Το Μπαγκλαντές ίσως είναι η πρώτη χώρα που θα εγκρίνει την καλλιέργεια της Γενετικά Τροποποιημένης ποικιλίας “χρυσό ρύζι”. 

Το Μπαγκλαντές ίσως είναι η πρώτη χώρα που θα εγκρίνει την καλλιέργεια της Γενετικά Τροποποιημένης ποικιλίας “χρυσό ρύζι”.
Το έτος 2000 δημιουργήθηκε διαγενετικό ρύζι που παράγει β-καροτίνη (προβιταμίνη Α) στο ενδόσπερμα των σπόρων του. Το ρύζι αυτό σχεδιάστηκε ως βιοτεχνολογική λύση για τη βελτίωση της υγείας των καταναλωτών. Ειδικότερα, η ανεπάρκεια της βιταμίνης Α επηρεάζει 250.000.000 πολίτες, κυρίως στην Άπω Ανατολή. Η ανεπάρκεια της προβιταμίνης έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων ατόμων (τα άτομα δεν έχουν καλό ανοσολογικό σύστημα και προσβάλλονται εύκολα από μολυσματικές ασθένειες) και την τύφλωση χιλιάδων νεογνών το έτος. Με απλά λόγια, το χρυσό ρύζι ίσως θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της τύφλωσης και των θανάτων παιδικής ηλικίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Δυστυχώς, η βρώση αυτού του ρυζιού θα έδινε στους καταναλωτές μόνο το 15-20% της απαιτούμενης ποσότητας βιταμίνης Α. Γι’ αυτό ορισμένοι υποστήριξαν ότι το “χρυσό ρύζι” ήταν μία επιστημονική αποτυχία, καθώς τα παιδιά έπρεπε σε καθημερινή βάση να καταναλώνουν πολλά κιλά ρυζιού για να πάρουν την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης.
Ερευνητές όμως μετέφεραν το γονίδιο της συνθάσης της φυτίνης από το καλαμπόκι στο χρυσό ρύζι-1 και δημιούργησαν το “χρυσό ρύζι-2”. Η διαγενετική αυτή ποικιλία ρυζιού συσσωρεύει στους σπόρους της 25πλάσια ποσότητα β-καροτίνης σε σχέση με την αρχική ποικιλία “χρυσό ρύζι”. Η βρώση της νέας ποικιλίας ρυζιού υπολογίζεται ότι δίνει στους καταναλωτές τουλάχιστο το 50% της απαραίτητης ημερήσιας ποσότητας (300 μg) βιταμίνης-Α. Είναι θετικό το γεγονός, ότι η ποικιλία αυτή χορηγείται δωρεάν στους μικρούς καλλιεργητές και στους ερευνητές για περαιτέρω πειραματισμό και πιθανή βελτίωση.
Από τότε που το χρυσό ρύζι έκανε πρωτοσέλιδα σχεδόν πριν από 20 χρόνια, υπήρξε σημείο έντονων συζητήσεων για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Οι υποστηρικτές τον περιέβαλαν ως παράδειγμα του δυνητικού τους οφέλους για την ανθρωπότητα, ενώ οι αντίπαλοι των Γ.Ο. οργανισμών τον επικρίνουν ως μια επικίνδυνη και άσκοπη προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Τώρα, το Μπαγκλαντές φαίνεται να είναι η πρώτη χώρα που θα εγκρίνει το χρυσό ρύζι για καλλιέργεια. Το Υπουργείο Γεωργίας, σχεδιάζει δοκιμές σε πολλαπλά σημεία για να δοκιμάσει την ποιότητα των σπόρων. Αν όλα πάνε ομαλά, οι αγρότες θα μπορούσαν να έχουν χρυσό σπόρο ρυζιού για να φυτέψουν μέχρι το 2021.
Βιβλιογραφία. Τριανταφυλλίδης Κ. (2015). ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ. Εφαρμογές σον άνθρωπο. Β’ ΄Εκδοση. Δέσποινας Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη.
**Erik Stokstad. After 20 years, golden rice nears approval. Science 22 Nov 2019: Vol. 366, Issue 6468, pp. 934