Δημοσιεύθηκε στην ΠΑΣΧΑ

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ: ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΛΑΜΠΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΟΥΓΚΡΙΣΜΑ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΑΥΓΩΝ

Η ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΛΑΜΠΑΔΑ

Η λαμπάδα που ανάβει αμέσως αφού ακουστεί το «Δεύτε λάβετε φως» σαν σύνθημα από τον παπά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου είναι ένα από τα παλιότερα έθιμα αυτής της γιορτής τα οποία παραμένουν «ζωντανά» μέχρι σήμερα.

 Η πασχαλινή λαμπάδα συμβολίζει  τον ήλιο της άνοιξης.

Το Άγιο φως, με το οποίο την ανάβουμε κατά την Ανάσταση συμβολίζει το φως της γνώσης και της αγάπης.

Πώς όμως προέκυψε το έθιμο της Πασχαλινής λαμπάδας, από πότε ακριβώς χρονολογείται και ποιο συμβολισμό κρύβει;

Το έθιμο της πασχαλινής λαμπάδας που ανάβουμε το βράδυ της Ανάστασης χρονολογείται από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Την εποχή που οι νεοφώτιστοι χριστιανοί βαφτίζονταν το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

Η λαμπάδα ουσιαστικά αποτελούσε σύμβολο του νέου φωτός του Χριστού, το οποίο επρόκειτο να φωτίσει την ψυχή του νεοφώτιστου.

Ένας άλλος συμβολισμός της Πασχαλινής λαμπάδας είναι ότι αναπαριστά το φως που έφερε στην ανθρωπότητα ο Χριστός, όταν «νίκησε» το θάνατο, και το σκοτάδι, μέσω της Ανάστασης Του.

Με το πέρασμα όμως των χρόνων, η χριστιανική Εκκλησία κράτησε μονάχα τον συμβολισμό της λαμπάδας που αφορά στην Ανάσταση του Χριστού, μιας και σταδιακά η σύνδεσή της με τη βάπτιση έπαψε να υφίσταται.

Ακόμη και το χρώμα της λαμπάδας έχει, με τη σειρά του, το δικό του ξεχωριστό συμβολισμό.

Καφέ λαμπάδες κρατάμε την Μεγάλη Παρασκευή στον Επιτάφιο, μιας και το χρώμα αυτό συμβολίζει το πένθος των πιστών για τα Πάθη και το θάνατο του Χριστού. Λευκές λαμπάδες είθισται να κρατάμε το Μεγάλο Σάββατο στην Ανάσταση, καθώς το χρώμα αυτό υποδηλώνει τον εορτασμό για τη χαρά της Ανάστασης του Χριστού.

ΤΟ ΤΣΟΥΓΚΡΙΣΜΑ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΑΥΓΩΝ

Τα αυγά βάφονται κόκκινα όπως το αίμα του Χριστού ενώ συμβολίζουν τον κλειστό τάφο του. Το καθιερωμένο τσούγκρισμα συμβολίζει την «αναγέννηση», τη ζωή που κρύβει μέσα το αυγό, την Ανάσταση.

Μια λαϊκή παράδοση λέει ότι όταν αναστήθηκε ο Χριστός κανείς δεν το πίστευε. Μια γυναίκα μάλιστα που κρατούσε ένα καλάθι με αυγά φώναξε: «Είναι αδύνατον. Όπως είναι αδύνατον τα αυγά από άσπρα να γίνουν κόκκινα.’ Και ξαφνικά τα αυγά έγιναν κόκκινα.

Ακολουθεί η άποψη του γέροντα Παΐσιου για τα κόκκινα αυγά:

-Γέροντα, κάποια παιδιά με ρώτησαν γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά.

-Τα παιδιά να μην τα αφήνετε να σκαλώνουν σε κάτι τέτοια, γιατί τα ενδιαφέροντά τους θα στρέφονται συνέχεια εκεί και δε θα πηγαίνουν σε κάτι βαθύτερο.

Πέστε τους μόνο ότι το αυγό, όπως είναι στρογγυλό, συμβολίζει τη γη που βάφτηκε με το αίμα του Χριστού και λυτρώθηκε όλος ο κόσμος από την αμαρτία. (Λόγοι Γ. Παΐσιου, τόμος ΣΤ, σ.203)

ΠΗΓΗ

https://blogs.sch.gr/iolanos

Δημοσιεύθηκε στην ΠΑΣΧΑ

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Το Μεγάλο Σάββατο γίνεται η κάθοδος στον Άδη. Ο Ιησούς Χριστός κηρύττει τον Θείο Λόγο στους νεκρούς. Οι αρχιερείς βάζουν ρωμαϊκή φρουρά στον Τάφο. Προαναγγέλλεται η Ανάσταση στη Θεία Λειτουργία το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Στα Ιεροσόλυμα γίνεται η Τελετή του Αγίου Φωτός και το Άγιο Φως για άλλη μια φορά μοιράζεται στους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο.

Το Μέγα Σάββατο είναι αυστηρή νηστεία. Τα μεσάνυχτα όλοι οι Χριστιανοί πηγαίνουν στην Εκκλησία για να πάρουν το Άγιο Φως, να πούνε “Χριστός Ανέστη”, “Αληθώς Ανέστη” και να δώσουν το φιλί της αγάπης.