Δημοσιεύθηκε στην ΓΛΩΣΣΑ ΣΤ

«Ο Γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες»

Ο «Γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» είναι ένα μυθιστόρημα του Ιούλιου Βερν, το οποίο εκδόθηκε το 1873.

    Ο Φιλέας Φογκ ήταν ένας πλούσιος ερευνητής, ο οποίος είχε πολλές φαεινές ιδέες. Κάποια μέρα, πήγε στην Ακαδημία των Επιστημών, στο Λονδίνο, με την ιδέα ότι μπορεί να κάνει τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες. Πολλοί αμφισβήτησαν τα λόγια του, κάτι το οποίο ο ίδιος δεν το επέτρεπε. Έτσι κάποια βραδιά στοιχημάτισε όλη του την περιουσία (₤20.000) ότι μπορούσε να πραγματοποιήσει ο ίδιος τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες. Κι έτσι ξεκίνησε το ταξίδι, με τον υπηρέτη του, Πασπαρτού. Η διαδρομή που θα ακολουθούσε ήταν η εξής:
  • Λονδίνο – Σουέζ, μέσω Μοντ Σενί και Μπρίντεζι σιδηροδρομικώς και ατμοπλοϊκώς (7 ημέρες)
  • Σουέζ – Βομβάη, ατμοπλοϊκώς (13 ημέρες)
  • Βομβάη – Καλκούτα, σιδηροδρομικώς (3 ημέρες)
  • Καλκούτα – Χονγκ Κονγκ, ατμοπλοϊκώς (13 ημέρες)
  • Χονγκ Κονγκ – Γιοκοχάμα (Ιαπωνία), ατμοπλοϊκώς (6 ημέρες)
  • Γιοκοχάμα – Σαν Φρανσίσκο, ατμοπλοϊκώς (22 ημέρες)
  • Σαν Φρανσίσκο – Νέα Υόρκη, σιδηροδρομικώς (7 ημέρες)
  • Νέα Υόρκη – Λονδίνο, ατμοπλοϊκώς και σιδηροδρομικώς (9 ημέρες)… Σύνολο 80 ημέρες.

Τελικά γυρίζει στην Αγγλία, νομίζοντας ότι είχε χάσει το στοίχημα, γυρίζοντας μια μέρα αργότερα. Όμως, λίγο αργότερα, συνειδητοποίησε ότι είχε φτάσει λίγο νωρίτερα και τρία λεπτά πριν λήξει η προθεσμία του, πηγαίνει στην Ακαδημία και κερδίζει το στοίχημα. Στο τέλος του είπαν ότι αντί να φτάσει στις 21 Δεκεμβρίου, 80ή μέρα, έφτασε μια μέρα νωρίτερα, λόγω του ότι, ταξιδεύοντας αντίθετα προς την πορεία περιστροφής της γης, κέρδισε μία ημέρα που δεν είχε υπολογίσει.

Παρακολουθήστε τις περιπέτειες του Φιλέα Φογκ , μέσα από το παρακάτω βίντεο . Πατήστε πάνω την εικόνα !!!

Δημοσιεύθηκε στην ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤ΄

22 Σεπτεμβρίου 2021 , “Φθινοπωρινή Ισημερία”

Φθινοπωρινή ισημερία ονομάζεται στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας, και σηματοδοτεί ως εκ της ονομασίας της την πρώτη ημέρα του φθινοπώρου, μιας από τις τέσσερις εποχές του έτους. Στη συνέχεια, η ημέρα μικραίνει και η νύχτα μεγαλώνει, ώσπου η νύχτα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο της 22ας Δεκεμβρίου.

Αντίθετα, στο νότιο ημισφαίριο η ισημερία του Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης, γι’ αυτό καλείται εαρινή. Στη συνέχεια, η ημέρα μεγαλώνει και η νύχτα μικραίνει, ώσπου η ημέρα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το θερινό ηλιοστάσιο της 22ας Δεκεμβρίου.