Πώς λέγεται και τί είναι
Το θυμάρι ή θύμιο είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό, το οποίο ανήκει στην τάξη των Σωληνανθών (Tubiflorae) και στην οικογένεια των Χειλανθών. Είναι θάμνος μικρού ύψους (έως 30 εκατοστά), με όρθιους βλαστούς, εξαιρετικά ανθεκτικός, αναδύει πολύ ευχάριστο άρωμα
Πού βρίσκεται γεωγραφικά
Το θυμάρι είναι ιθαγενές φυτό της Δυτικής Μεσογείου. Απαντάται στις νότιες και μεσογειακές περιοχές της Ευρώπης, σε διάφορες περιοχές της Ασίας και καλλιεργείται στη βόρεια Αμερική. Φυτρώνει σε άγονους τόπους σε όλη την Ελλάδα και ανθίζει Ιούνιο με Ιούλιο.
Πώς καλλιεργείται γενικά και ειδικά
Καλλιεργείται σε θερμές και σε ψυχρές περιοχές, μέχρι και στα βουνά. Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις και δίνει ικανοποιητική απόδοση ως ξερική καλλιέργεια. Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με σπόρο, με παραφυάδες ή και με μοσχεύματα βλαστών
Πότε και πώς σπέρνεται και απαιτήσεις
Σπέρνεται τον Μάρτιο και Απρίλιο απλώνεται πολλούς σπόρους στην επιφάνεια μίας γλάστρας και ρίξτε από πάνω τους λίγο χώμα.
Πώς και πού χρησιμοποιείται
Το θυμάρι είναι ιδιαίτερα αγαπητό στις μέλισσες και το θυμαρίσιο μέλι είναι εξαιρετικής ποιότητας. Τα φύλλα του θυμαριού, όταν ξεραθούν, αποκτούν καφεπράσινο χρώμα και αναδύουν το άρωμα τους όταν θρυμματιστούν. Μαζί με τους αποξηραμένους ανθούς χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό για τον αρωματισμό διαφόρων φαγητών.
Ποικιλίες
- Αγριοθυμάρι
- Χαμοθρούμπι
- Σμάρι






