Δημοσιεύθηκε στην ΓΛΩΣΣΑ Ε΄

Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ Ο ΑΝΕΜΟΣ

Ανεμόμυλοι και ανεμογεννήτριες

Άνεμος ονομάζεται η όποια αισθητή «οριζόντια κίνηση» του αέρα. Οι μετακινήσεις του αέρα,  προέρχονται από τις μεταβολές και τις διαφορετικές από τόπο σε τόπο, τιμές της ατμοσφαιρικής πίεσης. Οι διαφορετικές αυτές τιμές της πίεσης οφείλονται στη διαφορετική θέρμανση (απορρόφηση ενέργειας) της ατμόσφαιρας κάθε τόπου από τον Ήλιο. 

Ο άνεμος, όπως από παλιά έχει διαπιστώσει ο άνθρωπος, είναι δυνατό να περιστρέψει ανεμόμυλους ή ανεμοτροχούς, να προωθήσει ιστιοφόρα πλοία και οχήματα ή να κινήσει αντικείμενα, να μας δώσει δηλαδή ενέργεια

Ανεμόμυλοι

Οι ανεμόμυλοι, ήταν στο παρελθόν το κέντρο όχι μόνο της οικονομικής, αλλά και της κοινωνικής ζωής των νησιών. Οι Κυκλαδίτες πίστευαν ότι το επάγγελμα του μυλωνά, συγκρίνοντάς το με αυτό του καπετάνιου, ήταν πιο σημαντικό.

Επιπλέον, οι κυκλαδίτικοι ανεμόμυλοι, με την ιδιαίτερη κατασκευή τους, αποτέλεσαν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, συνεχίζουν να αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στoιχεία του τοπίου των Κυκλάδων.

Ανεμόμυλος στην Κάρπαθο. Πατήστε πάνω στην εικόνα  και δείτε πως λειτουργεί ένας ανεμόμυλος 

 

https://video.link/w/2Zxob

Αιολική Ενέργεια .

Για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας χρησιμοποιούμε σήμερα τις ανεμογεννήτριες, με τις οποίες μετατρέπεται η κινητική ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρική.

Το πρώτο πράγμα που προσέχουμε σε μια ανεμογεννήτρια είναι τα πτερύγιά της, που περιστρέφονται όταν φυσάει. Η κίνηση αυτή των πτερυγίων μεταδίδεται σε έναν άξονα περιστροφής, ο οποίος χάρη σε ένα σύστημα προσανατολισμού, βρίσκεται πάντα παράλληλα προς την κατεύθυνση του ανέμου.

Η κινητική ενέργεια του άξονα περιστροφής μετατρέπεται από μια γεννήτρια σε ηλεκτρική ενέργεια. ‘Ολο αυτό το σύστημα είναι τοποθετημένο πάνω σ’ ένα ψηλό πύργο.

Η σπουδαιότερη εφαρμογή των ανεμογεννητριών είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία μπορεί στη συνέχεια, να διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας

Πατήστε πάνω στην εικόνα  και δείτε Ανεμογεννήτριες  στο Σιδηρόκαστρο 

Δημοσιεύθηκε στην ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει

Μια συγκινητική και διδακτική ιστορία για την ανεξέλεγκτη ρύπανση, που προκαλούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες, στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Μια γλαροπούλα πέφτει θύμα της θαλάσσιας ρύπανσης. Πριν ξεψυχήσει, εμπιστεύεται το αβγό της στον καλό γάτο Ζορμπά και του ζητά το λόγο του, ότι θα κλωσήσει το αβγό, δεν θα φάει το γλαρόπουλο, και θα του μάθει να πετά. Ο Ζορμπάς τον δίνει.

Μα είναι ποτέ δυνατόν ένας γάτος να μάθει σ’ ένα γλάρο να πετάει; Το πιο τρυφερό κι ευαίσθητο βιβλίο του Σεπούλβεδα, για μικρούς και μεγάλους. 

Πατήστε πάνω στην εικόνα και δείτε μια όμορφη παρουσίαση του βιβλίου .

Πηγή: https://www.andreadis-school.gr/sites/default/files/Blog/istoria-glarou-gatou.pdf