Πασχαλινές unplugged activities

Easter unplugged activities 1

Βρισκόμαστε με μεγάλη χαρά πριν το Πάσχα! Το σχολείο μας μοσχοβολά από τα νόστιμα λαζαράκια, την κανέλα και τα κόκκινα αυγά και παρόλες τις όμορφες κατασκευές μας βρίσκουμε αφορμή από την πλούσια θεματολογία του Πάσχα για προγραμματισμό και κωδικοποίηση!

Η θεματολογία του Πάσχα είναι τεράστια αλλά σ’ αυτή την ενότητα θέλαμε να αναδείξουμε τη σημασία των μοτίβων (patterns) και τη συμβολή τους στην υπολογιστική σκέψη. Δημιουργήσαμε λοιπόν ασκήσεις κωδικοποίησης και για τα μαθηματικά και για τη γλώσσα και οι εντυπώσεις δικές σας. Το σίγουρο είναι πως και αυτή είναι μια ενότητα με πολλές δραστηριότητες αλλά ανεβαίνει στην  στην πλατφόρμα Code Week ως μια δραστηριότητα.

Ξεκινήσαμε λοιπόν με το αγαπημένο μας pixelart και τα παιδιά μας βάλθηκαν να αποκωδικοποιούν γραμμή γραμμή για να βγουν οι κρυμμένες εικόνες του πασχαλινού αυγού, του λαγού και του φαναριού.



Λήψη αρχείου

Συνεχίσαμε με τα μοτίβα στα πασχαλινά αυγά, ενώσαμε τα αυγά με τα ίδια μοτίβα, τα ζωγραφίσαμε, δημιουργήσαμε τα δικά μας μοτίβα και συνεχίσαμε τα ήδη υπάρχοντα μοτίβα. Μιλήσαμε για τον κάθετο άξονα συμμετρίας όπως και στις πεταλούδες και ολοκληρώσαμε τον λαγό και το πασχαλινό μεγάλο αυγό. Πάτρε μια ιδέα από τις ασκήσεις μας στα Μαθηματικά:



Λήψη αρχείου

Γιατί να μη χρησιμοποιήσουμε όμως και τα λεκτικά μοτίβα; Το παραδοσιακό παιδικό τραγούδι: “Ήρθε πάλι η Πασχαλιά” μας δίνει πολλές ευκαιρίες για ακουστική και λεκτική εξάσκηση στα μοτίβα. Οι  επαναλήψεις, η σειροθέτηση των εικόνων, τα εικονόλεξα μας βοηθούν στην αποκωδικοποίηση και στην ανάπτυξη της υπολογιστικής μας σκέψης. Τραγουδήστε και σεις μαζί μας:



Λήψη αρχείου

Τέλος, δεν έλειψαν και τα αγαπημένα μας παζλ στο jigsawplanet.com με την εβδομάδα των παθών του Χριστού μας:

Η Σταύρωση του Χριστού

και στο τέλος άλλο ένα παιχνίδι με σειροθέτηση αυτή τη φορά των παθών του Χριστού στην εφαρμογή learningapps.org