Δημοσιεύθηκε στην Γ΄ ΤΑΞΗ, ΓΛΩΣΣΑ Γ΄

Η φίλη μας η Αργυρώ

0034559Το κείμενο “Η φίλη μας η Αργυρώ”  είναι από το βιβλίο του Γουίλις Τζιν “Η Αργυρώ γελάει”.

Η Αργυρώ είναι  ένα διαφορετικό κοριτσάκι, που μοιάζει με όλους εμάς ! Όταν διαβάσαμε ανακαλύψαμε ότι αγαπάμε τα ίδια πράγματα, θυμώνουμε με τα ίδια πράγματα,

κάνουμε τα ίδια πράγματα. Η Αργυρώ μάλιστα κάνει και περισσότερα από μας, αν και είναι σε αναπηρικό καροτσάκι ! Τελικά :

όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι είμαστε ίσοι.

Δείτε  ένα εξαιρετικό βίντεο βασισμένο στο παραμύθι και με τίτλο «Υποδεχθείτε την μικρή Αργυρώ», από την νηπιαγωγό Μαρίνα Ζαχαρία.

Δημοσιεύθηκε στην 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

Η Σχεδίαση και τα χρώματα της Ελληνικής Σημαίας

  • Οι 9 Οριζόντιες γραμμές
    7Η Ελληνική Σημαία αποτελείται από 9 οριζόντιες γραμμές με εναλλασσόμενο μπλε / άσπρο χρώμα αρχίζοντας και από τα 2 άκρα πάνω και κάτω με το μπλε χρώμα.

        Γιατί όμως 9 οριζόντιες γραμμές, και όχι 7, ή 8, ή 10;

  1. Μια άποψη λέει πως οι 9 οριζόντιες γραμμές συμβολίζουν τον αριθμό των συλλαβών της φράσης

8

“Ε-ΛΕΥ-ΘΕ-ΡΙ-Α Ή ΘΑ-ΝΑ-ΤΟΣ”

που ήταν το σύνθημα των επαναστατημένων και αγωνιζομένων Ελλήνων κατά της διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821 εναντίων της Τουρκικής Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αυτή η φράση έδιδε δύναμη και αποφασιστικότητα στην ψυχή των αγωνιζομένων Ελλήνων. Με αυτό τον τρόπο τους γέμιζε θάρρος για να πολεμήσουν και κερδίσουν την πολυπόθητη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ τους.

  1. Μια άλλη άποψη λέει πως οι 9 οριζόντιες γραμμές συμβολίζουν τον αριθμό των γραμμάτων της λέξης

Ε-Λ-Ε-Υ-Θ-Ε-Ρ-Ι-Α  

που είναι βασική πηγή έμπνευσης και αγώνων του γένους των Ελλήνων και του Ελληνικού Έθνους.

  1. Τέλος μια άλλη άποψη λέει πως οι 9 οριζόντιες γραμμές της Ελληνικής Σημαίας συμβολίζουν τις 9 (εννέα) μούσες της Ελληνικής Μυθολογίας.
    Την Καλλιόπη (Επική Ποίηση), την Κλειώ (Ιστορία), την Ερατώ (ερωτική ποίηση), την Ευτέρπη (Μουσική), την Μελπομένη (Τραγωδία), την Πολυμνία (Ιερή Ποίηση, γεωμετρία, μιμητική και γεωργία), την Τερψιχόρη (χορός), την Θάλεια (κωμωδία και ειδυλλιακής ποίησης) και την Ουρανία (αστρολογία)

 

  •  Γιατί όμως μπλέ και άσπρο χρώμα;
    Μπλε-γαλανό-κυανό και άσπρο-λευκό. Πολλές φορές η   Ελληνική Σημαία μας χαρακτηρίζεται ως η “Γαλανόλευκη”, ή “Κυανόλευκη”.
    Αυτά τα δύο (2) χρώματα συμβολίζουν:

 Το μπλε της Ελληνικής θάλασσας του Αιγαίου Πελάγους ,τη σοβαρότητα και τη δύναμη των αγώνων του Έθνους, τον ελληνικό ουρανό και τις γαλάζιες βράκες των θαλασσινών.

 Το λευκό των αφρών των Ελληνικών κυμάτων, την  αγνότητα του ελληνικού λαού, τα χιονισμένα βουνά και τις φουστανέλες των στεριανών αγωνιστών.

1

  • Ο Ελληνικός τετράγωνος Σταυρός
    Ο Ελληνικός τετράγωνος Σταυρός στο πάνω αριστερό μέρος της Ελληνικής Σημαίας αποτελεί το εν τέταρτο (1/4) της ολικής επιφάνειας της Ελληνικής Σημαίας. Συμβολίζει την εκτίμηση  και την πίστη των Ελλήνων προς την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Κατά την διάρκεια των σκοτεινών χρόνων κάτω από την Οθωμανική σκλαβιά, η Ελληνική Ορθόδοξος Εκκλησία βοήθησε τους υπόδουλους Έλληνες να διατηρήσουν τα πολιτιστικά τους χαρακτηριστικά: την Ελληνική γλώσσα, την Ελληνική Ορθόδοξη Βυζαντινή θρησκεία, τα ήθη και έθιμα, και γενικά την Ελληνική Εθνική ταυτότητα.
Δημοσιεύθηκε στην Γ΄ ΤΑΞΗ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ Γ΄

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ

Σήμερα Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 ,είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε  στην  Γ΄ τάξη τη διατροφολόγο , κυρία Αρβανίτη Κατερίνα, για να μας μιλήσει για το ρόλο της διατροφής στον ανθρώπινο οργανισμό . Η επίσκεψη της ήταν προγραμματισμένη στα πλαίσια του μαθήματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων που υλοποιούμε τη φετινή χρονιά και στο θέμα μας “ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ – ΤΡΕΦΟΜΑΙ ΣΩΣΤΑ  ΚΑΙ ΑΘΛΟΥΜΑΙ ”.

IMG 20221020 092207Η κ. Κατερίνα μας μίλησε για τις ομάδες των τροφών, για τα γεύματα που πρέπει να κάνει ένας μαθητής  και τέλος για τις τροφές που βοηθούν το σώμα μας για να είναι γερό και δυνατό. Μας μίλησε για την αξία του πρωινού στη διατροφή μας και μας εξήγησε πως οι μαθητές που τρώνε πρωινό έχουν υψηλότερες αποδόσεις στα μαθήματα του σχολείου . Μας  είπε τι πρέπει να περιέχει ένα θρεπτικό πιάτο και πως πρέπει να βάλουμε στη διατροφή μας τα φρούτα και τα λαχανικά. Τέλος απάντησε σε όλες μας τις απορίες μας .

Ευχαριστούμε την κ. κ. Αρβανίτη Κατερίνα που ήταν σήμερα στην τάξη μας και για την όμορφη παρουσίαση της .

Οι μαθήτριες και  οι μαθητές της Γ΄τάξης .

Δημοσιεύθηκε στην Γ΄ ΤΑΞΗ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ΄

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ

 

.jpg

ΓΙΝΟΜΑΙ ΑΡΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ ! Διαλέγω τον αριθμό με τον οποίο θέλω να εξασκηθώ.

ΠΑΙΞΕ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 

Απάντησε γρήγορα και το αυτοκίνητο θα τρέχει πιο γρήγορα ! Πάτησε πάνω στην εικόνα 

68ea30098528b8db1ca90fbc36c63475

Δημοσιεύθηκε στην Γ΄ ΤΑΞΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

hercules statueΟ Ηρακλής γεννήθηκε στη φαντασία των ανθρώπων σε µια πολύ παλιά εποχή. Την εποχή εκείνη οι άνθρωποι κυνηγούσαν τα άγρια ζώα, για να τραφούν µε το κρέας τους και να ντυθούν µε το δέρµα τους, και τρόµαζαν από τους κεραυνούς, τους σεισµούς και τις άγριες καταιγίδες. Χρειάζονταν λοιπόν τους ήρωες, για να τους βοηθούν στις δυσκολίες της ζωής τους. Ο Ηρακλής είναι ο µεγαλύτερος ήρωας της ελληνικής µυθολογίας. Γιος του ∆ία και µιας θνητής βασιλοπούλας, της Αλκµήνης, ήταν ο δυνατότερος απ’ όλους τους ανθρώπους. Ήταν πάντα δίκαιος, καλόκαρδος και πρόθυµα βοηθούσε τους ανθρώπους. Ήταν ατρόµητος κι ανίκητος και τα κατορθώµατά του έµειναν για πάντα αξέχαστα.

PQhMEMDu4PGtufΚάποτε ο Αµφιτρύωνας και η γυναίκα του, η Αλκµήνη, κόρη του βασιλιά των Μυκηνών, αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους και να ζητήσουν καταφύγιο στη Θήβα. Εκεί η Αλκµήνη γέννησε δυο παιδιά. Τον Ηρακλή, που ήταν γιος του Δία, και τον Ιφικλή.

800

Η Ήρα ζήλευε την Αλκµήνη και µισούσε πολύ τον Ηρακλή. Ο ∆ίας όµως έστειλε µια µέρα τον Ερµή να φέρει το µωρό στον Όλυµπο και το έβαλε να πιει λίγο γάλα από το στήθος της Ήρας, την ώρα που αυτή κοιµόταν, για να γίνει ανίκητο. Όταν η Ήρα ξύπνησε, κατάλαβε ποιο ήταν το µωρό και τραβήχτηκε απότοµα. Χύθηκε τότε λίγο από το γάλα της στον ουρανό κι έγινε ο Γαλαξίας µε τα χιλιάδες αστέρια του.

310434455

Όταν τα δυο παιδιά έγιναν περίπου οκτώ µηνών, η Ήρα έστειλε µια νύχτα δυο φίδια να τα πνίξουν. Μόλις τα φίδια πλησίασαν την κούνια τους, ο Δίας έστειλε φως που έλουσε το δωµάτιο και τα παιδιά ξύπνησαν. Ο Ιφικλής τροµαγµένος έβαλε τα κλάµατα. Ο Ηρακλής όµως, χωρίς κανένα φόβο, άρπαξε τα φίδια απ’ το λαιµό και τα έπνιξε. Όλοι τότε κατάλαβαν ότι ο Ηρακλής είχε θεϊκή καταγωγή.

Pi6uM5LjpcupEe

Όταν µεγάλωσε ο Ηρακλής, παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά της Θήβας, τη Μεγάρα κι έγινε ο ίδιος βασιλιάς. Κυβέρνησε µερικά χρόνια τη Θήβα και ζούσε ευτυχισµένος.

Κάποια µέρα όµως η Ήρα, που πάντα τον µισούσε, τον τρέλανε κι ο Ηρακλής έκανε κακό στα παιδιά και στη γυναίκα του, νοµίζοντας πως είναι εχθροί του. Συνήλθε όµως και κατάλαβε το κακό που είχε κάνει. Πήγε τότε στο µαντείο των Δελφών, για να ρωτήσει τον Απόλλωνα τι έπρεπε να κάνει για να τον συγχωρέσουν οι θεοί.

texn_3.4.1_111.jpg
Η Πυθία, η ιέρεια του Απόλλωνα, του είπε ότι έπρεπε να γυρίσει στις Μυκήνες, την πατρίδα της µητέρας του, και να υπηρετήσει πιστά δώδεκα χρόνια τον ξάδερφό του, τον Ευρυσθέα, που βασίλευε εκεί. Μετά θα γινόταν αθάνατος και θα ανέβαινε στον Όλυµπο.
ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 

2.1

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ 2 ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

Δημοσιεύθηκε στην Γ΄ ΤΑΞΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄

4. Ο Προµηθέας, η Πανδώρα, ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα

promitheas fotia doro paramythia mythosΟ Δίας µοίρασε χαρίσµατα σε όλους τους θεούς µα δε νοιάστηκε πολύ για τους ανθρώπους. Όµως ο Προµηθέας, γιος του τιτάνα Ιαπετού και της Θέµιδας, επειδή αγαπούσε και λυπόταν τους ανθρώπους, ανέβηκε στον Όλυµπο κι από το εργαστήρι του Ήφαιστου έκλεψε τη φωτιά, την έβαλε µέσα σ’ ένα κούφιο καλάµι και την έδωσε στους ανθρώπους. Και τους έµαθε µε τη φωτιά να λιώνουν τα µέταλλα και να φτιάχνουν εργαλεία.

Atlas Typhoeus PrometheusΟ Δίας τότε θύµωσε πολύ. Πήγε τον Προµηθέα σ’ ένα ψηλό βουνό, τον Καύκασο, και τον έδεσε πάνω σε ένα βράχο µε χοντρές αλυσίδες που του έφτιαξε ο Ήφαιστος. Και κάθε µέρα έστελνε έναν αετό που του έτρωγε το συκώτι. Τριάντα χρόνια έµεινε δεµένος ο Προµηθέας στον Καύκασο, ώσπου κάποτε πέρασε από κει ο Ηρακλής και τον ελευθέρωσε.

images 3

Αλλά ούτε και οι άνθρωποι γλίτωσαν απ’ το θυµό του Δία. Σκέφτηκε να τους στείλει συµφορές. Γι’ αυτό διέταξε τον Ήφαιστο να φτιάξει µια γυναίκα από χώµα και νερό. Της έδωσε ζωή κι όλοι οι θεοί της έδωσαν δώρα: η Αθηνά σοφία, η Αφροδίτη οµορφιά, ο Ερµής πονηριά κτλ. Την ονόµασαν Πανδώρα κι ο Δίας την έστειλε στη γη, δίνοντάς της ένα πιθάρι, που εκεί µέσα είχε κλείσει όλες τις συµφορές.
2fe28016273c662c73daf22a2e750d1eΗ Πανδώρα, αφού κατέβηκε στη γη, γεµάτη περιέργεια άνοιξε το πιθάρι. Χύθηκαν τότε έξω όλες οι συµφορές: το µίσος, η απάτη, ο πόλεµος, η πείνα, οι αρρώστιες. Στον πάτο όµως του πιθαριού ο Δίας είχε βάλει την Ελπίδα, που φώλιασε στις καρδιές των ανθρώπων, για να τους δίνει θάρρος και παρηγοριά να συνεχίζουν τη ζωή τους.

Δείτε τώρα τα παρακάτω βίντεο

Δημοσιεύθηκε στην Γ΄ ΤΑΞΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄

ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ

 1. Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 
Europa on the bull 768x679Στη Συρία ζούσε κάποτε ο Βασιλιάς Αγήνορας, ο γιος του Ποσειδώνα. Αυτός είχε µια πεντάµορφη κόρη, την Ευρώπη. Ο ∆ίας είδε την Ευρώπη, την αγάπησε και µια µέρα, που η κόρη µάζευε λουλούδια µε τις φίλες της σ’ ένα ακρογιάλι της Συρίας, µεταµορφώθηκε σε άσπρο ταύρο, την πλησίασε και ξάπλωσε κοντά της. Το όµορφο ζώο έδειχνε ήρεµο και φιλικό και η Ευρώπη το πλησίασε, το χάιδεψε και κάθισε στη ράχη του ανύποπτη. Την ίδια στιγµή ο ταύρος πετάχτηκε όρθιος κι όρµησε προς τη θάλασσα. Τροµαγµένη η Ευρώπη κρατήθηκε από τα κέρατά του. Ο ταύρος πέταξε πάνω από τα κύµατα κι έφτασε στην Κρήτη. Εκεί ο ∆ίας πήρε την κανονική του µορφή, παντρεύτηκε την Ευρώπη και γέννησαν τρεις γιους. Όταν ο ∆ίας επέστρεψε στον Όλυµπο, παρήγγειλε στον Ήφαιστο να φτιάξει ένα χάλκινο γίγαντα, τον Τάλω, για να φυλάει την Κρήτη και να µη µπορέσει ποτέ να φύγει η Ευρώπη. Από αυτήν πήρε το όνοµά της η ήπειρος που ζούµε κι εµείς σήµερα, η Ευρώπη.

Απολλόδωρος, Βιβλιοθήκη Γ, 1, 2-4 (διασκευή)

2. ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ 

Κάποτε ο Ποσειδώνας και η Αθηνά µάλωναν για το ποιος θα γίνει προστάτης της πόλης του Κέκροπα, της σηµερινής Αθήνας. Όλοι οι θεοί του Ολύµπου είχαν µαζευτεί πάνω στην Ακρόπολη, κι ο Κέκροπας, ο πρώτος βασιλιάς, ζήτησε από τους δυο θεούς να χαρίσουν δώρα στην πόλη κι όποιος έδινε το καλύτερο να ήταν ο νικητής. Χτύπησε τότε την τρίαινά του ο Ποσειδώνας στο βράχο της Ακρόπολης κι αµέσως πετάχτηκε αλµυρό νερό κι ένα πολεµικό άλογο. Χτύπησε το κοντάρι της και η Αθηνά κι αµέσως πετάχτηκε απ’ το βράχο µια ελιά που αµέσως ψήλωσε και γέµισε καρπούς. Το δώρο της Αθηνάς άρεσε σ’ όλους περισσότερο. Έτσι έγινε η Αθηνά προστάτιδα της πόλης, που πήρε και το όνοµά της. Ονοµάστηκε Αθήνα.

Απολλόδωρος, Βιβλιοθήκη Γ 14,1(διασκευή)

( πατήστε πάνω στην εικόνα και δείτε ένα βίντεο)Screenshot 3

3. ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ

Ένας από τους πιο όμορφους μύθους της Ελληνικής μυθολογίας, είναι η ιστορία της Περσεφόνης, κόρης της θεάς Δήμητρας και του Δία, την οποία ερωτεύτηκε ο θεός Πλούτωνας και την πήρε μαζί του στον Κάτω Κόσμο. 

Σύμφωνα με το μύθο..

Η Δήμητρα, η οποία ήταν η θεά της καρποφορίας και της γονιμότητας και υπεύθυνη για την καλή σοδειά και την άνθιση της φύσης, είχε κάνει την όμορφη Περσεφόνη με το θεό Δία.Όμως μία μέρα που η νεαρή μάζευε λουλούδια παρέα με τις Ωκεανίδες νύμφες, ξαφνικά άνοιξε η Γη, ξεπήδησε από μέσα ο Πλούτωνας με το σκοτεινό του άρμα και την άρπαξε. Όμως  τις κραυγές της δεν τις άκουσε κανείς και ούτε κανείς δεν πρόλαβε να τη σώσει. Θλιμμένη η Δήμητρα που έχασε την κόρη της, μάρανε την πλάση, οι σοδειές δεν καρποφορούσαν πια και τα λουλούδια δεν άνθιζαν. Τότε ο ήλιος την λυπήθηκε και της είπε ότι την έκλεψε ο Πλούτωνας κι έτσι η Δήμητρα πήγε να τη ζητήσει πίσω.

( πατήστε πάνω στην εικόνα και δείτε ένα βίντεο)

Όμως ούτε και ο Πλούτωνας ήθελε να χάσει την αγαπημένη του, κι έτσι  με τη βοήθεια του Δία κατέληξαν σε μια συμφωνία.Η Περσεφόνη να είναι στη Γη 6 μήνες με την μητέρα της και 6 στον Κάτω Κόσμο μαζί με τον Πλούτωνα και μάλιστα για να το εξασφαλίσει αυτό, της έδωσε να φάει καρπό ροδιού για να ξαναγυρίσει.Έτσι τους 6 μήνες που η Περσεφόνη, σύμφωνα με τον μύθο, βρισκόταν στον Κάτω Κόσμο, στη Γη η Δήμητρα ήταν δυστυχισμένη και πάγωνε την πλάση κι έτσι κυριαρχούσε το φθινόπωρο και ο χειμώνας, ενώ οι υπόλοιποι 6, ήταν μήνες ανθοφορίας γονιμότητας και καλοκαιρίας, αφού η Δήμητρα είχε την κόρη της ξανά.

4. Η ΑΡΑΧΝΗ 

Ζούσε στ’ αρχαία χρόνια µια αρχοντοπούλα όµορφη που την έλεγαν Αράχνη. Ήξερε πολύ καλά την τέχνη του αργαλειού κι ύφαινε υπέροχα υφαντά. Καυχιόταν πως ήξερε να υφαίνει καλύτερα κι από την Αθηνά. Κάποτε µάλιστα τόλµησε και ζήτησε από τη θεά να παραβγούν στον αργαλειό. Η Αθηνά δέχτηκε κι άρχισαν να υφαίνουν. Ύφαινε η Αθηνά και πάνω στο υφαντό της έφτιαχνε την πάλη της µε τον Ποσειδώνα πάνω στην Ακρόπολη της Αθήνας. Ύφαινε κι η Αράχνη κι έφτιαχνε τα καµώµατα του ∆ία κι όλων των θεών του Ολύµπου. Θυµωµένη τότε η Αθηνά, που µια θνητή τόλµησε να συγκριθεί µαζί της, µεταµόρφωσε την κόρη σε έντοµο και την καταράστηκε όλες τις µέρες της ζωής της κρεµασµένη να υφαίνει τον ιστό της.

Οβίδιος, Μεταµορφώσεις 6, 5-145(διασκευή)

( πατήστε πάνω στην εικόνα και δείτε ένα βίντεο)

weaving

Δημοσιεύθηκε στην Γ΄ ΤΑΞΗ, ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄

4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ , Παγκόσμια ημέρα των ζώων

IMG 20221007 152051

IMG 20221007 152135 1

pagkosmia imera ton zoonΗ Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, στις 4 Οκτωβρίου, έχει καθιερωθεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Δεν πρόκειται ακριβώς για γιορτή, αλλά περισσότερο ως ημέρα ευαισθητοποίησης για την προστασία της πανίδας του πλανήτη μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων   θεσπίστηκε το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντολόγων στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η Παγκόσμια Ημέρα διευρύνθηκε ώστε να περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου. Το 1978, θεσπίστηκε από τη Διεθνή ‘Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων και άλλων οργανώσεων και η διεθνής διακήρυξη για τα δικαιώματα των ζώων, με 14 άρθρα στο σύνολό της.

Άρθρο 1 : Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Άρθρο 2 : Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

Άρθρο 3 : Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.

Άρθρο 4 : Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,

Άρθρο 5 : Κάθε κατοικίδιο ζώο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό, τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. IMG 20221005 130656

Άρθρο 6 : Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Άρθρο 7 : Τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο,  πρέπει η διάρκεια και η ένταση δουλειάς να είναι σε λογικά πλαίσια. Η διατροφή τους να είναι ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Άρθρο 8 : Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.

Άρθρο 9 : Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Άρθρο 10 : Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 

IMG 20221007 125906

Άρθρο 11 : Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Άρθρο 12 : Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος

Άρθρο 13 : Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.

Άρθρο 14 : Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.

Εργασίες των μαθητών της Γ΄τάξης , για την παγκόσμια ημέρα των ζώων !