Δημοσιεύθηκε στην ΓΛΩΣΣΑ Ε΄

 ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

ΤΟ Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ

Το σχολείο μας φέτος υλοποιεί ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα της «Παιδική HELMEPA» με τίτλο «Η φίλη μας η θάλασσα» . Στόχος  του προγράμματος είναι να ενημερώσει και δραστηριοποιήσει  τα παιδιά για το θαλάσσιο περιβάλλον και να αναδείξει την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και θάλασσας.  Τα παιδιά μέσα από δράσεις  μαθαίνουν να ερευνούν , να σκέφτονται κριτικά και δημιουργικά . Μαθαίνουν να αγαπούν και να ενδιαφέρονται για το φυσικό περιβάλλον, να το φροντίζουν, να το χαίρονται , να ευαισθητοποιούνται για κάθε οικολογική καταστροφή . 

Μέσα από τις πολλές δράσεις που υλοποιήσαμε σαν ομάδα 2287 , ήταν να λάβουμε  μέρος  στον  Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής. Το αποτέλεσμα μας ξάφνιασε και μας ικανοποίησε ! Η συμμετοχή των αγοριών μας , πήρε το Γ΄βραβείο στην κατηγορία Δ’, Ε’, ΣΤ’ Τάξεις. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν : « Άνθρωποι και θαλάσσια ζωή, σύμμαχοι για τον πλανήτη Γη! ».

Η ομάδα που διακρίθηκε αποτελείται  από τους μαθητές : 

Βαρελά Λευτέρη,

Κούκο Αντώνη , 

Λαπούσι Εμμανουήλ,

Μάρκου Γιάννη, 

Μούκα Νίκο  και 

Ουζούνη Βαγγέλη . 

Η βράβευση μας πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά , την Πέμπτη 10 Ιουνίου και στους μαθητές απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι και δωράκια που μας έστειλε η  «Παιδική HELMEPA». Εμείς γράψαμε και τους αφιερώσαμε ένα ποίημα – ευχή:  

Ε Υ Χ Η

Μακάρι να ξημέρωνε

μια μέρα που όλα γύρω μας ,

να΄τανε όμορφα

πέρα ως πέρα !

Μακάρι να είχαμε

έναν ήλιο φωτεινό

ένα ολόλαμπρο ουρανό

και αέρα καθαρό !

Μακάρι να είχαμε

μια θάλασσα γαλάζια

χωρίς σκουπίδια , πλαστικά

και μολυσμένα ψάρια !

Μακάρι όλοι οι άνθρωποι να ΄τανε

χαρούμενοι , αγαπημένοι

και όλοι μονιασμένοι  ,

σύμμαχοι για τον πλανήτη Γη !

    Παιδιά ελάτε να ενώσουμε

όλοι  τις φωνές μας

μικροί , μεγάλοι να φωνάξουμε:

ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΟΧΙ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΚΤΕΣ

Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ  !

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
Δημοσιεύθηκε στην ΙΣΤΟΡΙΑ Ε΄

29 Μαΐου 1453 , “Η Άλωση της Πόλης”

Μύθοι, θρύλοι και δοξασίες για την Πόλη 


Ήταν 29 Μαϊου 1453, ημέρα Τρίτη. Ο ήλιος είχε βασιλέψει. Και η Πόλη δεν ήταν πια βασιλεύουσα.

Ξημερώματα της 29ης Μαϊου, ημέρα Τρίτη, άρχισε η μεγάλη επίθεση. Τις ομοβροντίες των κανονιών σκεπάζει ο αχός του πιο μεγάλου από αυτά, της μπομπάρδας, που χτυπά και ραγίζει τον πύργο του Αγίου Ρωμανού. Χιλιάδες πολιορκητές ορμούν στα τείχη, στα λαγούμια και στη βαθιά τάφρο, αψηφώντας το θάνατο. Και οι πολιορκημένοι, όλοι, πολεμούν αδιάκοπα και αποκρούουν τις επιθέσεις. Η επίθεση κρατά όλη τη μέρα και οι συγκρούσεις είναι σκληρές κι από τα δύο μέρη. Ο ήλιος γέρνει προς τη δύση και όλα δείχνουν πως η Πόλη θα σωθεί κι αυτή τη φορά. Τότε όμως στο μεγάλο πύργο πληγώνεται ο Ιουστινιάνης. Οι σύντροφοί του τον απομακρύνουν για να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες. Η λαβωματιά του όμως είναι βαριά και τον μεταφέρουν στο πλοίο του. Η κακή είδηση διατρέχει τα τείχη και παγώνει τους υπερασπιστές. Και καθώς όλοι ρωτούν και αναρωτιούνται για τον Ιουστινιάνη μια καινούρια είδηση τους μαρμαρώνει: «Οι Τούρκοι μπήκαν στην Πόλη! Η Πόλη κυριεύτηκε!». Κι αυτό δεν είναι ψέμα. Λόγω του ότι ο θάνατος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου δεν έγινε με καμία επισημότητα, αλλά αντίθετα σκοτώθηκε σαν κοινός στρατιώτης, το λαϊκό αίσθημα δεν το έκανε ποτέ αποδεκτό. Αντίθετα δημιουργήθηκαν μύθοι και θρύλοι οι οποίοι μιλούν για εσωτερική προδοσία, αλλά και για «ανάληψη στους ουρανούς» του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

  • Ο θρύλος της Κερκόπορτας

Στην Κωνσταντινούπολη, κοντά στο Παλάτι του Κωνσταντίνου Ζ’ Πορφυρογέννητου υπήρχε μια μικρή πόρτα. Η μισή ήταν κάτω από το επίπεδο του εδάφους και λεγόταν Κερκόπορτα ή πύλη του κίρκου, επειδή οδηγούσε σε ένα ιπποδρόμιο (circus) έξω από τα τείχη. Κατά την παράδοση, από αυτήν μπήκαν οι γενίτσαροι κατά τη μεγάλη έφοδο στις 29 Μαΐου 1453, διασπώντας έτσι την άμυνα των πολιορκούμενων και προκαλώντας την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. 

  • Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς

Η λαϊκή παράδοση αρνήθηκε να πιστέψει τον θάνατο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Ο τελευταίος Βυζαντινός αυτοκράτορας αποτέλεσε σημείο αντίστασης για πολλά χρόνια στη μεταβυζαντινή περίοδο από τον υποδουλωμένο ελληνικό λαό, ο οποίος «γέννησε» και τον θρύλο του «Μαρμαρωμένου Βασιλιά». Σύμφωνα με τον θρύλο λοιπόν, όταν μπήκαν οι Τούρκοι στην Πόλη, «άγγελος Κυρίου» άρπαξε το βασιλιά και τον πήγε σε μια σπηλιά βαθιά στη γη κάτω, κοντά στη Χρυσόπορτα. Εκεί μένει μαρμαρωμένος ο βασιλιάς και καρτερεί να κατεβεί ο άγγελος στη σπηλιά, να τον ξεμαρμαρώσει. Και θα σηκωθεί πάλι ο βασιλιάς και θα μπει στην Πόλη και θα διώξει τους Τούρκους ως την Κόκκινη Μηλιά.

Δείτε μια παρουσίαση της Κατερίνας  : ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ

και ακούστε ΕΔΩ  το τραγούδι !

Δείτε και την παρουσίαση της Εβελίνας και ο συσχετισμός του μύθου με τον Ιωάννη Βατάτζη: Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ

  • Ο παπάς της Αγια-Σοφιάς

Στους θρύλους για την Άλωση της Πόλης, σημαντικό ρόλο παίζει και η Εκκλησία, η οποία ήταν -τουλάχιστον- η δεύτερη μεγαλύτερη Αρχή στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία μετά τον ίδιο τον αυτοκράτορα. Σύμφωνα λοιπόν με εκκλησιαστικές δοξασίες, την ώρα που μπήκαν οι Τούρκοι στην Αγιά-Σοφιά δεν είχε τελειώσει ακόμα η λειτουργία. Ο παπάς που έκανε τη λειτουργία πήρε αμέσως το Αγιο Δισκοπότηρο και μπήκε σε μια πόρτα η οποία σφραγίστηκε αμέσως. Όπως αναφέρεται στις παραδόσεις, είναι θέλημα Θεού να ανοίξει μόνη της η πόρτα όταν επιστρέψει η Κωνσταντινούπολη στους Βυζαντινούς και να βγει από εκεί ο παπάς, να τελειώσει τη λειτουργία.

  • Τα μισοτηγανισμένα ψάρια

Την ημέρα που έπεσε η Πόλη ένας γέροντας τηγάνιζε ψάρια, και όταν του είπαν «Εάλω η Πόλις», είπε πως για να πιστέψει πως έπεσε η Πόλη, έπρεπε να βγουν τα ψάρια από το τηγάνι. Και σύμφωνα με τις δοξασίες έτσι έγινε, με τον γέροντα μάλιστα να «προφητεύει» πως όταν φύγουν οι Οθωμανοί από την Κωνσταντινούπολη, θα ολοκληρωθεί το τηγάνισμα των ψαριών που είναι τηγανισμένα μόνο από την μία τους πλευρά.

  • Θρήνοι  για την Άλωση 

Σημαίνει ο Θιός, σημαίνει η γης, σημαίνουν τα επουράνια,

σημαίνει κι η Αγια Σοφιά, το μέγα μοναστήρι,

με τετρακόσια σήμαντρα κι εξηνταδυό καμπάνες,

κάθε καμπάνα και παπάς, κάθε παπάς και διάκος.

Ψάλλει ζερβά ο βασιλιάς, δεξιά ο πατριάρχης,

κι απ΄την πολλήν την ψαλμουδιά εσειόντανε οι κολόνες.

Να μπούνε στο χερουβικό και να ‘βγει ο βασιλέας,

φωνή τους ήρθε εξ ουρανού κι απ’ αρχαγγέλου στόμα:

«Πάψετε το χερουβικό κι ας χαμηλώσουν τα ‘αγια,

παπάδες πάρτε τα γιερά και σεις κεριά σβηστήτε,

γιατί είναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει.

Μόν’ στείλτε λόγο στη Φραγκιά, να ‘ρτουνε τρία καράβια°

το ‘να να πάρει το σταυρό και τ’ άλλο το βαγγέλιο,

το τρίτο το καλύτερο, την άγια τράπεζά μας,

μη μας την πάρουν τα σκυλιά και μας τη μαγαρίσουν».

Η Δέσποινα ταράχτηκε και δάκρυσαν οι εικόνες.

«Σώπασε κυρά Δέσποινα, και μη πολυδακρύζεις,

πάλι με χρόνους, με καιρούς, πάλι δικά μας είναι».

 « Πήραν την Πόλιν »

 

Πήραν την Πόλιν, μωρέ πήρανε, πήραν τη Σαλονίκη,

πήραν και την Αγιοσοφιά το μέγα μοναστήρι

πώχει σαράντα όνο ‘κκλησιές κι’ εξήντα όνο καμπάνες

κάθε καμπάνα και παπάς, κάθε παπάς και ψάλτης.

Σιμά να βγούνε τα Ιερά, κι’ ο Βασιλεύς τον κόσμον,

περιστερά κατέβηκεν από τα μεσουράνια:

Πάψετε το Χερουβικό, κι’ ας χαμηλώσουν τ’ Άγια,

Παπάδες πάρτε τα Ιερά και σεις κεριά σβηστείτε,

γιατί ‘ναι θέλημα Θεού, η Πόλη να τουρκέψει.

HΔέσποινα ταράχτηκε κι’ εδάκρυσαν οι’ κόνες

Σώπασε κυρά Δέσποινα και σεις ‘κόνες μην κλαίτε

Πάλι με χρόνους με καιρούς, πάλι δική σου θα’ ναι.