TO ΓΟΝΙΔΙΩΜΑ (DNA) 845 ΕΙΔΩΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ.

TO ΓΟΝΙΔΙΩΜΑ (DNA) 845 ΕΙΔΩΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ. Η γονιδιωματική προσέγγιση αποκάλυψε το πρότυπο διαφοροποίησης και προσαρμογής που συμβαίνει σε αυτή τη φυλογενετική σειρά. Τα γονιδιώματα των ειδών υποδεικνύουν τον ρόλο του υβριδισμού/διασταύρωσης στην εξέλιξη των πεταλούδων.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Southwestern του Τέξας στο Ντάλας ανέλυσαν το γονιδίωμα 845 ειδών πεταλούδας που ζουν στη Βόρεια Αμερική. Στόχος της ερευνητικής ομάδας ήταν να δημιουργήσει ένα εξελικτικό δέντρο που να αναλύει λεπτομερώς τις σχέσεις όλων των πεταλούδων, καθώς και να καθορίσει τον ρυθμό με τον οποίο σχηματίστηκαν νέα είδη.
Η παλαιότερη διαφοροποίηση, στη γενεαλογική σειρά των πεταλούδων, έγινε πριν από 70 εκατομμύρια χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ορισμένων υποοικογενειών πεταλούδας, με μοναδικά φαινοτυπικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα που διαμορφώθηκαν λόγω υψηλής θετικής επιλογής. Πρόσφατη διαφοροποίηση έγινε πριν από 5 εκατομμύρια χρόνια και σχετίζεται με τη διαφοροποίηση στη μεταγραφή και τη ρύθμιση του mRNA, τη μορφογένεση και την επιλογή συντρόφου. Τέλος, η εξάπλωση και εξαφάνιση ειδών συμβαίνει με το ακόλουθο μοντέλο εξέλιξης των ζώων. Ο πληθυσμός εξαπλώνεται πάνω στη γη, προσαρμόζεται σε διάφορες συνθήκες μέσω μεταλλάξεων και διαφοροποιείται σε διάφορα είδη. Περιστασιακή υβριδοποίηση μεταξύ αυτών των ειδών οδηγεί στη συσσώρευση ωφέλιμων αλληλόμορφων σε ένα είδος, το οποίο τελικά επιβιώνει, ενώ άλλα είδη εξαφανίζονται. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν, επίσης, ότι τα είδη πεταλούδων που παρουσιάζουν ταχεία διαφοροποίηση είναι αυτά που ανταλλάσσουν γονίδια με στενά συγγενικά είδη μέσω διασταύρωσης/υβριδισμού.
Βιβλιογραφία. Jing Zhang, et al. (2019). Genomics of a complete butterfly continent. https://www.biorxiv.org/content/10.1101/829887v1
Ewen Callaway (2019). Every butterfly in the United States and Canada now has a genome sequence. Nature 575, 427-428.