Φιλαναγνωσία – 4ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης για το Νηπιαγωγείο – Ο μαγικός περίπατος της Άλκη Ζέη

4ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης για το Νηπιαγωγείο

Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του νηπιαγωγείου μας στον 4ο μαραθώνιο ανάγνωσης που διοργάνωσαν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ για τη φετινή σχολική χρονιά με αφιέρωμα στην Άλκη Ζέη- 100 χρόνια από τη γέννησή της.

Στόχοι του προγράμματος

  • Να καλλιεργήσουν τα παιδιά μια φιλική σχέση με τη λογοτεχνία και την ανάγνωση βιβλίων και να γνωρίσουν το έργο της Άλκης Ζέη, που ξεχωρίζει για την καλοδουλεμένη πλοκή και το διάσπαρτο χιούμορ.
  • Να μπουν στη θέση των ηρώων, να αφουγκραστούν τα συναισθήματά τους, να ακούσουν τις εμπειρίες τους και να εκφράσουν τα δικά τους συναισθήματα και βιώματα.
  • Να δημιουργούν προσωπικές σχέσεις, να αλληλεπιδρούν θετικά μεταξύ τους και να συνεργάζονται.
  • Να ασκηθούν σε βιωματικές διαδραστικές προφορικές αναδιηγήσεις, αφηγήσεις παραμυθιών και ιστοριών, φανταστικών και πραγματικών.

Η συμμετοχή μας στο ετήσιο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας με τη μορφή διαγωνισμού για τα παιδιά του Νηπιαγωγείου, μας χάρισε ένα απολαυστικό ταξιδι στον μαγικό κόσμο του βιβλίου. Εργαστήκαμε ομαδικά, ανταλλάξαμε σκέψεις και απόψεις, αναπτύξαμε διάλογο γίναμε ενεργητικοί αναγνώστες, ολοκληρώσαμε με χάρα το πρόγραμμα και  στείλαμε τη δουλειά μας για τη συμμετοχή μας στον διαγωνισμό.

Όμως δεν ξεχνάμε ότι σημασία έχει το ταξίδι…..

Καλή μας επιτυχία!!!

20230316 092655 20230329 085245

Άλκη Ζέη   Τι εννοώ «καλός δάσκαλος»: Αυτός ο οποίος δεν κάνει μόνο το καθήκον του, αλλά πάει τα παιδιά παραπέρα, τους μιλάει για άλλα πράγματα, τους προτείνει να διαβάσουν βιβλία. Όλα αυτά δεν είναι μέσα στο πρόγραμμά του. Το πρόγραμμά του είναι να διαβάσει ένα απόσπασμα από ένα σχολικό βιβλίο. Βέβαια, εγώ έχω γνωρίσει μόνο καλούς δασκάλους.

 

25η Μαρτίου 1821 !!!! Διπλή γιορτή!!!

Την Παρασκευή 24-3 πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου για την 25η Μαρτίου 1821 στο νηπιαγωγείο μας. Με ποιήματα, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς τα παιδάκια μας τίμησαν τους ήρωες και τη διπλή γιορτή, η οποία ολοκληρώθηκε στον χώρο της αυλής μας με την παρέλαση των μικρών μας μαθητών και τον εθνικό μας ύμνο. Χρόνια πολλά Ελλάδα μας!!!

20230329 091301 20230329 090917

Επίσκεψη από την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ξάνθης

Σήμερα Παρασκευή 17-3-2023 επισκέφθηκαν το νηπιαγωγείο μας ο κύριος Ερσίν, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ξάνθης και η κυρία Έφη, εκπρόσωπος της Ένωσης και μητέρα μαθήτριας μας. Σκοπός αυτής της επίσκεψης ήταν η ευαισθητοποίηση των παιδιών απέναντι στα τυφλά άτομα καθώς και η γνωριμία με διάφορες πτυχές της καθημερινότητάς τους. Η επίσκεψη οργανώθηκε στο πλαίσιο των δράσεων για την Αειφορία καθώς και του Β κύκλου των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με θέμα “Τον εαυτό μου σέβομαι τους άλλους αποδέχομαι”.

Έτσι, γνωρίσαμε:

  • για τους τρόπους με τους οποίους οι τυφλοί άνθρωποι μπορούν να βοηθηθούν στη μετακίνησή τους.

  collage 1

  • για τη γραφή Braille.

 collage 2

  • αντικείμενα που τους βοηθούν στην καθημερινότητά τους.

 collage 3

  • τα χόμπι τους

 collage 4

Τα ονόματα μας με γραφή braille και και ένα ημερολόγιο με τη ζωγραφιά ενός φίλου που ζωγραφίζει με τα μάτια της ψυχής!! Ευχαριστούμε πολύ!!

collage 6

 

 

Τέλος, μπήκαμε κι εμείς στα “δικά τους παπούτσια”…

collage 5

Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτή τη διαφορετική εμπειρία που μας προσφέρατε!

2η Άσκηση σεισμού στο Νηπιαγωγείο μας!

seismos290 01 71371 294FX5

Την Τετάρτη 15-3-2023 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη άσκηση σεισμού στο νηπιαγωγείο μας. Όλα έγιναν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.. οι μικροί μας μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν άμεσα στο άκουσμα του σήματος για το σεισμό και τήρησαν όλα τα μέτρα ασφαλείας που έχουν διδαχθεί και προβλέπονται από το Σχέδιο Διαχείρισης  Σεισμικού Κινδύνου  του σχολείου μας (βλέπε παλαιότερη ανάρτηση)..

Σκοπός της άσκησης είναι η διασφάλιση υψηλού επιπέδου ετοιμότητας και συντονισμού εκπαιδευτικών και παιδιών για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου σεισμού καθώς και η μείωση των επιπτώσεων ενός σεισμού σε ότι αφορά τη σχολική μας μονάδα.

20230317 100750



Λήψη αρχείου

 

Αριστείο!

Αριστείο από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα!

Πολλά συγχαρητήρια στα παιδάκια μας!!



Λήψη αρχείου

Επίσκεψη συγγραφέα στο νηπιαγωγείο μας!

Την Παρασκευή 10-3 είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο νηπιαγωγείο μας το συγγραφέα κ. Δημήτρη Μπουζάρα και να κάνουμε σχετικές δράσεις στο πλαίσιο της αειφορίας αλλά και του σχεδίου δράσης για την φιλαναγνωσία που υλοποιείται την παρούσα σχολική χρονιά.

Αφού συστηθήκαμε όλοι μαζί, στη συνέχεια πήραμε μια μικρή συνέντευξη από το συγγραφέα για να γνωρίσουμε καλύτερα το μαγικό κόσμο της δημιουργίας ενός παραμυθιού αλλά και τις σκέψεις και συνήθειες ενός συγγραφέα.

IMG 5774308979ecfe6398721d16fec3b65d V

Έπειτα περάσαμε σε δραστηριότητες σχετικές με το παραμύθι του “Το παραπονεμένο έλατο”, όπως θεατρικό παιχνίδι με τους ήρωες του βιβλίου, προβληματισμός και συζήτηση σχετικά με το περιβαλλοντικό θέμα που προκύπτει καθώς και εικαστικές αναπαραστάσεις του παραμυθιού με διάφορους τρόπους,  όπως κολλάζ, μακέτα και κατασκευή με υλικά του σχολείου.

20230310 10280420230310 10541520230310 103803

Αφού εργαστήκαμε στις ομάδες και παρουσιάσαμε τα έργα μας ήρθε η ώρα για την “αμοιβή” του συγγραφέα. Ποια ήταν αυτή..;;; ένας ζωγραφισμένος ήλιος από όλα τα παιδάκια που συμμετείχαν στη δράση. Έτσι, μας μοίρασε μικρά λευκά χαρτάκια και μας ζήτησε να ζωγραφίσουμε από έναν ήλιο, με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας. Οι ήλιοι μας ετοιμάστηκαν στη στιγμή…

20230310 105146

και μαζί με το χαμόγελό μας ήταν η μεγαλύτερη αμοιβή για τον καινούριο μας φίλο. Φυσικά, του είχαμε κι εμείς μια έκπληξη.. Επειδή η τέχνη δε λείπει από κανένα πρόγραμμά μας… φτιάξαμε το δικό μας εικαστικό έργο αποτυπώνοντας το εξώφυλλο του παραμυθιού του και του το χαρίσαμε με πολύ αγάπη!

20230310 105125

Κυριε Δημήτρη σε ευχαριστούμε πολύ για το όμορφο ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών!

Κουκλοθεατρική παράσταση: Ο Σίμος και ο σεισμός

Σήμερα επισκέφθηκαν το νηπιαγωγείο ένας επιστήμονας κι ο μικρός φίλος του, ο Σίμος και μας διηγήθηκαν 3 ιστορίες της παγκόσμιας μυθολογίας με θέμα το σεισμό. Η παράσταση τους μας ενθουσίασε καθώς συνδύαζε κουκλοθέατρο, πρόζα και θέατρο σκιών – αντικειμένων. Και στο τέλος συμμετείχαμε κι εμείς σε βιωματικό παιχνίδι με κάρτες για να εμπεδώσουμε αυτά που μάθαμε και μάθαμε και ένα τραγούδι για να θυμόμαστε με παιγνιώδη τρόπο τις οδηγίες.

Ευχαριστούμε πολύ το Εκπαιδευτικό Κουκλοθέατρο Τεχνόπολις για την όμορφη και διαφορετική εμπειρία που μας πρόσφερε!

σεισμος 3σεισμος 3σεισμος 1

6 Μαρτίου: Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

IMG 20230307 144710         Η αφίσα μας_9ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης

Τα παιδιά του 9ου Νηπιαγωγείου ένωσαν για άλλη μια φορά τις φωνές τους για να στείλουν και το δικό τους μήνυμα στη δράση που διοργανώθηκε από το νηπιαγωγείο μας σε συνεργασία με το Δημοτικό Ραδιόφωνο της πόλης μας, ενάντια στη σχολική βία και τον εκφοβισμό! Το μήνυμά μας μελοποιήθηκε από τη συνάδελφο-μουσικό του Νηπιαγωγείου , η οποία συνόδευσε τα παιδιά με το αρμόνιό της.

Τα μηνύματα των σχολείων που έλαβαν μέρος στη δράση θα ακούγονται για όλη την εβδομάδα από το Δημοτικό Ραδιόφωνο, στις 11.00 π.μ. και στις 15.00 μ.μ. Ας τους δώσουμε την ευκαιρία να ακουστούν! Κάτι σημαντικό έχουν να μας πουν!

Παράλληλα, όλη την εβδομάδα θα υλοποιούνται δράσεις στο νηπιαγωγείο μας αφιερωμένες σε αυτή την ημέρα.

βια 1

βια 2

 

Δράση: Στοματική Υγεία και Διατροφή”

Συνεχίζοντας τις δράσεις για την Αειφορία, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις από εκπροσώπους του Κ.Υ. Ξάνθης στο πλαίσιο των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας για το σχολικό έτος 2022-2023. Οι κυρίες επισκέφθηκαν όλα τα τμήματα του σχολείου μας, την Τετάρτη 1-3, την Πέμπτη 2-3 και την Παρασκευή 3-3 και μας μίλησαν για το πόσο σημαντική είναι η υγεία των δοντιών μας καθώς και για την αξία της σωστής διατροφής σε αυτήν!

Σας ευχαριστούμε πολύ!

IMG f6a6aae6f56a3feb07da062007770b32 V

20230302 084716

IMG 14b05e36b1f8750077fee3ef55ea741a V