Το Twitter υπεύθυνο για τη συρρίκνωση των url.
Επειτα από μερικές χιλιάδες e-mails και αρχεία με links που πιάνουν ολόκληρες παραγράφους, έρχεται για τον καθένα η στιγμή που ανακαλύπτει πως υπάρχουν κάτι μαγικά sites που συρρικνώνουν αυτές τις παραγράφους σε λίγους χαρακτήρες.
Είναι τα url shorteners, δηλαδή οι υπηρεσίες σύντμησης ηλεκτρονικών διευθύνσεων, που έγιναν απολύτως απαραίτητες για κοινωνικά μέσα όπως το Twitter, όπου υπάρχει περιορισμός χαρακτήρων. Ορισμένα από αυτά επιτρέπουν και την παρακολούθηση της επισκεψιμότητας των links ή την ασφάλειά τους, καθώς μπορεί να κρύβουν πίσω τους κάποιο κακόβουλο μήνυμα.
Το πρώτο ελληνικό url shortener, το blo.gr, έκανε την εμφάνισή του πριν από λίγες μέρες. Τα διαπιστευτήριά του ήρθαν μαζί με πρόσφατη έρευνα για το πόσο καλά λειτουργούν τα μεγάλα του αδέλφια στον παγκόσμιο ιστό. Μετρήθηκαν η διαθεσιμότητα και η ταχύτητά τους και τα αποτελέσματα δεν ήταν ιδιαίτερα θετικά. Φαίνεται πως πολλές από τις δημοφιλέστερες τέτοιες υπηρεσίες καθυστερούν σημαντικά το κατέβασμα των σελίδων για τους χρήστες που κάνουν κλικ στα μικρά links και τελικά τρώνε χρόνο απ’ το σερφάρισμα.
………………………
Πηγή: Ελευθεροτυπία, Κυριακή 28 Μαρτίου 2010, Ηλεκτρονική Έκδοση
Κάθε νέος εκπαιδευτικός θα έχει τον «μέντορά» του
Κάθε νέος εκπαιδευτικός θα αποκτήσει ένα είδος «μέντορα» ο οποίος θα τον παρακολουθεί, θα τον καθοδηγεί, θα τον διορθώνει. Αυτό προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τον αξιολογητή του δόκιμου εκπαιδευτικού. Το υπουργείο μετά το Πάσχα θα δώσει στη δημοσιότητα πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα περιέχει δύο βασικές διατάξεις που φιλοδοξούν να θέσουν φίλτρο στο ποιoς τελικά είναι έτοιμος να μπει στη σχολική τάξη και να διδάξει μαθητές.
Τα δύο μέτρα
Η πρώτη διάταξη αφορά το μέτρο του δόκιμου εκπαιδευτικού και η δεύτερη, την καθιέρωση πιστοποιητικού παιδαγωγικής κατάρτισης. Με την υιοθέτηση των δύο αυτών μέτρων το υπουργείο θέτει ένα κρίσιμο στοίχημα: να εφαρμοσθεί επιτέλους ο νόμος, κάτι που θα αποτυπώσει και μία αλλαγή νοοτροπίας στην ελληνική εκπαίδευση. Εως τώρα, παρ’ ότι συμπεριλαμβάνονται σε νόμους του 1985 και του 1997, τα μέτρα αυτά δεν υλοποιούνται, κυρίως λόγω αντιδράσεων των εκπαιδευτικών. «Ποιος εμπιστεύεται τους αξιολογητές όταν έως τώρα η επιλογή στελεχών εκπαίδευσης γίνεται με κομματικά κριτήρια;», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) κ. Δημήτρης Μπράτης. «Η αξιολόγηση προκαλεί στους υποψηφίους εκπαιδευτικούς ανησυχία μήπως τελικά απολυθούν, γι’ αυτό και προκαλεί αντιδράσεις», προσθέτει στην «Κ» έμπειρο στέλεχος της εκπαίδευσης.
Ειδικότερα, για τον θεσμό του δόκιμου εκπαιδευτικού, η περίοδος της δοκιμασίας θα είναι διετής και κατόπιν ο υποψήφιος θα κρίνεται εάν πρέπει να καταλάβει θέση στην τάξη ή στη διοίκηση. Το υπουργείο θα καθιερώσει τον θεσμό του μέντορα για κάθε δόκιμο νηπιαγωγό, δάσκαλο και καθηγητή, κατά τα διεθνή πρότυπα. Ο μέντορας θα είναι εκπαιδευτικός της ίδιας ειδικότητας, που θα καθοδηγεί και θα συμβουλεύει τον δόκιμο κατά τη διετή περίοδο. Η τελική κρίση για το πού θα τοποθετηθεί ο δόκιμος (τάξη ή διοίκηση) θα γίνεται από τον μέντορα και τον οικείο σχολικό σύμβουλο, ο οποίος θα είναι ο δεύτερος κριτής των δόκιμων εκπαιδευτικών.
Από την άλλη, το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας θα παρέχεται από τα ΑΕΙ, που θα οργανώνουν τα σχετικά προγράμματα, και οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί θα το λαμβάνουν αφού παρακολουθήσουν τα σχετικά προγράμματα είτε κατά τη διάρκεια των σπουδών τους είτε μετά την αποφοίτησή τους. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη απόπειρα να εφαρμοσθεί κάτι τέτοιο.
Παρωδία
«Δεκατρία χρόνια μετά το νόμο 2525/97, η ίδια διάταξη έχει ριχτεί, με ευθύνη πολλών, στον κάλαθο της «μη τήρησης των νόμων». Παράλληλα, η εξέταση των παιδαγωγικών γνώσεων στο πλαίσιο του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ εξελίχθηκε σε μια παρωδία «αξιολόγησης» μέσα από τη διαδικασία των ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής. Είναι σημαντικό ότι το υπουργείο θέτει σε προτεραιότητα και σε νέα βάση το ζήτημα. Αρκεί να τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η ανανέωση της δομής και του περιεχομένου των προγραμμάτων σπουδών στις επιστήμες της αγωγής, η συγκρότηση σε κάθε ΑΕΙ Ινστιτούτου Επιμόρφωσης και Παιδαγωγικής Κατάρτισης για τον συντονισμό και την οργάνωση των αντίστοιχων προγραμμάτων, η δυνατότητα συνεργασίας των ΑΕΙ με τις σχολικές μονάδες και, κυρίως, η δυνατότητα πρακτικής άσκησης των μελλοντικών εκπαιδευτικών», τόνισε στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής Παιδαγωγικών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο κ. Κώστας Αγγελάκος.
Από την πλευρά της η ΔΟΕ προτείνει, μετά το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας που θα δίνεται στο ΑΕΙ, να γίνεται μια μονοετής εισαγωγική επιμόρφωση κοινή για όλους τους εκπαιδευτικούς, η οποία δεν θα γίνεται στην τάξη. Το στοίχημα έγκειται στο να υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά, καθώς η εκπαίδευση εκτός από όραμα απαιτεί και πρακτικά βήματα.
Πηγή: Καθημερινή, 21/03/2010, Ηλεκτρονική έκδοση:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_3_21/03/2010_395008
Το Βατικανό σε 3D!
Το Βατικανό όπως δεν το έχετε ξαναδεί!
Περιηγηθείτε στα δωμάτια με τη βοήθεια του ποντικιού. Δείτε την οροφή!
ΟΔΗΓΙΕΣ:
Αφού συνδεθείτε στο δικτυακό τόπο: http://www.vatican.va/various/basiliche/san_giovanni/vr_tour/index–en.html και επιλέξετε μια από τις εικόνες που παρουσιάζονται, τότε:
Κρατήστε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και περιηγηθείτε, αργά, μετακινώντας το δρομέα.
Επιλέξτε τα + και – κουμπιά που βρίσκονται κάτω αριστερά, για να δείτε το χώρο με τη λεπτομέρεια που επιθυμείτε.
Χρήσιμα web sites
Στην παρακάτω διεύθυνση υπάρχει μια συλλογή από χρήσιμες ιστοσελίδες
Διακοπές στην Αυστρία
Το Park Hotel έχει σχεδιαστεί από τον Andi Strauss. Ανοίγει τις πόρτες του για πέμπτη χρονιά φέτος την άνοιξη. Πρόκειται για ένα πειραματικό ξενοδοχείο με δωμάτια φτιαγμένα από μεγάλους τσιμεντένιους σωλήνες. Στους σωλήνες αυτούς, υπάρχει χώρος για διπλό δωμάτιο, ενώ διαθέτει ρεύμα και έχει χώρο και για άλλα μικροπράγματα. Είναι κομμάτι ενός μεγαλύτερου συγκροτήματος που διαθέτει όλες τις ανέσεις. Αν θέλετε να δοκιμάσετε να κοιμηθείτε σε τσιμεντοσωλήνα πρέπει να κάνετε κράτηση. Πληρώνετε ό, τι …προαιρείστε.
Τα «δωμάτια» μπορείτε να τα δείτε εδώ
Το σχολείο του μέλλοντος – Oulu, Finland
Το σχολείο του μέλλοντος:
Oulu, Finland
Παρακολουθείστε το βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=UoG-jPgr9mU&feature=player_embedded
Το γνωστό Σύμπαν σε ένα ταξίδι 6 λεπτών
Όλο το γνωστό Σύμπαν σε ένα ταξίδι έξι λεπτών από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Το βίντεο ξεκινάει από τα Ιμαλάϊα για να φτάσει στο απώτατο άκρο του Κόσμου και στην αρχή του, το Big Bang. Έναν Κόσμο που περιέχει περίπου 100 δισεκατομμύρια άστρα μόνο στον Γαλαξία μας, και κατά προσέγγιση 125 δισεκατομμύρια γαλαξίες (εκ των οποίων μόνο οι 3.000 είναι ορατοί). Έναν Κόσμο που έχει διάμετρο περίπου 40 δισεκατομμύρια έτη φωτός, ενώ το παρατηρήσιμο Σύμπαν είναι μόνο 13.7 δισ. έτη φωτός. Άρα μπορούμε να δούμε ένα απειροελάχιστο μόνο κομμάτι του Σύμπαντος. Πώς λοιπόν να πιστέψουμε ότι η Γη μας είναι ο μοναδικός τόπος με συνθήκες κατάλληλες για την ‘σπορά’ της όποιας ζωής;
Μουσείο Ομορφιάς
Η Αφροδίτη της Μήλου σε 3D.
http://www.futureishere.biz/museumofbeauty/
Η Αφροδίτη της Μήλου είχε δημιουργηθεί από ένα κομμάτι μάρμαρο ή περισσότερα; Φορούσε κάτι στο κεφάλι της;
Αξίζει να δείτε την παρουσίαση.