Δημοσιεύθηκε στην ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ε΄ ΤΑΞΗ

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι!

Η ταινία μικρού μήκους «Ian: μια ιστορία που θα μας κινητοποιήσει», είναι ένα πολυβραβευμένο βίντεο κινουμένων σχεδίων που βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Ίαν, ενός 10χρονου Αργεντινού αγοριού με εγκεφαλική παράλυση που θέλει να φτάσει στον κόσμο με ένα ΜΕΓΑΛΟ μήνυμα αγάπης.

Ο Ian έχει εγκεφαλική παράλυση, χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι και έναν υπολογιστή μέσω του οποίου επικοινωνεί με την κίνηση των ματιών του. Παρά την αναπηρία του, θέλει να παίξει και θέλει τα άλλα παιδιά να γνωρίζουν ότι μπορεί να παίξει, αρκεί αυτά να τον ενσωματώσουν στην παρέα τους, στο παιχνίδι τους. «Μπορώ να παίξω και να συμμετέχω», είπε σε κάποια συνέντευξή του ο μικρός Ίαν.

Τα πράγματα όμως μπορούν να λυθούν μόνο όταν τα άλλα παιδιά ενώσουν τις δυνάμεις τους για να συμπεριλάβουν τον Ίαν στην καθημερινότητά τους, στο παιχνίδι τους, στη ζωή τους. Κι αυτό συμβαίνει!!!

Η ταινία δεν χρησιμοποιεί διαλόγους και προσπαθεί μόνο μέσα από τις εικόνες να περιγράψει την ιστορία του μικρού Ίαν και να εκφράσει τα συναισθήματα όλων των παιδιών, ώστε να μεταδώσει το συναίσθημα της ανθρώπινης αλληλεγγύης, της ενσυναίσθησης σε όλο τον κόσμο, και να κατανοήσουμε όλοι μας, ανεξάρτητα από την ηλικία, τη φυλή ή τη γλώσσα που μιλάμε, το μήνυμα της αγάπης που θέλουν να δώσει.

ΠΑΤΗΣΤΕ  ΕΔΩ  ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ  “ANIMATION”  

ΠΗΓΗ : https://www.amea-care.gr

Δημοσιεύθηκε στην ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤ΄

3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί διεθνώς, από τον Ο.Η.Ε., ως παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες δίνει την ευκαιρία σε όλες τις κοινωνίες του κόσμου να εστιάσουν, έστω και για μία ημέρα, την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία ανέρχεται σε 37 εκατομμύρια άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού.Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο. Τα στοιχεία στηρίζονται σε ποσοστά της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και των επίσημων φορέων του κράτους. Το 7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μια αναπηρία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι με ειδικές ανάγκες.

Τι σημαίνει;  Ο όρος “ανάπηρο άτομο” ή Άτομο Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) σημαίνει κάθε άτομο ανίκανο να επιβεβαιώσει από μόνο του, ολικά ή μερικά, τις αναγκαιότητες για μια κανονική ατομική και κοινωνική ζωή, εξαιτίας μειωμένων σωματικών ή πνευματικών δυνατοτήτων που έχει εκ γενετής ή όχι. Τα ανάπηρα άτομα θα απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που προβάλλονται σ’ αυτή τη Διακήρυξη.  Δηλαδή… Έχουν δικαίωμα σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους, τα ίδια πολιτικά δικαιώματα, το δικαίωμα για ιατρική, ψυχολογική και λειτουργική μεταχείριση, για ιατρική και κοινωνική αποκατάσταση, για εκπαίδευση, για επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση για βοήθεια, για συμβουλευτική, για υπηρεσίες τοποθέτησης σε εργασία…

Η περιθωριοποίηση των ΑμΕΑ δε θα έπρεπε να υφίσταται. Ας θυμηθούμε την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: «Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα»

Όταν αναφερόμαστε σε ειδικές ανάγκες εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρίζει ειδικής μεταχείρισης ώστε το άτομο να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητες του και να ενταχθεί στη κοινωνία. 

Αυτές μπορεί να είναι:

  • αισθητηριακές αναπηρίες (τύφλωση, κώφωση)
  • σωματικές αναπηρίες, (εγκεφαλική παράλυση, ακρωτηριασμένα άκρα)
  • νοητική καθυστέρηση, 
  • χρωμοσωμικά σύνδρομα, 
  • διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή (αυτισμός), 
  • ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία κλπ).

Κάθε άνθρωπος είναι φτιαγμένος -από τη φύση του- να κοιτά ψηλά, να οραματίζεται και να προσπαθεί ν’ αγγίξει το όνειρο του. Για να το πετύχει, όμως, χρειάζεται φτερά που θα τον βοηθήσουν να φτάσει γρηγορότερα και ευκολότερα. Τα φτερά είναι οι ικανότητες του καθενός. Κάποιοι, όμως, έχουν μικρότερα φτερά και νιώθουν διαφορετικοί. Παρ’ όλ’ αυτά, μπορούν κι εκείνοι ν’ ανέβουν ψηλά – απλώς χρειάζονται δίπλα τους κάποιους για να τους μάθουν τον τρόπο ν’ ανοίγουν τα φτερά τους και να πετούν όλο και πιο ψηλά. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν τα δικά τους μοναδικά και ιδιαίτερα φτερά. Το πέταγμα τους γίνεται ομορφότερο όταν οι άλλοι τους χαϊδεύουν απαλά τα φτερά και πετούν μαζί του. 

Δεν πειράζει να είσαι διαφορετικός…

  • Δεν πειράζει να σου λείπει ένα δόντι.
  • Δεν πειράζει να χρειάζεσαι βοήθεια.
  • Δεν πειράζει να έχεις διαφορετικό χρώμα.
  • Δεν πειράζει να μην έχεις μαλλιά.
  • Δεν πειράζει να έχεις μεγάλη μύτη.
  • Δεν πειράζει να έχεις μεγάλα αυτιά!
  • Δεν πειράζει να κινείσαι σε αναπηρικό καροτσάκι.
  • Δεν πειράζει να φοράς γυαλιά.
  • Δεν πειράζει να φτάνεις τελευταίος.
  • Δεν πειράζει να είσαι διαφορετικός! Είσαι μοναδικός και σπουδαίος , γιατί είσαι ο εαυτός σου! 

     Όλοι είμαστε διαφορετικοί. Όλοι είμαστε ίσοι