Ολοκλήρωση έργου eTwinning με τίτλο “Snow much fun with greeting cards”

Ολοκληρώθηκε με την άφιξη των τελευταίων χριστουγεννιάτικων καρτών το έργο eTwinning με τίτλο “Snow much fun with greeting cards” σχετικά με την ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων καρτών ανάμεσα σε σχολεία της Ευρώπης (Ελλάδα, Σλοβενία, Κροατία, Τσεχία, Ιταλία, Γερμανία Ισπανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Λιθουανία, Πολωνία). Αποκτήσαμε 23 νέους φίλους στην Ευρώπη και ανταλλάξαμε ευχές αγάπης!

 

Επίσκεψη από τον ζωγράφο Τριαντάφυλλο Ηλιάδη

Σήμερα, 26 Μαρτίου 2024 είχαμε την χαρά και την τιμή να μας επισκεφθεί ο Ξανθιώτης ζωγράφος Τριαντάφυλλος Ηλιάδης. Ο κ. Ηλιάδης ζωγραφίζει με το στόμα και είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Αναπήρων Καλλιτεχνών (V.D.M.F.K) και βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών.

Η επίσκεψή του στο νηπιαγωγείο μας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενασχόλησής μας με το σχέδιο δράσης ‘όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι’ με τίτλο: “Παίζω, παίζεις, δε με νοιάζει που διαφέρεις”, το οποίο πραγματεύεται την αποδοχή της διαφορετικότητας. Ο κος Ηλιάδης λοιπόν δε ζωγραφίζει αυτούς τους υπέροχους πίνακες με το χέρι του, αλλά με το στόμα του. Όπως αναφέρει και ο ίδιος στην ιστοσελίδα του:

“Ο κόσμος μας, ο πολιτισμός μας ολόκληρος, φτιάχτηκε για πλάσματα με δύο χέρια. Μια απλή κουμπότρυπα για παράδειγμα, για να δεχτεί το κουμπί, χρειάζεται τη συνεργασία δυο χεριών. Φανταστείτε τώρα τον όγκο των προβλημάτων που έπρεπε να ξεπεράσω εγώ, που μου έλειπαν σχεδόν και τα δυο μου χέρια.

Ήταν όμως ισχυρή η θέλησή μου. Κι όσο ανέβαινα το Γολγοθά της δημιουργίας, τόσο ενισχυόταν και η αυτοπεποίθησή μου, που διευκόλυνε την αποδοχή, δημιουργικά κι όχι παθητικά, της σωματικής ιδιαιτερότητάς μου και τη συμφιλίωσή μου μ’ αυτήν.”

Με την επίσκεψή του λοιπόν, μας έδειξε δια ζώσης ότι όταν υπάρχει θέληση, μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα από όσα πιστεύουμε, αποδεχόμενοι τη διαφορετικότητά μας.

Εμείς με τη σειρά μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον κο Τριαντάφυλλο Ηλιάδη για την παρουσία του στο νηπιαγωγείο μας και για τους όμορφους πίνακες που μας έδειξε.

25η Μαρτίου

25η Μαρτίου! Διπλή γιορτή..
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ έδωσε τα χαρμόσυνα νέα στην Παναγιά και οι Ήρωες του 1821 επέλεξαν τη μέρα αυτή για να ξεκινήσουν την Επανάσταση που έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας μας και ολόκληρης της χώρας.. Ένας λαός μικρός, με ψυχή μεγάλη κατάφερε να φέρει στη χώρα την ελευθερία με πείσμα, πίστη και ελπίδα, εκεί που κανείς δεν πίστευε ότι μπορεί…

Έτσι λοιπόν κι εμείς γιορτάσαμε με διπλή γιορτή τη μέρα αυτή. 21 Μαρτίου. Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την ομαλή μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό, επισκεφθήκαμε το 9ο & 18ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, όπου χορέψαμε με περισσή λεβεντιά και χάρη παραδοσιακούς χορούς. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε τα παιδιά του Δημοτικού που είπαν τραγούδια της 25ης Μαρτίου, συνοδεία αρμόνιου και κιθάρας, παρουσία των γονέων των νηπίων-προνηπίων της σχολικής μας μονάδας.

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου μέσα στις τάξεις μας είπαμε τα ποιήματά μας και τα τραγούδια μας, γιορτάζοντας τη μέρα αυτή ως είθισται και ως αξίζει, με τιμή και δόξα. Τέλος παρελάσαμε στον αύλειο χώρο μας ανά τμήμα.

Χρόνια πολλά σε όλους!

Χρόνια πολλά Ελλάδα μας !

 

ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Την Τετάρτη 13-3-2024 υποδεχθήκαμε ύστερα από κάλεσμα μας στο προαύλιο του Νηπιαγωγείου μας την Α΄ τάξη Δημοτικού του 9ου κ 18ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης μας με θέμα: Διευκόλυνση της Ομαλής Μετάβασης των νηπίων από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο στοχεύοντας στην σχολική ετοιμότητα συστηματικά κ οργανωμένα.  Τα παιδιά των Δημοτικών σχολείων μας είπαν τα χελιδονίσματα και όλοι μαζί αναβιώσαμε το αποκριάτικο έθιμο-χορευτικό παιχνίδι το γαϊτανάκι. Παίξαμε αποκριάτικα παιχνίδια όπως μουσικά στεφάνια, μην πέσει το μπαλόνι και ποιος θα μαζέψει τις περισσότερες σερπαντίνες. Στη συνέχεια τραγουδήσαμε το γαϊτανάκι της αγάπης, χορέψαμε στους ρυθμούς της Αποκριάς και τους προσφέραμε ζαχαρωτά.

Και του χρόνου! Kαλά κούλουμα και Kαλή Σαρακοστή.