Χρήστος Νάσκας

niaoy

 

Μαρία Πούλιου

Ο κ. Χρήστος Νάσκας, αρχισυντάκτης και αθλητικογράφος της εφημερίδας Metrosport , ξεκίνησε το ταξίδι του στη δημοσιογραφία πριν από 25 χρόνια. Εργαζόταν παλαιότερα και σε άλλους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Από το 2001 είναι αρχισυντάκτης της εφημερίδας.

Γιατί επιλέξατε την αθλητική δημοσιογραφία;

Η αγάπη, η διάθεση, οι απορίες και ο σεβασμός για την ενημέρωση με οδήγησαν να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία. Ή όπως συνηθίζουμε να λέμε, κάναμε το μεράκι μας επάγγελμα, άσχετα αν έχουν αλλάξει πολλά.

 

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία/πρόκληση που αντιμετωπίζει ο αρχισυντάκτης μιας εφημερίδας;

Οι δυσκολίες είναι πολλές και φυσικά καθημερινές, αλλά σε παρασύρουν σε αυτό που λέγεται «κυνήγι της είδησης», που έχει τη δική του ομορφιά. Αν ξεχώριζα κάποια; Σίγουρα θα ήταν αυτή που, όταν πρέπει να κλείσει η εφημερίδα, προκύπτει κάποιο σημαντικό θέμα της τελευταίας στιγμής. Μια ακόμη αλλαγή που έχει επέλθει στη ζωή των εφημερίδων είναι η είσοδος των social media, κάτι που έχει αντίκτυπο και στις πωλήσεις των εφημερίδων. Και θα κρατούσα για το τέλος την πιο επώδυνη, το λουκέτο σε πολλές εφημερίδες στην Ελλάδα. Δυστυχώς…

 

Με ποιο κριτήριο επιλέγονται οι ειδήσεις που θα παρουσιαστούν;

Σε συνεργασία με τους διευθυντές της εφημερίδας και τους ρεπόρτερ, ομάδων και αθλημάτων, αξιολογούνται τα θέματα, δίνεται προτεραιότητα σε αυτά που πρέπει και παίρνει το κάθε θέμα τον χώρο του στις εσωτερικές σελίδες και φυσικά στο πρωτοσέλιδο.

 

Ποια είναι τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των αναγνωστών σας;

Είναι αναγνώστες όλων των ηλικιών, αλλά σίγουρα το μεγαλύτερο ποσοστό δεν είναι οι λεγόμενες μικρές ηλικίες. Το internet, σε κάθε του μορφή, έχει δείξει νέους δρόμους, εύκολους ή δύσκολους, ενδιαφέροντες ή βαρετούς, πιστεύω ότι δεν έχει απαντηθεί ακόμη με σιγουριά. Διίστανται οι απόψεις που λένε… Σας απαντώ και για το μέλλον του Τύπου, που με ρωτήσατε. Αν επιμένεις, υπομένεις και αγωνίζεσαι, ναι, έχουν μέλλον όλες οι μορφές δημοσιογραφίας στη χώρα μας. Ανεξάρτητα από τις φουρτούνες που αντιμετωπίζει και ο δικός μας χώρος και έχουν ανατρέψει πολλά, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν δεδομένα, αν έχεις ποιότητα, δύναμη και το αίσθημα της διαρκούς αναζήτησης για το καλύτερο, πιστεύω, ότι, ναι, μπορείς να σταθείς στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί.

 

Ποιος είναι, κατά τη γνώμη σας, ο κυριότερος παράγοντας που προκαλεί το φανατισμό στο χώρο του αθλητισμού; Ως αθλητική εφημερίδα πώς χειρίζεστε μια σκηνή βίας ή φανατισμού που λαμβάνει χώρα σε γήπεδο, ώστε να μη προβάλλονται λανθασμένα πρότυπα στους νέους;

Η βία στον ελληνικό αθλητισμό, δυστυχώς, είναι κάτι που ταλαιπωρεί, ζημιώνει και δημιουργεί ένα τοξικό κλίμα με ποικιλότροπες παρενέργειες. Η χρόνια έλλειψη πολιτικής βούλησης, η άρνηση να δούμε κατάματα το πρόβλημα, που έχει διώξει χιλιάδες φιλάθλους από τα γήπεδα και η αδυναμία γενναίων αποφάσεων που θα τηρηθούν στο ακέραιο, κάλλιστα θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν το… τρίπτυχο που αντί να λύνει το πρόβλημα, δυστυχώς το συντηρεί. Και μάλιστα σε μια χώρα που έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος στον βωμό της βίας, εντός και εκτός γηπέδων. Σαν εφημερίδα η Metrosport, πάντα σκύβει πάνω από το πρόβλημα, εξετάζοντας όλες τις πτυχές του, προτείνοντας λύσεις, καυτηριάζοντας τα κακώς κείμενα, αλλά και καταδικάζοντας αυτούς που συντηρούν και φυσικά προκαλούν τη βία. Και πιστέψτε με, έχει κόστος αυτό, γιατί δε γινόμαστε αρεστοί σε κάποιους.

 

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να παραμείνει αντικειμενικός δημοσιογράφος ο φίλαθλος μιας ομάδας;

Είναι αρκετά δύσκολο, γιατί πολλές φορές παρασύρεται από τα συναισθήματά του. Με αίσθημα δικαιοσύνης όμως, νηφαλιότητα και ειλικρίνεια μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα βοηθήσει τους πάντες να κατανοήσουν καλύτερα ένα θέμα, να γίνουν ποιοτικότεροι και καλύτεροι σαν άνθρωποι και φίλαθλοι και κατ΄ επέκταση μαζί τους και ο αθλητισμός στη χώρα μας. Με αυτό σας απαντώ και στην ερώτηση που αφορά τα προσόντα του καλού αθλητικογράφου. Τα κυριότερα; Να αγαπάει αυτό που κάνει, να μαθαίνει συνεχώς, να ακούει και κυρίως να σέβεται· χωρίς σεβασμό δεν μπορείς να κάνεις τα επόμενα βήματα. Έχει αλλάξει τρομερά η δημοσιογραφία στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Πολυποίκιλα…

 

Ποια συμβουλή θα δίνατε στη δική μας αθλητικογράφο;

Συμβουλή; Ας θεωρηθεί καλύτερα μια καλόπιστη προτροπή… Η δημοσιογραφία δε μαθαίνεται, τη ζεις κάθε στιγμή, κάθε ώρα, με εφόδιο όλα αυτά που προανέφερα, αλλά και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό. Υπομονή…