Δημοσιεύθηκε στην ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤ΄, ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ΄

19 ΜΑΙΟΥ “Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου”

Από το 1994,  η 19η Μαΐου τιμάται στην Ελλάδα ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όταν και αναγνωρίστηκε επίσημα από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Η 19η Μαΐου επιλέχθηκε γιατί την ημέρα αυτή το 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου, για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Με τη βοήθεια μελών του Νεοτουρκικού Κομιτάτου, συγκροτεί τη μυστική οργάνωση «Mutafai Milliye». Υπό την καθοδήγηση των Γερμανών και Σοβιετικών συμβούλων του, κηρύσσει το μίσος εναντίον των Ελλήνων. Θέτει έτσι σ’ εφαρμογή το οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης του ποντιακού ελληνισμού. Το σχέδιο αυτό, ουσιαστικά αποτελούσε την  συνέχεια της ανθρωποσφαγής που ξεκίνησαν οι Νεότουρκοι μετά το 1914 κατά Αρμενίων και Ελλήνων.

Οι Τούρκοι με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους» εκτοπίζουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα, μέσω των λεγόμενων «ταγμάτων εργασίας» («Αμελέ Ταμπουρού»). Στα «Τάγματα Εργασίας» αναγκάζονταν να υπηρετούν οι άνδρες που δεν κατατάσσονταν στο στρατό. Δούλευαν σε λατομεία, ορυχεία και στη διάνοιξη δρόμων, κάτω από εξοντωτικές συνθήκες. Οι περισσότεροι πέθαιναν από πείνα, κακουχίες και αρρώστιες. Μέλος του «Mutafai Milliye» ήταν ο διαβόητος Τοπάλ Οσμάν, που θεωρείται ο μεγαλύτερος δήμιος των Ελλήνων του Πόντου. Ο Μουσταφά Κεμάλ, όρισε τον Οσμάν γενικό του αντιπρόσωπο στην παραλιακή ζώνη του Πόντου. Αυτός είχε απεριόριστο δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω στον ελληνικό πληθυσμό.  Οι διωγμοί και τα εγκλήματα των Τούρκων, οδήγησαν τους Έλληνες του Πόντου στα βουνά για να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν.Οργανώνοντας εκεί ένοπλα αντάρτικα σώματα κατά των οργανωμένων Οθωμανών.

Σήμερα θεωρείται βέβαιο, πως εάν δεν υπήρχε αυτή η ένοπλη αντίσταση, κυρίως στον Δυτικό Πόντο, ο  αριθμός των θυμάτων στον Πόντο θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος. Έως το 1923 και την ανταλλαγή των  πληθυσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, τα θύματα υπολογίζονται σε 353.000. Θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη γενοκτονία του 20ου αιώνα. Μετά από αυτή των Αρμενίων με 1.5 εκ. νεκρούς κατά την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, πάλι από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.  Η Γενοκτονία Ποντίων είναι μια καταραμένη μέρα για τους Έλληνες, για τους Τούρκους όμως είναι γιορτή.

Δείτε ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των Ποντίων . Πατήστε πάνω στην εικόνα