Δημοσιεύθηκε στην ΦΥΣΙΚΑ ΣΤ΄

Κυκλοφορικό Σύστημα

Η καρδιά μας – Ένας ακούραστος μυς 

.jpgΗ καρδιά είναι ένας ακούραστος μυς και βρίσκεται στο αριστερό μέρος του θώρακα. Λειτουργεί σαν αντλία αίματος, η οποία το βοηθά να κυκλοφορεί αδιάκοπα στον οργανισμό μας.
Η καρδιά χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Τα δύο πάνω ονομάζονται κόλποι και τα δύο κάτω κοιλίες. Οι κόλποι επικοινωνούν με τις κοιλίες με  τις βαλβίδες.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ 

 

133132460

Ο ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ 

Κάθε «χτύπος» της καρδιάς αντιστοιχεί σε έναν καρδιακό παλμό. Κάθε καρδιακός παλμός περιλαμβάνει τρία στάδια:

kardia

  1. Στο πρώτο στάδιο συστέλλονται οι κόλποι και το αίμα περνάει στις κοιλίες.
  2. Στο δεύτερο στάδιο συστέλλονται οι κοιλίες. Οι βαλβίδες είναι κλειστές, το αίμα δεν μπορεί να περάσει πίσω στους κόλπους, οπότε φεύγει από την καρδιά. Ταυτόχρονα, οι κόλποι γεμίζουν πάλι με αίμα.
  3. Στο τρίτο στάδιο, που ονομάζεται καρδιακή παύλα, ο μυς είναι χαλαρός, η καρδιά ξεκουράζεται. Το στάδιο αυτό διαρκεί λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο. Η συχνότητα του καρδιακού παλμού διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και την ένταση της σωματικής άσκησης.

kardiakos palmos

ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

σύστημα

Το αίμα μας με τη βοήθεια της καρδιάς φτάνει σε όλα τα μέρη του σώματος μας. Η κυκλοφορία του αίματος στο σώμα μας χωρίζεται σε δύο κύριες διαδρομές, δυο κυκλοφορίες.

  • Την κυκλοφορία του αίματος από την καρδιά προς τους πνεύμονες και αντίστροφα και την ονομάζουμε μικρή κυκλοφορία και
  • την κυκλοφορία από την καρδιά προς τα άλλα όργανα του σώματός μας και αντίστροφα και την ονομάζουμε μεγάλη κυκλοφορία.

ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ 

kardia kai ygeia parousiasiΗ καρδιά και τα αγγεία είναι πολύ ευαίσθητα όργανα. Η συχνή σωματική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται το άγχος, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, οι λιπαρές τροφές και η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Γενικά η παχυσαρκία σε συνδυασμό με την κατάχρηση και το κάπνισμα αυξάνουν πολύ τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων.

 

ΤΟ ΑΙΜΑ 

.jpgΑίμα είναι το υγρό που κυκλοφορεί στο αγγειακό σύστημα των ανθρώπων και των ζώων. Η κυκλοφορία του διαμέσου της καρδιάς, των αρτηριών, των φλεβών και των τριχοειδών αγγείων επιτελεί διάφορες λειτουργίες όπως η μεταφορά θρεπτικών ουσιών, ορμονών, βιταμινών, θερμότητας και οξυγόνου στους ιστούς και την απομάκρυνση άχρηστων ουσιών που παράγονται κατά τον μεταβολισμό και του διοξειδίου του άνθρακα. Ακόμα παρέχει άμυνα κατά των λοιμώξεων μέσω της δράσης των λευκών αιμοσφαιρίων και των αντισωμάτων. 

Το αίμα αποτελεί το 7% του βάρους του ανθρώπινου σώματος και, κατά συνέπεια, ο μέσος ενήλικος έχει συνολικό όγκο αίματος γύρω στα 5 λίτρα. Το αίμα διασχίζει το ανθρώπινο σώμα με μέση ταχύτητα 2 χιλιόμετρα την ώρα, καλύπτοντας όλο το δίκτυο των αιμοφόρων αγγείων, των οποίων η επιφάνεια υπολογίζεται σε 8.000 τετραγωνικά μέτρα. Με κάθε παλμό της η καρδιά διοχετεύει περίπου 70 χιλιοστόλιτρα αίματος στις αρτηρίες, που ισοδυναμούν με περίπου 7.000 λίτρα ημερησίως ή περίπου 2,5 εκατομμύρια λίτρα το χρόνο.

Το αίμα αποτελείται από το πλάσματα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. 

Στο πλάσμα που αποτελεί και το 55% του αίματος είναι διαλυμένες οι χρήσιμες και άχρηστες ουσίες. Αποτελείται κυρίως από νερό.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα.

erythra aimosfairia small

Τα λευκά αιμοσφαίρια μας προστατεύουν από τα μικρόβια. Αποτελούν δηλαδή την άμυνα του οργανισμού.

leyka aimosfairia small

Τα αιμοπετάλια συμβάλλουν στην πήξη του αίματος σε περίπτωση αιμορραγίας. 

aimopetalia small

Στην επιφάνειά τους υπάρχουν κάποιες ουσίες που μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ανάλογα με τις ουσίες αυτές, διακρίνουμε τους ανθρώπους σε 4 ομάδες αίματος: Α, Β, ΑΒ και Ο

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΜΑ 

Δημοσιεύθηκε στην ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤ΄, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

.png

Τα Θεοφάνεια είναι μεγάλη ετήσια εορτή της ανάμνησης της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Γιορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου (εορτών των Χριστουγέννων). Το όνομα προκύπτει από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που συνέβη σύμφωνα με ευαγγελικές περικοπές. Η εορτή των Θεοφανίων λέγεται επίσης και Επιφάνεια και Φώτα (ή Εορτή των Φώτων).

Ερμηνεία της εικόνας της Βάπτισης του Κυρίου

Στο κέντρο της εικόνας ζωγραφίζεται ο Ιορδάνης ποταμός με γρήγορο ρεύμα και από τις δύο μεριές του πανύψηλοι βράχοι. Τα νερά φαίνονται σαν να μην αγγίζουν το σώμα του Χριστού.

Στο κέντρο της εικόνας πάλι αλλά ψηλά υπάρχει το ημικύκλιο που συμβολίζει τους ουρανούς. Πολλές φορές υπάρχει το χέρι του Θεού – Πατέρα που ευλογεί. Από το ημικύκλιο ξεκινάνε φωτεινές ακτίνες που πάνε προς το μέρος του Χριστού.

Ο Χριστός βρίσκεται μέσα στον ποταμό γυμνός, όπως ο Αδάμ. Ο Χριστός ευλογεί με το ένα ή με τα δύο χέρια το νερό. Κάτω από τα πόδια του βρίσκονται οι δράκοντες τους οποίους πατά.

Μέσα στις ακτίνες διακρίνεται το περιστέρι, Άγιο Πνεύμα, και έτσι στην εικόνα υπάρχει ολόκληρη η Άγια Τριάδα.

Στη μία άκρη βρίσκεται ο Ιωάννης ο Πρόδρομος σε ευλαβική στάση και έχει το ένα του χέρι πάνω στο κεφάλι του Χριστού και το άλλο σε στάση δεήσεως. Πίσω από τον Ιωάννη βρίσκεται μια αξίνα ανάμεσα στα κλαδιά ενός δέντρου.

Απέναντι από τον Ιωάννη υπάρχουν δύο ή τρεις άγγελοι σε στάση ευλάβειας, έτοιμοι να δεχτούν τον Κύριο, κρατώντας πανιά.