Ερασιτεχνικές δραστηριότητες.
Μια εύκολη και διασκεδαστική δραστηριότητα είναι η κατασκευή pom pons (φούντες) για να διακοσμήσουμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αν είστε σπίτι και θέλετε να περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας -και όχι με τον υπολογιστή, μπορείτε να το δοκιμάσετε.
Είναι εύκολο και οι οδηγίες του βίντεο είναι κατατοπιστικές.
http://www.youtube.com/watch?v=edUCObTy9xw
Στην παρακάτω φωτογραφία ένα από τα δημιουργήματα της 7χρονης+ Ειρήνης στολίζει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του σπιτιού.
Κοινωνική δικτύωση και κοινωνικότητα.
Σκόρπιες σκέψεις…
Πριν δύο χρόνια ξεκίνησα ένα μεταπτυχιακό στην η-μάθηση για να ανανεώσω τις γνώσεις μου σε κομμάτι της επιστήμης που με ενδιαφέρει. Έχοντας αποφοιτήσει το 1992 από την τυπική εκπαίδευση υπήρχαν αρκετές νέες θεωρίες και νέα επιτεύγματα τα οποία δεν είχα χρησιμοποιήσει ποτέ στην πράξη.
Στην περίοδο αυτή, δημιούργησα λογαριασμό στο facebook. Αργότερα ένα Blog, twitter και τέλος ning για να συζητώ εστιασμένα θέματα που με ενδιαφέρουν.
Στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του facebook, στην αρχή, φίλοι μου ήταν κάποιοι από τους συμφοιτητές μου (με τους περισσότερους έχω μια 15-20 ετία διαφορά στην ηλικία). Έπειτα προστέθηκαν συνάδελφοι, φίλοι του στενότερου προσωπικού μου κύκλου, τα παιδιά μου και οι φίλοι τους, οι οποίοι ήθελαν «προσωπικό» για τα δικτυακά τους παιχνίδια (yoville, farmtown..)! Αρκετοί μάλιστα φίλοι των παιδιών μου, είτε από το Δημοτικό σχολείο είτε από τους προσκόπους που πηγαίνουν, εκτός από λογαριασμό στο facebook έχουν και πάρα πολλούς φίλους όλων των ηλικιών! Μάλιστα, όπως μου ανέφεραν κάνουν διαγωνισμό για το ποιος έχει τους περισσότερους φίλους στο facebook! Είναι ποσοτικό το θέμα;
Για να επανέλθω στο δικό μου λογαριασμό στο facebook, οι δικοί μου φίλοι είναι χωρισμένοι σε ομάδες ηλικιών (8-15, 22-28, 34-45+) και είναι μόνο 71. Παρόλα αυτά, μπαίνοντας στην πλατφόρμα υπάρχουν φορές που πάνω από 100 νέα γεγονότα με περιμένουν να τα «διαβάσω». Όλοι «μιλάμε», φυσικά χωρίς να εξαιρώ και τον εαυτό μου, αλλά υπάρχει χρόνος για να ακουστούμε;
Στα παραπάνω γεγονότα υπάρχουν σχόλια από φίλους σε φωτογραφίες ατόμων που δεν γνωρίζω και των οποίων προσωπικές τους στιγμές μπορώ να δω και να τις μεταφέρω στον υπολογιστή μου. Αισθάνομαι μερικές φορές σαν να κοιτάζω μέσα από μια «κλειδαρότρυπα». Από την άλλη, μόνο για να στείλω «δωράκια» στους φίλους μου, δαπανώ αρκετή ώρα, όπως επίσης και οι φίλοι μου.
Μήπως η κοινωνική δικτύωση μας κάνει να χάνουμε το χρόνο μας και στην πραγματικότητα να γινόμαστε αντικοινωνικοί, ενώ ταυτόχρονα καταργούμε και την ιδιωτικότητα;
Από την άλλη, τόσο στο facebook όσο και στα blogs αυτό που γίνεται κυρίως είναι η αναπαραγωγή απόψεων, βίντεο, παρουσιάσεων…, ένα εργοστάσιο αντιγραφής και επικόλλησης. Σπάνια υπάρχει νέα δημιουργία. Αποτέλεσμα αυτού είναι η δημιουργία απίστευτου όγκου δεδομένων αλλά και η παραγωγή CO2!
Το ψηφιακό μας χνάρι θα αντικαταστήσει, τελικά, το πραγματικό; Ελπίζω πως όχι. Στις εορταστικές αυτές ημέρες, ας προσπαθήσουμε να βρεθούμε με συγγενείς και φίλους μας από κοντά, πίνοντας αληθινό κρασάκι και όχι εικονικό, μέσω εφαρμογών του facebook.
ΥΓ. Φυσικά, και δεν είμαι εναντίον της κοινωνικής δικτύωσης. Απλά, τον τελευταίο καιρό παραβρέθηκα σε συζητήσεις όπου θέματα “αντιπαράθεσης” ήταν οι αριθμοί φίλων στο facebook, οι δημοσιεύσεις που γίνονται και το πλήθος των ατόμων που έχουν επισκεφθεί συγκεκριμένες σελίδες. Μα τελικά, παράσταση δίνουμε, προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουμε και να το τεκμηριώσουμε στο διαδίκτυο; Ας απολαύσουμε και κάποιες στιγμές, εμείς, και όχι ο εικονικός μας αντιπρόσωπος!
Νέες Τεχνολογίες στα Σχολεία
Έρευνα πραγματοποίησε το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας σχετικά με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών στα Σχολεία.
Σύμφωνα με την έρευνα, σε δείγμα 800 Σχολείων και με στατιστικό σφάλμα +/- 3,47:
- Το σύνολο (100%) των σχολείων της χώρας είναι εξοπλισμένo με Η/Υ
- 16 μαθητές αντιστοιχούν κατά μέσο όρο σε κάθε Η/Υ (22 στο Δημοτικό, 15 στο Γυμνάσιο, 11 στο Λύκειο)- σαφώς βελτιωμένη η αναλογία στις αγροτικές περιοχές (7 μαθητές)
- Το 69% των σχολικών μονάδων συνδέεται ευρυζωνικά στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ)
- Πάνω από 5000 εκπαιδευτικά ιστολογία (blogs) έχουν δημιουργηθεί μέσα από το ΠΣΔ από μαθητές και εκπαιδευτικούς
- Ανησυχίες εκφράζουν οι γονείς για τη χρήση των Η/Υ και του Διαδικτύου από τα παιδιά τους
- Η διανομή του Μαθητικού Φορητού Υπολογιστή σε 120.000 μαθητές αποτελεί σημαντικό βήμα για τη διαμόρφωση της σύγχρονης «Ψηφιακής Τάξης».
Τα παραπάνω είναι οπωσδήποτε σημαντικά, όμως, σύμφωνα και με την παραπάνω έρευνα, οποιαδήποτε εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα και στις παρακάτω βασικές συνιστώσες προκειμένου να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη:
1. Την υποστήριξη της διδασκαλίας ολοένα και περισσότερων μαθημάτων με ψηφιακά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των μαθητικών υπολογιστών, των ψηφιακών διαδραστικών πινάκων, κλπ
2. Τη συνεχή κατάρτιση των εκπαιδευτικών σε θέματα χρήσης των νέων τεχνολογιών, προκειμένου να αμβλυνθεί το αποδεδειγμένο έλλειμμα που εμφανίζουν σε ηλεκτρονικές δεξιότητες έναντι των μαθητών.
Νέες εξαρτήσεις!
Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα ερευνών για εξάρτηση από το διαδίκτυο:
http://www.alfavita.gr/typos/t20_5_9_831.php
και ειδικότερα από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook:
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_9_22/12/2009_315475
Έρευνα δε που πραγματοποιήθηκε σε αμερικανικά πανεπιστήμια έδειξε πως το facebook είναι το δεύτερο πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο, μαζί με το σεξ και την μπίρα. Πρώτο είναι το ipod. Κάθε μέρα πάνω από 200.000 άνθρωποι δημιουργούν σελίδα στην υπηρεσία. Κάθε χρήστης «ανεβάζει» κατά μέσο όρο 44 φωτογραφίες συνδεδεμένες με το προφίλ του. Το facebook είναι ο έκτος δημοφιλέστερος δικτυακός τόπος στο Internet. Χώρες με τους περισσότερους χρήστες: ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Αυστραλία, Τουρκία.
Για την απ- εξάρτηση από το διαδίκτυο, δημιουργήθηκε γραμμή βοηθείας
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1758112
(Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 800 11 800 15 / help@saferinternet.gr, του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου)
Οι νέες τεχνολογίες έχουν ενταχθεί πλέον στην καθημερινότητα των παιδιών.
Οι νέες τεχνολογίες έχουν ενταχθεί πλέον στην καθημερινότητα των παιδιών. Έρευνα για τη χρήση των νέων τεχνολογιών από τα παιδιά 8-15 ετών.
Τα παιδιά ηλικίας 12-15 χρησιμοποιούν τον Η/Υ σε ποσοστά χρήσης (91%) και μάλιστα, οι 9 στους 10 νεαρούς χρήστες, εντατικά τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα, ενώ οι μισοί από αυτούς, τον χρησιμοποιούν σε καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή βάση. Η βασικότερη ενέργεια που πραγματοποιούν τα παιδιά είναι η χρήση μιας «μηχανής αναζήτησης» για να βρουν πληροφορίες (72%). Περίπου 4 στα 10 στέλνουν e-mails και έχουν προχωρήσει σε ενέργειες σχετικά με την προστασία του υπολογιστή από ιούς και επιβλαβή προγράμματα, και 3 στα 10 στέλνουν μηνύματα σε chatrooms, newsgroups, ή online συναντήσεις. Οι συγκεκριμένες ηλεκτρονικές δεξιότητες αποκτήθηκαν κυρίως με άτυπη βοήθεια από συγγενείς και φίλους (55%), αλλά και στο σχολείο (41%). Η χρήση του κινητού τηλεφώνου, στην ηλικία 12-15, αγγίζει το 94%.
Τις χρησιμοποιούν τις Νέες Τεχνολογίες, αλλά πώς;
http://www.observe.gr/page/default.asp?la=1&id=2101&pk=430&return=tp://www.google.gr/search?hl=el