Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας είναι ορεινό. Βουνά μικρά και μεγάλα καλύπτουν το 80% του εδάφους της.
Η Ελλάδα έχει δύο μεγάλες οροσειρές:
της Πίνδου και της Ροδόπης
Αν παρατηρήσουμε το γεωμορφολογικό χάρτη της χώρας μας θα δούμε ότι τα βουνά της σχηματίζουν το γράμμα Γ, όπου η οριζόντια γραμμή χαράζεται από την οροσειρά της Ροδόπης και η κατακόρυφη από την οροσειρά της Πίνδου.
Η οροσειρά της Πίνδου έχει ψηλότερη κορυφή τον Σμόλικα (2.637 μ.) και αφού διασχίσει την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα, στη συνέχειά της σχηματίζει το Παναχαϊκό όρος, τον Ερύμανθο, το Μαίναλο, τον Παρνασσό, τον Ταΰγετο στην Πελοπόννησο, καθώς επίσης τα Λευκά Όρη και την Ίδη στην Κρήτη. Αποτελεί συνέχεια των Δειναρικών Άλπεων που βρίσκονται στην Κροατία.
Η οροσειρά της Ροδόπης εκτείνεται κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων και αποτελεί το βόρειο φυσικό σύνορο της χώρας μας με τη Βουλγαρία. Απλώνεται στις βόρειες περιοχές της Θράκης και οι πιο γνωστές κορυφές της είναι το βουνό Φαλακρό (2.111 μ.) και ο Όρβηλος (2.272 μ.).Σύμφωνα με τη μυθολογία το όνομά της το πήρε από τη βασίλισσα της Θράκης Ροδόπη, την οποία οι θεοί μεταμόρφωσαν σε βουνό, για να τιμωρήσουν την αλαζονεία της .Την οροσειρά της Ροδόπης διασχίζει ο ποταμός Νέστος με τους δεκάδες παραποτάμους του.
Όλα τα βουνά μαζί, μικρά και μεγάλα, αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του κατακόρυφου διαμελισμού της χώρας μας. Αρκετά από αυτά έχουν άγριες κι απότομες πλαγιές, βαθιά φαράγγια και κοιλάδες που σχηματίζονται ανάμεσά τους και είναι τοπία, στα οποία πολύ δύσκολα πλησιάζει ο άνθρωπος. Τα περισσότερα βουνά έχουν κατεύθυνση από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά.
ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΑΤΙ ΤΑ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΒΟΥΝΑ, ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ !!
ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΕΔΩ
Φαράγγια
Μερικά από τα γνωστά και περπατημένα φαράγγια της πατρίδας μας είναι τα παρακάτω
Φαράγγι του Βίκου
Στα 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, το φαράγγι του Βίκου έχει μήκος 20 χιλιόμετρα και βάθος που ξεπερνάει τα χίλια μέτρα. Έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες ως το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου παγκοσμίως, λαμβάνοντας υπόψη την αναλογία πλάτους/βάθους του, αφού το άνοιγμά του είναι το μικρότερο παγκοσμίως. Αν σκοπεύετε να περιηγηθείτε στο φαράγγι, θα χρειαστείτε τουλάχιστον 5 ώρες. Αξεπέραστη είναι η χλωρίδα του με την ιδιαίτερη ποικιλία της και εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη.
Φαράγγι της Σαμαριάς
Στο νότιο τμήμα του νομού Χανιών, το Φαράγγι της Σαμαριάς -ή αλλιώς Φάραγγας όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι- αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής και ολόκληρης της Κρήτης. Έχει μήκος 18 χιλιομέτρων θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα φαράγγια της Ευρώπης και φιλοξενεί πολλά ενδημικά είδη πουλιών και ζώων, αλλά και 450 είδη φυτών που σύμφωνα με το νόμο δεν επιτρέπεται να αφαιρεθούν από το χώρο της Σαμαριάς. Από το 2010 βρίσκεται στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO
Φαράγγι Αχέροντα
Ο ποταμός Αχέροντας, που διασχίζει τους Νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης, και οι πηγές του, δημιουργεί το στενό και επιβλητικό φαράγγι του Αχέροντα, με τις κατάφυτες πλαγιές, που σχηματίζεται από τα βουνά της Παραμυθιάς και του Σουλίου.
Φαράγγι του Λούσιου
Παραμένοντας στην Πελοπόννησο, στην πλευρά της Αρκαδίας, ο Λούσιος ποταμός και το εντυπωσιακό, ομώνυμο φαράγγι μήκους 15 χιλιομέτρων και πλάτους περίπου 2 χιλιομέτρων προσφέρει ένα πανέμορφο θέαμα, αποτελώντας ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Αρκαδίας. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι η άγρια, παρθένα βλάστησή του, όπου τα κυπαρίσσια, οι ιτιές, οι λεύκες, τα πουρνάρια, τα πλατάνια, οι μυρτιές, οι φτελιές και η γενικότερη πλούσια χλωρίδα του γεμίζει τον επισκέπτη με οξυγόνο και το τοπίο με πράσινο. Στην περιοχή «συχνάζει» και πλούσια πανίδα με μεγάλη ποικιλία πουλιών, ερπετών κ.ο.κ., ενώ οι λαξευμένες μονές στους βράχους, δίνουν μοναδική ατμόσφαιρα στο τοπίο, κάνοντας τη διάσχιση του φαραγγιού μια ιδιαίτερη εμπειρία για τον επισκέπτη.
ΚΑΝΕΤΕ ΤΩΡΑ
ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ !