Άνηθος

Ο Άνηθος είναι μονοετές αρωματικό  φυτό της οικογένειας των Σελινοειδών. Είναι ιθαγενές, φυτό των Μεσογειακών χωρών και της νότιας Ρωσίας. Καλλιεργείται σε ηλιόλουστο και στεγνό έδαφος.

Το ύψος του φτάνει τα 80 εκατοστά, ο βλαστός του είναι στρογγυλός και γραμμωτός, η ρίζα γογγυλώδης, τα φύλλα του  νηματοειδή.

anithos1Ο άνηθος ήταν γνωστός στην Αρχαία Ελλάδα με τις  ονομασίες άνηθων και άνησον. Από τα άνθη του παρασκεύαζαν άρωμα, ενώ το πρόσθεταν σε διάφορα κρασιά που είχαν την ονομασία ανηθίτης οίνος.

Επίσης στην αρχαιότητα  στεφάνωναν τους νικητές με ανθισμένα κλαδιά άνηθου, και με το αιθέριο έλαιο των καρπών του άλειφαν το σώμα τους οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν χαλαρωτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα το φυτό χρησιμοποιείται στη μαγειρική σε σαλάτες, σούπες, διάφορες σάλτσες και αλλού.

Το χαρακτηριστικό του άρωμα μοιάζει με αυτό του γλυκάνισου και οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στον αρωματισμό διαφόρων φαγητών, ενώ μπορεί να διατηρηθεί και αποξηραμένος.

Στη φαρμακευτική η δράση του θεωρείται ευεργετική κατά διαφόρων κολικών, ενώ χρησιμοποιείται και ως διουρητικό και τονωτικό.

Καλλιεργείται σε ευρύτερη κλίμακα στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Η Ινδία είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή άνηθου. Ακολουθούν η Κίνα, το Μεξικό και η Ισπανία

 

 Ανηθος σε ανθοφορία

anithos2

  

Καλλιέργεια Άνηθου

anithos4 

 

 Αποξηραμένος Άνηθος

anithos3

 

Μαγειρεύοντας με Άνηθο

 anithos5

Ο Ανηθος ως αιθέριο έλαιο και στη φαρμακευτική

anithos6

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση