει στο παλάτι του, μαζί με τον γιο του, Ίκαρο.Όταν κάποτε ο Θησέας έφτασε στην Κρήτη για να σκοτώσει τον Μινώταυρο μέσα στον λαβύρινθο, η κόρη του βασιλιά Μίνωα, η Αριάδνη, τον αγάπησε. Πήγε έτσι στον Δαίδαλο και τον παρακάλεσε να της πει το μυστικό για να μπορέσει ο Θησέας να βγει εύκολα από τον λαβύρινθο.

.jpgΟ Δαίδαλος είπε στην Αριάδνη να δώσει στον Θησέα ένα κουβάρι νήμα (κλωστή), ώστε να το ξετυλίγει σιγά σιγά, και αφού σκοτώσει τον Μινώταυρο, να ακολουθήσει το νήμα προς την έξοδο και να επιστρέψει κοντά της. Έτσι κι έγινε. Κι όταν ο Θησέας βγήκε έξω από τον λαβύρινθο, πήρε την Αριάδνη κι έφυγαν μαζί κρυφά για να πάνε στην Αθήνα.
Μόλις ο βασιλιάς Μίνωας κατάλαβε πως ο Δαίδαλος, βοήθησε τη βασιλοπούλα Αριάδνη να σώσει τον Θησέα και να φύγει μαζί του στην Αθήνα, θύμωσε. Αμέσως, φυλάκισε τον Δαίδαλο και τον γιο του Ίκαρο, μέσα στον λαβύρινθο. Παρόλο που ο Δαίδαλος κατασκεύασε ο ίδιος τον λαβύρινθο, δεν μπορούσε να βρει την έξοδο!

1 1
Παρατηρώντας όμως για μέρες τα πουλιά που πετούσαν στον ουρανό, είχε την ιδέα να φτιάξει φτερά, ώστε να πετάξουν κι αυτοί μακριά από τον λαβύρινθο. Μαζί με τον Ίκαρο, άρχισαν να μαζεύουν τα πούπουλα που έριχναν τα πουλιά. Χρησιμοποιώντας κερί, μετά από πολύ καιρό, κατάφερε να φτιάξει φτερά για τον ίδιο και για τον Ίκαρο!

4
Ο Δαίδαλος έδειξε στον Ίκαρο πώς να τα χρησιμοποιεί. Του είπε να μην πετάει πολύ ψηλά, γιατί ο ήλιος θα λιώσει το κερί, αλλά ούτε και πολύ χαμηλά, γιατί το νερό της θάλασσας θα χαλάσει τα φτερά. Να πετάει κάπου στη μέση. Φόρεσαν τα φτερά κι άρχισαν να πετάνε μακριά από τον λαβύρινθο.
Στην αρχή ο Ίκαρος φοβόταν, όμως μετά άρχισε να κινεί τα φτερά του δυνατά και να πετάει πιο ψηλά. Ο πατέρας του τον προειδοποιούσε να πετάει προσεκτικά, δίπλα του.
Η χαρά όμως του Ίκαρου που πετούσε ελεύθερος σαν πουλί,τον έκανε να ξεχάσει τις συμβουλές του πατέρα του.

5
Πετούσε όλο και πιο ψηλά σαν να ήταν ο βασιλιάς του ουρανού. Ήθελε να πετάξει πιο ψηλά κι από τα πουλιά!
Κάποια στιγμή, καθώς ανέβαινε όλο και πιο κοντά στον ήλιο,το κερί έλιωσε και τα φτερά του καταστράφηκαν. ΟΊκαρος έπεσε στην θάλασσα και χάθηκε.

6
Ο Δαίδαλος, κλαίγοντας για τον θάνατο του γιου του, μόλις έφτασε σ’ ένα νησί, έβγαλε τα φτερά και δεν τα χρησιμοποίησε ποτέ ξανά. Το νησί πήρε από τότε το όνομα «Ικαρία» από τον Ίκαρο, και η θάλασσα ονομάστηκε «Ικάριο Πέλαγος».

.jpg
Από τον μύθο αυτό, μαθαίνουμε ότι όποιος επιθυμεί με εγωισμό να ξεπεράσει όλους τους άλλους, στο τέλος μπορεί να πάθει κακό. Μαθαίνουμε ν’ ακούμε προσεκτικά  τις συμβουλές αυτών που μας αγαπούν και να συμπεριφερόμαστε με σεβασμό στον εαυτό μας.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ :  ΕΔΩ

Δημοσιεύθηκε στην Γ΄ ΤΑΞΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄

2. Ο Θησέας σκοτώνει το Μινώταυρο

.jpgΜερικά χρόνια πριν φτάσει ο Θησέας στην Αθήνα, οι Αθηναίοι γιόρταζαν για να τιµήσουν την Αθηνά κι έκαναν αγώνες. Στους αγώνες πήρε µέρος κι ο γιος του Μίνωα, του βασιλιά της Κρήτης. Νίκησε σ’ όλα τ’ αγωνίσµατα και γι’ αυτό κάποιοι Αθηναίοι από τη ζήλια τους τον σκότωσαν. Ο Μίνωας ήρθε µε πολλά καράβια και πολιόρκησε την Αθήνα.

.1jpgΝίκησε τους Αθηναίους και τους ανάγκασε να του πληρώνουν φόρο. Κάθε χρόνο έπρεπε να του στέλνουν επτά νέες κι επτά νέους για να τους τρώει ο Μινώταυρος.
Ο Μινώταυρος ήταν ένα τέρας µε κεφάλι ταύρου και σώµα ανθρώπινο.

2Ζούσε κλεισµένος στο λαβύρινθο, στο υπόγειο του παλατιού του Μίνωα, που τον είχε φτιάξει ο Αθηναίος Δαίδαλος. Είχε τόσους πολλούς διαδρόµους και δωµάτια, που κανένας ποτέ δεν είχε καταφέρει να βγει από εκεί.

.3jpg
Όταν έφτασε ο Θησέας στην Αθήνα, για τρίτη χρονιά οι Αθηναίοι έπρεπε να στείλουν τα παιδιά τους στην Κρήτη και σε όλη την πόλη ακούγονταν θρήνοι και κλάµατα. Ο Θησέας αποφάσισε να πάει κι εκείνος µαζί τους για να σκοτώσει το Μινώταυρο.

.7jpg
Στο λιµάνι του Φαλήρου τούς αποχαιρέτησαν όλοι κλαίγοντας. Έβαλαν στο καράβι µαύρα πανιά κι ο βασιλιάς Αιγέας τους παρακάλεσε, αν γύριζαν ζωντανοί, να βάλουν πανιά άσπρα.
Το καράβι έφτασε στην Κρήτη. Εκεί ο Θησέας γνώρισε την κόρη του Μίνωα, την Αριάδνη. 

.4jpgΘαµπωµένη η νέα από την οµορφιά του Θησέα θέλησε να τον βοηθήσει. Γι’ αυτό του έδωσε ένα κουβάρι νήµα, το µίτο, και τον συµβούλεψε να δέσει την άκρη του στην είσοδο του λαβύρινθου και να το ξετυλίγει.

.6jpg
Ο Θησέας µπήκε µε θάρρος στο λαβύρινθο κι έψαχνε το Μινώταυρο, ξετυλίγοντας το κουβάρι. Κάποια στιγµή άκουσε το άγριο µουγκρητό του. Όταν συναντήθηκαν, πάλεψαν σκληρά.

.5jpgΟ Θησέας σκότωσε το φοβερό τέρας µε το σπαθί του και βγήκε απ’ το λαβύρινθο µαζεύοντας  το νήμα . 

Στην είσοδο τον υποδέχτηκαν οι νέοι της Αθήνας µε δάκρυα χαράς και ανακούφιση.

ΔΕΙΤΕ 1 ΒΙΝΤΕΟ:  ΕΔΩ 

Δημοσιεύθηκε στην Γ΄ ΤΑΞΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄

1. Θησέας, το βασιλόπουλο της Τροιζήνας

1Ο βασιλιάς της Αθήνας, ο Αιγέας, γυρνώντας κάποτε από το µαντείο των ∆ελφών, πέρασε από την Τροιζήνα. Εκεί γνώρισε την Αίθρα, την κόρη του βασιλιά Πιτθέα. Από αυτούς τους δυο γεννήθηκε ο Θησέας. Ενώ η Αίθρα ήταν ακόµη έγκυος, ο Αιγέας χρειάστηκε να γυρίσει στην Αθήνα. Πριν φύγει, έκρυψε το σπαθί και τα χρυσά σανδάλια του κάτω από ένα βράχο, δίπλα στο ναό του Δία και της είπε: «Αν το παιδί που θα γεννήσεις είναι αγόρι, όταν θα µεγαλώσει και θα µπορέσει να σηκώσει το βράχο, να πάρει το σπαθί και τα σανδάλια µου και να έρθει στην Αθήνα».

.jpgΌταν ο Θησέας µεγάλωσε, η Αίθρα τού έδειξε το βράχο, εκείνος τον σήκωσε, πήρε τα δώρα του πατέρα του κι έφυγε για την Αθήνα. Δεν θέλησε να πάει µε καράβι. Προτίµησε το δρόµο της στεριάς που ήταν γεµάτος κινδύνους.

2
Ξεπέρασε όλους τους κινδύνους που συνάντησε, νίκησε πολλούς κακοποιούς, ληστές και άγρια ζώα που τροµοκρατούσαν και σκότωναν ανθρώπους. Οι άνθρωποι µπορούσαν να ταξιδεύουν πια ελεύθερα.

ΘΗΣΕΑ.1jpgΈφτασε τέλος στην Αθήνα όπου ο Αιγέας, βλέποντας το σπαθί και τα σανδάλια του, τον γνώρισε αµέσως και τον υποδέχτηκε µε χαρά και ανακούφιση.

4

Τα κατορθώματα του Θησέα
5
Πηγαίνοντας από την Τροιζήνα στην Αθήνα, ο Θησέας έκανε πολλά κατορθώµατα.
.jpg
Κοντά στην Επίδαυρο, νίκησε το ληστή Περιφήτη, που σκότωνε τους περαστικούς µε ένα σιδερένιο ρόπαλο.
.jpg
Στον Ισθµό της Κορίνθου σκότωσε τον Σίνη, που λύγιζε τις κορυφές δυο πεύκων, έδενε πάνω τους διαβάτες, άφηνε µετά τα πεύκα ελεύθερα κι οι άνθρωποι γίνονταν δυο κοµµάτια.
.jpg
Πιο πέρα σκότωσε τη Φαιά, µια αγριογουρούνα που τρόµαζε τους ανθρώπους της περιοχής.
.png
Προχωρώντας έφτασε στις Σκιρωνίδες πέτρες. Εκεί ο Σκίρωνας, αφού λήστευε τους περαστικούς, τους ανάγκαζε να του πλένουν τα πόδια. Μόλις όµως εκείνοι έσκυβαν µπροστά του, µε µια δυνατή κλωτσιά τους γκρέµιζε απ’ τα βράχια κι έπεφταν στη θάλασσα. Εκεί τους έτρωγε µια τεράστια χελώνα. Ο Θησέας τον νίκησε και τον έριξε στη θάλασσα. Το µέρος αυτό σήµερα λέγεται Κακιά Σκάλα.
6
Μετά σκότωσε τον Προκρούστη. Αυτός ξάπλωνε τους περαστικούς πάνω σ’ ένα κρεβάτι σιδερένιο. Αν κάποιος ήταν πιο µακρύς, του έκοβε τα πόδια. Αν ήταν πιο κοντός, του τραβούσε τα πόδια ώσπου ξεκολλούσαν. Ο Θησέας τον ξάπλωσε στο σιδερένιο κρεβάτι κι επειδή ήταν πιο µακρύς του έκοψε το κεφάλι.
7
ΔΕΙΤΕ 2 ΒΙΝΤΕΟ : ΕΔΩ  ΚΑΙ ΕΔΩ 
Δημοσιεύθηκε στην ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ Γ΄

3 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Με Αναπηρία

.jpg

Δεν πειράζει να είσαι διαφορετικός…

Δεν πειράζει να σου λείπει ένα δόντι.

Δεν πειράζει να χρειάζεσαι βοήθεια.

Δεν πειράζει να έχεις διαφορετικό χρώμα.

Δεν πειράζει να μην έχεις μαλλιά.

Δεν πειράζει να έχεις μεγάλη μύτη.

Δεν πειράζει να έχεις μεγάλα αυτιά!

Δεν πειράζει να κινείσαι σε αναπηρικό καροτσάκι.

Δεν πειράζει να φοράς γυαλιά.

Δεν πειράζει να φτάνεις τελευταίος.

Δεν πειράζει να είσαι διαφορετικός!

Είσαι μοναδικός και σπουδαίος , γιατί είσαι ο εαυτός σου!

Όλοι είμαστε διαφορετικοί. Όλοι είμαστε ίσοι!

 

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών  από τον Δεκέμβριο του 1992 όρισε την 3η Δεκεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία  με  σκοπό να ενημερώσει  και να ευαισθητοποιήσει  όλους τους ανθρώπους και να στρέψουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο, μεταξύ αυτών πάνω από 100 εκατομμύρια παιδιά, ζουν με κάποιο είδος αναπηρίας.

Ο όρος “ανάπηρο άτομο” ή Άτομο Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) σημαίνει κάθε άτομο που αντιμετωπίζει  κάποιο πρόβλημα, είτε νοητικό είτε σωματικό, άσχετα με το αν γεννήθηκε έτσι ή το απέκτησε στην πορεία (π.χ. λόγω κάποιου ατυχήματος). Αυτοί οι άνθρωποι, όμως,  είναι ακριβώς όπως εμείς, απλά ίσως είναι λίγο ή πιο πολύ αργοί. Ίσως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φέρουν σε πέρας τις καθημερινές εργασίες τους από ό,τι κάποιος άλλος χωρίς αναπηρία και επίσης ίσως χρειάζεται να καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια.

Έχουν δικαίωμα σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους, τα ίδια πολιτικά δικαιώματα, το δικαίωμα για ιατρική, ψυχολογική περίθαλψη , για εκπαίδευση, για επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση για βοήθεια, για συμβουλευτική, για  εργασία..

Ας δούμε, συγκεκριμένα, ποια είναι τα είδη της αναπηρίας.

Η αναπηρία διακρίνεται σε ολική και μερική, καθώς και σε σωματική και διανοητική.

  • Ολική αναπηρία μπορεί να έχει κάποιος, αν αντιμετωπίζει:
  • Ολοκληρωτική παράλυση
  • Απώλεια των άνω άκρων, δηλαδή των χεριών
  • Ακρωτηριασμό και των δύο μηρών ή και των δύο κνημών του
  • Κώφωση, τύφλωση
  • Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες
  • Διαταραχή προσοχής
  • Διαταραχές λόγου και ομιλίας

Η 3η Δεκεμβρίου για τα Άτομα με Αναπηρία είναι ημέρα αγώνα, προβληματισμού συμμετοχής και αλληλεγγύης και όχι ημέρα γιορτής οίκτου. Η αναπηρία είναι μια κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθεί ο καθένας. Το άτομα με Αναπηρία έχουν τις ίδιες ανάγκες με όλους τους ανθρώπους τους φίλους, τη χαρά τη μάθηση, την εργασία…

Η αναγνώριση των Δικαιωμάτων των ΑμΕΑ είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα κάθε πολιτισμένης κοινωνίας!!!

ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟ :

ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΜΠΡΑΙΓ , Ο ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ

BRAILLE1
Louis Braille

Ο Λουδοβίκος Μπράιγ γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 1809 σε ένα χωριό κοντά στο Παρίσι στην Γαλλία και είναι ο εφευρέτης του συστήματος Μπράιγ -όπως είναι γνωστό, ένα παγκόσμιο σύστημα γραφής που χρησιμοποιείται διεθνώς από τα άτομα με προβλήματα όρασης, τυφλούς και μερικώς βλέποντες, για ανάγνωση και γραφή.

Τυφλώθηκε πολύ μικρός περίπου τριών ετών ύστερα από τραυματισμό στα μάτια. Ήταν γιός τσαγκάρη. Οι γονείς του τον έστειλαν στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τυφλών στο Παρίσι, το πρώτο σχολείο στον κόσμο για τυφλά παιδιά.

Ο Λουδοβίκος Μπράϊγ ήταν ένας έξυπνος και πολύ δημιουργικός μαθητής. Είχε ταλέντο στη μουσική και έπαιζε εκκλησιαστικό όργανο σε διάφορες εκκλησίες στην Γαλλία. Στο σχολείο διδασκόντουσαν βασικές χειρονακτικές τέχνες και ανάγνωση. Ο ιδρυτής του Σχολείου, ο Βαλεντίν Χάουϊ , είχε εφεύρει ένα σύστημα ανάγνωσης με ανάγλυφα χοντρά γράμματα. Τα βιβλία με τα συγκεκριμένα γράμματα ήταν πολύ μεγάλα σε όγκο, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η εκτύπωσή τους.

Το 1821 ο Κάρολος Μπαρμπιέρ, λοχαγός του Γαλλικού Στρατού, επισκέφτηκε το σχολείο για να δείξει στα παιδιά μία εφεύρεσή του που την ονόμαζε: « Η γραφή της Νύκτας». Αυτή ήταν ένας κώδικας από 12 κουκκίδες και αριθμός από παύλες έτσι ώστε να δίνεται η ευκαιρία στους στρατιώτες κατά την διάρκεια του πολέμου να συνεννοούνται χωρίς να μιλούν. Ο κώδικας ήταν πολύ δύσκολος να κατανοηθεί από τα παιδιά αλλά και από τους στρατιώτες. Έτσι απορρίφθηκε και από το σχολείο αλλά από τον Γαλλικό Στρατό.

Ο Λουδοβίκος Μπράιγ μετά την επίσκεψη του Μπαρμπιέρ και επειδή δεν ήταν ευχαριστημένος και με το σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν στο σχολείο τους,  βάλθηκε να δημιουργήσει ένα καινούργιο ειδικό αλφάβητο για τυφλούς.

Όταν ο Λουδοβίκος Μπράιγ παρουσίασε τη μέθοδό του, σε ηλικία δεκαπέντε μόλις ετών,  άλλοι φανέρωσαν την ικανοποίησή τους, ενώ άλλοι υποστήριξαν πως το σύστημα ήταν κουραστικό και όχι αποδοτικό.

braille tape design madness 3

Ο Λουδοβίκος Μπράιγ απογοητεύτηκε, αλλά δεν σταμάτησε τις προσπάθειες, μέχρι που βρήκε τρόπο να διδάσκονται οι τυφλοί και μαθηματικά αλλά και μουσική.
Εφηύρε ακόμα και μία γραφομηχανή με την οποίαν τα τυφλά άτομα είχαν την δυνατότητα να γράφουν την γραφή τους.
Βασικό πλεονέκτημα της γραφής Μπράιγ έναντι του συστήματος Χάουϊ ήταν το γεγονός ότι ένα τυφλό άτομο με το ίδιο σύστημα μπορούσε και να διαβάζει και να γράφει.

Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στη γραφή Μπράιγ ήταν το 1829 με τίτλο «Μέθοδοι γραφής λέξεων, μουσικής και τραγουδιών με την μέθοδο των κουκκίδων-στιγμών για τους τυφλούς».
Ο Λουδοβίκος Μπράιγ έγινε ένας σεβαστός δάσκαλος στο Ινστιτούτο παρόλο που το σύστημά του δεν διδασκόταν στους μαθητές του.
Πέθανε στις 6 Ιανουαρίου του 1852 στην ηλικία των 43 ετών στο Παρίσι. Το έργο του αναγνωρίστηκε στη Γαλλία 2 χρόνια μετά τον θάνατο του το 1854.
Αναγνωρίστηκε παγκόσμια και η εφεύρεσή του χρησιμοποιείται ευρέως.

Πώς χρησιμοποιείται;thema t clip image002
Το… «μυστικό» βρίσκεται στο ορθογώνιο πλέγμα 6 ανάγλυφων κουκίδων, η παρουσία ή η απουσία των οποίων στο πλέγμα επιτρέπει τον σχηματισμό  διαφορετικών χαρακτήρων.

Το σύστημα Μπράιγ έχει έξι ανάγλυφες κουκκίδες σαν το κεφαλάκι μιας καρφίτσας. Είναι τοποθετημένες ανά τρεις και μ’ αυτές γίνονται 64 συνδυασμοί, που αντιστοιχούν στα γράμματα και τους αριθμούς. Η γραφή Μπράιγ διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, όπως ακριβώς και η γραφή των «βλεπόντων».

Braille alphabet

Η ανάγνωση της γραφής Braille, δεν εξαρτάται βέβαια μόνο από την αφή, αλλά και από την κίνηση. Και αυτό διότι η πρόσληψη των πληροφοριών γίνεται σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια των ανιχνευτικών δακτυλικών κινήσεων και όχι όταν το δάκτυλο είναι ακίνητο. Μέσω των ανιχνευτικών κινήσεων ο αναγνώστης καταφέρνει να εντοπίσει τις σειρές  του κειμένου. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από την οπτική ανάγνωση, όπου διαβάζουμε εστιάζοντας με τα μάτια μας σε ένα γράμμα. Το ακροδάκτυλο χρησιμοποιείται ως πλαίσιο εντός του οποίου θα αναζητηθεί ο εντοπισμός των κουκίδων. Η γραφή διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω όπως ακριβώς και η γραφή των βλεπόντων.

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ 2 ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 

Η ΓΑΤΑ ΚΟΥΜΠΑΡΑ :  ΕΔΩ

ΔΩΣ΄ΜΟΥ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ : ΕΔΩ 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ 2 ΒΙΝΤΕΟ !

Δημοσιεύθηκε στην Γ΄ ΤΑΞΗ, ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

Βιβλιοπαρουσίαση : “Η Χύτρα Που Κελαηδούσε Ιστορίες”

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 222 , είχαμε τη χαρά , να υποδεχτούμε στην τάξη μας, τη συγγραφέα Μαρία Παπαγιάννη. Η κ. Παπαγιάννη είναι μια από τις σημαντικές σύγχρονες παρουσίες στην ελληνική παιδική λογοτεχνία. 

IMG 20221201 181639 Ήρθε στην τάξη μας μαζί με την αχώριστη φίλη της, την Πες Πες, μια μικρή πασχαλίτσα που λέει και τρώει μόνο παραμύθια!

IMG 20221201 181524Τα παιδιά είχαν διαβάσει το βιβλίο της  “Η Χύτρα Που Κελαηδούσε Ιστορίες” και παρουσίασαν τις εργασίες τους που έκαναν . Έκαναν τη βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου , παρουσίασαν το βιβλίο της σε θεατρική απόδοση , αποκάλυψαν τη μυστική συνταγή του “Κελαηδί”, το μαγικό φαγητό  που ετοιμάζει η γιαγιά Βικτωρία κάθε Κυριακή για την οικογένειά της . 

Στη συνέχεια η κ. Παπαγιάννη αφηγήθηκε ιστορίες μαζί με τη φίλη της την Πες -Πες ,  έπαιξε και τραγούδησε με τα παιδιά. Οι μικροί μαθητές ενθουσιάστηκαν από την απλότητα της, την αμεσότητα και  τις όμορφες ιστορίες που τους αφηγήθηκε! Τέλος της έδωσαν υπόσχεση πως θα της γράψουν όμορφες ιστορίες για να μεγαλώσει η πασχαλίτσα Πες Πες !

Ήταν ένα υπέροχο μάθημα, ένα πρωινό που όλοι μας  δεν θα ξεχάσουμε!

Ευχαριστούμε την κ. Μαρία Παπαγιάννη για τις μοναδικές στιγμές που μας χάρισε και για τα φανταστικά ταξίδια που κάναμε μέσα από τα βιβλία της!