Δημοσιεύθηκε στην ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ε΄ ΤΑΞΗ

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Η Γέννησή του Χριστού να  σημάνει την αρχή για μια καλύτερη ζωή, 

με Υγεία, Αγάπη, Ευτυχία, Όνειρα, Χαμόγελα,
Δημιουργικότητα, Επιτυχίες… 
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !!!
Δημοσιεύθηκε στην ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ε΄ ΤΑΞΗ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΠΑΖΛ !

 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ !!!

  1. Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι
  2. Τα Χριστούγεννα του Τεμπέλη του Άλεξανδρου Παπαδιαμάντη
  3. Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα
  4.  Η αγέλαστη πολιτεία και οι καλικάντζαροι

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΠΑΖΛ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ! !!

 

preview35pieceΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

preview40pieceLytras Nikiforos ΚΑΛΑΝΤΑ

preview35pieceΚΑΡΑΒΑΚΙ

preview28piece2021

Δημοσιεύθηκε στην ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Ε΄

Το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας, ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Ε΄

ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 13, 14 ΚΑΙ 15 ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ 

ΒΡΙΣΚΩ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ : ΕΔΩ  ,  ΕΔΩ  και ΕΔΩ 

ΒΡΙΣΚΩ ΤΙΣ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ : ΕΔΩ 

ΒΡΙΣΚΩ ΟΡΟΠΕΔΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΛΑΔΕΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ : ΕΔΩ 

Δημοσιεύθηκε στην ΓΛΩΣΣΑ Ε΄

ΦΙΛΙΑ

Φιλία ονομάζεται η σχέση μεταξύ δύο ή περισσότερων ανθρώπων, με κύριο χαρακτηριστικό την αφοσίωση και κατανόηση, χωρίς κατ’ ανάγκη να υπάρχει συμφέρον. Οι φιλίες είναι γεγονός ότι αποτελούν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Είναι όμως γεγονός ότι η φιλία δεν είναι μια εύκολη ή απλή υπόθεση. Για πολλούς ανθρώπους το να κάνουν ή να διατηρούν φίλους είναι δύσκολο. Το να έχει κάποιος αληθινούς φίλους, είναι μεγάλη υπόθεση. Σε μια αληθινή φιλία, βρίσκομαι μαζί με τον άλλο άνθρωπο για να μοιραστούμε την ίδια τη ζωή, τις χαρές και τις λύπες της. Παραδείγματα φίλων από την μυθολογία

 Δάμων και Φιντίας

 Στις Συρακούσες ο τύραννος Διονύσιος ήθελε να διαπιστώσει κατά πόσο αληθεύει αυτό που είχε ακούσει για τους Πυθαγόρειους φιλοσόφους. Λεγόταν ότι οι Πυθαγόρειοι ήταν πιστοί στη φιλία τους ακόμα κι αν απειληθεί η ίδια τους η ζωή. Για το λόγο αυτό, διέταξε τους στρατιώτες του να του φέρουν μπροστά του το Φιντία, τον οποίο καταδίκασε σε θάνατο, επειδή είχε συνωμοτήσει εναντίον του. Ο Φιντίας του ζήτησε μια χάρη πριν την εκτέλεσή του. Να του δώσει χρόνο, προκειμένου να τακτοποιήσει κάποιες υποθέσεις του και να αφήσει στη θέση του το Δάμωνα που ήταν φίλος του. Ο Διονύσιος δέχτηκε κι έτσι ο Δάμων πήρε τη θέση του φίλου του. Το βράδυ λίγο πριν την ώρα της εκτέλεσης ο Φιντίας προς έκπληξη όλου του κόσμου εμφανίστηκε και πήρε τη θέση του. Ο Διόνυσος συγκινήθηκε, απάλλαξε το Φιντία από την τιμωρία και ζήτησε από τους δύο άνδρες να τον δεχθούν στην παρέα τους ως τρίτο μέλος.

ΔΕΙΤΕ  ΕΔΩ  ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ , σε αφήγηση από την Κάρμεν Ρουγγέρη, την Χριστίνα Κουλουμπή και τη μουσική του Στέφανου Βαρελά

Αχιλλέας και Πάτροκλος

 Ο Πάτροκλος ο γιος του Μενοίτιου, ήταν ο καλύτερος φίλος του Αχιλλέα. Όταν ήταν ακόμη μικρό παιδί και ζούσε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Οπούντα της Λοκρίδας, σκότωσε πάνω στο παιχνίδι ένα συνομήλικό του αρχοντόπουλο, τον Κλεισώνυμο, το γιο του Αμφιδάμαντα. Αν και ήταν ανήλικος, ο Πάτροκλος έπρεπε να φύγει από τον τόπο του, γιατί τον βάραινε το αίμα του νεκρού. Έτσι ο πατέρας του τον έφερε στον Πηλέα, που τον ανάθρεψε μαζί με τον Αχιλλέα σαν δικό του παιδί. Όταν ο Μενοίτιος αποχαιρετούσε το γιο του, τον προέτρεψε να προσέχει και να συμβουλεύει το φίλο του, και ας ήταν η δική του καταγωγή πιο ταπεινή. Όταν ήρθε η ώρα να πάρουν μέρος στον Τρωικό πόλεμο, οι δύο φίλοι πήγαν μαζί. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ ο Αχιλλέας πολεμούσε, ο Πάτροκλος στεκόταν δίπλα του πάνω στο άρμα και το κυβερνούσε. Μετά από κάθε μάχη περιποιόταν με ιδιαίτερη αγάπη τα αθάνατα άλογα του Αχιλλέα. Όταν ο Αχιλλέας οργισμένος με τον Αγαμέμνονα αρνιόταν να πάει στη μάχη, ο Πάτροκλος προσπαθούσε να τον πείσει να αλλάξει γνώμη, αλλά μάταια. Τελικά, ο Πάτροκλος τον έπεισε να του δώσει τα όπλα του, προκειμένου να πάει εκείνος στη μάχη να πολεμήσει εναντίον των Τρώων. Σε κάποια φάση του αγώνα κι ενώ ο Πάτροκλος είχε καταφέρει να σκοτώσει ένα σημαντικό αριθμό Αχαιών, ο Έκτορας καταφέρνει να τον σκοτώσει. Ο Αχιλλέας μαθαίνοντας το νέο για το χαμό του φίλου του, αρχίζει το θρήνο, παίρνει χώμα  και το ρίχνει στο κεφάλι του, με τα χέρια του τραβά τα μαλλιά του κι αντικρίζοντας το νεκρό σώμα του φίλου του ορκίζεται γεμάτος μίσος για τον Έκτορα, να εκδικηθεί το θάνατο του φίλου του.

Δημοσιεύθηκε στην ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ε΄ ΤΑΞΗ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ

ΔΕΙΤΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ  ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ  : 

ΣΥΝΝΕΦΟΛΕΞΟ ΓΙΑ  ΤΗ ΦΙΛΙΑ , ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ :

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ , ΓΙΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ : ΑΘΗΝΑ , ΝΕΦΕΛΗ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΗ 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ 

Δημοσιεύθηκε στην ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ε΄ ΤΑΞΗ, ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

Ο ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ

 ΠΑΙΔΙΑ ΩΡΑ ΓΙΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ !!!

 ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ “Ο ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ”

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ 

 ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΕ ΑΦΗΓΗΣΗ ” Ο ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΛΙΩΣΕΙ”

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ 

Δημοσιεύθηκε στην ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ε΄ ΤΑΞΗ

11 Δεκεμβρίου, «Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού»

<<…Όταν έστω και ένα μόνο παιδί στερείται τα δικαιώματά του, τότε ακυρώνεται η έννοια “δικαιώματα του ανθρώπου”. Τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη μας και τη φροντίδα μας όχι μόνο την παγκόσμια ημέρα του παιδιού, στις 11 Δεκεμβρίου, αλλά όλες τις μέρες του χρόνου…>>
Αντώνης Σαμαράκης

Στις 20 Νοεμβρίου 1959 ο ΟΗΕ υιοθέτησε τη «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού» και το 1989 τη «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού». Για αυτό και η 20η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού».

Στην Ελλάδα η Ημέρα του παιδιού γιορτάζεται την 11η Δεκεμβρίου – γενέθλια ημέρα της UNICEF – United Nations Children’s Fund (Ταμείο Παιδιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών) που ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946 για να βοηθήσει αρχικά τα παιδιά της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Κίνας μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου Πολέμου.

ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΟΥ , ΕΔΩ 

ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ POWER POINT, ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ !



Λήψη αρχείου

Δημοσιεύθηκε στην ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Ε΄

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΑΒΕΛ , ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Οι απόγονοι του Νώε με την ευλογία του Θεού πολλαπλασιάσθηκαν γρήγορα και ζούσαν με αγάπη και ειρήνη. Άλλοι από αυτούς έγιναν γεωργοί και ζούσαν με την καλλιέργεια της γης και άλλοι έτρεφαν κοπάδια από βόδια, πρόβατα και κατσίκια και ζούσαν από τα προϊόντα της κτηνοτροφίας, άλλοι έγιναν κυνηγοί και άλλοι εξασκούσαν κάποια τέχνη από αυτές που σιγά-σιγά επινοούσαν οι άνθρωποι.

Οι άνθρωποι έμαθαν επίσης να κατασκευάζουν πλίθινα σπίτια και η ζωή τους συνεχώς βελτιωνόταν.

Ωστόσο, καθώς ο πληθυσμός συνεχώς αυξανόταν, δεν χωρούσαν πια στον τόπο όπου είχαν εγκατασταθεί ο Νώε και τα παιδιά του μετά τον κατακλυσμό. Έπρεπε να μετακινηθούν προς άλλα μέρη, να αναζητήσουν αλλού εύφορα εδάφη, να φτιάξουν καινούρια σπίτια και να ζήσουν πιο άνετα. Τράβηξαν λοιπόν δυτικά κι έφτασαν σε μια πολύ εύφορη και μεγάλη πεδιάδα, που την ονόμασαν Σεναάρ. Εκεί εγκαταστάθηκαν. Μετά από αρκετά χρόνια και η νέα τους εγκατάσταση δεν επαρκούσε, γιατί είχαν πάλι αυξηθεί πολύ. Αποφάσισαν να χωριστούν σε ομάδες και να σκορπιστούν προς διάφορες κατευθύνσεις, μα, πριν χωρίσουν, αποφάσισαν να δημιουργήσουν στη Σεναάρ κάτι ξεχωριστό και μοναδικό, που θα θύμιζε στις επόμενες γενιές το πέρασμά τους. Αποφάσισαν να χτίσουν μια μεγάλη πολιτεία με πολλά και ωραία σπίτια και στη μέση αυτής της πολιτείας έναν πύργο πολύ ψηλό, τόσο ψηλό που η κορυφή του να φτάνει στον ουρανό. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα γίνονταν ξακουστοί και στους σύγχρονους λαούς και στους απογόνους τους και όλοι θα θαύμαζαν το εντυπωσιακό έργο τους.

Αυτά ήταν τα σχέδια των ανθρώπων. Κατέβηκε όμως ο Θεός να δει τα έργα τους και είπε: «Τώρα όλοι αυτοί αποτελούν έναν λαό με κοινή γλώσσα. Αυτό το έργο είναι η αρχή των αλαζονικών τους πράξεων. Από δω και πέρα ό,τι σκέφτονται θα μπορούν να το πραγματοποιούν. Εμπρός, ας επιφέρουμε σύγχυση στη γλώσσα τους, ώστε να μην καταλαβαίνει ο ένας τι του λέει ο άλλος». Πράγματι, από εκείνη τη στιγμή προκλήθηκε σύγχυση γλωσσών. Όσοι εργάζονταν στον πανύψηλο πύργο της Σεναάρ δεν μπορούσαν πια να συνεννοηθούν. Το έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Οι άνθρωποι απογοητευμένοι διασκορπίσθηκαν προς πολλές κατευθύνσεις σ’ όλη τη γη και δημιούργησαν ξεχωριστά έθνη και λαούς.

Ο πύργος που προσπαθούσαν να υψώσουν ως τον ουρανό ονομάστηκε Πύργος της Βαβέλ, δηλαδή της συγχύσεως, και από τότε συμβολίζει την αλαζονία των ανθρώπων, αλλά και την αδυναμία συνεννόησης που συχνά επιδεικνύουν οι άνθρωποι, όταν πρέπει να συνεργασθούν για κάποιο πολύ σπουδαίο θέμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ  τη γνωστή ιστορία του Πύργου της Βαβέλ, που αναφέρεται στο ενδέκατο κεφάλαιο του βιβλίου της «Γένεσης» . 

ΠΗΓΗ : https://www.pemptousia.gr

Δημοσιεύθηκε στην ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Ε΄

Οι πεδιάδες της Ελλάδας , ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Οι κυριότερες πεδιάδες της Ελλάδας είναι δύο. Η μεγαλύτερη είναι αυτή που απλώνεται στην περιοχή Θεσσαλονίκης – Γιαννιτσών και φθάνει μέχρι τη θάλασσα του Θερμαϊκού κόλπου. Είναι μια παράλια πεδιάδα. Είναι εύφορη, παράγει πολλά προϊόντα και οι αγρότες ασχολούνται αποκλειστικά με την καλλιέργεια της γης. Οι μεγάλοι ποταμοί που διασχίζουν την πεδιάδα, ο Αλιάκμονας, ο Αξιός, ο Λουδίας και ο Γαλλικός, την ποτίζουν και μεταφέροντας εύφορες ύλες την κάνουν περισσότερο παραγωγική.

Η δεύτερη μεγάλη πεδιάδα είναι η Θεσσαλική (της Θεσσαλίας) . Είναι μια εύφορη πεδινή έκταση, που περιβάλλεται από βουνά και αρδεύεται από τον Πηνειό ποταμό. Ο Πηνειός περνώντας μέσα από την κοιλάδα των Τεμπών εκβάλλει στο Αιγαίο. Η Θεσσαλική πεδιάδα χαρακτηρίζεται ως ηπειρωτική ή εσωτερική. Μικρές πεδιάδες έχουν σχηματιστεί επίσης πάνω σε βουνά και λέγονται οροπέδια. Σημαντικότερα οροπέδια είναι της Τρίπολης στην Πελοπόννησο και του Λασιθίου στην Κρήτη.

Σε πολλά μέρη της πατρίδας μας μπορούμε να δούμε μαγευτικές περιοχές που απλώνονται ανάμεσα σε βουνά και τις διασχίζει ένας ποταμός. Εκεί συναντά κανείς καταπράσινα τοπία, όπου η φύση προσφέρει μοναδικές εμπειρίες. Είναι οι κοιλάδες. Γνωστές κοιλάδες: 

Τεμπών(Θεσσαλία),Αλφειού (Πελοπόννησος), Ευρώτα (Πελοπόννησος), Καλαμά (Ήπειρος)

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΕΔΩ  ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΞΤΕ ΕΔΩ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ