Στο χώρο της Σχολικής Βιβλιοθήκης μας , τον μήνα Οκτώβριο, είχα την ευκαιρία να υποδεχτώ, ως υπεύθυνος, σχεδόν όλα τα τμήματα του σχολείου μας! Τα παιδιά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα απουσίας από τη σχολική μας βιβλιοθήκη, είχαν τη δυνατότητα να αναζητήσουν και να δανειστούν μόνοι τους το βιβλίο, που τους ενδιέφερε ! Εκτός όμως από το δανεισμό των βιβλίων έγιναν εκπαιδευτικές δράσεις, με σκοπό την ομαλή επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης και να προωθήσουμε την αγάπη των παιδιών για τα βιβλία . Με αφετηρία ένα βιβλίο, τα παιδιά διάβασαν , ζωγράφισαν , ανακάλυψαν , συζήτησαν και χάρηκαν !
Με τα παιδιά της Α΄ τάξης , διαβάσαμε την ιστορία του Οκτώβρη και του Νοέμβρη, από “Τα παιδιά του Φθινοπώρου” της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου , μιλήσαμε για το Φθινόπωρο και τα χρώματά του , ζωγραφίσαμε φύλλα και κάναμε το φθινοπωρινό μας δέντρο . Τέλος ζωγραφίσαμε αγοράκια και κοριτσάκια με τις ομπρέλες τους.
Με τα παιδιά της Β΄ τάξης, γιορτάσαμε στη βιβλιοθήκη την παγκόσμια ημέρα των ζώων ( 4 Οκτώβρη) . Είδαμε βίντεο για τα δικαιώματα των ζώων , συζητήσαμε για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στα ζώα , διαβάσαμε «Τα τρία μικρά λυκάκια» του Ευγ. Τριβιζά και τέλος κάναμε μια ομαδική εργασία : Γράψαμε ένα ποίημα τα ζωάκια !
Αγαπάω τα ζωάκια,
τα φροντίζω τα ταΐζω
γαλατάκι υγιεινό
και νεράκι καθαρό τους δίνω !
Ποτέ δεν τα αφήνω !
Αγκαλιά ζεστή τους δίνω
για να μεγαλώσουν ,
να δυναμώσουν ,
φίλο τους να με έχουν !
Με την Γ΄ τάξη διαβάσαμε το «Σαν παραμύθι», της Γαλάτειας Σουρέλη , ένα παραμύθι που αναφέρεται στο γίγαντα και το μικρό νάνο, ένα παραμύθι για τον πόλεμο του 40. Αναφερθήκαμε στους αγώνες, τις θυσίες, τη γενναιότητα και την υπερηφάνεια των Ελλήνων στο πόλεμο του 40, Συζητήσαμε για τον πόλεμο και την Ειρήνη και στο τέλος όλα μαζί βροντοφώναξαν : « ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΡΗΝΗ , ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ !». Ακόμα οι μικροί μαθητές της τρίτης τάξης ασχολήθηκαν με τον ημίθεο , τον Ηρακλή . Διαβάσαμε , ζωγραφίσαμε και παίξαμε με τα κατορθώματα του .
Με την Δ΄ τάξη διαβάσαμε ένα αγαπημένο βιβλίο των παιδιών , «Ο Ραφτάκος των λέξεων» , του Α. Παπαθεοδούλου. Μέσα από μια τρυφερή ιστορία που έρχεται να αγγίξει με ένα μικρό μαγικό ραβδί την αποξένωση των ανθρώπων, ο συγγραφέας μας παρουσιάζει τη δύναμη που κρύβουν οι λέξεις και τον θρίαμβο της επικοινωνίας των ανθρώπων . Τα παιδιά έκαναν όμορφες δράσεις με λέξεις , διέκριναν ότι υπάρχουν όμορφες και άσχημες λέξεις που έχουν δύναμη να οδηγήσουν μέχρι τον πόλεμο ή την ειρήνη! Τέλος έγιναν ραφτάκοι και ετοίμασαν υπέροχα ρούχα με λέξεις !
Με την Ε΄και ΣΤ΄τάξη , με αφορμή την εθνική μας επέτειο, ασχοληθήκαμε με αποσπάσματα από το βιβλίο της Άλκη Ζέη , «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου». Κεντρικός ήρωας, είναι ο Πέτρος, ένα αγόρι εννιά χρονών το οποίο ζει σε ένα σπίτι με την αδερφή του, τη μητέρα του, τον πατέρα του και τον παππού του. Ο μικρός Πέτρος ζει τις πρώτες ελληνικές νίκες, την εισβολή των Γερμανών στην Αθήνα, την κατοχή και τη μεγάλη πείνα του ’41. Τα παιδιά μέσα από τα μάτια ενός παιδιού , στην ηλικία τους , βλέπουν τον αιματηρό παραλογισμό του πολέμου !
Θα ήταν παράβλεψη να μην αναφέρω την πολύτιμη βοήθεια της Θεοδώρας Ουζούνη , μαθήτρια της ΣΤ΄1 τάξης , που διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο .