Σύννεφα λέξεων με το εργαλείο Wordle

Όπως ένας υδραυλικός ή ένας κομμωτής πρέπει να έχουν καλά εργαλεία για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, έτσι κι ένας δάσκαλος είναι σημαντικό να έχει εργαλεία και να μπορεί να τα αξιοποιεί κατάλληλα για να εμπλουτίσει τη διδασκαλία του και να διευκολύνει τη διαδικασία της μάθησης για τα παιδιά.

Ένα ωραίο εργαλείο είναι το Wordle, με τη βοήθεια του οποίου μπορούμε (εμείς ή τα παιδιά) να κατασκευάσουμε σύννεφα λέξεων ή απλά λόγότυπα. Το σημαντικό είναι ότι το Wordle είναι απλό, δωρεάν και δεν απαιτεί κάποια εγγραφή. Επίσης, υποστηρίζει τα ελληνικά. Είναι διαθέσιμο online αλλά και με τη μορφή λογισμικού. (Για να λειτουργήσει η online εκδοση,

απαιτείται να έχουμε εγκαταστήσει μια ειδική έκδοση του Mozilla Firefox, γι’ αυτό κι εγώ προτίμησα να κατεβασω το λογισμικό). Οι εικόνες σε αυτό το άρθρο έγιναν με τη χρήση του Wordle.  Για να μάθετε να το χρησιμοποιείτε- τόσο εσείς όσο και τα παιδιά- απαιτείται κάποιος χρόνος ελεύθερης αλληλεπίδρασης και πειραματισμού (όπως συμβαινει με όλα τα εργαλεία άλλωστε).

Σημαντική σημείωση: Μια εντυπωσιακή διδασκαλία, που αξιοποιεί εκπαιδευτικό λογισμικό, online εργαλεία και βίντεο, μπορεί να είναι μια κακή/ φτωχή διδασκαλία σε μαθησιακά αποτελέσματα. Τα εργαλεία δε φέρνουν από μόνα τους το αποτέλεσμα. Σημασία έχει πώς τα αξιοποιεί κανείς για να υπηρετήσει τους στόχους της διδασκαλίας του. Η παραπάνω δήλωση μπορεί να ακούγεται ως κάτι αυτονόητο, μα δεν είναι.  Η αναγκαιότητα χρήσης κάθε εργαλείου στη διδασκαλία (είτε αυτό εντάσσεται στα νέα εργαλεία των ΤΠΕ είτε είναι παραδοσιακό) πρέπει να δικαιολογείται από τον σχεδιασμό μας.

Μπορείτε να κατεβάσετε το Wordle από τη σελίδα:

http://www.wordle.net/

Καλές δημιουργίες!!

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση